"Nem az a típus vagyok, aki sokáig meg tud ülni egyhelyben."

Shona Innest, az Ölelj meg!-sorozat íróját kérdeztük

Biztosan ismered az Ölelj meg!-sorozatot. Ezeknél jobb segítőkönyveket aligha találhatsz a 2-5 éves korosztálynak! Most bemutatjuk a kötetek szerzőjét, Shona Innes ausztrál pszichológust, aki nem csak fantasztikus író és szakember, de nagyszerű beszélgetőpartner is. Olvasd el a vele készített interjúnkat!

For English, please scroll down.

Az Ölelj meg!-sorozat hatalmas sikernek örvend Magyarországon, az olvasók lelkesen várják az új megjelenéseket. Voltál már Magyarországon? Mik voltak az első benyomásaid?

Igen, jártam Magyarországon, 2019-ben meglátogattuk Íriszt a férjemmel és a legkisebb fiammal. (Agócs Írisz, az Öleljmeg!-könyvek illusztrátora. A szerk.) Szerencsénk volt, hogy akkor mentünk, mert a pandémia keresztül húzta volna a számításainkat, ha egy kicsit is halogatjuk az utazást. Egy kicsivel Húsvét előtt volt, sok gyönyörű virág nyílt és egy fesztivál is volt a folyóparton. A városi építészet sok mindent visszatükröz az ország modern történelméből. Imádtam a vidéket is. Olyan volt nekem, mint egy mesekönyv. Egyre csak azt vártam, hogy híres tündérmese-szereplők bukkanjanak elő az erdőből. De néhány remek könyvesboltot is találtunk Magyarországon, ahol csodás könyves emberekkel ismerkedtünk meg.

irisz-and-shona.jpegHogyan találtad meg Íriszt, az illusztrátorodat? Hogyan kezdtetek el együtt dolgozni?

Az eredeti ausztrál kiadóm, Niki Horin állított párba minket. Niki volt a kerítőnk. Ő talált rá a történeteimre - amik akkoriban a fiatal pácienseimnek írt levelek voltak - és ismerte Írisz munkáit is. Összerakta a kettőt, és tökéletesen passzoltak!

Mesélnél egy kicsit a közös munkátokról?

Írisz megkapja a kéziratokat, és visszaküld néhány ötletet - mind lenyűgöző. Emlékszem, mikor megláttam az első könyvhöz, Az élet olyan, mint a szélhez készült vázlatait. Mikor a kiadó továbbította nekem őket, és kijöttek a nyomtatómból, könnyeztem. Egyszerűen annyira tökéletesek voltak! Már akkor tudtam, hogy egy rugóra jár az agyunk. Valami különleges vette akkor kezdetét. Sokban hasonlít az értékrendünk, igazi öröm Írisszel dolgozni.

Mi úgy látjuk, már a legfiatalabb gyerekek is kapcsolódni tudnak az Ölelj meg!-könyvekhez. Hogyan találtad meg a 2-5 éves közönséget? Hasonló korú gyerekekkel dolgozol pszichológusként is?

Páciensek széles skálájával dolgozom - ovisoktól dédikig. Amikor kisgyerekek jönnek hozzám, általában írok nekik egy levelet, hogy megerősítsem azokat a dolgokat, amikről a találkozón beszéltünk. Ezeket a szülők, családtagok vagy tanárok is elolvashatják (a gyerekek beleegyezésével, természetesen!), és oszthatják ezeket a gondolatokat a gyerek mindennapi életében. Ezek a levelek lettek az Ölelj meg!-könyvek. Rájöttem, hogy ha a legfiatalabbaknak írok, a felnőttek is meg fogják érteni. Számomra ez a párbeszédek megnyitásáról szól minden korosztálynak, hogy kapcsolódjanak, megértsék egymást és együtt megoldják a problémákat.

ez_mind_te_vagy_borito_1000px.jpgMit gondolsz, miért fontos már egészen korai években elkezdeni az érzelmi intelligencia fejlesztését?

Az emberek szociális lények. Nincsenek éles fogaink vagy nagy karmaink. Még a bőrünk sem túl vastag. A védekezési mechanizmusaink és az erősségeink abból a képességből jönnek, hogy kapcsolódni tudunk másokhoz. Szükségünk van rá, hogy ki tudjuk fejezni magunkat olyan módon, hogy azt mások megértsék, és meg kell tudnunk érteni másokat is. Kijönni egymással és közösen megoldást találni a problémáinkra, ez minden korosztály számára fontos.

