Hogy segíthetsz a beilleszkedésben?

mese a barátság varázslatos erejéről

Oliver Jeffers A pingvin és a kisfiú címűcsodálatos sikerkönyve után, most megnéztük közelebbről, miért imádják a gyerekek a két jó barát történetének második kötetét, a Fent és lent című képeskönyvet.

Ezzel a mesével megtapasztalhatod, a barátság biztonságát, miközben a beilleszkedés feszültségei mesés módon kámforrá válnak.

Oliver Jeffers első kis könyve megmutatta a gyerekkori szorongás legnagyobb félelmeit, teljes természetességgel kínálva kiutat a nehéz érzések feloldására. A pingvin és a kisfiú történetének a folytatása, a Fent és lentcímű mese újabb felejthetetlen élményeket ad a gyerekeknek és felnőtteknek. A titkos nyelv, amin a gyerekekben dúló feszültséget feloldja varázslatos hatással van az ovisokra.

A pingvin ezúttal repülni szeretne (naná!), és a kisfiú mindent megtesz, hogy segítse a kis társát a célja elérésében. Természetesen a vágy teljesülni fog (a lehető legviccesebb formában!). Ám a pingvin végül rádöbben, hogy nem véletlen, hogy a fajtársai nem tudnak repülni, és ő is rájön, hogy ez egyáltalán nem neki való.

fent_es_lent_borito_500px_-_copy_1.jpg

De miért fontos mindez a gyerekeknek?

A mese a legszebb allegória gyerekeknek, amit a barátságról eddig meséltem. Megtanulhatjuk, hogy a legmerészebb vágyak is beteljesülhetnek, sőt rávezet, milyen fontos az, hogy ismerjük önmagunkat.

Ahogy az első kötet, a Pingvin és a kisfiú feloldja az elválással, egyedülléttel és magánnyal kapcsolatos szorongásokat, úgy mutat irányt az őszinte, baráti kapcsolatok fejlődésének a második történet. A Fent és lent indirekt ugyan, de megtanítja, hogyan segít egy társ az álmaink megvalósításában. Megmutatja, mi az egymás melletti kitartás, hogy a nehézségek nem leküzdhetetlenek.

A szülői kötödés pont a későbbi társas kapcsolatok miatt fontos, az első próba pedig a gyerekkori barátság...

boys.jpg

Amikor a családot a bölcsi vagy az ovi helyettesíti, nincs könnyű dolga a gyerekeknek. Az intézményekben más a rendszer, így változnak az otthon biztonságot adó szabályok és keretek is.

De ez még semmi. Nem ez a legnehezebb része a dolognak. 

Hiszen a gyerekeknek alkalmazkodniuk kell egy csomó más gyerekhez... Meg kell tanulniuk konfliktusokat kezelni, érvényre juttatni az akaratukat, miközben másokat sem sértenek, sőt, ha valami igazságtalanság történik, szerepet kell vállalniuk a helyzetben, kiállni azok mellett, akiket bántanak. 

A kisgyerekeknek a csoportban folyamatosan formálódik az énképük, alakul az empátiájuk és előbb, vagy utóbb még egy barátra is szert tesznek. Ez pedig az otthon támasztó melege mellett a legeslegeslegfontosabb a jövőben kialakuló társas kapcsolataik szempontjából.

Mert az első tiszta, teljes és őszinte gyerekkori barátságok felejthetetlenek, örökre hatással vannak a későbbi barátságainkra.

Itt tanulják meg a gyerekek igazán, milyen is az emberi természet: jobban (napról napra és évről évre más szinteken) megismerik magukat és a társaikat is.

pingvin.jpgSőt, itt tanulják meg azt is, hogy hol a helyük egymáshoz képest, a közösségben és a világban. Nagyjából 3 és 4 éves kor között a gyerekek egocentrikus látásmódja átalakul, és elkezdik megérteni, hogy mások nézőpontja különbözhet az övéktől. Ez a barátság első szintje, ahol azok lesznek a kiválasztott társak, akik hasonlóak, akik ugyanazt szeretik, vagy utálják. Hat éves kor körül pedig a gyerek képes lesz a gondolatait és érzéseit másnak a nézőpontjából szemlélni. Innen nehezedik is a helyzet: már nem az a mérvadó, hogy ki mit szeret és mit nem, nem feltétlenül azok lesznek a gyerek barátai, akik eddig pont ugyanazt a játékot kedvelték. A nézőpontok viszonylagosságának a megtapasztalása, sokszor a barátságra is ráteszi a bélyegét. Bőven elég nagy gond nekik, hogy a saját cselekedeteiket és gondolataikat összehangolják és problémamentesen kibogozzák. Egy ilyen belső átrendeződésben nagyon nehéz még a külső normákhoz is alkalmazkodni, és a többiek felé empátiával lenni. 

A kisebbeknek azért óriási élmény a Fent és lent, mert a történettel átélhetik, milyen támasz egy jó barát, így segíti az empatikus érzések kialakulását.

A nézőpontok zavarával küzdő nagyobb ovis korosztály pedig erőt meríthet: emlékezteti őket, hogy milyen jó dolog barátként, baráttal megtapasztalni egy akadályt. Megértik, hogy az együttműködés és alkalmazkodás egyáltalán nem fölösleges még akkor sem, ha zavarosabb a helyzet.

Ha ezek az élmények megvannak egy kisgyerek életében, akkor egyfelől biztos érzelmi alapot teremtenek a további társas kapcsolataiknak, másfelől pedig békében és biztonságban érzik magukat, ami az egészséges fejlődés alapja.

baratag.jpg

A barátság a fontosság és különlegesség érzése, a konfliktuskezelés tudománya, a támasz, ha nehézség adódik, a kölcsönkért kincsek, a közös élmények és az, hogy van valaki, akinek bátran kiöntheted a szíved. Barát nélkül az ember nem ugyanaz. Barát nélkül az ember nem lehet teljes.

Ráadásul barát nélkül egy gyerek nagyon nehéz helyzetben van egy intézményben. A társas kapcsolataik keretezik a testi, lelki, szellemi fejlődésüket, így, ha a szociális kapcsolatokban zavar áll fenn, az mindenre óriási hatással van.

Ahhoz, hogy a gyereked is megismerje az egyik legcsodálatosabb társas kapcsolatot, mutass neki olyan történetet, ami áhítottá és értékessé teszi számára a fogalmat!

Olvassátok együtt Oliver Jeffers csodálatos meséjét, és hagyd, hogy az elhintett mag szépen kicsírázzon...

Ha eddig nem ismerted Oliver Jeffers díjnyertes mesekönyvét, A pingvin és a kisfiút, akkor most pótold be! Lapozz a cikkünkre, amiből megtudhatod, milyen csodálatos eszközeid vannak a gyermeki szorongás oldására!

Keresd mindkét kötetet webboltunkban!További cikkek a témában:

Szorongásoldó mese (nem csak) gyerekeknek

Kapcsolódó termékek