Képzeletbeli barátok

A mesékben és a valóságban

Aggódjunk, vagy éppen örüljünk, ha gyerkőcünk életében megjelenik egy képzeletbeli barát? És hogyan reagáljunk erre a jelenségre mi, felnőttek? Ebben a cikkben találsz néhány gondolatot, és néhány szuper könyvet is a témában!

Balogh Ádám pszichológus megnyugtat minden szülőt: a képzeletbeli barátok megjelenése pozitív dolog. “Azok a gyermekek, akiknél megjelenik ez a fantázia személy, nagyobb képzelő erővel és kreativitással rendelkeznek, és nagyobb a szókincsük, jobban kitudják fejezni önmagukat.

Ahogy a gyerekek kinőnek az óvodás korból, egyre inkább különbséget tudnak tenni a kitalált és a valós világ között, a realitás fokozatosan átveszi a vezető szerepet, a fantázia pedig otthonra talál a gyerekek kreativitásában. Sok olyan érzelmi helyzettel, problémával találkozhatnak azonban ebben a korban, amit még nem tudnak hová tenni, ezek megoldásában segíthet egy képzeletbeli barát.

A pszichológus elmondja azt is, a szülő akkor teszi a legjobbat, ha elfogadja a barát létezését, de nem tesz úgy, mintha ő is látná, vagy beszélni tudna hozzá. Az azonban nagyon hasznos lehet, ha kérdezzük róla a gyerkőcöt, hiszen azáltal, hogy képzeletbeli barátjáról mesél, sok lényeges információt oszt meg saját lelki világáról is.

Tarkovács Cecília kisgyermeknevelési szakértő és szülő-coach szerint, bár a képzeletbeli barát inkább az óvodás és kisiskolás korosztályra jellemző, de serdülők körében is előfordulhat ez a jelenség, nekik is segíthet egy képzeletbeli barát oldani a belső fesztültségeket és választ találni a felmerülő kérdésekre.

A képzeletbeli barát megjelenése tehát nem probléma, de lehet egy probléma jelzője. Egy válás, vagy más, a gyermek életét befolyásoló nagyobb esemény is előidézheti a fantázialények megjelenését, ekkor azonban az alapvető trauma kezelésére kell figyelmet fordítani, nem a képzeletbeli barát létezését kell problémának tekinteni - írja Széles-Horváth Anna.

barni_titkos_baratai_borito_1000px.jpgMészöly Ágnes meseregényében az óvodás Barninak is számtalan kisebb nagyobb problémában segítenek megszemélyesített plüssállatai, Elek és Benő. Ráveszik a csendes, szomorkás kisfiút, hogy újra kapcsolatba lépjen az óvodástársaival, hogy megtalálja magában a bátorságot, hogy megszólítsa Lolkát, még akkor is, ha ezzel magára vonja egy verekedős ovistárs haragját. Segítenek neki kitalálni, mi lenne anya számára a tökéletes születésnapi ajándék, és ezzel újra közelebb hozzák őket egymáshoz. Még az első iskolai napok is magabiztosabban telnek úgy, hogy a kisfiú keze ügyében mindig ott van Elek és Benő. Egészen addig, amíg már nincs szüksége rájuk.

A képzeletbeli barátokat életre hívó trauma Barni meséjében az, hogy elveszítette az apukáját, Mészöly Ágnes írói zsenialitására vall azonban, hogy ebből a nehéz témából mégis sikerült egy varázslatosan megnyugtató történetet írnia. Hogy a szerzőt idézzük: “Ez egyszerűen egy mese arról, hogy van veszteség, van feldolgozás, és a legnehezebb helyzetekből is fel lehet állni. Hogy nagyjából mindenből ki lehet jönni.”

Kattints ide, és rendeld meg most!

31870.jpgTalán a te gyerekednek is eszébe jut időnként, hogy vajon mi történik az otthon maradt plüssökkel, amíg ő oviban, iskolában van? Bizony, a Mentsük meg Matildát című mese is megszemélyesített püssbarátokról szól, és minden izgága ovisnak és kisiskolásnak csak ajánlani tudjuk!

A könyvben szereplő Mocori Muki, Wim és Bom minden tudásukat és bátorságukat latba vetve elindulnak, hogy megkeressék gazdijukat, a hatéves Matildát. Vajon hová tűnt a kislány? Izgalmas útjuk során rengeteg kaland várja őket, érdekes emberekkel találkoznak. Végül persze kiderül, dehogy is rabolták el Matildát! Csak iskolába ment!

A Mentsük meg Matildát! egy igazán vicces és megható mese a plüssállatok és a gyerekek különleges barátságáról. A segítségével pedig még az iskolakezdéshez kapcsolódó félelmeket és bizonytalanságokat is át tudjátok beszélni a gyerekekkel!

Kattints ide, és rendeld meg most!

20411.jpgKisiskolás korban már sok gyereket foglalkoztat, hogy milyennek látják őt a többiek, és ez bizony szorongásokat is szülhet. Ezek feloldásában is segíthet Julia Donaldson Tüköry Léda-sorozata.

A bárányhimlős Adél éppen a képét vizslatja a tükörben, mikor feltűnik Tüköry Léda hercegnő, aki pont olyan, mint ő, csak vagányabb kiadásban. A kedves, figyelmes, szófogadó Adél mindig jól nevelt és visszafogott, nem akarja magára vonni a figyelmet és segít, ahol tud. A bohó és szétszórt Léda olykor rátarti és arrogáns is tud lenni, máskor pedig felszabadult, bátor és persze nagyon vicces, egy megállíthatatlan lány, aki mindig a középpontban van.

