Ezeket a könyveket szerettük tavaly

Köztük van a te kedvenced is?

bartokAzok, akik gyakran megfordulnak a Pagony-boltokban, valószínűleg ismerik a legtöbb boltosunkat. Karácsony előtt összeszedtük nektek egy videóban, hogy kinek mi a kedvenc pagonyos könyve, most pedig arról olvashattok, hogy melyik könyveket szerették boltosaink a legjobban 2015-ben.


Gergő
tavalyi kedvence Julia Donaldson volt


Julia Donaldson: Macskazene

Annak ellenére, hogy a magam részéről inkább kutyás vagyok, mint macskás, szerintem a legjobb 2015-ös könyv a Macskazene. Egyfelől maga a sztori nyűgözött le, hiszen milyen klassz, ha az ember a gyerekének egy utcazenészről és az ő macskájáról olvashat? Pláne, ha olyan csavaros történettel van dolgunk, ahol nem is a macska, hanem a gazdája tűnik el. Arról nem is beszélve, hogy a cselekmény kiválóan dolgozza fel a kicsik elválással kapcsolatos félelmeit.

Másfelől azért lett ez a kedvenc könyvem, mert a kislányom a nap bármelyik szakában, bármilyen szituációban képes idézni belőle pusztán a móka kedvéért. Azt hiszem, csak egy igazán jó gyerekkönyv tudja azt elérni, hogy pár olvasás után már nemcsak mi, felnőttek, de a gyerekek is kívülről fújják. Ráadásul nagyon jól el lehet játszani, hogy mi vagyunk az utcazenész és a cirmos macska, akik együtt énekelnek arról, hogy milyen jó is együtt.

Érdekel Donaldson lapozója? Itt megrendelheted!


Jankát egy Tilos az Á-s könyv vette le a lábáról

Fekete András - Grancsa Gergely: Kalasnyikov és Rózsafüzér

Ez olyan "csakazértis" elolvasom könyv volt nekem. Fő indok, hogy nagyon bírom a szerzőket, és jól emlékszem, amikor elkezdtek foglalkozni az írásával. Bevallom, nagyon vártam már, volt titkolózás ezerrel… De megérte várni! Igen!

A történet szereplői két ellentétes világ, mégis hasonló problémákkal küzdő négy fiatalja. Közöttünk, velünk élnek és szinte ismerem is őket. Akár a közvetlen környezetemből, akár csak úgy az utcáról, séta közben. Ismerős szituációk, amik velünk is megtörténnek nap, mint napEz Budapest, ez az a hely ahol (túl)élünk.

Ha a fiúk most ezt olvassák, biztos elmosolyodnak, ha azt írom, hogy egy-két mondat igencsak levett a lábamról. Igen, néhol tagadhatatlanul szabados és trágár, de mindig előbukkan egy mondat, ami valahogy mégis könnyeddé teszi az egészet. Utazás a túltömött buszon: "Nem beszéltek túl sokat, ugyanis még a szavaknak sem volt elég hely."

Ebben a könyvben nincsenek tabuk. Minden szóba kerül, ami csak szóba kerülhet egy (fiatal) felnőtt életében. 16+. Hát igen, bőven. Zavarba ejt, a gyomromat forgatja föl, elgondolkodtat, megnevettet… nem tudom, Tarantino kézhez kapta már? ;) A Kulter mindenesetre igen, hiszen beválogatták a top 5 tavalyi könyv közé!

Ide kattints, ha mindenképp szeretnéd beszerezni a Kaláról, Nyikovról, Rózsáról és Füzérről szóló könyvet!


Milán alig tudott választani...

Lakatos István: Óraverzum

A tavalyi év egyik legjobb könyvélménye számomra Lakatos István Óraverzumához kötődik. A könyv első felében a Seon bolygó trónörököse, az ifjú Mirkó csínytevésein keresztül ismerjük meg az Óraverzum világát, a záró részben pedig egy véres csatajelenetben találjuk magunkat, aminek végére Mirkó is hátrahagyja az ártatlan gyerekkort. Ezzel nem árultam el semmi lényegeset, hisz egy készülő trilógia első részéről van szó. Poénok, vér, viccek és vér. Tréfák. Vér.

Az Óraverzumot itt tudod megrendelni!


Eldad Ilani: Bullagária hercege - Tökéletes történet

Másik kedvencem a Bullagária hercege - Tökéletes történet volt Eldad Ilanitól. A könyv megjelenése nagyon megtévesztő: az illusztráció alapján első pillantásra kevesen mondanák meg, hogy egy ízig-vérig fiúknak szóló könyvet tartanak a kezükben. Pedig így van: a kerettörténetben Apa mesél fiának Krisztiánó hercegről, akiért versengenek országának grófkisasszonyai. Vicces, könnyed sztori sok csavarral és hát igen, szerelemmel is.

Eldad Ilani könyve nem hiányozhat a polcodról, rendeld meg itt!


Eric Elfman - Neal Shusterman: Tesla padlása

2015-ben egyértelmű favorit volt még nálam a Tesla padlása. A főszereplő, Nick Slate Coloradóba költözik apjával és öccsével, miután floridai házuk leégett. Új otthonuk egy roskatag ház, aminek padlásán Nick egy rakás régi vackot talál. Mire azonban kiderül, hogy ezek a kacatok Nikola Tesla utolsó nagy találmányának alkatrészei voltak, addigra Nick már túladott rajtuk egy garázsvásáron. Versenyfutás indul hát a cuccokért, az ellenfél pedig maga az Akcelerátus, egy gonosz tudósokból álló még gonoszabb csoport. Akció, izgalom, egy csipetnyi gyász és rengeteg humor. Részlet a könyvből itt!

