Kalandok földön, vizen, levegőben

A Pagony könyvheti könyvei és dedikálások

Ha Könyvhét, akkor Rumini a nagyoknak, Bogyó és Babóca a kicsiknek. Sőt, idén új Boribon is lesz, és most megint úgy érzem, hogy ez a legjobb Boribon. De aztán kijavítom magam, hogy dehogy, a hullahónál és a hétlufinál nincs jobb, meg persze az Annipanni, mesélj nekem, és felsorolom magamban az egész sorozatot. A Bogyó és Babócát pedig amikor először kézbe vettük, akkor visszavedlettünk babázó ovisokká, és ujjongva fedeztük fel az apró, rejtett részleteket a bábok és makettok között. Az én kedvencem talán Babóca fürdője a kis fésűkkel és törölközőkkel. Illusztrációban pedig igazán sokszínűek vagyunk idén is: a fentiek mellett Agócs Írisz saját képeskönyvét, a Baranyai András rajzolta focis könyvet és a Menyhért Anna szövegét kísérő fantasztikusan szép Balogh Andrea rajzokat lapozgathatjátok majd élvezettel hümmögve. Titkos favoritom az Erdős - Pásztohy páros munkája, Panka gyönyörű színeket, jeleneteket, indiánfalut és indiánokat rajzolt a szerző kalandos meséi mellé.

A cikk végén megtaláljátok, hogy mikor melyik szerzőnkkel dedikáltathatjátok kedvenc könyveiteket!

tovább...

Kicsi vagy nagy gondolatok Agócs Írisz könyvéről

Agócs Írisz: Kicsi, nagy

A Pagony egyik könyvheti újdonsága lesz Agócs Írisz első saját mesekönyve. Mi más szerepelhetne benne, mint két bumfordi, elrajzolt állat: egy repkedő narancsfolt, a kis madár, és egy maszatos szürkéskék folt, a nagy elefánt. Ők beszélgetnek arról, hogy miért jó kicsinek lenni, nagynak lenni, egyáltalán, olyannak lenni, amilyenek vagyunk. - Gévai Csilla ajánlója.

tovább...

A peritonok bennünk élnek

Tasnádi István: A kőmajmok háza, Pagony, 2012

Megfigyelhető egyfajta hullámzás az írott műfajok között, így a gyerekirodalomban is, hol az ismeretterjesztő művek, hol a verseskötetek és van, amikor a regények ideje érkezik el. Ilyenkor a csúcsra került műfajban hirtelen sokkal több kötet jelenik meg, mint korábban. Most talán a regényekkel van így. Az a szép ebben, hogy mindig örülünk, bármelyik erősödik is meg éppen. A mennyiségi növekedés minőségi növekedéssel is jár, ugyanakkor nehezedik a választás is, természetesen a legjobbakat szeretnénk elolvasni.

Tasnádi István ifjúsági regénye garantáltan a legjobbak között van, ne hagyjátok ki!

Fekete András ajánlója.

tovább...

Titanic-zsúr

Részlet Szabó Borbála Átváltozott gyerekek című könyvéből

A modern Szabó-családban öten élnek: a rettentő elfoglalt, mulatságos és nevetséges anya, a rettentő elfoglalt, komoly és komolykodó apa, a rettentően nehéz sorsú vonatmániás Miklós, akinek el kell viselnie a kisebb testvéreit, különösen a rettentően nehéz sorsú Kamillát, akinek annyi barbija van, hogy egész színdarabokat tud előadni velük, meg a nagyon vidám, parancsolgató és mindenhova felmászó kis Tomsit. A Titanic-zsúrban Kamilla inkább el is menekül a bátyja születésnapi mulatságából, így a fiúk, akarom mondani, a komoly, kilencéves Mérnök urak hatalmas játékot csaphatnak az anya segítségével, és eljuthatnak a Titanicra, hogy kinyomozzák a szobor rejtélyét. A folytatáshoz olvasd el a könyvet!

tovább...

Gévai Csilla: Holdfényszüret

Az első Aranyvackor pályázat nyertes meséjéből nőtte ki magát egy kötetre való lírai mesenovella. Holdfényszüretelő szentjánosbogarak, szivárványkutatók, egy letűnt kor borbélyai és úszósapkakölteményekben parádézó, kiöregedett balerinák népesítik be Gévai Csilla lenyűgöző univerzumát. Azt az univerzumot, ahol spárgából zongorahúr, vattacukorból konty, asztfaltból “festővászon”, levágott hajtincsekből műalkotás, egyszóval bármiből bármi lehet.

tovább...

Engem szeressetek!

Könyvek kicsiknek a testvérféltékenységről

Kevés nagyobb szerencsétlenség érhet egy amúgy normális körülmények közt élő gyereket, mint hogy születik egy testvére. És sokszor el kell telnie több-kevesebb időnek, hogy a nagyobb testvér úgy gondolja, nem történhet vele jobb dolog, mint hogy van testvére. Mert bár meg kell küzdeni a szülők nyilvánvalóan véges szeretetért, de később is lesz valaki, akivel mindig összetartoznak. Addig viszont sok konfliktust kell ügyesen megoldani. Erről szólnak, ebben segítenek az alábbi bölcsis-ovis korosztálynak szóló képeskönyvek.

tovább...

Könyvfesztiváli könyveink 2012

A Pagony a Könyvfesztiválon

A Könyvfesztiválra a kicsiknek és a nagyoknak is sok-sok kiadvánnyal készültünk. Folytatódik Finy Petra sorozata, Lámpalány és Bögreúr mellé egy vagány Seprűsrác érkezik. Berg Judit kis dinóinak városi kalandjai a kezdő olvasóknak szólnak, ahogy Lila Prap dinós könyvét is sokan fogják szeretni. Gévai Csilla lírai meséi vagy Szabó Bori vicces átváltozott gyerekei a nagyobbaknak szólnak majd. És végre egy igazi kamaszregény, már a címe is izgalmas: A kőmajmok háza... Válaszd ki, te melyiket szeretnéd majd, és keresd őket a Millenárison és a boltban is!

tovább...

Dinók szemével a világ

Berg Judit - Kőszeghy Csilla: Két kis dinó Budapesten

Gondolom, emlékeztek még Trikóra és Nyammra, a két kis dinóra. Történetük ott ért véget, hogy elhagyták a biztonságot (?) jelentő zsírkréta kort, a kívánságukat teljesítő vulkánnak köszönhetően. 
Vágyuk ugyan nem az volt, hogy a 21. századba csöppenjenek, hanem hogy nagyra nőjenek, de egy rosszkor elkiáltott mondat ide hozta őket Budapestre. Innen folytatódnak különös és mulatságos kalandjaik, amilyeneket dinoszauruszok ő elöttük még sohasem élhettek át. - Munkácsi Anna ajánlója

tovább...

Olvasósarok - Egy ódon lovagvár

Feketepatkányok és szürkepatkányok

Részlet Selma Lagerlöf Nils Holgersson csodálatos utazása című könyvéből - Nils Holgersson csodálatos utazásának negyedik fejezetét olvashatod el. A könyv a Ciceró Kiadó Klasszikusok fiataloknak sorozatában jelent meg a Könyvfesztiválra.

tovább...