Sikeres nők vagy lázadó lányok?

Történetek elszánt lányokról, akik ki mertek állni magukért

Milyen női szerepekkel és példaképekkel találkoznak a gyerekek a mesekönyvekben? Hogyan lesz egy lányból egy pillanat alatt lázadó, minden akarata ellenére? Ismerd meg azokat a vadiúj könyveket, amik nem lányokról és nőkről, hanem tudósokról, művészekről, polititikusokról beszélnek úgy, hogy minden erőlködés és felháborodás nélkül mutatnak fityiszt a nemi sztereotípiáknak. Példás életutak, amikkel megtanulhatsz kiállni saját magadért. Olvass tovább!

Mostanában népszerű téma a nők egyenjogúsága. Talán felszínesnek tűnhet népszerű témaként hivatkozni egy olyan kérdésre, amely évezredek politikai, vallási, társadalmi és kulturális tendenciái alapján változott, fejlődött, és jutott el arra a szintre, ahol ma van. Azonban ha a média hatáskeltését, a botrányokat és az emberek reakcióinak összességét vesszük figyelembe, azt látjuk, hogy pontosan úgy működik a #metoo mozgalom és a női szerepek kérdése, mint minden más, aminek aktuálisan hírértéke van: egy ideig nagyon sokan beszélnek róla, szélsőséges hatást vált ki az emberekből és mindenki naprakész az adott témával kapcsolatos hírekben. Azután vagy megunjuk, vagy elfelejtjük, vagy beépül a köztudatba, és a hatásával együtt élünk tovább.

A nők szerepével kapcsolatos kérdések újra és újra felmerülnek a különböző tudományos területeken, és az irodalomban is, mégis perifériára szorultak az évszázadok alatt. Marie Curie, Helen Keller, a Bronte nővérek... nem sok nő jut eszünkbe a történelemből, akik valami igazán nagyot és maradandót alkottak, pedig rengetegen vannak. Épp itt az ideje, hogy róluk is beszéljünk, és ne csak a tankönyvek margóján, mint érdekes információval találkozzunk velük. Napjaink "nőkérdései" rengeteg fontos dologra világítottak rá, és az egyik – gyerekkönyves szemmel nézve – legfontosabb hozadéka az, hogy végre szeretnénk a gyerekeknek szóló könyvekbe is beépíteni a női példaképeket, és normává tenni a nemek közötti egyenértékűséget.

esti_mesek_lazado_lanyoknak.jpg
A legnagyobb hírverés az Esti mesék lázadó lányoknak körül volt 2017-es megjelenésekor. A téma fontosságát bizonyítja, hogy a könyvre rekordnagyságú összeget gyűjtöttek össze a készítők az interneten több, mint hetven országból: maguk az olvasók szerették volna, hogy ez a könyv létezzen. Az Esti mesék lázadó lányoknak száz különleges nő történetét meséli el: nőkét a középkorból vagy akár napjainkból, akik nem féltek szembemenni a tradíciókkal, a környezetükkel, sokszor a családjukkal azért, hogy a saját meggyőződéseiket követve századokkal később is beszélhessünk a tetteikről. Kalózok, csillagászok, motorversenyzők, balerinák, sebészek, bírók, tudósok, és még sorolhatnánk, akik kalandos, izgalmas, néha veszélyes életet éltek. Az ő történeteiket ismerhetjük meg egy-egy oldalon, egy-egy illusztrációval díszítve. A kötet szerzői és illusztrátorai is mind nők. Ha szeretnétek potens női karakterekkel megismertetni a gyerekeket, ez a könyv tökéletes ízelítő lesz, mert bebizonyítja, hogy pusztán az, hogy milyen neműnek születtél, nem gátol abban, hogy kiállj önmagadért, és hogy legyenek megvalósítandó céljaid!

01.jpg

A nemzetközi siker után megjelent a Magyar mesék lázadó lányoknak, amely huszonöt magyar nő történetét meséli el. Ezek a történetek picit hosszabbak, mint az ötletadó köteté, de legalább annyira fontosak, ha nem fontosabbak. Magyarországon - ha lehet - még sarkalatosabb kérdés a nők szerepe, mint tőlünk nyugatabbra, ezért fontos, hogy a gyerekek (nemre való tekintet nélkül) találkozzanak olyan magyar nőkkel Zrínyi Ilonától Polgár Juditig, akikre felnézhetnek, és akikhez talán éppen magyarságuk miatt jobban is tudnak kötődni. A kötetet olyan kortárs szerzők és illusztrátorok nevei díszítik, mint Tóth Krisztina, Szabó T. Anna vagy Szegedi Katalin, többeket közülük Pagony-könyvek írójaként vagy rajzolójaként is ismerhettek.

Rendeld meg itt 15% kedvezménnyel!

02.jpg
Hugonnai Vilmával a Magyar mesék lázadó lányoknakban is találkozhattok, azonban  Kertész Edina szerző és Maros Krisztina illusztrátor úgy vélték, hogy az első magyar orvosnő története egy önálló kötetben is megállja a helyét. A gazdagon illusztrált A lány, aki orvos akart lenni című kötet mesés formában ismertet meg minket Hugonnai Vilma életével, aki bár tudományát. Ötven éves is elmúlt, mire született egy törvénymódosítás, amely végre a nőknek is megengedte, hogy orvosok lehessenek! Akkoriban hiába volt előkelő származású és magasan képzett egy nő, nem fogadták el egyenrangúnak egy férfival. Nem csak azért fontos ez a történet, mert Hugonnai Vilma kitartása példaértékű, hanem azért is, hogy a mai gyerekek lássák, milyen megpróbáltatásokon kellett keresztülmenniük az elődeiknek, hogy ők most a kitaposott úton járhassanak.

Rendeld meg most 15% kedvezménnyel!03.jpg
A Bookline kiadásában jelent meg az 50 elszánt magyar nő, amely abban különbözik az előző két gyűjteménytől, hogy a rövid élettörténet mellett tömören megfogalmazott kiegészítő érdekességek, idézetek is találhatók az oldalakon, így egy kicsit átfogóbb képet kapunk az adott korról, adott személyről. Míg az előző kötetek mese formájában ismertették meg velünk az izgamas életutakat, addig ez a kötet inkább ismeretterjesztő jellegű, enciklopédikusabb formát vesz fel. A szerzők célja, hogy megismertessék az olvasókkal azokat a nőket, akikről tereket, utcákat vagy akár bolygókat neveztek el, mégsem tudunk róluk semmit, és olyan történeteket dolgoznak fel a múltból, amely a jövő generációi számára fontos példákként szolgálhatnak.

Itt tudod a kosaradba tenni most 15% kedvezménnyel.

(A cikk nyitóképének forrása: Freepik)