Astrid Lindgren, a gyereklélek legnagyobb ismerője

könyveinek mindig lesz helye a polcunkon

Sosem fogom elfelejteni azt a mesevonatos utazást, ami a stockholmi Junibacken múzeumban szó szerint végigrepített minket Astrid Lindgren életművén. Beültünk egy kis kocsiba, ami megindult hegyen-völgyön át, és a legelképesztőbb makettek között közlekedett velünk, mi meg csak tátottuk a szánkat. Előre készültünk arra az útra, hiszen addigra végigolvastunk minden akkor elérhető Lindgren-könyvet, így a legtöbb életképet fel is ismertük. Ott volt például Juharfalvi Emil szülőháza, ahol a millió csibészséget elkövette a kisfiú, Harisnyás Pippi Villakulla villája az összes szereplőjével, Háztetey Károly padlásszobája, óriás sziklák és hatalmas erdőségek közepette pedig Ronja, a rabló lánya életébe és az Oroszlánszívű testvérek nangilajai világába is bekukucskálhattunk. Ott, akkor, azzal az utazással egy életre megpecsételődött a rajongásunk a svéd írónő munkássága iránt.
tovább...

Farsangi bolondozás

Kergessétek el a telet, a rossz időt, a hideget Vadadi Adrienn-nel! Adrienn farsangi meséjében az ovisok és az óvó néni is már színekre, napsütésre és kacagásra vágyik, szerveznek hát egy igazi farsangi bolondozást! Olvassátok el a mesét, hátha a végére nálatok is kisüt a nap!
tovább...

Évkezdő újdonságok 4.

Négy könyv, hogy a gyerekek ne csak megszeressék, hanem a szívükbe is zárják az olvasást

Tudjuk, mennyire feladja a leckét, amikor a kicsik már kinőnek az esti meséből, de még nem elég nagyok hozzá, hogy komplett regényeket olvassanak. Ezért most olyan könyveket ajánlunk, amik már eléggé komplikáltak ahhoz, hogy fejtörést okozzanak a kezdő-haladó kis olvasóknak, és elég izgalmas a cselekményük ahhoz, hogy rájuk kattanjanak, de kellően egyszerűek és tagoltak ahhoz, hogy önállóan is megbirkózzanak velük.


tovább...

Az irodalom visszavág 3. – Irány a klasszik-verzum

Utazás a hit fényétől egészen az ész világosságáig

Nényei Pál visszatért és vele együtt állandó útitársai, a jótanuló és a rossztanuló, akik az Íróval együtt barangolják be korok és műfajok mesés tájait, ahol bármikor elénk ugorhat egy metafora, ránk köszönhet egy remekmű, tartsunk hát mi is velük ebbe a lenyűgöző univerzumba, amit irodalomnak hívnak.
tovább...

Olvassunk népmesét a legkisebbeknek?

Három klasszikus új köntösben

Axel Scheffler részletgazdag illusztrációi tele vannak humorral és szerethető karakterekkel. A szerző a legújabb, legkisebbeknek szóló köteteiben három olyan meghatározó európai népmesét bújtatott új köntösbe, amelyeknek már több változatával is találkozhattunk, hiszen mindhárom történet számos gyűjteményben megjelent már különféle átiratokban. De vajon miért jó, ha már az egészen kicsiknek is felolvassuk ezeket a meséket?

 

tovább...

Az első könyv meghatározó

Szerzőink vallottak az első könyvélményükről

A gyerekek olvasóvá válásában meghatározó szerepet játszik, hogyan alakul az első találkozásuk a könyvekkel. Ha túl nagy falat a könyv, az maradandó kudarcélmény lehet, de ha a megfelelő könyvet veszik kézbe, akár rögtön el is köteleződhetnek az olvasás mellett! Vajon szerzőink és illusztrátoraink mely könyvekkel lettek könyvmolyok? Tudd meg cikkünkből!
tovább...

Emlékek, fogadalmak, tervek

Szerzőinket és illusztrátorainkat kérdeztük, hogyan készülnek az új évre 4.

Milyen filmet forgatott Bernát Barbi, és milyen kihívásban vett részt? Merre nyaralt Molnár T. Eszter, és miért nem tesz fogadalmakat? Mi volt Gimesi Dóra top 3 élménye, és mi is az a digitális böjt? Tudj meg mindent évkezdő körinterjúnk utolsó részéből!
tovább...

Ki rejtőzik az álarc mögött?

Ismerd meg a Marci és a farsang című új könyvünket!

Közeledik a farsangi bulik időszaka, amit lelkesedéssel várnak kicsik és nagyok egyaránt. Sokszor még felnőtt fejjel is nagyon érdekes egy fiktív karakter, kedvenc színészünk vagy egy mitológiai alak bőrébe bújni, de a gyerekek számára mindez különösen izgalmas élmény. Felszabadító ereje mindkét esetben ugyanabban a pszichológiai jelenségben keresendő. De miben is rejlik a beöltözés pozitív hatása?
tovább...

Néha jól jön a segítség

Még a legtudatosabb szülők is kétségbeeshetnek

Amikor még kislány voltam, egészen biztos, hogy nem analizáltak engem annyira a szüleim, mint amennyire én figyelem a kölykeimet. Szüleink számára még ismeretlen fogalmak, jelenségek, tünetek keringenek a mai szülők agyában, hol segítséget nyújtva a felmerülő problémákra, hol pedig felborzolva a kedélyeket, és elefántot csinálva a bolhából. Hol hülyít minket a világ, megijeszt azzal, amit itt-ott hallunk egymástól vagy elcsípünk az interneten, hol pedig bagatellizálunk komoly ügyeket. Sok minden befolyásol minket, és elfelejtünk hallgatni az ösztöneinkre... - olvasd el Laura, a Pozsonyi úti bolt üzletvezetőjének ajánlóját!
tovább...