A tinédzserek társas magánya

Dr. Murányi Fanni gondolatai az Én vagy senki c. kamaszkrimi kapcsán

A tinédzser lázad, hiszen ez a dolga. A tinédzserek „problémaviselkedésén” az identitáskeresés folyamatát képező, a normától eltérő cselekményeket értjük, mint például az alkoholfogyasztás, cigarettázás, szexuális aktivitás. A kriminológia szakos Mészáros Dorka ifjúsági krimiregényében foglalkozik a kérdéssel: mikor válik a társadalmi normaszegés veszélyforrássá? Miért jut el valaki egy bűncselekmény – jelen esetben egy gyilkosság – elkövetéséig?

Az izompacsirta Burni, a szabadszájú Nóri, a szépfiú Gergő, a stréber Meli, a táncos Alíz, a zenész Zénó és a kocka Erik korunk tinédzserei. 2015 júliusában állatvérrel írt üzeneteket kapnak, hasonlóan, mint az elmúlt nyáron. Azonban 2014-ben még tizenegyen álltak a fenyegetések középpontjában. 2014. július 11-én hárman meghaltak, egy lány pedig a pszichiátria zárt osztályára került. A hét kamasznak a túlélésük érdekében össze kell fognia, és ki kell derítenie, hogy miért épp őket üldözi az ismeretlen gyilkos?

Mészáros Dorka első regénye túlmutat az ifjúsági krimin: a rejtély megoldása közben megismerhetjük a tinédzserek legbelsőbb énjét is. Mindegyikük küszködik a maga problémájával (testképzavar, feldolgozatlan trauma, szexuális identitáskeresés, aszocialitás, bűntudat), amelyet a maguk módján cipelnek: italozva, falcolva vagy éppen ájulásig táncolva. A kiszemelt áldozatok kapaszkodó nélküli fiatalok.

A krimi lendületét a fejezetek párhuzamossága adja, hiszen a 2015. évi nyomozás mellett fel-feltörnek a 2014-es nyár emlékei és kibontakoznak a tinédzserek közötti viszonyok.

A regény írója le sem tagadhatná a fantasy világ iránti vonzalmát, amikor egyik tinédzsere szinte szuperhősnőként verekszik, a másik szereplője egy méreg ellenszerét fejleszti ki, majd a hét kamasz együttesen diadalmaskodik a bénult nyomozóhatóság felett.  Igen nehéz egyensúlyozni az oly szeretett fantasy és a krimi határán!

Én vagy senki. A tinédzserkor egocentrikussága fájdalmasan vegyül az elhagyatottsággal. Az Én vagy senkinem fogja megoldani a problémámat. Az Én vagy senki című regény egyaránt szól azokhoz a krimikedvelő tinédzserekhez és felnőttekhez, akik szeretnék meghallani a társuk vagy gyermekük segélykiáltását. Lehetőleg időben.

Dr. Murányi Fanni cikke.Milyen a te gyereked? Segíts neki megtalálni saját magát!
Nem vagy egyedül! - Ajánló Mészáros Dorka krimijéről
Ki lennél az Én vagy senkiből? - Töltsd ki a kvízt és megtudod!
Macska a galambok között - Ajánló az Én vagy senki kamaszkrimiről
Fesztivál, barátok, kikapcsolódás, család, írás - Mit csinál az író nyáron? 6. rész - Interjú Mészáros Dorkával
Te ki lennél?Olvass bele az Én vagy senkibe!

Ha tetszett a cikk olvasd el ezeket is!

Mindenki megérdemli, hogy önmaga legyen!