Klasszikus őszi mesekönyvek

A legőszibb hangulatú történetek

Lehűlt az idő, feltámadt a szél, és mindenki elővette az őszi ruhákat. Ilyenkor a leghangulatosabb bekuckózni, teát kortyolgatni és összebújva felolvasni, nézegetni egy igazi őszi hangulatú mesekönyvet. Összeszedtem neked a legkedvesebb őszi meséket. Ismerd meg őket a cikkből!

Kippkopp és Tipptopp

01kippkopp.jpgGenerációk nőttek fel Marék Veronika kedves kis gesztenyefiguráin. Bár minden Kippkopp könyvet nagyon szeretek, valamiért ez a kötet volt a kedvencem gyerekként és ma is. A gesztenyekislány lepottyan a fáról. Nem igazán tudja, merre tovább, és egyre jobban fázik, mert az idő zord. Útrakel, hogy otthont keressen magának, és - valakit, aki hozzá hasonló. Ám minden lelkesedése és kitartása ellenére sok kudarc éri. 

Aztán felbukkan valaki, akire egyáltalán nem számított: egy gesztenyefiú! Kippkopp és Tipptopp lírai története olyan érzékeny és magával ragadó világot fest, amibe a felnőtt olvasók is egy pillanat alatt belehelyezkednek. A klasszikus őszi képi világú mesekönyv tökéletes az őszi estékre, a gyerekek kedvence, miközben a felnőtteknek is mesél a szerelemről és önmagunk megtalálásáról.Rendeld meg most!

Janó és Janka őszi meséi

02janojanka.jpgA két csíntevőt ligha kell bemutatnom bárkinek is, aki ismeri a Pagony-könyveket: a két jó barát mindennapjairól szóló sorozat minden bizonnyal a holland gyermekirodalom királynője, Annie M.G. Schmidt leghíresebb alkotása. 

Bár a lassan három generációnyi holland gyerekkel ellentétben mi nem Janón és Jankán nőttünk fel, őszi történeteiket olvasva mégis olyan otthonosság jár át, mintha az én gyerekkorom is velük telt volna. Az meséskönyvben 12 rövid, vicces, kicsiknek szóló fejezeten át pillanthatsz be  a két gyerek meghitt, kissé melankolikus világába. Szeszélyes őszi időjárás ide vagy oda, ha játékról van szó, Janó és Janka ősszel is éppúgy feltalálják magukat, mint bármikor máskor.Tedd a kosaradba Janó és Janka őszi meséit itt!Medvetald és barátai03medvetalp.jpg

Van valahol a városban két felnőtt, Medvetalp és a lány, akik felnőtt létükre nem felejtettek el a játszani, és képesek a valós világ legizgalmasabb, legapróbb elemeit a maguk fantáziavilágába emelni. Együtt élnek a harmadik emeleten a mackók és a madarak, Lipton, a teásdoboz, Elefántos, a radír, Ernő, a lámpa, Oroszlányos, a fotel és Nyikorgó, a szék társaságában. A mackókat és a madarakat most jobb, ha nem kezdem el felsorolni, de az biztos, hogy senki nem maradt ki a könyvből! Rendben megérkeztek a koalák is Ausztráliából, itt van Palmer, a pingvin és Csiripovics Csiprip, a kis pinty, aki játékmadárból lett igazi, annyiszor keltették már életre a játék során. Sőt mindjárt a mese legelején érkezik egy egészen új és egészen pici mackó, Pogácsás, aki megismerkedik új otthonával, Medvetalp és barátai csodálatos világával, és így te is bekukucskálhatsz egy kicsit ebbe a fantasztikus történetbeMedvetalp és barátai annyira óvatosan szövi az olvasó köré a hálóját, hogy az ember észre sem veszi, és ott ragad a sorok között, amíg maradéktalanul ki-, vagy fel nem olvasta a könyvet. Aki ismeri a mackós verseket, annak nem kell bemutatnom Tandori hihetetlenül zárt és tökéletesen teljes világát. Ez az a mese, aminek soha nem akarok kikerülni a bűvköréből. A könyv először 1979-ben jelent meg Szántó Piroska képeivel, az újabb kiadás szövegét pedig Agócs Írisz kedves, gyerekbarát képei kísérik. Kedves, játékos és könnyed, miközben súlyos és szomorkás. Óriási élmény az egész családnak! Rendeld meg most!04pettson.jpg

Pettson horgászni megy

Ősszel többünkkel előfordul, hogy melankolikusabbak, sőt egyszerűen rosszkedvűek vagyunk. Pont mint Pettsonnal, aki már tényleg nem iszik 12 kávét egy nap, mióta Findusz vele lakik, de most mégis teljesen elveszettnek érzi magát. Szerencsére Finduszt nem úgy ismerjük, mint aki hagyná az öreget szomorúan üldögélni. A kamrából előkerül a kitömött hal 1933-ból, a horgászbot és mindenféle izgalmas tárgy, és mindez csak azért, hogy Pettson végre elinduljon horgászni, és jobb kedvre derüljön. Természetesen Findusz terve ismét célt ér, így ez a mese is tökéletes választás a szomorkásabb napokra.Tedd a kosaradba most!
Őszi böngésző05oszi.jpg Ha ősz, akkor a biztos, hogy nap mint nap lekerül a polcról az Őszi böngésző

A hatalmas képeskönyv már évek óta kicsik és nagyok kedvence, ezért az adott évszaknak megfelelő rész gyorsan el is szokott fogyni a könyvesboltok polcairól. A részletgazdag, mégsem kusza képi világ egy kisváros életét mutatja be lakóival, közösségi és otthoni tereivel úgy, hogy közben rengeteg történet rajzolódik ki az oldalakon. Tökéletes választás, ha közös mesélésre, gondolkodásra és beszélgetésre keresel egy összebújós képeskönyvet. Rendeld meg most!

A boszorkánycica

06boszorkanycica.jpg

Az őszi olvasmányok közül nem maradhat ki a klasszikus hangulatot árasztó, varázslattal, humorral és hulló falevelekkel teli verses mesekönyv, A boszorkánycica sem. Pindur, a kóbor kismacska útra kel, hogy jelentkezzen a banya hirdetésére, aki macskasegédet keres magához. Pindur, Masni, a nyafka macskalány és Csimbók, a vagány és sokszor pökhendi kandúr is megméretteti magát Banyaguff varázsos próbatételein. Bár a boszi ritkán rendes, a kedves Pindur mindenben a jót látja: neki a banya kedves hölgy, a vetélytárs macskák cimborák. Ezen gúnyolódni viszont csak akkor lehetne, ha Pindur nem válna a sok próba és tanulás után leleményes boszorkánycicává, aki egy furfangos csattanóval képes mindent megoldani. A boszorkánycicával a hétköznapi, egyszerű történetekből végre az igazi varázsmesék birodalmába csöppenhetsz, miközben nem kell lemondanod az otthonosság érzéséről, a rímes játékokról és a frappáns poénokról sem. Rendeld meg most!(A cikk nyitóképének forrása: Freepik)

Kapcsolódó termékek