„Az élet legnagyobb ajándéka a testvér” - vagy mégsem?

Miért áldás vagy miért átok egy kistesó a nagytesó szemében?

Nálad is kardinális kérdés, hogy egyik tesó se kapjon több figyelmet a másiknál? Megy a harc, hogy ki üljön az öledbe, és kinek a kedvenc meséjét olvasd fel? Nem szeretnek osztozkodni és mindent kivesznek egymás kezéből? Olvasd el ezt a szemlét, megtalálod a nektek való könyvet a nehéz helyzetek megoldására!

Általános nézet, hogy jó dolog, ha az embernek testvére van. Egyébként tényleg szuper: amikor kislány voltam, és megtudtam, hogy érkezik az öcsém, nagyon örültem. A szüleim elmondták, hogy most már mindig lesz kivel játszanom, sosem fogom magam egyedül érezni, és az életemben ott lesz valaki, akiremajd minden körülmények között számíthatok. Ez most, hogy a tesóm és én is felnőttek vagyunk, valóban így van.De nem volt mindig így. Kiderült például, hogy többé esélyem sem lesz egyedül lenni, mert most már mindig ott lesz még egy ember, akivel folyamatosan kompromisszumokat kell majd kötnöm, és hogy mostantól csak feleannyi figyelem jut majd nekem. Ezeket az érzéseket feldolgozni nem könnyű, de odafigyeléssel és kommunikációval el lehet érni, hogy mindenki bele tudjon rázódni az új szituációba. Van, hogy két (vagy több) testvér rögtön egy hullámhosszra kerül, és remekül elvannak egymással. Máskor viszont a különböző személyiségek ütközéseiből adódhatnak nehézségek. Amikor a család új taggal bővül, elkerülhetetlen, hogy megváltozzanak a korábban fix szerepek, és ez ritkán zajlik le konfliktusok nélkül. Szerencsére ezek többnyire csak átmeneti felhők, de hogy megkönnyítsük nektek ezt az időszakot, összegyűjtöttünk néhány szuper könyvet, amik ezzel a témával foglalkoznak.

01.jpgA legkisebbek egyik kedvence Mimi, a kisnyuszi. Ebben az egyszerű kis mesében a nagyobb tesóvá válás első nehézségeivel ismerkedünk meg. Mimi anyukájának a kistestvér születése után nincsen annyi energiája és ideje Kicsi Mimi apró-cseprő felfedezéseivel és gondolataival foglalkozni, mint korábban, amit a kislány érthetően nehezen dolgoz fel. A könyv végére azonban a családtagok lassan belejönnek az új szerepekbe, és Mimi is meglátja a szépségét ennek az új állapotnak.
Ezt a könyvet kétéves kortól ajánlom.

Tedd itt a kosaradba a tesóvárós részt! Érdekel, mi történt pici Bori érkezése után? Itt rendeld meg!

02.jpgAz egyik legbájosabb tesótörténet, amit valaha olvastam, Charlie és kishúga, Lola meséje, mert egyszerre vicces és megható, ahogy bemutatja, hogyan tanítja meg a nagyobb tesó a kisebbnek mindazt, amit ő már tud. Meggyőződésem, hogy a humor szinte minden élethelyzeten át tud minket segíteni, ennek nagyszerű példája ez a könyv: bár Charlie-nak néha az idegeire megy Lola, mégis szereti és elfogadja, ott van, ha a húgának szüksége van rá, és segíti őt a világ felfedezésében.

Hároméves kortól ajánlom.A Charlie és Lola-könyveket itt tudod megrendelni!

03.jpgHa a féltékenység felütötte a fejét, akkor arról mindenképpen kommunikálni kell valamilyen módon. Ebben nyújt segítséget a szülőknek a Féltékeny vagyok című könyv, ami Gastonról, a kis unikornisról szól. Gaston sörénye varázserővel bír: mindig olyan színűre vált, ahogyan épp érzi magát. Szuperül és könnyen megérthetően magyarázza el a gyerekeknek, hogy milyen érzés a féltékenység, és légzőgyakorlatokkal is segít a rossz érzések leküzdésében.

Ezt a könyvet négyéves kortól ajánlom.

Szerinted is Gaston a legcukibb? Itt megtalálod róla az összes könyvet!

04.jpgMegmondom őszintén, nagyon sokáig nem jöttem rá, hogy az én csodálatos anyukám nem véletlenül akkor ismertetett meg engem Mazsola és Tádé meséjével, amikor a tesóm megszületett.
Ez valójában egy klasszikus testvérféltékenységről szóló történet: attól a perctől, ahogy Tádé megérkezik Manócska és Mazsola életébe, Mazsola egyetlen célja, hogy mindenáron borsot törjön az orra alá. Hiába a legcukibb tesó Tádé, Mazsola képtelen beletörődni, hogy most már nem rá irányul minden figyelem és szeretet, és ezt válogatott gonoszkodásokkal jelzi. Az egyes fejezetek végén akár arról is lehet beszélgetni a gyerekekkel, hogy hogyan lehetett volna megfelelőbben kezelni az egyes szituációkat, ők mit gondolnak a kérdésről, és ezzel máris észrevétlenül elindul a feldolgozás folyamata.

Ezt a könyvet ötéves kortól ajánlom.

Tedd kosárba Mazsola és Tádé történetét, vagy akár az összes Mazsola-mesét!

05.jpgEgy másik hatalmas kedvenc nálunk a Pagonyban a Tesómese. Ennél kedvesebben és viccesebben szerintem nem is lehetne a féltékenységről mesét írni. A történet Krokodil Katáról, a kiskrokodilról szól, akit – mondjuk ki – megőrjít a kistesója. Mivel ez a kistesó folyamatosan nyáladzik és még büdös is, nem is lehet csodálkozni, hogy Kata az első adandó alkalommal besétál vele a bababoltba, és lecseréli egy megfelelőbb testvérre.
Aztán szépen lassan kiderül, hogy a pandamaci, a kistigris és a kiselefánt mind idegesítőbbek és fárasztóbbak, mint a saját tesója, ezért végül úgy dönt, hogy bár még mindig büdi, inkább mégis megtartja. Ha komoly a gond, ez a mese biztosan oldani fogja a feszültséget a gyerekekben és a szülőkben is.

Hároméves kortól ajánlom.

Itt tudod megrendelni!

06.jpgUgyanezt a mérgeskedő-sértődött hangulatot eleveníti meg Igaz Dóra Én és a tesóm című meséje. Lehet, hogy a huginak cuki szeplős pofija van, de szörnyűségesen bosszantó, ha mindig ő választ esti mesét, és a szülők csak vele foglalkoznak. A kisfiú elképzeli, milyen jó lenne, ha nem volna testvére, hiszen akkor mindig ő nyomhatná meg a liftben a gombot, és nem kellene folyton mindenen osztozkodni.
De aztán a boldogító gondolatok után az is eszébe jut, hogy akkor bizony nem lenne senki, akivel kalózosat játszhatna, és tuti, hogy az életben nem találna senkit, akinek a tányérjára átlapátolhatná a répát (mégis hogy lehet valakinek a répa a kedvence?!).
Szóval végül kiderül, hogy a nehézségek ellenére tulajdonképpen eléggé praktikus és szórakoztató  tud lenni egy testvér.

Hároméves kortól ajánlom.

Olvasd el ezt a cikket, ha tudni szeretnéd, hogyan segít még ez a könyv!

Szeretnéd felolvasni a gyerekeknek? Itt tedd a kosaradba!

Kapcsolódó termékek