Helló, Héraklész!

Képes regény egy ógörög szuperhősről

Végre valahára született egy friss, olvasmányos gyerekkönyv, ami nem csak szemelvényeket mutat be a görög mitológiából, hanem teljes történetet mond el. Tasnádi István Héraklészről írt vicces és izgalmas regényt, Felvidéki Miklós képregényes illusztrációi pedig végleg gyerekmágnessé teszik a Helló, Héraklész!-t. Itt tudhattok meg mindent az új Abszolút Könyvről!

hello_heraklesz_borito_1000px.jpegVégre valahára született egy friss, olvasmányos gyerekkönyv, ami nem csak szemelvényeket mutat be a görög mitológiából, hanem teljes történetet mond el.

Tedd kosárba!

Egy egész sor olyan könyv van ugyanis a Pagony polcain, ami kortárs, vagány, gyerekeknek is vonzó stílusban, menő vizuális elemekkel vezet be a mitológia világába. Thiago de Moraes Mítoszok atlasza gyönyörű, átlátható és igazságos (egyenlő súlyozást kapnak a világ minden tájának mítoszai), Schwieger képes és diákszlenges ...és bandája sorozata (Zeusz és bandája, Ceasar és bandája, Odin és bandája) és Neusschaefer A világ legszebb mondái c. irodalmi igényességgel megírt gyűjteménye a kedvencünk.

Mindegyikükben van azonban valami közös: nagyszerű bevezetések a mitológiába, de mindegyik csak szemléz. Nincs is ezzel semmi baj, ezek a rövid szöveges válogatások nagyszerűen ellátják a feladatukat. Összefoglaló képet adnak egy-egy nép mondavilágáról és meghozzák a fiatalok kedvét a témához. De mi történik az olvasóval ezután? Amikor a kedv már megjött, és visszajön hozzánk, hogy akkor most jöhet valami részletesebb! Mert ez bizony igen gyakran megtörténik. Nem nyomhatjuk a tízéves kezébe Trencsényi-Waldapfel Imre munkáit, mert – minden tiszteletünk ellenére – nem elég olvasmányosak egy tízéves számára. Az átlagos, fiatal olvasó képtelen lenne végigrágni magát rajta.

Megérkezett tehát az első könyv, amit boldogan ajánlhatunk az ilyen érdeklődésű gyerekeknek, sőt, nem csak nekik. Egy teljes történet a görög mitológia sűrejéből, elejétől a végéig.

Olvasd el az első fejezetet!

kepernyofoto-2021-08-11-143520.pngFelvidéki Miklós illusztrációjaTasnádi István a legvonzóbb sztorit választotta: minden szuperhős ősét, Héraklészt. Vagány, mai nyelvezettel, pörgős és humoros párbeszédekkel és egy szokatlan csavarral meséli el kalandjait. A regény krónikása ugyanis Héraklész testvére, Iphiklész. Születésüktől a happy endig követhetjük kalandjaikat, ez a regény fősodra. Közben pedig ügyesen elhelyezett szituációkban (iskolai feleltetés, közjátékok a rendszeresen közbelépő istenekkel), mintegy mellékesen megismerjük az előzményeket és a szereplők háttértörténeteit. Ezek a kitérők a görög mitológia mélyebb megértésében segítenek, miközben egy pillanatra sem veszik el a szelet az izgalmas történet vitorlájából.

Nem csoda, hogy a legsikeresebb, legtöbb díjat besöprő kortárs magyar drámaíró és forgatókönyvíró jól kezeli a dramaturgiát és pergő párbeszédeket ír. Az viszont mindenképpen említésre méltó, hogy mindezt igazi, mai gyereknyelven teszi anélkül, hogy csöppet is erőltetettnek hatna. A főhős jellemfejlődéséről nem is beszélve. A történet elején Héraklész még egy trollkodó osztály bikája, a regény végére pedig valódi hőssé válik.

kepernyofoto-2021-08-11-143022.pngFelvidéki Miklós illusztrációjaA könyv azonban nem csak a vagány, humoros szövegtől lett abszolút karakteres. Felvidéki Miklós illusztrációi gyakorlatilag képregény-betétek. A Pagony Abszolút Könyvek sorozata korábban is sajátos, jellegzetes illusztrációkkal tűnt ki a 9-12 éveseknek szánt könyvek közül, nem először hasonlóan képregény jellegű képsorokkal (gondoljunk csak az Őrszem és Káoszkreátorra, de szerintem a Gavarin és Bojti Anna interaktív könyvei is ide sorolhatók). Most azonban egy vérbeli képregényrajzoló szállt be – abszolút egyenlő félként.

Felvidéki tudatosan képregényesnek készült, és kiemelkedő figurája az első igényes és korszerű magyar képregény-alkotó generációnak, azoknak, akik végre kiléptek a sok évtizedes babacipőből, amiben a magyar képregény bent ragadt. A hazai könyvkiadás évekig elzárkózott az elől, hogy az önállóan olvasó gyerekek könyveit illusztrálja –valamilyen félreértett kép-szöveg arány elmélet mentén, amibe most hely híján nem megyek bele –, miközben külföldi szerzőktől egyre-másra érkeztek az ugyanennek a korosztálynak szánt klassz képes könyvek, különösen az angolszász gyerekirodalomból.

kepernyofoto-2021-08-11-142803.pngFelvidéki Miklós illusztrációjaA Pagonynál kitűnő válasz született erre a kihívásra; egy jellegzetes, saját képi világ, ami már nem a kicsik képeskönyveinek világa, hanem egy napjaink minőségi, menő képregényeit idéző, néha három-négy panel erejéig konkrétan képregénybe hajló, a szöveggel együtt dolgozó vizuális lendkerék. A haladó olvasót is lendületben tartja, nevettet, miközben átköt, vagy éppen infografikaként segíti a szövegértést (mint esetünkben pl. Héraklész családfája).

A képsorok gyakran poénokkal reflektálnak a szövegre, a gyerekkori, iskolai helyzetekkel jól tudnak majd azonosulni és együtt nevetni a gyerekek. A későbbi kalandok pedig valószínűleg újszerű izgalmakat tartogatnak nekik. Héraklész kalandjaiból és hőstetteiből, ahogy az egész görög mitológiából, nem hiányzik az izgalom és a dráma. Egy mai gyereknek viszont új élményt jelenthetnek a folyamatosan bekavaró, egymással intrikáló istenek, a rejtélyes és értelmezésre váró jóslatok.

Magam pedig azt jósolom, hogy ez pont az a fajta Abszolút Könyv, aminek olvasása után azzal jöttök vissza, hogy ugye lesz ilyenből még, és mikor?

Rendeld meg itt!

Király Hunor ajánlóját olvastad.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Különös ikrek

  • Héraklész - A Marvel-hősök ősatyja