Főszereplőnk épp a kiskamasz korba lép, ez az időszak pedig minden gyerek számára különleges és kihívásokkal teli. A gyerekkorból kilépve elkezdik megkeresni, kik is ők valójában, a szülőktől és családtól független személyekként, ezen az úton pedig igazán hasznos lehet egy képzeletbeli barát!

Képzeld, ezt a történetet egy “valódi” képzeletbeli barát inspirálta, ugyanis Julia Donaldson legidősebb fia is gyakran játszott saját tükörképével, azt mímelve, hogy az egy másik személy. Hát nem izgalmas?

Kattints ide, és rendeld meg most a sorozatot!

loni_es_a_varazsvar_borito_1000px.jpgA sötétségtől és a furcsa zajoktól való félelem nem feltétlenül múlik el az óvodás korral. Könnyedén újra előjöhet vagy felerősödhet egy idősebbeknek szánt, ijesztő film, vagy akár csak egy véletlenül elkapott képsor hatására is. Ezt a félelmet segítenek feloldani a kedves szellemekről szóló történetek.

Loni és családja egy öreg budapesti házban lakik, ami tele van furcsa zajokkal! Itt él ugyanis Levélke, a szellemkislány is, aki hamarosan jó barátságot köt Lonival. A Loni és a kísértetek leginkább arról szól, hogy két teljesen más világban élő kislány hogyan fedezi fel párhuzamosan egymás életét, családját, szokásait. Ebből az alaphelyzetből alakulnak ki fejezetről fejezetre a vicces és bájos helyzetek, rengeteg rácsodálkozással és kalamajkával.

A második részben, a Loni és a Varázsvárban folytatódnak az izgalmak: Loni és családja Levélke szellemszüleinek otthonába látogat, ahol számtalan lenyűgöző kalandban lesz részük! Mi nagyon a szívünkbe zártuk ezt a két bájos és kíváncsi kislányt, ráadásul Kasza Julianna rajzai csodásan kiegészítik a szöveget. Kísértetek, humor, szokatlan kalandok: érdemes belevágni!

Kattints ide, és rendeld meg most a sorozatot!

Lassan szemlénkben is magunk mögött hagyjuk a kisgyermekkort, és a nagy ovisoknak vagy kisiskolásoknak szóló könyveket. Utolsó két kötetünk már egy kicsit rázósabb témát boncolgat, és a 9-12 éves olvasókat célozza.

23383.jpgKolozsi Angéla gyönyörű regényében a főszereplő kislány, Emília balesetet szenved, fejre esik a bordásfalról. A kórházban találkozik a bagószagú, „hibás” angyallal, Körmöczi Györggyel, aki leginkább ember szeretne lenni. A kislány még nem is tér magához, mikor berohan hozzá az angyal, és rögtön lehordja a sárga földig, amiért nem vigyázott magára. Emília pedig ugyanezért hordja le őt, mármint, hogy az angyala nem vigyázott rá!

Egy hosszabb betegség vagy egy baleset következtében könnyen válhat magányossá egy gyerek, ilyen esetekben is előfordulhat, hogy egy képzeletbeli barát kíséri el a felépülés útján, ahogy Emíliát is segítette Körmöczi György. Kolozsi Angéla regénye igazi, lírai gyöngyszem! Ne hagyjátok ki!

Kattints ide, és rendeld meg most!

vaczirennek_vege_borito_1000px.jpgVégül pedig egy fantasztikus, egészen új Abszolút Könyvet ajánlunk, ez pedig nem más, mint a Vácz Irénnek vége!, mely Goldberg Emília filmrendező első regénye. A főszereplő nehéz időszakon megy át az iskolában, rászállt ugyanis a félelmetes matektanár és osztályfőnök, Vácz Irén, és az osztálytársai is előszeretettel piszkálják, így a lány komoly szorongással megy iskolába minden reggel. Persze az sem könnyíti meg az életét, hogy a szülei is éppen válnak... Feltűnik azonban Magnus, a szellem, aki, bár egy cinikus figura, előszeretettel gúnyolódik, és legszívesebben nassol vagy szunyókál, mégis ő az egyetlen, aki ráveszi a főszereplőt, hogy legyőzze a szorongásait és megtanuljon kiállni magáért.

A Vácz Irénnek vége! egy könnyen olvasható, humoros és fordulatos történet. A könyv egyszerűen lapozza saját magát, annyira élő és mai, mégis annyira magával ragadó a kiskamaszok és a szüleik számára is. Ez egy olyan sztori, ami mindkét generációban fontos húrokat pendít meg, és amiről szuper beszélgetéseket folytathattok majd!

Kattints ide, és rendeld meg most!

Végezetül pedig hadd jegyezzük meg még egyszer, ha gyermekünknek képzeletbeli barátja van, az egy szuper dolog! Ilyenfajta kapcsolata aligha lesz felnőtt korában, engedjük hát, hogy kiélvezze a gyerekkor egyéb más csodáival együtt! Emellett pedig sosem árt, ha nyitva tartjuk a szemünket, és kellő figyelmet fordítunk rá, ha esetleg valamilyen feldolgozandó probléma hívta életre a képzeletbeli barátot. Azonban ebben az esetben se magát a képzeletbeli barátot tekintsük problémának, helyette a szorongásos szituációt igyekezzünk feloldani, ha szükséges, szakember segítségével.

Wágner Eszter ajánlóját olvastad.

Források:

Itt találod Balogh Ádám, Tarkovács Cecília és Széles-Horváth Anna hivatkozott cikkeit.

Kapcsolódó termékek