Ismerd meg az Ölelj meg!-könyveket!

Hogyan találtad meg a mesét mint terápiás eszközt?

A mesék lehetőséget adnak rá, hogy biztonságos távolból nézzünk rá önmagunkra, ugyanakkor segítenek megérteni, hogy mi zajlik mások fejében. A fiatal gyerekek esetében arra használom a meséket, hogy elmagyarázzak egy koncepciót, hogy megtámogassak egy új képességet, amit gyakorlunk, vagy akár együtt is írunk történeteket. De vannak olyan idősebb pácienseim is, akik könnyebben beszélnek az olyan szenvedésről, amit egy regényben olvastak, mint a sajátjukról. A mesék érzelmi távolságot is nyújtanak, ha a páciens még nem kész rá, hogy megossza a legmélyebb félelmeit. Arról beszélni, hogy mi történt egy karakterrel, mi segíthetett volna a karakteren, néha könnyebb, mint magunkról beszélni.

az_elet_olyan_mint_a_szel_borito_1000px.jpgVan kedvenced azok közül a technikák közül, amiket az Ölelj meg!-könyvekben tanítasz?

Amit leginkább szeretek, az az, hogy egy párbeszéd-modellt adok a családoknak - egy módot a gondok szavakba öntésére, hogy meg tudják osztani egymással, majd meg is tudják oldani azokat. Azt hiszem, a 30+ éves tapasztalatomra támaszkodom, amikor ezt teszem, de így is azt gondolom, hogy az odafigyelés, a meghallgatás a leghatékonyabb hozzávaló.

Tervezel még Ölelj meg!-könyveket írni a jövőben? Vagy teljes a sorozat?

Ausztráliában eredetileg 10 Ölelj meg!-könyv volt elérhető. Az ausztráliai kiadás egy kicsit zűrös lett, mikor néhány éve a jogok gazdát cseréltek. Az új kiadó azt mondta, ők úgy gondolják, hogy teljes a sorozat, de azért van még jó pár történetem eltéve, indulásra készen. A gyerekek változnak, és a világ is változik. Az a helyzet, hogy ha fiatalokkal dolgozol, folyton bővítened és frissítened kell a tudásodat. Nem hiszem, hogy kétszer megírtam volna ugyanazt a levelet a fiatal pácienseimnek. Mielőtt megakadt az ausztrál kiadás, készültünk egy könyvvel a hibákról (a perfekcionizmusról), és eggyel a testvérekről. Még mindig ott vannak... várnak.

Ebben a cikkben az összes, magyarul megjelent Ölelj meg!-könyvet bemutatjuk neked!

Tervezel nagyobb gyerekeknek is írni a jövőben?

Nagyon sok tinivel találkozom, de általában nem írok nekik személyesen - bár arra már volt példa, hogy vicces tánchoz folyamodtam, hogy átvigyek egy üzenetet.

Jelenleg a kreatív írás doktorimon dolgozom. Egy felnőtt könyvet írok, ami reményeim szerint segít megérteni, hogyan védhetjük meg a gyerekeket a szexuális bántalmazástól. A középpontjában az áll, hogyan beszéljünk úgy a gyerekekkel, hogy ne rémisszük meg őket és ne is rontsuk meg az ártatlanságukat. Egy ausztráliai nyomozást kutatok, ami az intézménybeli bántalmazásokat vizsgálta, de beszélgetek klinikai pszichológusokkal is, mert többet kell tudnunk ahhoz, hogy meg tudjuk védeni a gyerekeket az abúzustól a családi környezetükben is.

Mely más országok adták már ki a gyerekkönyveidet? Hány nyelvre fordították le őket?

Az Ölelj meg!-sorozat elérhető az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Hollandiában, Franciaországban, Kínában, Japánban, Dél-Koreában, Dániában, Romániában és természetesen Magyarországon. Csodálatos üzeneteket kapok a világ minden tájáról. Mindig bearanyozzák a napomat.

Mik az írói terveid? Van valamilyen különleges projekt a fejedben?

Jelenleg minden a doktorimról szól. De biztosan lesznek még más projektek. Nem az a típus vagyok, aki sokáig meg tud ülni egyhelyben.

Kattints ide és szerezd meg a számotokra legmegfelelőbb Ölelj meg!-kötetet!

Az interjút angolról fordítottuk. Ide kattintva eredeti nyelven is elolvashatod!

Click here for the English version.

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságainkról, akcióinkról és különleges programjainkról, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó termékek