Hogyan lesz az elsős tényleg iskolás?

Most ne hagyd abba a mesélést!

Elkezdődik az iskola, és a különböző habitusú elsősök különféleképpen reagálnak az új helyzetre. Hogyan oldd fel benne a félelmet, izgulást, és segítsd, hogy elfogadja az iskola szabályait? Hogyan segíthetsz neki a beszoktatásban mesékkel? Mivel biztosíthatod, hogy sikeres legyen az új helyzetben?

Karinthy vihogó országaként itt az ideje, hogy utánajárjunk, mi az igazi különbség a jó és a rossz tanuló felelete között, és hogy valódi segítséggel szolgáljunk a gyerekeknek, hogy sikeres sulisokká válhassanak! Olvass tovább!

jatszo.jpgAz iskolássá válás nem éppen sétagalopp a fantáziájukban elmerült, játszani szerető felszabadult gyerekeknek. 

Mivel te vagy a felnőtt, te látod az iskola elvárásait, és azt, hogy ezeket nem könnyű egyik napról a másikra megérteni és elfogadni. Sőt te ismered az élet valós elvárásait is, és te villámhárítasz a gyereked és a világ között. Így bizony, ez is a te problémád lesz. Mégis mit tehetsz ilyenkor, hogy segítsd a gyereked?

Egy jó pillanatban olvasott mese felbecsülhetetlen lélektani hatásokkal bír.Az irodalom egyik legnagyobb jótékony hatása, hogy a gyerekekben (akik nem feltétlenül tudják a feszültségüket és a problémáikat megfogalmazni, átgondolni és megoldani) megteremti a megkönnyebbülés érzését, és nyugalmat hoz. (Erről részletesebben ittolvashatsz.)Ha megfigyeled a saját gyereked, amikor valamilyen problémával találkozik, és kínálsz neki egy mesét a dilemmájára, láthatóan segíteni fog neki. Ha neked egy iskolába induló lurkód van, aki pár napja még "ovis" volt, most azonban egy teljesen új szabályrendszerben kell eligazodnia és helytállnia, akkor egy olyan könyvre lesz szükséged, ami ezen a nehézségen észrevétlenül átvezeti őt. 

Már a legelső mesék, és rítusok is arra szolgáltak, hogy a közösség tagjait átsegítsék egyik élethelyzetből a másikba, hogy segítsenek elfogadni az életük során természetesen bekövetkező változásokat, és megerősítsék őket az új szerepben. Ma sincs ez másképp, a gyerekeknek és a felnőtteknek szükségük van egy hősre, akivel azonosulni tudnak, és aki képes a problémáikra megoldási mintákat nyújtani. 

Miben segít egy humoros mese az iskoláról tanítás után?


- megnyugtatja az egész napi koncentrálásban kimerült diákot
- megengedi a kisiskolásoknak, hogy gyerekek legyenek még
- mókás köntösbe öltözteti az ijesztő iskolát
- erőt ad a nehezebb helyzetekben
- táplálja a fantáziát
- megalapozza a nyelvi kompetenciát
- fejleszti az érzelmi intelligenciát
- segít elindítani egy közös beszélgetést
- élményt ad
- szórakoztat és nevel
- tanít az életről
- fejleszti a gyerekek koncentrációs képességeit
- bővíti a szókincset

Ha van egy kisiskolásod, aki még szokatlanul mozog az új rendszerben, akkor biztos, hogy szüksége lesz a támogatásra ahhoz, hogy zökkenésmentesen iskolássá alakuljon.koncentralo.jpg
 Ebben a folyamatban az első és legfontosabb segítség érzelmi alapú. Azok a gyerekek veszik sikeresen az akadályt, akik lelkileg kiegyensúlyozottabbak, fejlettebb szociális kompetenciával rendelkeznek, és biztosabban, árnyaltabban tudják kifejezni magukat. Gyakorlatilag minden "mérhető" sikert vagy kudarcot az a performanciakompetencia fog meghatározni, ami az iskolásoknál különböző szinteken áll, amikor mindannyian beülnek az iskolapadba. Ez jelenti, hogy egy szituációt hogyan tudnak figyelmükkel, nyelvhasználati sajátosságaikkal lereagálni. 

Itt vannak például a tanulási sikeresség ellen ható gyenge nyelvi kompetencia példái:
a szókincsaktivizálás hiányosságai és gyengesége,
az egysíkú fogalomhasználat,
az igei struktúrák helytelen használata,
a jelzős szerkezetek hiánya,
a grammatikai szervezetlenség, illogikus, helytelen nyelvi formák alkalmazása,
a képi felismerés és absztrahálás gyengesége,
a hallottak/olvasottak félreértelmezése,
szócsonkok használata,
a nyelvi szövegalkotási és értési zavarok,
a bizonytalan, hibás hangazonosítás.
(A forrásért kattints ide!)


Nem kell persze megijedni, mert a meseolvasással mindez már ovis korban kiküszöbölhető. Fontos azonban tudni, hogy a suli alatt SEM SZABAD ABBAHAGYNI A KÖZÖS MESÉLÉST, A FELOLVASÁST! A legnagyobb támogatást egy alsósnak úgy adhatsz, ha mesélsz neki minden nap, ha ugyanúgy megmarad a felolvasás, ami lassan közös, majd önálló olvasássá alakul.

