Itt a farsang...

teremts szuper karneváli hangulatot!

Te tudod már minek öltözöl? Szívesen hangolódnál az év legbohókásabb ünnepére? Kéne egy vicces könyv, egy kis talpalávaló, meg egy jó maskara? Sőt, még arra is kíváncsi vagy, mitől olyan fontos és különleges ünnep a farsang a gyerekek számára? 

Akkor kattints a cikkre, és minden vágyad teljesülni fog!

A farsangi időszak nem csak a változatos programok és bulik miatt izgalmas. farsang01.jpgIlyenkor már nagyban töri a fejét minden gyerek, hogy minek öltözzön be idén, hogyan valósíthatóak meg a jelmezterveik, milyen is lesz egy egészen más karakter bőrébe bújni. Mindannyian szívesen emlékszünk vissza rá, milyen volt – ha csak egy napig is – táncosnak, boszorkánynak, csillagásznak lenni (ezek mind a saját szerepeim közül valók, és felnőtt fejjel már tudatosult bennem, hogy melyiket miért választottam). A jelmezek segítségével más személyiségek karakterjegyeit vehetik magukra a kicsik, ami nem csak a képzelőerejükre gyakorol pozitív hatást, de szorongásaiktól, félelmeiktől is megszabadulhatnak általuk. Ez, a kereszténységet megelőző ősi ünnep az évközben uralkodó szabályok kifordításáról szól. Ilyenkor szabadon mulathat mindenki, megfeledkezvén a mindennapi rutinról. Ebben segít a beöltözés hagyománya. Felszabadító hatása a transzformációban rejlik. Arcunk elrejtésével álarcba bújtathatjuk személyiségünket is, felvehetjük valaki másét. Természetesen nem szakadhatunk el önmagunktól teljesen – maszk ide, vagy oda –, de éppen ez adja felszabadító és pozitív hatását. A szerepjáték segítségével kiadhatjuk magunkból a feszültséget. Ilyenkor azonban saját vágyaink szerint cselekszünk, vagy a saját félelmeinket győzzük le. Amitől a kisgyerek a mindennapokban fél, arra szuperhősként lehet, hogy egészen másként fog tekinteni. Éppen ezért fontos megengedni a gyerekeknek, hogy maguk válasszanak jelmezt és szerepet. Hiszen nem csak farsangi maskarát választanak ilyenkor, hanem eljátszandó karaktert is, ami minden esetben jelképez valamit, felfedi személyiségük egy részét.

Összegyűjtöttünk néhány könyvet és játékot a témában, ami bemutatja az ünnepet és megkönnyíti a készülődést.

Mini kit maszk szuperhősöknek:

26654.jpgHa igazán egyedi és különleges jelmezt szeretnétek az idei farsangra, nem kell kétségbeesve jelmezkölcsönzőbe rohanni a tökéletes maskaráért. Izgalmas és kreativitást fejlesztő élmény saját maszkot készíteni, ami a mini kit készlettel igazán egyszerű! Mindent megtaláltok benne, amire szükségetek lesz: karra és arcra tehető filc anyagok, amiket különböző formára vágott díszekkel varázsolhattok egyedivé. Ha találtok otthon más kiegészítőket, természetesen azokat is rávarrhatjátok. Tervezd meg saját szuperhős karakteredet!

4 éves kortól ajánljuk!

Állatkarnevál a láncmese pici rajongóinak:

19155.jpgKeménylapos mesekönyv a legkisebbeknek, hogy ők se maradjanak ki a farsangi mulatságból! Marianne Dubuc fantasztikus humorával, gazdag illusztrációival könnyen elragadja az olvasót, olyannyira, hogy mindaddig nem tudod majd letenni a könyvet, amíg a gyerekek meg nem tanulják kívülről az egész történetet, és fejből nem mondják, melyik állat minek öltözött be farsangkor.

