Könyvek karácsonyra kiskamaszoknak

9-12 éves kor között

Bojti Anna: A Lidércerdő mélyén (Fülöp-Ferth Tímea rajzaival)

A felgyorsult 21. században, amikor minden pillanatban minden változik, még nekünk, felnőtteknek is nehéz leülni és elmélyedni egy regényben. Hát még a kiskamaszoknak! Bojti Anna legújabb könyve, A Lidércerdő mélyén rengeteget segíthet nektek abban, hogy kiskamaszotok visszataláljon az olvasás világába. Azzal, hogy megadja a gyerekeknek a döntés szabadságát, ők választhatják meg a befejezést, sőt, többször is elolvashatják a könyvet - hiszen többféle végkifejlet van - szerves részévé válnak az olvasmányuknak.A Lidércerdő mélyén emeli a tétet a szerző előző könyvéhez, az Éjszaka az állatkertben-hez képest, hiszen itt még több izgalom, még több választási lehetőség és játék várja az olvasót! A történet is összetettebb, de a legszembetűnőbb változás az, hogy itt logikai feladatokat is meg kell oldania az olvasónak, több a kihívás és a rejtély, és nem bolyonghatunk kedvünkre össze-vissza a történetben: a döntéseinknek most valóban jelentősége és következménye van.

A Lidércerdőben elképesztő izgalmak várnak az olvasókra: furcsa szobrok, beszélő fák és érdekes madarak, sőt: Marmor, a titokzatos földalatti birodalom! A döntési lehetőségek száma szinte végtelennek tűnik, ez a könyv egy igazi, hosszú és izgalmas utazás lesz!

Szabó Borbála: A János vitéz-kód

Mi köze egymáshoz a mateknak és az irodalomnak? Hogy kerül egy plusz szereplő a János vitézbe? Megannyi kérdés, amikre mind választ kaptok Szabó Borbála legújabb regényében, A János vitéz-kódban. Azok a gyerekek, akiket eddig untattak a kötelező olvasmányok, most biztosan másként fognak rájuk tekinteni!

Sokan sokféleképp próbálkoztak már azzal, hogy a motiválatlan kamaszokat közelebb hozzák a régi irodalmi művekhez. Szabó Borbála egy egészen extrém megoldás mellett döntött: beledobott egy gyereket a sztoriba.

Egyik főszereplőnk, Berti épp az iskolakönyvtárban tölti a délutánját - próbálja átrágni magát a János vitézen. Unalmában elkezd firkálgatni a padra, majd egyszer csak megmagyarázhatatlan módon hirtelen eltűnik, és egyenesen a János vitéz kellős közepén köt ki.

Innentől indul be az igazi őrület: egy egyetemi tanársegéd unottan készül a János vitéz-szemináriumára, már ő maga se tudja, mit lehetne elmondani még erről a könyvről, amikor felfedezi benne hősünket. Rövidesen fény derül arra, hogy a János vitéz összes fellelhető példányában megjelent Berti, aki Jancsi szárnysegédjeként komoly és visszafordíthatatlannak tűnő változtatásokat eszközöl a cselekményben...

Jean-Claude Mourlevat: A Visszafelé-folyó

A Visszafelé-folyó nem csupán egy izgalmas és misztikus kalandregény, de egy fontos utazás is a tudattalanba, ahol minden furcsa teremtménynek és mesebeli helyszínnek metaforikus jelentése van. Egy varázslatos utazás történetét tárja elénk Mourlevat, ami közben elengedhetetlenné teszi azt is, hogy magunkba tekintsünk.

Tomek egy kereskedő fiú, akinek a boltjában mindent kapni. Egy este betér hozzá egy vele egyidős, különleges vásárló, aki mesél neki a Kzsar-folyóról, ami visszafelé halad. A tengerből ered, és egy hegy tetején végződik, tavacskát képezve egy apró kőmedencében. Aki a medence vizéből iszik, örök életre tehet szert. Tomek néhány nappal később az ismeretlen lány után indul a Kzsar-folyót kutatva, hogy a forrás vizéből kedves öreg nagyapjának, Isámnak hozhasson.

Ahogy mondani szokás, az utazás során az út a fontos, nem a cél. Nincs ez másként Tomek esetében sem. Kezdeti úti célját elérve már nem is fontos számára az, amiért elindult, annál inkább az átélt élmények, megismert emberek, és a metamorfózis, amint keresztülment. A Visszafelé-folyó egy igazán izgalmas, elképesztően fantáziadús és kreatív mese, tele varázslatos lénnyel, kalandokkal, mesebeli tájakkal, kedvességgel, humorral és bájjal. Egyszerre zseniálisan okos, mélyen érző és közben meghatóan szép történet a lélek fejlődéséről.

Mészöly Ágnes: A királyné violája

Az Abszolút Töri egy különálló sorozat, de ugyanennek a korosztálynak szól: olyan történelmi korokba kalauzolnak minket ezek a regények, amikről a suliban is tanulnak a kiskamaszok. Mészöly Ágnes alaposan beleásta magát Mátyás király korába, és tökéletesen sikerült beleillesztenie a XXI. századi gyerekeket ebbe a rég letűnt történelmi korszakba.