Ebben a helyzetben, a legjobb, ha egy olyan könyvet választasz, ami viccesen forgatja ki az iskolai szerepeket és pillanatokat, ami segít neki beletanulni az új helyzetbe, és ami megteremti a lelki feltételeket ahhoz, hogy az iskolában biztonságban érezhesse magát. Ne legyen egyből képmentes a könyv, de a képek mindig segítsék a szöveg árnyaltabb megértését!

A szeptemberi hangulatra hat Pagony-könyvet ajánlunk, ami segíteni fog a kisiskolásoknak, legyenek kicsi elsősök, vagy küszködő nagyobbak. 

maxi_iskolaba_megy_borito_500px.jpg
AMaxi iskolába megy című könyvvel a kicsik humorral, fergeteges mesei erővel tapasztalják meg, milyen szórakoztató is tud lenni az új helyzet. Egyáltalán "nem a tipikus milyen-lesz-az-első-osztály-típusú könyv, de sokkal inkább remek sztorikkal mesél, oldja a feszültséget, és nevettet. Az iskolai történeteket gyakran teljesen hétköznapiak váltják fel a bevásárlásról, gilisztaevésről, hangyafigyelésről, hiszen végső soron iskola ide vagy oda, az élet ugyanúgy megy tovább, mint előtte", sőt a gyerekek a valódi erőt és energiát pont ezekből a pillanatokból merítik. Ha szívesen beleolvasnál, kattints ide!

Másik két kiadványunk a humort, a gag-képek történetformáló erejét használja, amiről rengeteget lehet beszélgetni, mintegy megfejteni az oldalnyi színes képrejtvényeket. Davide Cali Azért késtem az iskolából, mert..., és Azért nem írtam leckét, mert... című könyvei fergeteges poénokat rejtenek magukban, ami nemcsak a kicsiket, hanem a felnőtteket is megnevetteti. Egyfelől egy láncmesével van dolgunk, amit követni kell, tehát erősíti a koncentrációt. Másfelől minden oldalon egy elképesztő indokot találunk arra, hogy hősünk miért késett, vagy mulasztotta el a leckeírást.
azert.jpgAz indok értelmezéséhez eleve alaposan meg kell néznünk a képet, és össze kell kapcsolni a hozzá tartozó szöveges indoklást, és pont ez az összekapcsolás a humor, a megfejtés forrása. Ez egyszerűnek hangzik, de ahhoz, hogy megértsd a poént, szükség lesz a koncentrációdra, a fantáziádra, a logikádra, új szavak beemelésére, sőt még a humorodra is. Ez a két játékkönyv úgy erősít meg minden suliban fontos kompetenciát, hogy észre sem veszi a gyerek. És ez még nem minden, mert van még egy fontos pozitív üzenet a könyvekben: az, hogy az iskola rémisztőnek tűnő pillanatait abszolút humorral teszi szórakoztatóvá és megélhetővé. Lapozgatásuk közepette önfeledt kacagásba fordul minden diákfélelem.

Egy veses mese a könyvek szeretetéről?

a_nyomozokutya_borito_500px.jpgA nyomozókutya 2016-ban jelent meg angolul a legendás Julia Donaldson tollából, és azóta a legkedvesebb "back to school" könyvek között tartják számon. Ott persze korábban, 4-5 éves korban kezdődik a suli, mégis a magyar piacon is óriási igény van egy olyan szemléletű könyvre, mint A nyomozókutya, ami a tudás és tanulás igazi szeretetét szimbolizálja, mert meghozza a kedvet a tanuláshoz, könyvtárazásra csábít, szociálisan érzékeny,  végig fenntartja a figyelmet egy lendületes nyomozás története, ésegy olyan kutya, mint Nelli mindenkivel a megszeretteti az iskolát. matyi_es_sari_borito_500px.jpgBiztos sokan ismeritek már Matyit és Sárit. A káprázatos cseh humorral megírt meseregény első találkozásra szerelem! Tömör, lendületes sztori, eget rengető nyelvi poénok, kissé groteszk képek, és kész is van a tökéletes mesekönyv. A gyerekek egy szép napon kapnak egy csodálatos telefonkagylót, ami egy picit többre képes, mint a többi távbeszélő... és természetesen nem restellnek kihasználni a telefon adta remek lehetőségeket. Ha szeretnél egy igazi meseregényt, ami meghozza a kedvet a sulihoz, ugyanakkor teljesen kikapcsol, megnevettet és magával ragad, akkor megtaláltad!
leszel_a_padtarsam_borito.jpgVadadi Adrienn meséi már belopták magukat az ovisok szívébe. Érzékeny történetei pontosan azokat a pillanatokat ragadják meg a gyerekek mindennapjaiból, amik természetesnek tűnnek – nekünk felnőtteknek – a gyerekek mégis megakadnak tőlük, forgatják magukban, és nem mindig találnak feloldást. A nagyszerű írónő az ovisok után mostvégre segít az elsősöknek is megrázkódtatások nélkül beülni az iskolapadba! Érdekel mi az a 10 nehézség az első osztályban, amire segít felkészülni a Leszel a padtársam? című mesekönyv? Akkor olvasd el itt! Aztán olvass el egy történetet a könyvből itt!

Ahhoz, hogy a fenti jótékony hatásokat te is kamatoztasd, kattints ide a Maxi iskolába megy című könyvért, ide pedig a Miért nem-kötetekért! (A cikk nyitóképének forrása: Freepik)

Kapcsolódó termékek