Kalandok felső tagozaton

Ajánlatok a kortárs irodalomból

26680.jpg
A következő cikkben szeretnénk segítséget adni ahhoz, hogy a felső tagozatban tanítók hogyan tudják a kortárs gyerek- és ifjúsági irodalmat becsempészni az órákra...

Irodalom (és történelem)
Osztályfőnöki és erkölcstan

Szeretnéd megújítani a kalandregények tanítását 5. osztályban?
Könnyen olvasható, próbatételes, több síkon játszódó könyvvel könnyen fog menni, vidd be irodalom órára:
Kertész Erzsi: Panthera 1. – A hógömb fogságában című regényt!
Ebben a cikkben megismerheted a népszerű sorozat felépítését, a szereplőket, és hogy ilyen fontos kérdéseket taglal a könyv. 
5. osztálytól az erkölcstan tananyagnak is rögzített része a Kapcsolat, barátság, szeretet.
De ez nem tananyag, hanem az élet. Az egyre bonyolódó viszonyok megközelítéséhez könnyed nyelven, de nem felszínesen adhat segítséget: Tallér Edina: Most akkor járunk? című könyve

20533.jpg
6. osztályosokkal elindulnál egy izgalmas időutazásra, amely akár több éven keresztül is eltarthat?
Utazhattok: nyelvi rétegeken, történelmi korokon, jövőn keresztül
Tasnádi István, Jeli Viktória és Gimesi Dóra: Időfutár 1., 2. című köteteivel és az egész sorozattal

A felnövő kiskamasz közösségek konfliktusai között az egyik legfontosabb a kirekesztés, marginalizálódás veszélye. Sokszor azok is vesztesnek érezhetik magukat, akikről a társai nem is gondolnák…
Izgalmas nyomozásban bontakozik ki a rejtély megfejtése Wéber AnikóAz osztály vesztese című regényében.

Ha 7. osztályban a századforduló magyar és világtörténelmének, művelődéstörténetének tanítását szívesen összekötnéd egy steampunk stílusú akció kalandregény olvasásával, lapozz bele Dávid Ádám Millennium expressz című regénytrilógiájába!

7. osztályban az Egyén és közösség erkölcstani tematika is szintet lép, ahogy a valóság is. Azaz egyre súlyosabb kockázatú helyzetek adódnak, amelyek egyre árnyaltabb elemzést igényelnek.
Ehhez jelenthet segítséget Wéber Anikó El fogsz tűnni című regénye.

27234.jpg
A 8. osztályosok, az általános iskolák legidősebb tanulói, így ez a tudat sokban befolyásolja a világhoz, egymáshoz, komolyabb témákhoz való felelősségteljes viszonyukat. Ezért is ajánlható nekik akár irodalom, akár erkölcstan órára Monica Hesse A kék kabátos lány című könyve.
14 éves kortól már ajánlható olvasmány, amely számos etikai, erkölcsi kérdést vet fel általános emberi és konkrét történelmi összefüggésben.

Ha bármely könyvet megrendelnéd osztályod/csoportod számára, élj a csoportos kedvezmény lehetőségével!

Minden Pagony és Tilos az Á könyvre 30%-os kedvezmény jár a kötetek eredeti árából, ha egy címből 10 darab felett rendelsz.

Megrendeléskor a megjegyzés rovatba írd be, hogy "osztálykönyv"! Osztálykönyves rendeléseket a pagony.hu weboldalán adhatod le, vagy írj e-mailt ide: osztalykonyv@pagony.hu-ra.