Ismerd meg Szimonidesz Hajnalkát!

Varázslatosan szép gyerekkönyvek 0-99 éves korig

A Pagony Kiadó szerencsére sok nagyszerű illusztrátorral büszkélkedhet. Nagyon fontos a számunkra, hogy a nálunk megjelent könyvekben szereplő képek párbeszédbe lépjenek a szövegekkel, hogy ne csupán illusztrálják, de egy új szintre emeljék a történetet. Így teszik a rajzolók egyedi stílusukkal igazán különlegessé a Pagony-könyveket. Közülük szeretnénk most bemutatni nektek egy olyan alkotót, akinek egyszerűen nem lehet elszakadni a képeitől. Ha a kezedbe vettél egy általa illusztrált könyvet, azt biztosan nem tetted vissza. Ismerd meg Szimonidesz Hajnalkát!

kepernyofoto-2022-11-03-103609.pngSzimonidesz Hajnalka illusztrációjaHajnalka kamaszként szobrásznak készült, majd szabadúszó festő lett belőle és egészen 2007-ig eszébe sem jutott gyerekkönyveket illusztrálni, akkor is csak az Aranyvackor pályázat kedvéért. Azóta viszont szerencsére mást sem csinál (kis túlzással, természetesen), mint gyerekkönyvekbe rajzol csodálatosabbnál csodálatosabb műalkotásokat.

Mindig magamnak rajzolok – addig formálom a kompozíciót vagy figurát míg, azt nem érzem egy rajzról, hogy én vagyok, vagy legalábbis valamelyik része egy velem. Szerintem csak ettől lesz hiteles, azonban szeretnék nem csak megjeleníteni egy-egy szövegrészt, hanem olyan rajzokat készíteni, ami valami módon önálló életre is kel és a gyerekek, felnőttek, akik megnézik a rajzokat, a formák, hangulatok, a kompozíció és színek által örömet, megnyugvást élhetnek át. Valamit üzen az illusztráció, reményeim szerint ez az üzenet boldogsággal tölti el a szemlélőt.” - meséli egy interjúban az illusztrátor.

Közhely vagy sem, Szimonidesz Hajnalka rajzainak tényleg lelke van. Aki a szép és érzékeny rajzokat szereti, annak már biztosan van is otthon 1-2 általa illusztrált könyv - vagy, ha nincs, nemsokára lesz. De hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, meg is mutatjuk mennyi csodálatos könyvet rajzolt piciktől az általános iskolásokig minden korosztálynak.

2767761.jpg
Már egészen kis kortól fontos, hogy minőségi illusztrációkat lássanak a gyerekek. Bölcsis korban a képek és a szöveg ritmusa, dallama, még sokkal jobban leköti a kicsik érdeklődését, mint egy hosszú mese.

Ezért is ajánlunk Ringató-lapozókat a legkisebbeknek (Kis kece lányom, Hej, Dunáról fúj a szél, Zöld könyv, Lila könyv), vagy mondókás verseskönyveket, mint például a Három székláb Kányádi Sándortól. Szimonidesz Hajnalka illusztrációinak köszönhetően pedig nem csak a gyerekek, de a szülők is örömmel nézegetik majd ezeket a kedves lapozókat!

lanyka_tukorben_borito_1000px.jpgAz ovisok már egyre több és több mindent látnak és értenek meg a világból, egyre több önálló gondolatuk van, így egyre fontosabb lesz az is, hogy inspiráló, gondolatébresztő meséket és rajzokat lássanak, hogy meseolvasás közben észrevétlenül fejlődjön a művészi érzékük. Ennek a korosztálynak tökéletes választás lehet a Dorka és az elgurult gomb Harcos Bálinttól, ami Hajnalka rajzaival kiegészülve igazi, művészi mesekönyv. A versek kedvelőinek pedig Tasi Katalin kötetét ajánljuk, a Lányka, tükörben 2022 egyik legszebb Pagonyos könyve volt.

