A legjobb tesós könyvek

Piciktől a kamaszokig mindenkinek

Egy kistestvér érkezése varázslatos dolog, és egyben hatalmas kihívás is az egész család számára. Többé semmi nem lesz ugyanolyan, mint korábban, ez pedig egyszerre rémisztő és izgalmas dolog. Mutatunk néhány könyvet, melyek segítségével az egészek apró nagytesóktól a kamaszokig minden gyerekkel jót beszélgethettek a testvérek közötti varázslatos kapcsolatról és a nagytesóvá válással járó felelősségről. Olvass tovább!

Piciknek és ovisoknak

kicsimacko_es_malnamaci_borito_1000.jpgKicsimackó és Málnamaci

A Kicsimackó-sorozat harmadik kötetében valami egészen különös dolog történik: Mackómama megsúgja Kicsimackónak, hogy tavaszra kistestvére lesz. A kis bocs először nem is érti, hiszen neki nem kell testvér, szuperül megvan egyedül. Nem sokkal később aztán már altatót énekel az anyukája hasának. Először zavarja a síró kis csomag, de hamarosan megtanulja, hogyan tudja megnevettetni, elszórakoztatni a kistesót.

Sok-sok hétköznapi, mindenki számára ismerős tesós helyzetről olvashatunk a kötetben rövid, aranyos, megnyugtató meséket, melyek tökéletes estimesék lesznek akár a kistesó érkezése előtt, akár az után.

Szerezd meg most!

aproka_sir_borito_1000px.jpgBabaróka-sorozat

Kiss Judit Ágnes Babaróka-sorozatát sok-sok család zárta a szívébe az elmúlt években, mert nem csak a kisgyerekes élet szépségeiről, de a családban felmerülő konfliktusokról is őszintén mesél. A sorozat negyedik kötetében, a Babaróka kistestvérében például arról, milyen nehézségekkel jár egy új családtag érkezése.

A sorozatnak van egy kiegészítő kötete is, egy új formátum: az Apróka sír egy piciknek szóló lapozó, amiben Babaróka próbálja megnyugtatni bömbölő kistesóját. Igyekszik a lehető legügyesebb, legmegértőbb és legsegítőkészebb lenni, még kedvenc játékait is felajánlja neki, de semmi sem használ.

A végén persze kiderül, hogy egészen egyszerű a megoldás a problémára, és az is, hogy az igazán fontos egy ilyen helyzetben a jó szándék. A jó testvér - ahogy a jó szülő - nem feltétlenül tudja mindig elsőre a legjobb megoldást, de mindig próbálkozik.

Itt találod a teljes sorozatot!

32572.jpgPitypang és Lili-sorozat

Pásztohy Panka sorozatából hamar kiderül, hogy a szerző és illusztrátor szívügye a felelős állattartás. A Pitypang-könyvek azonban nem csak az állatok iránti felelősségről, a róluk való gondoskodásról mesélnek, de kistesós történetekről is.

A Pitypang testvérei című részben Lilinek kistestvére érkezik, így a napokban minden ekörül forog: a kislány előkeresi neki a régi ruháit és játékait, és lerajzolja a családját az érkező kistestvérrel együtt. Természetesen a rajzon ott van Pitypang is, hiszen a család tagja – ekkor jön rá Lili, hogy bizony nem is tudja, hogy Pitypangnak vannak-e testvérei!

Elő hát a kutyás könyvvel, amiből kiderül, hogy a kutyáknak mindig van testvére, majd elő a pórázzal, séta közben hátha rábukkannak testvéreire! Végül az állatmenhelyre is ellátogatnak, ahonnan Pitypangot örökbe fogadták. Itt a gondozólány szívmelengető válasszal nyugtatja meg Lilit, így a kislány végül Pitypang családját is le tudja rajzolni. A későbbi kötetekben pedig már rendszeresen megjelenik Lotti is, Lili kishúga, és sok szuper kalandot élnek át Pitypanggal.