Ki gondolta volna, hogy a törin lehet nevetni? Mészöly Ágnes regényének elején rögtön egy irtó vicces versbetétet találunk: azon merenghetünk el, milyen lenne, ha Mátyás király ma élne, és felszállna a négyeshatosra vagy posztolna a Facebook-oldalára.Mégsem ő jön ide, hanem egy mai korban élő osztály egy része csöppen vissza Mátyás király udvarába. Négy diákot kísérünk el a kalandjaikra és megismerkedünk a kor legfontosabb történelmi szereplőivel.

A humornak ebben a kötetben tényleg kulcsszerepe van, emiatt a játékosság miatt néha szinte elfelejtjük, hogy nem a 21. században járunk. Ez a regény tulajdonképpen egy izgalmas krimi, amiben nem mellesleg tonnányi információ van elrejtve.

Wéber Anikó: Az ellenállók vezére

Az Abszolút Töri sorozat másik megjelent része, Az ellenállók vezére már közelebb van az időben: a kiegyezés korába repíti az olvasót. Wéber Anikó, a regény szerzője pedig láthatóan nagyon szereti ezt az időszakot, és nagyon beleásta magát az érdekességekbe, ezekből itt különösen sokat kapunk.A gyerekek beleshetnek Ferenc József koronázási ünnepségébe, megismerkednek Erzsébet királynéval és a kor nagy politikusaival is. Betekintést nyerhetnek intrikákba, sőt, állást foglalnak Kossuth-tal kapcsolatban. Különösen szórakoztató, ahogy alkalmazkodni próbálnak a számunkra már végtelenül furcsa illemszabályokhoz és szokásokhoz.

J. C. Bertman: Könyvvadászok 2. - A feltörhetetlen kód

Emily és James San Francisco-ban élnek, tagjai egy kódfejtős, rejtvénymegoldós online könyvklubnak, a Könyvvadászatnak. Az első kötetben már végére jártak egy egészen komoly bűnténynek, de úgy tűnik, a nyugodt hétköznapokat nem nekik találták ki.Ugyanis egy könyvbemutatón furcsa eseményeknek lesznek szemtanúi, majd hozzájuk kerül egy minden eddiginél izgalmasabbnak tűnő, titkosírással írt szöveg.

Miután ezt megfejtik, már "csak" azt kéne kideríteniük, hogyan kapcsolódik ez a szöveg egy rég elsüllyedt hajóhoz, a Niantic-hoz, mi ez a Feltörhetetlen Kód, amire csak homályos utalások vannak a levélben, na és persze hogy mi köze ennek az egésznek Mark Twain-hez, Mr. Quisling-hez, a magyartanárjukhoz, és a városban előforduló rendszeres tűzesetekhez...

Mert bizony ezekből az összetevőkből kell valamit kifőzniük! Mr. Quisling-nek biztos, hogy vaj van a füle mögött, de vajon ő okozza a tüzeket? Ha igen, miért? Ezt a gyerekek nehezen tudják elképzelni, úgyhogy elhatározzák, hogy a végére járnak az ügynek.

Kate Scott: Csak Jack

Jack és édesanyja folyton költözködnek, mióta a szülei elváltak. A történet kezdetekor már a hatodik iskoláját kezdi két éven belül, ami azzal jár, hogy Jack kifejlesztett egy különleges képességet: bárhová képes beilleszkedni. A Sherlock-módszer segítségével nyomozza ki, hogy az adott közösségben hogyan fogadtassa el magát anélkül, hogy valójában közel kerülne bárkihez is.Hiszen minek barátságokat kötni, ha aztán úgyis továbbállnak...? Ebben az új iskolában azonban nem várt dologgal szembesül: őszintén megkedveli az egyik osztálytársát, Tylert, aki szabadidejében (sőt, néha iskolaidőben is) feltalál mindenféle szuper dolgot, például szárnyas cipőket.

Jack azt veszi észre, hogy nem figyel már oda a távolságtartásra, mindenfélét megoszt új barátjával, és minden idejüket együtt töltik.

Amikor azonban kilátásba kerül egy újabb költözés, kétségbeesik és megpróbál elvágni minden szálat, hogy kevésbé legyen fájdalmas a búcsúzás. Csak azt nem kalkulálja bele, hogy egy igazi barátságnak nem lehet fájdalommentesen véget vetni. A regény végére Jack megtanulja, hogy ha szeretünk, az néha fáj, de ha nem nyomja el az érzéseit, hanem beszél róluk és megéli őket, sokkal könnyebb mindenre megoldást találni.

Kate Scott története végtelenül bájos, mókás és letehetetlen történet arról, hogyan találja meg a helyét egy olyan kisfiú, aki évek óta nem mert megnyílni attól való félelmében, hogy magára marad.

Kapcsolódó termékek