Ezek a könyveink kerültek a Merítés-díj shortlistjére!

Mutatjuk a top 10-be bekerült Pagony-könyveket!

A legtöbb olvasónak – felnőttnek és gyereknek egyaránt – ismerős lehet a moly.hu weboldal, ahol bárki létrehozhat saját virtuális könyvespolcot, idézeteket oszthat meg kedvenc könyveiből, és ami a legfontosabb, értékelheti is az olvasmányait. 2014 óta a közösség és a szakmai zsűri által legmagasabbra értékelt könyvek díjat is kapnak, több kategóriában – ez a Merítés-díj. Idén összesen hét könyvünk került fel a Merítés-díj 2024-es TOP 10-es listájára, 4 gyerekirodalom, és 3 ifjúsági irodalom kategóriában. Olvass tovább, és szoríts a kedvenceidnek! Ne felejts el szavazni sem!

Merítés-díj top 10 - Gyermekirodalom kategória

Bodor Panna: Széna Bogi és a kócos szombatFodor Anikó illusztrációival
szena_bogi_es_a_kocos_szombat_borito1000px.jpg
Széna Bogi, ez az örökmozgó, örökösen kócos, örökké vidám kislány gőzerővel készül a hétvégére. Olyannyira, hogy már hajnali négykor készen áll a játékra!

Rengeteg terve van: gyurmázni, palacsintát sütni, postást játszani Apával, meglátogatni a nagymamát... De mi minden fér bele egyetlen napba? Ha Bogin múlik, akkor minden is!

Úgy látszik, a moly.hu felhasználói is azonnal megkedvelték az örökmozgó Bogit, na meg Ernőt, a plüsshangyászt. Nem csoda: az ehhez hasonló életmesék olyan szituációkról mesélnek a gyerekeknek, amelyek velük is gyakran megtörténnek (ki ne szeretne palacsintát enni?), s mindezt egy igazán szórakoztató módon.
Tedd a könyvet a kosaradba, és tölts egy felejthetetlen szombatot Bogival!

Mrena Julianna: Harusnya, a fél pár zokni
harusnya_a_fel_par_zokni_borito_1000px.jpg
Volt egyszer egy zokni. Nem volt másik fele.

Meg amúgy is sajnos jó sok baj volt vele.

Történetét, ha sok olvasó kedveli

Akkor idén a Merítés-díjat is megnyerheti!Szabó Borbála: Kalandok a Ló csoportbanBaranyai (b) András illusztrációival
kalandok_a_lo_csoportban_borito_1000px.jpg
Katica csoport, Napsugár csoport, Kismókus csoport... minden város minden óvodájában minden csoportot így hívnak. Mi lenne, ha az ovisok kitalálnának valami menőbbet, valami igazán egyedit? Így született meg a Ló csoport neve. És nem csak a név különleges, hanem a csoporttagok is. Itt minden nap történik valami érdekes! Például csak itt történik meg, hogy egy mérnök végzettségű apuka úgy dönt, hogy egy nap óvodásnak áll. Vagy a gyerekek fellázadnak a délutáni alvás ellen, és meg sem állnak a Parlamentig. Hiszen itt döntenek arról, hogy kinek mit kell csinálni, nem? Vagy meghívnak egy igazi herceget, aki lóháton rabolja el a dadus nénit.

Mi minden történik még ebben a csodálatos csoportban? Tedd a kosaradba, és olvasd el a csoport összes kalandját!Ű


Wéber Anikó: Anna tükörképföldön Horváth Ildikó illusztrációival
anna_tukorkepfoldon_borito_1000px.jpg
Anna egy csendes kislány, akinek a legjobb barátai a madarak, a fák, és a délután előmerészkedő sünök.

Egy titokzatos, gyönyörű tükröket, festményeket, régiségeket áruló sarki boltban kap egy tulipános kézitükröt Ili nénitől, a bolt tulajdonosától. Nem tud elszakadni a rejtélyes régiségek látványától, ezért még aznap este visszatér a kis boltba. Ili nénit nem zavarja a kislány látogatása, inkább bölcs tanácsokkal és mágikus segítséggel látja el Annát, aki szeretne változtatni önmaga és családja életén.
Vajon sikerül neki? Tedd a kosaradba, és megtudod!