Kattints ide, és ismerd meg a Pitypang-könyveket!

sari_es_a_sun_borito_1000px.jpgSári-könyvek

Berg Judit Sári-könyvei a szerzőtől már megszokott kedves és bájos hangon szólítják meg a gyerekeket és szüleiket. A Maszat-mesékből ismerős kislány a sorozat második részében (Sári születésnapja) új plüssjátékot, egy cuki rókát kap, akit régi kedvenc babája, Pötyi korántsem fogad olyan lelkesen. A harmadik rész (Sári és a mókusok) a féltékenység után a testvérek közötti veszekedés problémáját dolgozza fel.

Hasznos lehet, ha a kicsik látják, hogy szeretett mesealakjaik is hasonló bosszúságokkal küzdenek meg, mint ők maguk, és hogy milyen megoldást találnak a problémára. Sári szeretettel és nyugodtan igyekszik elsimítani a konfliktust, és beláttatni a két aprósággal, hogy mégiscsak jobb móka a közös játék, mint a haragtartás.

Kattints ide a teljes sorozatért!

Iskolásoknak

lenke_babo_lenke-_mamo_borito_1000px.jpgLenke Babó, Lenke Mamó

Biztosan hallottatok már a Most én olvasok!-sorozatról, a kezdő olvasók legjobb barátjáról. Ebbe a pedagógusi szakértelemmel megtámogatott sorozatba a Pagony legjobb szerzői írnak egymáshoz lazán kapcsolódó meséket, melyekben fokozatosan lesz egyre hosszabb és összetettebb a szöveg, így segítve a nagybetűket bogarászó elsősöket, hogy felfedezzék az önálló olvasással járó örömöt és sikerélményt.

Szabó Borbála 4-es szintű, és egyúttal sorozatzáró kötete már majdnem Zseblámpás könyv, a szöveg és a történet is összetett, de nagyon humoros, és helyenként egészen megható is. Egy csodálatos kistesóváró meséről van szó, melyben nem csak az új jövevény, de a dédi születésének pillanatait is megismerik a gyerekek.

Ezt a kötetet akkor is ajánljuk, ha még nem tud ennyire magabiztosan olvasni a gyerkőc. Olvassátok fel, vagy olvassátok közösen, különösen, ha kistestvér érkezik a családba. A mese kedvesen végigvezet a “Bentlakó” fejlődésén, és arról is ejt pár szót, hogy különböző korokban bizony másmilyen körülmények között születtek a gyerekek, mint ma.

Persze egy kis időutazásra is sor kerül, a három testvér megelőz egy vonatszerencsétlenséget, ami miatt ükapukájuk lekéste volna Mamó születését. Miklós, Kamilla és Tomsi segítségével azonban szerencsésen odaér. Reggelre pedig megszületik a kis Lenke is, a negyedik testvér.

Szerezd meg most!

cirka_es_firka_borito_1000px.jpgZseblámpás Könyvek

A Zseblámpás Könyvek átmenetet képeznek a Most én olvasok!-sorozat rövidebb meséi, és a többszáz oldalas Abszolút Könyvek között. Szellős sorközök, és illusztrációkkal lazított oldalak adják meg a haladás érzését, a letehetetlenül izgalmas történetek pedig garantálják, hogy az olvasási kedv második-harmadik osztályban se vesszen el. A Zseblámpás könyvek között nem is egy tesó-történetet találunk!

Kertész Erzsi könyve, a Mindig másnap egy teljesen hétköznapi családról szól, aminek teljesen hétköznapi tagjai egy teljesen hétköznapi reggelen egy legkevésbé sem hétköznapi kaland kellős közepén találják magukat. A testvérek a megváltozott körülmények között hamar feltalálják magukat, és szupervicces kalandokba keverednek.

Az Időtükrön át-sorozatban a két testvér, Alex és Ruby egy ódon tükör segítségével visszautaznak az elmúlt századokba, és együtt fedezik fel családjuk történetét. A Lili, Mikko és a minikalózok szintén egy unalmasnak ígérkező nyári vakációval indul, melyből persze végtelenül izgalmas kalandok kerekednek ki.

De tekinthetünk kistesós-nagytesós könyvként Kiss Judit Ágnes nemrég megjelent kisregényére, a Cirka és Firkára is. Itt ugyan egy befogadott kutyus és egy mentett cica barátságáról és összeszokásáról olvashatunk, mégis sok párhuzamot fedezhetünk fel egy kistestvér megérkezésével.