A farsangra minden állat meghívást kapott. Jelmez viselete kötelező! Az oroszlán nem tudja minek öltözzön. Cicának? Tyúknak? Békának? Vagy… elefántnak! Az elefánt… papagájnak. A papagáj… teknősnek. A teknős… Piroskának. Piroska… csokitortának. Jaj, jaj! Piroska, vigyázz az édesszájú mackóval! Szerencsére a mackó túl lomha. Egy igazi csiga. A mackó így… csigának öltözik.

Ha kíváncsiak vagytok, hogy néz ki a medve csigának, a tacskó zebrának, a bika pedig csörgőkígyónak öltözve, ez a nektek való könyv. A nevetés garantált!

1,5 éves kortól 5 éves korig megunhatatlan mulatságforrás!

Jótét boszorkáknak: Boszi seprűnyélen

20427.jpgMese egy boszorkányról, aki korántsem gonosz! Seprűjén repül a magas égbolton, a földön pedig barátságot köt cicával, kutyával, békával, madárral. Jól is jön neki a barátok sokasága, ugyanis egy gonosz sárkány támad rá, aki meg akarja enni chipsszel vacsorára. Ekkor a mocsárból egy félelmetes, óriási nyávogó, ugató, brekegő, csiripelő szörnyeteg mászik elő, akitől még a hatalmas sárkánynak is inába száll a bátorsága. De nem kell megijedni, a mocsári szörny alakja a boszi barátait rejti, a már hiányolt állatokat. Julia Donaldsonrímes, ritmusos, fordulatos szövegét Alex Scheffler mesés illusztrációi egészítik ki.  A mese sok tippet ad a beöltözéshez: lehetsz kedves boszi, vagy akár mocsárszörnyeteg, pont, ahogy az állatok beagyagozzák magukat, hogy az átváltozásukkal elrettentsék a sárkányt.

2-5 éveseknek ajánljuk, (beöltözésre is)! 

Pipp és Polli – A kék szörny félős szörnyetegeknek

23993.jpgPipp és Polli történetein keresztül különféle problémákkal találják szembe magukat a gyerekek, amik az ő életükben is felbukkanhatnak. A mesék végén minden esetben feloldást nyer a probléma. Ebben a részben Pipp nagy, szőrös, kék szörny maskarát vesz magára, amivel akarata ellenére nagyon megijeszti Pollit. De aztán Polli rájön, hogy a szörny csak a jelmez által létezik, így félni sem kell tőle annyira. Ráadásul így bárki szörnyeteggé változhat! Így már nem is ijesztő, inkább mókás a szituáció. Miután kipróbálta magát a kék szörny szerepében, egész délután együtt játszanak a kertben. Farsang idején különösen aktuális lehet ez a könyv, mert megmutatja, hogy legyőzhetjük a félelmeinket, főleg, ha mi magunk változunk a veszélyforrássá, valamint hogy ijesztőnek lenni sokkal kevésbé félelmetes, mint szórakoztató!

2 éves kortól beöltözésre és a félelmek feloldására ajánljuk!

Logico – farsang, szülinap, kirándulás, ha meglapoznád és rendszereznéd a tudásod!

21993.jpgA Logico sorozat feladatkártyáival játékosan tanulhatnak a gyerekek. Fejlesztik a koncentrációt, az érzékelést és a logikai gondolkodást. A kártyákat a játéktípushoz illő keretbe kell illeszteni. A feladatkártyákon minden megoldandó feladathoz egy színes pötty tartozik. A kereten lévő színes korongok tologatásával jelölhetjük be a helyes megoldásokat. Ebben a részben például a jelmezek hiányzó elemeit kell megkeresni, kitalálni, hogy melyik állatról mintázták a gyerekek álarcait, vagy a színes fejdíszek között rábukkanni az egyformákra.

4-6 éves gyerekeknek ajánljuk a farsangi fejtörőt!