De ne feledkezzünk meg a Zsálya hercegnő és az öregnek hitt hercegről sem! Kiss Judit Ágnes varázslatos meseregényében végre a hercegnő siet a herceg segítségére, Zsálya igazi, aktív hőse a történetnek. De ugyanennek a korosztálynak ajánljuk még a Mirabáj csodálatos világát, és az Életmeséket is Szimonidesz Hajnalka portfóliójából. Ha pedig éppen téli mesekönyvet kerestek, a 3-5-8 perces téli mesék - kortárs magyar szerzőktől lesz a ti könyvetek, ennél jobb társat el sem tudnánk képzelni kuckózós délutánokra, estékre.

a_kalozok_es_a_vajas_keksz_borito_1000px.jpgHa éppen most tanul olvasni a gyerkőc, akkor Kiss Judit Ágnes Most én olvasok!-sorozata nagy segítség lesz nektek. Ezekben a rövid történetekben egy nem mindennapi kalózcsalád mindennapjaiba nyerünk bepillantást, az illusztrációk pedig a szöveghez hasonlóan sok-sok mélységet és még több humort rejtenek magukban. Itt találod a Nagybetűs, az 1-es szintű, és a 2-es szintű részeket. A Most én olvasok!-sorozatban a nehézség fokozatosan növekszik, a rövid mondatoktól egészen az akár fél oldalas, összefüggő szövegig, így kísérik a kötetek kézenfogva a gyerekeket az önálló olvasás felé vezető úton.

Ha a komolyzene is fontos része az életeteknek, vagy szeretnétek, hogy az legyen, akkor a Mesék az Operából-sorozat segíthet nektek. Legyen szó Háry Jánosról, Pillangókisasszonyról, Tell Vilmosról, a Szentivánéji álomról, Az Operaház meséiől vagy A varázsfuvoláról, Szimonidesz Hajnalka illusztrációival még varázslatosabb lesz a megismerkedés az opera világával.

zsalya_es_a_melyvolgyi_utazas_borito_1000px.jpg
Az óvoda és az iskola közötti átmenetet is megkönnyíthetik a mesék, melyekre bizony még a kisiskolásoknak is bőven van igényük, akár az önállóan olvasott könyvek mellett is. Cica-rajongóknak tudjuk ajánlani Palásthy Ágnes Mi lesz veled, cica? című meséjét, de akik nyitottak a gondolkozós-beszélgetős, okos mesékre, azok a Matyi Tigrissel álmodik című Bendl Vera-kötetben sem fognak csalódni.

Harmadik osztály fölött pedig a Zsálya hercegnő folytatását is tudjuk ajánlani. Kiss Judit Ágnes egy nehezebb témát a betegséget és a gyógyuláshoz vezető utat járja végig a Zsálya “iskolás” kötetében. Igazi gyógyító erejű varázsmese, különösen, mivel szemet gyönyörködtető, lírai illusztrációk teszik teljessé. Legyen az ember 9 vagy 99 éves, ebben a történetben biztosan találni fog valamit, ami megérinti majd.

pagony_art_jegyzetfuzet_kicsi_nyar_cmyk.pngDe Hajnalka alkotásaival nem csak mesekönyvekben és olajfestmények formájában találkozhatsz! A Pagony Art termékcsaládban gyönyörű jegyzetfüzeteket is találsz, borítójukon csodaszép Szimonidesz-képekkel (Világítótorony, Nyár). Ezeket a füzeteket nem csak a gyerekeknek, de akár saját magadnak is megszerezheted, szebbé teszik majd a mindennapjaidat.

Sőt, az egyik nemrég megjelent Pagony-társast, a Mágikus erdőt is ő rajzolta. Csordás Krisztina játékát minden 8 év feletti családtag élvezni fogja, a kisebbek pedig alig várják majd, hogy megtanuljanak számolni, és ők is játszhassanak ezzel a gyönyörű, lapkalerakós társassal!

Már csak ebből a hosszú listából is láthatjuk, mennyiféle korosztálynak mennyi-mennyi csodát rajzolt Szimonidesz Hajnalka. És akkor még csak a gyerekkönyveiről beszéltünk, az olajfestményeiig el sem jutottunk! Bátran ajánljuk, hogy fedezzétek fel magatoknak az alkotásait, biztosak vagyunk benne, hogy el fognak varázsolni!

Kapcsolódó termékek