Rendeld meg itt!

hello_heraklesz_borito_1000px.jpegAbszolút Könyvek

A kiskamaszoknak szóló Abszolút Könyvek sorozatban is számos tesós történetet találunk (Bárcsak, Az ezeréves fiú, Szökés az Alcatrazból, stb), de ezek közül most csak egyet emelünk ki.

A Helló, Héraklész! egyszerűen lebilincselő! Adott a mitologikus háttér és a félisten híres kalandjai, de a kötet szereplői akár a buszon is szembe jöhetnének belünk. Héraklész a suli menő gyereke, aki a történet kezdetén messze nem a legszimpatikusabb hős. Iphiklész, Héraklész féltestvére, a könyv narrátora a kevésbé népszerű tesó, aki mindig egy kicsit az árnyékban marad, mégis, az ő esze nélkül sehová sem jutna a hős. És persze ott van Eurüsztheusz - Rüszti -, aki kicikizett rajongóból hamar a történet antagonistája lesz.

A regény humora egyszerűen zseniális! Óvatosan pillants bele a gyerek válla fölött, mert könnyen azon kaphatod magad, hogy hangosan nevetsz valamelyik beszóláson, vagy jól eltalált illusztráción!

A történet azonban sokkal több, mint humoros, századik feldolgozása Herkules megpróbáltatásainak. Központi téma Héraklész és Iphiklész közötti szoros kapcsolat, igazi, testvéri, bajtársi szeretet, amit az sem robbanthat szét, ha a sértett szülők megpróbálják egymás ellen hangolni őket. A kalandok során a két fiú, sőt, még Eurüsztheusz is felnő, végül mind túllépnek a gyerekkori sérelmeken és elismerik, ha az iskolában nem bántak túl jól a másikkal.

Szerezd meg most!

Kamaszoknak és felnőtteknek

fustmagus_borito_1000px.jpgA Szelek Tornya és a Füstmágus

Szakács Eszter fantasy univerzumában, a Grifflovasok világában is érdekes és elgondolkodtató testvér-történeteket olvashatunk. Már az első kötetben A Szelek Tornyában is szívmelengetőek azok a részek, melyekben a kezdetben ellenszenves Konrádról kiderül, milyen jó testvér, de a legújabb, spin-off kötet, a Füstmágus kifejezetten egy nagytesó-könyv.

Az Uaszet zsebuniverzumban játszódó regény, az egyiptomi mitológiából, valós kultúrtörténeti elemekből, és a legelképesztőbb fantázia szülemények keveredéséből kibontakozó történet. A főszereplő Naumi, aki szinte még maga is gyerek, mégis pillanatok alatt kell felnőtté válnia, miután szülei életüket vesztik egy hajószerencsétlenségben, a házuk pedig porig ég. Miután Naumi a legidősebb, neki kell megvédeni és ellátni iker öccseit és fogadott kistestvérét is.

A kamaszlány élete nem csak a hirtelen rászakadt felelősség miatt fordul fel teljesen, hanem egy új mágikus képesség miatt is, ami a tűzvész éjszakáján szállta meg. A füstmágiával olyan erő birtokába jut, ami isteni eredetű küldetés végrehajtására teszi képessé. Feladata megtalálni a fáraó örökösét, egy kislányt, akit 5 évesen raboltak el, és keltették halálhírét. A gyermekrablás mögött Széth, a viszály istene áll, aki már nem csak a fáraó utódlást veszélyezteti, hanem az egész zsebuniverzumot.

Rendeld meg itt a Füstmágust!

Abban talán egyetértünk, hogy a testvérek, ha sokszor bosszankodunk is miattuk, az egyik legfontosabb emberek az életünkben. Csak ők tudják, értik igazán, hogy honnan jöttünk, és hogyan lettünk azok, akik ma vagyunk. Egy jó testvér-kapcsolat a legcsodásabb dolog lehet az ember életében. Reméljük, hogy ezek a könyvek segítenek elsimítani az esetleges konfliktusokat, és rávilágítanak, milyen fantasztikus is testvérnek lenni.

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságainkról, akcióinkról és különleges programjainkról, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó termékek