Sikeres nők, lázadó lányok

Történetek elszánt lányokról, akik ki mertek állni magukért

Milyen női szerepekkel és példaképekkel találkoznak a gyerekek a mesekönyvekben, a fiatalok az ifjúsági regényekben? Hogyan lesz egy lányból egy pillanat alatt lázadó, néha akarata ellenére? Ismerd meg azokat a könyveinket, amik energikus, ötletekkel teli lányokról és nőkről, elhivatott tudósokról, művészekről és politikusokról mesélnek. Olvass tovább!

A nők szerepével kapcsolatos kérdések újra és újra felmerülnek a különböző tudományos területeken, és az irodalomban is, mégis perifériára szorultak az évszázadok alatt. Marie Curie, Karikó Katalin, a Bronte nővérek... nem sok nő jut eszünkbe a történelemből, akik valami igazán nagyot és maradandót alkottak, pedig rengetegen vannak. Épp itt az ideje, hogy róluk is beszéljünk, és ne csak a tankönyvek margóján, mint érdekes információval találkozzunk velük.

Olyan könyveket hoztunk most nektek, amik elgondolkodtatók, mókásak, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy az átlagtól eltérni teljesen oké. Az alábbi kötetek szereplői mind-mind egy kicsit mások, mint a körülöttük élők nagy része, mégis szuperek, erősek, és helyén van a szívük. Az alábbi példás életutak fiúknak és lányoknak egyaránt érdekesek, segítségükkel megtanulhatnak kiállni saját magukért.

szena_bogi_es_a_kocos_szombat_borito1000px.jpgSzéna Bogi és a kócos szombat 3+

Tudtátok, hogy a hétvégének saját illata van? Sőt mondunk jobbat, már hajnali négy órakor elkezdődik. Széna Bogi azonnal tudja, hogy hétvége van, amint kipattan a szeme. Igaz, hogy utána még jól esik a szundikálás anya és apa között az ágyban, de az már egy másik fajta alvás. Utána azonban kezdődhet a hétvége, amibe annyi minden jó dolognak bele kell férnie. És Bogi tudja mit szeretne.

Palacsintacsatát, postáskisasszonyos játékot, kuckóépítést és nagyi látogatást, kirándulást és sajtostejfölös tésztát. Bodor Panna mesekönyvének köszönhetően mindezt a szülők is átélhetik és kisgyerekek lehetnek újra.

Ezen az oldalon találjátok a könyvet!

jane-goodall_hu_b1_72dpi.jpegKicsikből NAGYOK 4+

A HVG Kiadó pillanatok alatt népszerűvé vált sorozata, a Kicsikből NAGYOK 16 kötettel büszkélkedhet jelenleg, melyek érdekesebbnél érdekesebb életutakat mutatnak be. Olyan művészekkel, tudósokkal, vezetőkkel ismerkedhetünk meg a könyvek lapjain, akik saját területük kiemelkedő alakjai.

Fontos, hogy a gyerekeknek legyenek példaképeik, de az még fontosabb, hogy lássák, akikre felnéznek, szintén voltak gyerekek. Coco Chanel nem a bölcsiben lett a világ egyik legismertebb divattervezője, és II. Erzsébet királynő is fogócskázott a kutyáival a réten.

A sorozat kötetei közül jelenleg 9 történet szól olyan rettenthetetlen női alakokról, akik sosem adták fel, vagy éppen még mindig küzdenek az elképeléseikért. Ilyen például Greta Thunberg, aki fiatal kora ellenére máris bevonult a történelembe, vagy Jane Goodall, a világhírű etológus, Frida Kahlo festőművész, Marie Curie kémikus, Teréz anya, Anne Frank, és Maria Montessori. A könyveket mindig más illusztrátor jegyzi, de az egyszerű szövegnek köszönhetően már 4 éves kortól olvasgathatók, a könyvek végén pedig eredeti fényképes összefoglalót is találtok.

Itt tedd találod a sorozat részeit.


30417.jpgGubanc Manka és az eltévedés művészete 5+

„Vannak jó könyvek. És vannak tökéletes könyvek, tíz, ötven meg száz évben egyszer. Guus Kuijer nem tud hibázni, de ez most a jónál is jobb: ez egy tökéletes könyv. Akárhányszor el tudom olvasni, és mindig nevetek és sírok rajta újra meg újra.” - írta Győri Hanna a könyv szerkesztője.

Ha jól akartok szórakozni, már az első fura és mégis mindennapi párbeszédektől kezdve az utolsó szóig, akkor ne habozzatok nekiállni ennek a könyvnek. Nagyobbaknak önálló olvasásgyakorláshoz is ajánlott, a kisebbeknek pedig esti mesének is jó. Nem egy átlagos könyvről van szó, már most szólunk.

Tele van vicces alakokkal, nem várt találkozásokkal, hajkurászással és az eltévedés művészetével, ami valahogyan sehogy sem akar igazán összejönni. Guus Kuijertől ajánljuk még figyelmetekbe a kétkötetes Polli sorozatot, ami egy szintén nem átlagos lány magával ragadó, gyönyörűen megírt, kivételes története.

Itt találod Gubanc Manka történetét!

28902.jpgMagyar mesék lázadó lányoknak 10+

A nemzetközi sikert követően megjelent a Magyar mesék lázadó lányoknak, amely 25 magyar nő történetét meséli el. Ezek a történetek picit hosszabbak, mint az ötletadó köteté, de legalább annyira fontosak.

Magyarországon - ha lehet - még sarkalatosabb kérdés a nők szerepe, mint tőlünk nyugatabbra, ezért fontos, hogy a gyerekek (nemre való tekintet nélkül) találkozzanak olyan magyar nőkkel Zrínyi Ilonától Polgár Juditig, akikre felnézhetnek, és akikhez talán éppen magyarságuk miatt jobban is tudnak kötődni.

A kötetet olyan kortárs szerzők és illusztrátorok nevei díszítik, mint Tóth Krisztina, Szabó T. Annavagy Szegedi Katalin, többeket közülük Pagony-könyvek írójaként vagy rajzolójaként is ismerhettek.

Rendeld meg most!

30649.jpgNagyszerű nők - A feminizmus rövid története 16+

Ez a különlegesen illusztrált könyv fontos és izgalmas feladatra vállalkozik: röviden, érthetően, képregény-formátumban meséli el a nők egyenjogúságért folytatott küzdelmének 150 éves történetét. A női választójogért folytatott harctól kezdve egészen a közelmúltban kirobbant #metoo-mozgalomig bezárólag. Inspiráló és elgondolkodtató kötet, ami átfogó képet ad a nők helyzetéről, küzdelmeikről.

A két norvég alkotó, Marta Breen író és Jenny Jordahl illusztrátor humorral átszőtt, inspiráló könyve hatalmas sikert aratott az egész világon.

Itt teheted a kosaradba!

(A cikk nyitóképének forrása: Freepik)

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • 6 sikeres nő, akiket nem tudunk megunni