Ki rejtőzik az álarc mögött?

Kinek öltözik be a gyerek és miért?

Közeledik a farsangi bulik időszaka, amit lelkesedéssel várnak kicsik és nagyok egyaránt. Sokszor még felnőtt fejjel is nagyon érdekes egy fiktív karakter, kedvenc színészünk vagy egy mitológiai alak bőrébe bújni, de a gyerekek számára mindez különösen izgalmas élmény. Felszabadító ereje mindkét esetben ugyanabban a pszichológiai jelenségben keresendő. De miben is rejlik a beöltözés pozitív hatása?

01.jpgRátkai Kornél rajzaiA gyerekek számára félelmeik artikulálása sokkal nagyobb kihívás, mint számunkra. Sokszor ütköznek nyelvi problémákba, vagy képtelenek megragadni a szorongás forrását, hiszen még nem tudják kellő alapossággal vizsgálni a saját érzéseiket. A jelmezek segítségével viszont más személyiségek karakterjegyeit vehetik magukra, így könnyebben küzdhetik le a félelmeiket. A jelmezválasztás sok mindent elárulhat a szülők számára is. Jellemzően a kicsik óriások szeretnének lenni, a félelemmel küzdők hősök, a bátortalan, háttérbe szorult gyerekek pedig erős állatkarakterek. Jelmezek, maszkok segítségével pedig nem csupán megtapasztalhatják a vágyott érzés, viselkedés felszabadító hatását, de arcuk elrejtésével bátorságot is kapnak mindahhoz, amit a való életben nem mernek megtenni. A maszk segítségével álarcba bújtathatjuk személyiségünket is, felvehetjük valaki másét. Természetesen nem szakadhatunk el önmagunktól teljesen, de éppen ebben rejlik a jelmezek felszabadító hatása.

Nem csupán emiatt érdemes különös figyelmet fordítani a farsangi időszakra! A gyerekek képzelőereje, mozgáskultúrája és számos kognitív képessége rengeteget fejlődik a szerepjáték által, ezek pedig elengedhetetlenek az egészséges személyiségfejlődéshez. Láthatjuk, hogy rengeteg pozitív hatása van a jelmezes buliknak, ezek közül a legfontosabb mégis a játék.

Miért fontos, hogy a gyerek minél többet játsszon, minél különfélébb helyzetekben?

A dán gyereknevelés módszere csak néhány éve vált ismertté hazánkban, de azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Akik megismerkednek az alapjaival, látni fogják, hogy semmiféle eddig ismeretlen elméletről nincs szó, egyszerűen csak az empátiát, a gyerekszeretetet, az elfogadást, a csapatmunkát alkalmazzák módszeresen. A módszer egyik alappillére pedig a játék. Amikor a gyerekek játszanak, nem csupán a képzeletük fejlődik, hanem megfelelő irányítással toleranciát tanulnak, és elsajátíthatják a csapatjátékhoz elengedhetetlen képességeket is. Megtanulhatnak úgy játszani, hogy az minden résztvevő számára élvezetes legyen. A játék arra is jó, hogy megtanuljanak a másik emberhez alkalmazkodni, kezelni tudják a problémákat, és megvalósítani a céljaikat, különféle élethelyzetekbe való beilleszkedéssel.

Érdekel a dán gyereknevelés? ITT találsz róla egy szuper könyvet!

02.jpgOlyan könyvet keresel, ami meghozza a kedvet egy jelmezes bulihoz, és bemutatja, hogyan zajlik egy iskolai farsang? Válaszd Wéber Anikó Most én olvasok!-sorozatának hármas szintű kötetét, a Marci és a farsangot! Ebből az első olvasóknak szánt könyvsorozatából már mind az öt kötetet megjelent, a nagybetűs szint a Marci iskolás lesz, az egyes a Marci és a legvidámabb osztály, a kettes a Marci és a kincsesláda, a négyes pedig a Marci a várkastélyban. Sőt, már a kétnyelvű Marci az állatkertben című kötettel is barátkozhatnak az angolul vagy románul tanulók! Wéber Anikó olvasást segítő, rövid fejezetes, nagybetűs könyvei egy mindig vidám kisfiú, Marci körül forognak, akivel az iskolai élet eseményeibe nyerhetnek betekintést a gyerekek. A hármas szintű kötetben Marci iskolájában farsangi ünnepséget rendeznek. Nagy az izgalom, minden gyerek azon töri a fejét, minek is öltözzön. Van, aki balerina szeretne lenni, más huszár vagy tavi tündér, de akadnak egészen különleges jelmezötletek is: pl. cápa, lábbal a szájában (természetesen ez aratja a legnagyobb sikert). Marci nagyon bizonytalan abban, mi szeretne lenni. Legszívesebben oroszlán, szuperhős és hadvezér lenne egy személyben, de ez anyukája számára túl nagy szabászati kihívást jelent. Így hát az erős, bátor óriásmedve mellett dönt, amit legutóbb egy filmben látott.

Marci és barátai bevezetik a kicsiket a farsangi mulatságok jellegzetes iskolai eseményeibe, mint jelmezverseny, zene és tánc, finomságokkal megrakodott asztalok, közös ünneplés. De részesei lehetünk a gyerekek közötti örökös versengésnek is, valamint átélhetjük Marcival a jelmez és álarc mögé rejtőzés minden izgalmát és felszabadító erejét is. Marci nem csupán arra döbben rá, mennyi bátorsága van egy medve bőrében, de egy szerepcsere alkalmával azt is kipróbálhatja, milyen érzés az osztálytársa, Bálint helyzetében lenni a közösségben.

Az izgalmaknak még itt sincs vége! Marcival fényt deríthetsz egy rejtélyre is, ami egy titokzatos robotjelmezbe öltözött alak körül forog. A Marci és a farsangot ajánlom minden kisiskolásnak (főleg ha még bizonytalan, minek öltözzön), de óvodáskorú gyerekeknek felolvasásra is tökéletes. Könnyed, mégis izgalmas olvasmány az egyik legvarázslatosabb ünnepünkről.vegere_croppolt.jpg

SZEREZD BE ITT!

Érdekel a Most én olvasok-sorozat többi része? ITT megtalálod!

Tudni szeretnéd, milyen a jó első olvasós könyv? Akkor ide nézz!

Felhasznált forrás: https://pszichoforyou.hu/dan-gyerekneveles/

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Minden egy helyen a Most én olvasok!-sorozatról

  • A nagy Most én olvasok!-lexikon