Három és feledik vágány plusz hatvan könyv

Minden, amit tudni szeretnél a Tilos az Á Könyvekről

Amikor 2013 őszén elindult a Tilos az Á Könyvek, mint a Pagony kamasztesója, azt szerettük volna, hogy olyan kiadónk legyen, ahol minden olvasni szerető kamasz talál majd magának könyvet. A másik nagy vágyunk az volt, hogy minden korosztálynak adjunk ki könyveket, úgy a 12, mint a 14 vagy a 16 éveseknek. Azt is szerettük volna, hogy minél több magyar író könyvét jelentessük meg, de nyitottak voltunk a külföldi irodalomra is. Három és fél év alatt hatvan könyvünk jelent meg, és a könyveinkről készült cikkek és az olvasói visszajelzései alapján jó úton járunk. Nézzük meg, milyen kiadó is ez a Tilos az Á Könyvek! Péczely Dóra főszerkesztő írása következik.

A szerzőink egy csoportja korábban gyerekeknek írt könyvet, mint Dávid Ádám, Gévai Csilla, Szabó Borbála, egy másik épp hogy felnőtteknek, mint Bódis Kriszta, Mán-Várhegyi Réka, Sepsi László vagy Tallér Edina. Sokan vannak a Tilos az Á Könyvek szerzői közt, akiknek a kiadónknál jelent meg élete első könyve, mint Kemény Zsófi, Mészáros Dorka, Molnár T. Eszter, Nagy Anikó Johanna, Laboda Kornél, Szirmay Ágnes vagy a Grancsa Gergely-Fekete András szerzőpáros.

A leghosszabb könyvünk a hat kötetből álló Időfutár-sorozat. A szerzők csapata (Jeli Viktória, Gimesi Dóra, Tasnádi István és Vészits Andrea) színházban, tévében, rádióban dolgozik íróként vagy dramaturgként, és mellette írták meg az egyik legizgalmasabb magyar könyvsorozatot. Az Időfutár történet alapja egy rádiójáték volt, de az elmúlt négy évben könyvként is nagy siker lett ez a napjainkban játszódó, de a történelemmel és főként humorral kereszteződő sorozat. Azoknak is ajánljuk, akik kevesebbet olvasnak, vagyis még nem jött meg a kedvük hozzá, mert 10 és 100 éves kor között mindenki szereti.

Ha már elolvastátok az Időfutár-sorozat minden darabját, térjetek át Dávid Ádám Millennium-trilógiájára, utazzátok vele körbe a Földet és izguljátok végig a fiatal hősök harcát a Gonosszal, vagy válasszátok Nemere István kalandregényeit, a Lidércfény nyomozóiroda köteteit!

Sokan talán ódzkodnak a Vészkijárat elnevezésű sorozatunktól, mert ebbe olyan könyveket gyűjtünk, melyek nem kikapcsolnak, hanem inkább „bekapcsolnak”, azaz érzékenyítenek, szembesítenek a világ olyan jelenségeivel, amelyekről legszívesebben tudomást sem vennénk, ugyanakkor remek könyvek.

Neal Shusterman Az óceán mélyén című könyve 2015-ben összesen tíz különböző díjat nyert az Egyesült Államokban, köztük a legrangosabb irodalmi elismerést, a Nemzeti Könyvdíjat is, pedig témája a gyermekkori skizofrénia. A világon 10 millió embert érint a probléma, és erről olvasni nehéz, de Shusterman tollából megéri. (Egyébként Neal shusterman a Tilos az Á Könyveknél az a külföldi szerző, akinek a legtöbb könyvét jelentettük meg, mint a kivételesen remek disztópia első részét, az Everlostot, és a 12 év körüli gyerekek kedvencét, az Akcelerátus-trilógiát.)

De visszatérve a Vészkijárat-könyvekhez, olyan iszonyúan jó könyvek foglalkoznak kemény témákkal, mint például az iskolai zaklatással a 7 nap című regény, Eve Ainsworthtől, vagy a gyerekek valóságshow-ját bemutató holland szerző, Anna Woltz könyve, a Black Box. 
Mészöly Ágnes főhőse a Szabadlábon című regényben úgy lázad édesanyja túlféltése ellen, hogy a tőle ellopott hitelkártyával nekivág Európának – a kerekes székével…

Akik a disztópiákat és fantasykat szeretik, azoknak is van miből válogatni! Magyar szerzők közül Szakács Eszter rendkívül izgalmas A Szelek Tornya című regénye és Finy Petra könyve, a Kettő tartozik az utóbbi kategóriába a már említett Neal Shusterman-könyvek mellett. A legfeketébb disztópia a valaha megjelentek közül szintén a Tilosnál jelent meg, és az Örökké a tiéd a címe. Louise O’Neill könyvéről egy kedves olvasó így nyilatkozott: „Hát, ezután a könyv után napokig nem is jutottam szóhoz.”

A „lányregények” továbbra is nagy kedvencei a kamaszolvasóknak. Tudjuk, elsősorban a lányoknak, de például Molnár T. Eszter Stand up! - Egy majdnem normális családját leteszteltük fiúk körében is, és volt mit mondaniuk róla. Annál is inkább, mert a lányregényeknek bizony vannak fiú szereplői is.
Ugyanez vonatkozik Kemény Zsófi Én még sosem, Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva vagy Mán-Várhegyi Réka: A szupermenők és Gévai Csilla: Lídia-regényeire is.

A legőrültebb ötleteinket is megvalósítottuk: elindítottunk egy kamaszoknak szóló irodalomtörténeti sorozatot Az irodalom visszavágot, melyből a második kötet is megjelent már, és a harmadikat írja a tanárszerzőnk Nényei Pál. Baranyai András tervezte a borítóját és készített hozzáillő, nagyon vicces rajzokat. Mert az irodalomról úgy is lehet írni, hogy olyan érdekes legyen, mint egy jó regény!

Szabó Borbála különleges könyve, a Nincsenapám, seanyám egyszerre mutatja be az érzékeny kamaszlélek szorongásait, és nyit kaput a századforduló magyar irodalmára.
Kamaszoknak szóló verseskötet is született a Tilosnál: 150 vers, 85 köztünk élő magyar költő, mindez Dániel András illusztrációival. A Szívlapát lett a hatvanadik Tilos az Á-könyv, innen folytatjuk hamarosan!

Kapcsolódó cikkek