Minden sikeres gróf mögött áll egy rajzoló

Interjú Hotváth Ildikóval, a Sandwich grófja illusztrátorával

Volt már a kezedben a Sandwich grófja és a nápolyi pizza? Ha igen, biztosan te is észrevetted, mennyire fontos része a könyvnek az illusztráció! Tudd meg, ki áll a képek mögött! Horváth Ildi több Pagony-könyvet is illusztrált már, itt az ideje, hogy jobban megismerjetek!

sandwich_grof_borito_1000.jpgAz illusztrációid a szokásosnál is szervesebb részét képezik a könyvnek. Mennyire dolgoztatok közösen Györgyivel?

Hát, én magányos farkas típus vagyok munkában is, szóval a szokásos módon folyt ennél a könyvnél is a folyamat: megkaptam a szöveget, és az alapján tervezgetni kezdtem, felsejlett egy kép, hogy kéne kinéznie, milyen legyen a cím, milyen stílusúak legyenek a rajzok, és ezt követve dolgoztam. Igaziból, nem volt közös ötletelés, rám volt bízva, mit csinálok, így a szöveget követve ötleteltem, rajzoltam, alakítottam a könyv egészét.
Volt, ahol például olyan megoldásokat is becsempésztem, ami eredetileg nem volt a szöveg része, de mégis úgy éreztem, hogy nem lenne rossz vizuálisan sem, ha az ételek rajzaihoz odanyilaznám a belevalókat is. És Györgyi visszajelzéséből is az derült ki, hogy jó ötlet volt.

Lapozz bele a könyvbe itt!

kepernyofoto-2021-07-01-151306.pngMennyi kutatómunkát kellett végezned a folyamat során? A különféle tésztákra vagy a vízibivaly külsejére gondolunk, ezek azért nem olyasmik, amiket az ember minden nap lerajzol…

Azt kell mondanom, hogy az illusztrálással párhuzamosan folyamatos kutatást csináltam, persze a mostani felgyorsult világban az interneten található infók szolgáltak alapul. De nekem ez teljesen rendben van, mármint a kutatómunka. Szeretek kutatni, keresni, mert én is sokat tanulok belőle, inspiráltabbak lesznek a rajzok is, s ha már egy ismeretterjesztő könyvön dolgozom, akkor ott az az alap, hogy az illusztráció legyen informatív, és lehetőleg pontos.

Volt olyan része a könyvnek, amit valami miatt különösen nagy kihívás volt illusztrálni?

pizzak.pngIgen, az előzék. Az volt az ötletem, hogy a gyerekeknek egy átfogó képpel, egy világtérképpel, kellene megmutatni az ételek eredetét, mi honnan, esetleg milyen útvonalon került más kontinensekre. Itt az egész koncepció megvalósítása volt nehéz, hogy esztétikus legyen az összkép, és egyszerre használható, hiteles is.

A könyvben található ételek közül van, amelyik kivételesen közel áll a szívedhez? Esetleg olyan, aminek a története különös meglepetést okozott számodra?
palacsinta.png
A tea és a kenyér mint ételek számomra nagyon fontosak, nem is tudom elképzelni nélkülük az étrendemet. Egyébként meg sok ételnél voltak olyan tartalmak, amik szerintem irtó izgalmasak, meglepőek, például a palacsinta szerepe a római katonák élelmezésében, vagy akár szerepe a böjt alatt.

Milyen projekten dolgozol épp, mik a terveid a közeljövőben?

kepernyofoto-2021-07-01-151244.pngMost a saját könyvemen végzem az utolsó simításokat, ez egy ismeretterjesztő könyv a kutyákról. Ez is érdekes és hosszú munka volt, hiszen nemcsak az illusztrációkat, de a tartalmi részt is én állítottam össze, kilenc kutyás mesével megspékelve. A mesék stílusa elég különböző, van benne saját gyerekkori élmény, képzelt rádió tudósítás és szépirodalmi mű alapján készült sztori. Szóval sokat dolgoztam az egész anyaggal, sokat tanultam közben én is, és változott a kutyákhoz való hozzáállásom, mondhatni sokkal megértőbb lettem a saját kutyámmal. Izgatott vagyok, milyen lesz a végeredmény, és milyen lesz a fogadtatása.

Megtetszett valamelyik fogás? Rendeld meg itt a Sandwich grófját!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Sandwich grófja és a nápolyi pizza

  • Kedvenc ételeink története