Ha pedig Nick kalandjaiba ásnád bele magad, de nem akarsz tovább várni, kattints ide, és rendeld meg a könyvet!


Évi egy alternatív magyarórát választott

Nényei Pál: Az irodalom visszavág

Bevallom, tavaly ez volt az a könyv, amit a legnagyobb kíváncsisággal vártam. Amikor még csak annyit tudtam róla, hogy ki fogunk adni egy szórakoztató irodalomtörténetet, azt gondoltam magamban: húha, vékony jégen táncolunk, ehhez tényleg nagyon jónak kell lenni az írónak, a párosítás merész. És igen! Nényei Pál zseniális!

Nem vagyok az a rajongó típus, de ezért a könyvért nem lehet nem rajongani. A kifinomult humorán kívül az is a nagyon jó benne, hogy mindenkinek szól: a jótanulónak, akiknek már az oviban is olvasónapló volt a jelük, és a rossztanulónak, akik utálnak "regények meg versek között tökölődni". Hol jótanuló, hol rossztanuló ex-magyar szakosként én például végigröhögtem az egészet. Sőt szülőknek, tanároknak és úgy általában a felnőtteknek is garantáltan tetszeni fog. Valószínűleg én is többször elolvasom majd, amíg nem jön a folytatás. :)


Dani egy rázós témába ásta bele magát

Eve Ainstworth: 7 nap

Azért ez volt a kedvenc tavalyi könyvem, mert már az első mondatoktól kezdve mélyen megérintett, olvastatta magát, feszültségben tartott a legvégéig. Nehéz téma, mégis letehetetlen könyv. Valószínűleg kevesen akarnak iskolai zaklatásról, szégyenről, elhanyagolásról, halálvágyról olvasni, pedig a 7 napban egy kicsit mindenki a maga életére ismer, ki így, ki úgy megtalálhatja benne a saját, vagy családtagja, barátja történetét. Megéri szembenézni a főszereplők sorsával, és fogadni azokat az érzéseket, amelyeket a pontosan leírt belső világuk keltenek bennünk.

Szeretnéd megvenni a 7 napot? Kattints ide!


A fehérvár pagonyosok, Dóri, Helga, Niki, Kriszti pedig minden korosztálynak találtak valami fergeteges könyvet

Mirjam Oldenhave: Danny bá és az eleven osztály

Danny bá’ egy felnőtt méretű gyerek, vagy egy gyerek méretű felnőtt, aki mindannyiunk szerencséjére nem felejtette el, hogy milyen necces is néha iskolába járni. Ó, ha lett volna egy ilyen Danny bá’ a mi sulinkban is!

Szeretnél te is Danny bá' osztályába járni? Rendeld meg a könyvet most!

 
Mán-Várhegyi Réka: A szupermenők

Van itt négy, önmagát bénának tartó különc, ám teljesen oké kamaszlány, pár ultramenőnek álcázott üresfejű plázacica, és persze köretként: a fiúk. Figyelj, mert senki sem csak annyi, amennyinek látszik... Részlet a könyvből ide kattintva!
 
Szerezd be A szupermenőket!


Dániel András: Szerintem mindenki legyen kufli!

Szerintem mindenki legyen kufli, mondja Dániel András új kuflikönyvének a címlapján, és ez, végül is, tökjó ötlet. Én bizony szeretnék „jóleső semmittevésben heverészni” és igen nagy szükségem volna egy zacskónyi bárcsakbokor magra is. Pláne így, januárban.

Hiányzik a kufli-sorozat harmadik része? Kattints ide, ha szívesen elolvasnád!

 
Harcos Bálint: Szofi tüsszent

No, vajon melyik gyerek szeret zoknit húzni a lábára? Hát, Szofi biztosan nem. El is szökik gyorsan anyukája elől, nyomában a fél világgal. Menet közben kitüsszenti az óceánt, és felforgatja a hegyeket. Hogy mi a tanulság? Biztos, hogy kell az a zokni? Harcos Bálint könyve garantált szórakozás a legkisebbeknek!

Szeretnéd megvásárolni a Szofi tüsszentet? Ide kattintva megteheted!
 

Timo Parvela: Miú és Vau esti meséi

Imádom Miú és Vau történeteit. Csodálatosan megírt szöveg, iszonyatosan cuki illusztráció és zseniális karakterek. A legemberibb állatkarakterek, frappáns finom humorú rövid esti mesék, amikből simán elolvashatunk akár még egy ráadást is. Alapmű.   

Ha esténként Miút és Vaut olvasgatnád, rendeld meg itt!

 
Julia Donaldson: Papírbabák

Julia Donaldson-rajongók, figyelem! A Papírbabák egy újabb kis remekmű. Kicsit furcsa, hogy nem Axel Scheffler rajzai kísérek a versek történetet, de ez talán megbocsátható bűn. Bájos, könnyed, gyönyörűen illusztrált mesekönyv anyáknak és kislányaiknak.  

A Papírbabákat itt tudod megvásárolni! 


Érdekel, hogy kinek mi volt a kedvenc tavalyi játéka? Kattints ide, és megtudod!

Kapcsolódó cikkek