De vajon lehet apró tettekkel nagy változásokat előidézni? Erre adja meg a választ Wéber Anikó könyve, amely egy valódi átvezető, nem csak a mi világunkból Tükörképföldre, hanem a gyerekkönyvek világából a (kis)kamaszoknak szóló irodalomba.


Merítés -díj top 10 – Ifjúsági irodalom kategória

Berg Judit: Szélvésztől kergetve
szelvesztol_kergetve_borito_1000px.jpg
Ebben az Abszolút Töri-regényben megismerjük az 1840-es éveket, Petőfit, Szendrey Júliát, Egressyéket, Jókait és még sok mindenki mást. Egyik kalandból sodródunk a következőbe, csak úgy röpíti az olvasót a szereplőkkel együtt a lendületes történetvezetés.
A regény főszereplője, Juli egy visszahúzódó lány, aki azonban Petőfi és a márciusi ifjak példáját látva megtanulja, mennyire fontos, hogy kiálljon azért, ami fontos neki. De Julin és Petőfin kívül is hatalmas és színes szereplőgárdával találkozhattok, akik nem csak a kort mutatják be izgalmasan és érzékletesen, de biztosítják, hogy az olvasó tudjon kivel azonosulni a történelemkönyvek oldalairól talán már ismert szereplők közül. Melyik törikönyv írná le, hogy Szendrey Júlia néha férfiruhában sétálgatott Pest-Budán? De ebből a regényből még több titkot is megtudhatsz ‘48 nagyjairól!

Baráth Katalin: Gőzgépek és pomponlányok
gozgepek_es_pompomlanyok_borito_1000px.jpg
Ez az Abszolút Töri- regény a boldog békeidőkbe kalauzolja az olvasót. A korban, amit megismerünk, már nincs jobbágyság, de a szegény, jobbára földtelen földművelő réteg ki van szolgáltatva a gyáraknak és a gyárosoknak. Emellett gőzerővel indul meg az iparosodás, ami fokozatosan átírja a parasztfiúk, úrikisasszonyok és mérnök urak életét.

Ebbe a konfliktusokkal teli, mégis ,,boldog békeidőbe” csöppen bele Dorka és Zsuzsi – véletlenül. Nem ebbe az időszakba készültek, ráadásul az időutazást irányító gyökérterem furcsa viselkedése miatt nem is Budán, hanem Szegeden lyukadtak ki. Barátságuk a regény kezdetén korántsem ideális, sok közöttük a kimondatlan konfliktus, de a történet végére mindketten megtanulják, hol vannak a saját és a másik határai, és hogy hogyan lehetnek tényleg jó barátnői, egyenlő partnerei egymásnak.

És mi köze Móra Ferencnek a pomponlányokhoz? A regényből megtudhatod!

Rojik Tamás: Holdezüst és éjsötét
holdezust_es_ejsotet_borito_1000px.jpg
A legtöbb gyerek már kisiskolás korában úgy gondolja, hogy kinőtt a Piroska és a farkasból, a Hófehérkéből, a Három kismalacból, szóval az indoeurópai mondavilág meséiből. Aztán jön egy olyan könyv, mint a Holdezüst és éjsötét, ami még a kamaszokat is visszavarázsolja a rég elfelejtett mesék birodalmába.

Jancsi, egy tizenéves srác a Kopaszi-gát környékén próbálja élvezni a nyarat, amikor különleges dolgok kezdenek történni vele. Egy öregasszonytól furcsa magvakat kap ajándékba, aztán hirtelen az anyja, akit sosem ismert, egyszer csak megjelenik egy régi fényképen. Az addig alacsony, vékony fiú hirtelen nőni kezd, és olyan dolgokat is lát, amit úgy tűnik, a körülötte lévők nem. Tündérek, vasorrú bábák és egyéb meselények bukkannak fel ebben az ízig-vérig fantasy világban.

Mi minden vár még a két világ között? Tedd a kosaradba, és tudj meg minden titkot a mesevilágról!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságainkról, akcióinkról és különleges programjainkról, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó termékek