Eljött az utolsó év a Sárkányoviban!

Czernák Eszter: Irány a nagycsopot!

Kevés nagyobb kihívás és izgalmasabb változás van a gyerekek életében, mint az iskolába készülés. Az óvoda biztonságának elhagyása egyfelől ijesztő, másfelől mégis alig várjuk! Megjelent Czernák Eszter Sárkányovi sorozatának harmadik része, az Irány a nagycsoport!, amely az utolsó ovis év élményeit és nehézségeit dolgozza fel, így segítve gyerekeket és szülőket ebben a fontos határátlépésben. De persze a könyv sokkal többet tartogat ennél. Tudj meg mindent a sorozat legújabb részéről!

sarkanyovi_irany_a_nagycsoport_borito_1000px.jpgCzernák Eszter nagysikerű Sárkányovi sorozatának 3. része, az Irány a nagycsoport, a nagycsoportos ovisok életének szépségeit és nehézségeit mutatja be az olvasónak. Az első két kötet után, melyekben megismerkedhettünk a kiscsoport és a középső ovis korosztály mindennapjaival, ebben a részben már az iskolába készülődésé a főszerep. Visszatér Zoé, a háromfejű sárkánygyerek, Kende, az unikornisfiú, Janka, a manólány, Teofil, a troll és Igor, a kis jeti is. Szereplőink ugyan varázslatos lények, mégsem sokban különböznek az óvodás embergyerekektől. Ők is félnek az iskolától, szomorúság tölti el őket, hogy többé nem látják Boszi óvó nénit, és persze előfordul, hogy civakodnak társaikkal a saját akaratuk érvényesítése érdekében. Ebben a könyvben minden megtalálható, amit az ovis korosztálynak tudnia kell a nagycsoportról!

Tedd kosárba!

Czernák Eszter remek érzékkel egyensúlyoz a mese és a realitás között. A Sárkányovi történetei varázslatos lények segítségével reflektálnak a nagycsoportos korosztály életének jelentőségteljes pillanataira, miközben fontos értékeket közvetítenek elfogadásról, másságról, kulturális különbségekről, csapatmunkáról, környezetvédelemről, pazarlásról, egyenlőségről. Ritka, hogy egy 3-6 éves korosztálynak szóló – azaz a szöveg érthetősége miatt egyszerű mondatszervezéssel, rövid történetekkel operáló – mese képes ilyen mély és értékes üzeneteket közérthetően átadni a kicsiknek.

Olvas el a szerzővel készült interjúnkat!

sarkanyovi1.pngRátkai Kornél illusztrációjaNem csupán vidámság van a kötetben, előfordul, hogy pont az marad le az ovis kirándulásról, aki a legjobban várta, vagy éppen egyetlen gyerek marad alul az iskolaérettség tesztjén. A fejezetek végén ellenben mindig találunk megoldást a felmerülő problémákra, a pozitív eredményt pedig a jószívűség, csapatmunka, segítőkészség, kreativitás és odafigyelés teremti meg. A mesék egytől egyig kedvességgel, jósággal telik, így igazi öröm a nagycsoport sajátosságainak megismerése, az ovis mindennapok feltérképezése. A Sárkányovi történeteinek olvasása közben egyre élesebben látjuk, hogy a legrosszabb helyzetekből is ki lehet jönni jól egy kis kreativitással és optimizmussal. Ez Czernák Eszter köteteinek egyedi varázsa.

Ismerd meg a sorozat első és második részét is!

Nem csupán történetszinten lesznek egyre nagyobbak a Sárkányoviba járó gyerekek, jellemfejlődés is érzékelhető a karaktereken. Sokszor saját maguk találnak megoldást a felmerülő problémákra, Boszi óvó néni már csak felügyel és segédkezik, hogy biztosan minden jól süljön el. A gyerekek sokszor egymást tanítják: pl. Janka lógó cipőfűzője esetében, miután az egész ovi egymást felülkiabálva kudarcot vall a tanításban, Hanga, a tündérlány vezeti rá Jankát, hogy a saját tempójában, a saját maga által választott módszerrel tanulja meg bekötni a cipőjét.

sarkanyovi3.pngRátkai Kornél illusztrációja
Fontos szempont a Sárkányovi kötetekben a tanító és segítő szándék, mellyel Czernák Eszter a gyerekek felé fordul. Ahhoz, hogy a gyerekek sikeresen beilleszkedjenek, közösséget alkossanak, elengedhetetlen a tolerancia és az elfogadás, különösen igaz ez egy iskolaérett ovisra. Az iskolában sokkal nagyobb szabadságot kapnak a gyerekek, így különösen fontos megtanítani egymás elfogadására őket, hiszen sokkal több konfliktus születhet, ha az óvónő vigyázó szeme már nem vizslatja folyamatosan a kicsiket. És persze azért is fontos, mert a közösségi együttélés alappillére. Zoé és barátai ezt a leckét nagyon alaposan megtanulják a történet végére. A mesék végén szó sincs már csúfolódásról, versengésről, egyértelműen közösséggé válik a csoport, és megtanulják, hogy különbözőségeik éppen hogy előnyt jelentenek egy csapatban.

sarkanyovi5.pngRátkai Kornél illusztrációjaA Sárkányovi harmadik részének különlegessége, hogy az első két kötetből jól ismert óvodai szabályokon, napirenden túllépve a közösség erejére, a játékosságra, az óvodától való búcsúra és az iskolakezdés ünnepélyességére, valamint az ezzel járó szomorúsággal vegyes izgalom feldolgozására, normalizálására fókuszál. Sokszor csak az újra figyelünk – jelen esetben az első iskolai napok jelentette változásokra –, miközben elfelejtjük, hogy az új kezdete valami réginek a végét is jelenti egyben. Az iskolakezdéssel az óvodáskornak vége szakad, ami nehéz érzéseket ébreszthet a kicsikben. Az új helyzethez való hozzászokás mellett az addigi életüktől való elválással is meg kell küzdeniük, és lezárniuk azt.

Olvass bele!

A Sárkányovi - Irány a nagycsoport! segít a szülőknek, hogy a mese erejével vezessék végig ezen a fontos határátlépésen a gyereküket, míg a gyerekeknek utat mutat és megnyugvást jelenthet az ismeretlennel való szembenézés során. Rátkai Kornél illusztrációi tökéletes társként követik a szöveget, és a történetek tanulságához híven igazi csapattársként segítenek életre kelteni a meséket.

3 éves kortól ajánlott!

Rendeld meg itt a sorozatot!

Frindt Julcsi ajánlóját olvastad.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • A sikeres ovis évkezdés

  • A papír másik oldala

  • Lépjetek be a Sárkányovi kapuján!

  • Újra kinyílik a Sárkányovi!