Meghökkentő témaválasztás, új látásmód

Tavaszi újdonságok I.

A kamaszkor mindenki számára új, addig ismeretlen kihívásokat tartogat, amelyekkel egyedül kell megküzdeni még akkor is, ha támogató családja és sok barátja van az embernek. Sokszor magunk sem tudjuk, hogy mit érzünk, és a legkevésbé sem akarunk róla beszélni, mert kínos. Ilyenkor jó megoldás lehet, ha a megfelelő könyvekben keressük a segítséget. Szerencsére az utóbbi időben egyre több jó könyv jelenik meg, ami igyekszik ledönteni a különböző kellemetlen témákkal kapcsolatos tabukat.

Ebben a válogatásban az utóbbi idők izgalmas újdonságait találhatjátok, amelyek között a felsősöktől egészen az fiatal felnőttekig mindenki meg fogja találni a neki valót.

Iskolai problémák

3594732_3.jpg
Roland Beller - Túlélési tippek a sulihoz
Az életünk meghatározó része az iskola. Ha nem érezzük jól magunkat az osztályközösségben, ha nem kedveljük a tanárokat és még a jegyeink is rosszak, egész életre kiható nyomokat tud hagyni mindenkiben. Szerencsére a Túlélési tippek sorozat nagyszerű ötletekkel rukkolt elő ebben a témakörben is. A sorozattól megszokott érzékenységgel nyúl ehhez a témához is, nem fél beszélni a rasszizmusról, a testképzavarról, a kamaszkori függetlenedéssel együtt járó konfliktusokról. Rövid, pár oldalas útmutatást, horizonttágítást ad az olvasónak, hogy a néha jelentéktelennek tűnő, de annál komolyabb önmarcangolást okozó problémákat is kezelni tudjuk.

10 éves kortól ajánljuk.

Családi feszültségek
Bernadette Costa-Prades - Túlélési tippek a családhoz
tulelesi_tippek_a_csaladhoz300.jpgA problémáink artikulálása sosem egyszerű, de ha a családról van szó, az ember sok esetben nem tud kilépni a berögzült, hibás kommunikáció okozta konfliktusokból. Ez a könyv éppen ezek miatt a helyzetek miatt is jött létre. Tanácsot ad, hogyan mondd el a gondjaidat úgy, hogy célt is érj vele, de mindeközben nem mulaszt el figyelmeztetni, hogy az éremnek bizony két oldala van. Segít abban, hogy megértsd a problémát a másik ember szemszögéből is, és ez a hatékony párbeszéd eléréséhez vezeti az olvasót. Hogyan mondjuk el, ha zavar, hogy sokat veszekszenek a szüleink? Mit tegyünk, ha kopogás nélkül törnek ránk rendszeresen? Miért nyaggatnak a jegyekkel? Hogyan álljunk hozzá, ha van egy mozgássérült a családban? Ha nem ismerjük a vér szerinti szüleinket? Hétköznapi és rendkívüli problémákat tesz kézzelfoghatóvá a kötet mindannyiunk számára.

10 éves kortól ajánljuk.

Legjobb barátságok

unnamed_5_.jpg
NemKönyv a legjobb barátoknak
A legjobb barátok elválaszthatatlanok, mindent tudnak egymásról, és sosem vesznek össze. Vagy mégis? A Nemkönyv arra vállalkozott, hogy tesztelje a BFF-eket, és a különböző feladatokkal ne csak megerősítse, de egy kicsit próbatétel elé is állítsa a barátokat. Nem csak kreatív közös feladatok vannak benne, mint például egy kép készítése kettőtökről úgy, hogy az egyikőtök a tollat fogja, a másikotok pedig a papírt mozgatja, hanem listázhatjátok az egymástól kapott legszörnyűbb ajándékokat és azokat a sértéseket is, amiket sokszor szívesen vágnátok a másik fejéhez.Vigyétek magatokkal a tépőzárral összeragasztott könyveket mindenhova, és hajtsátok végre a különböző feladatokat – nem csak garantált szórakozásban lesz részetek, hanem egy különleges önismereti tréningben is.

10 éves kortól.

Felvilágosítás

1280000.jpg
Andrea Beck - B+ Be positive!
Beck Andrea eddig a kisebb korosztálynak írt nagysikerű meséket, neki köszönhetjük a Titoktündér sorozatot. Éles váltás ehhez képest B+, borítója figyelemfelkeltő, fekete-piros színeivel élesen elüt az írónő eddigi köteteitől, és nevének megfordítása is elhatárolást jelez. Ez a tanácsadó regény a tinédzserek nyelvén szólal meg, de témája miatt felnőtteknek is ajánljuk, mivel egy komoly beszélgetéshez teremtheti meg a közös alapot. Az egyes részek végén szakértő tanácsot kapunk a szexuális együttléttel kapcsolatban vagy akár a szexuális erőszak kezeléséről. Nehéz témák, amelyekről nem szeretünk beszélni, mert természetesen mindenki tisztában van mindennel, de azért nem árt, ha van egy könyv, amihez fordulhatunk.

14 éves kortól ajánljuk.

Szexualitás

az_elso.jpg
Az első
A kötet már a borítón felhívja a figyelmet rá, hogy 17 és 3/4 éves kor felett ajánlott, azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy a szexualitás már sokkal korábban az érdeklődés középpontjába kerül, és a novellák főhősei sem feltétlenül idősebbek 18 évnél. Ez a hiánypótló kötet olyan kortárs szerzők novelláit foglalja össze, akik vállalkoztak arra, hogy az első szexuális élményről írjanak. Nehéz téma, amelyről a szülők sokszor nem szívesen beszélnek, és amely az iskolai felvilágosításban is hiányosan van jelen. De nem csak emiatt érdemes kézbe venni a kötetet, hiszen a kortárs magyar irodalom nagyszerű alakjainak modern, szemléletes, hiteles írásait olvashatjuk.

16 éves kortól ajánljuk.

Navratil Dominika írása