Tündérnaptár

14597.jpgPanka és Csiribí kalandjai ezúttal az ünnepek körül forognak. Farsang alkalmából jelmezes mulatságot rendeznek, s végigvezetik az olvasót az ehhez szükséges teendőkön. Meghívó készítés, teremdíszítés, süti sütés, lampion- és jelmezkészítés. Panka és Csiribí izgatottan várják, hogy barátaik miféle lények bőrébe bújva jelennek meg az ünnepségen, és nem is sejtik, micsoda váratlan vendég érkezik hozzájuk, akinek köszönhetően a jelmezes sárkánynak igazi sárkánnyá kell változnia… "Berg Judit ismert és kedvelt Panka és Csiribí sorozata rendkívülien jól használható az óvodai életben az alapozáshoz, az iskolára való ráhangolódáshoz, preventív fejlesztéshez."-mondja Polus Enikő. Kattintsa szakértői cikkünkre, és kiderül, hogyan!

4-8 éves gyerekeknek ajánljuk. Alapozzátok meg Pankával és Csiribível a farsangi hangulatot a Farsang című mesével! Olvassátok szeretettel!

Ünnepelj velük!

24946.jpgVadadi Adrienn meséit sokan ismerjük és szeretjük, elsősorban azért, mert igazi ovis történetekkel szórakoztatja a gyerekeket, amikben felismerik önmagukat, barátaikat, mindennapjaik eseményeit. AzÜnnepelj velünk! című kötetében a különleges ünnepek is helyet kapnak az ovisok életében, mint pl. a torkos csütörtök, a szüreti mulatság, vagy a Márton-nap. De farsangi történettel is találkozhatunk, melyben a gyerekek egy egész napot bolondoznak végig maguk készítette jelmezekben, a dadusnak öltözött óvónénivel és az óvónéninek öltözött dadussal. A mese rávilágít, hogy elég egy-két ruha, eszköz, vagy tárgy ahhoz, hogy megelevenítsünk egy karaktert, és a legfontosabb farsang alkalmával is az, hogy jól érezzük magunkat.

3-6 éveseknek ajánljuk.

Az állatok farsangja

26761.jpgSzuper állatos farsangi daloskönyv, aminek segítségével a gyerekek megismerkedhetnek Camille Saint-Saëns francia zeneszerző zeneművével, Az állatok farsangjával. Ebben a vidám, játékos darabban hangszerek illusztrálják a legkülönbözőbb élőlények hangjait. Nem csak állatok paródiájával, de híres zeneművek megidézésével is kísérletezik, pl Offenbach: Orfeusz az alvilágban című operettjének kánkánjelenetét teknősök adják elő, teknőslétükhöz híven megfontolt lassúsággal. A fuvolák, klarinétok, hegedűk, xilofonok és harmonikák játékát Fodor Veronika meséje kíséri végig. Az oroszlán parancsára farsangi mulatságot szerveznek, amin fellép a királyi udvar apraja-nagyja, a vadszamártól a tyúkokon át a görényekig.17610.jpg17889.jpgGryllus Vilmos klasszikus dalai mellé most egy zenével, dallal teli rajzfilmcsokrot is kaptok. A két kötetes Maszkabál teli van jobbnál jobb ötletekkel, minek is öltözhetnének a gyerekek farsang alkalmából. A mókás, szívderítő, mára már klasszikusnak mondható dalokból pedig megtudhatjuk, milyen is az igazi tigris („Jön a Tigris! Jön a Tigris! Nála erősebb nincs is!”), vagy egy skót legény („Az igazi férfi dudán játszik, vörös szakálla messzire látszik, az igazi férfi mindig zord, az igazi férfi szoknyát hord.”), vagy egy gonosz boszi („Vasorrú bába, fekete ruhába, seprűnyélen lovagolok el a banyabálba!”). Különösen izgalmassá tehető az audiovizuális élmény, ha akad a háznál egy jó gitár, amivel magunk is megszólaltathatjuk a dalokat. A vállalkozószellemű szülők a kötet végén találnak akkordokat a dalokhoz. Kötelező az összes karaktert kipróbálni, mert igazi farsangi móka az egész családnak!Ezért 2-től 99 éves korig ajánljuk!

A klasszikus zene kedvelőinek csemegének, másoknak pedig remek első komolyzenei élménynek ajánljuk!

5 éves kortól.

Maszkabál 1-2. rész

Frindt Julcsi írását olvastad.

Kapcsolódó termékek