Sorozatok akcióban

Te melyikre vagy rákattanva?

Miért szeretjük a sorozatokat? Például azért, mert a szívünkhöz nőtt szereplők sorsát sokkal tovább figyelemmel kísérhetjük, mint ha csak egyetlen regény szólna róluk, és azért, mert a téma sokkal mélyebb és részletesebb kifejtésére van lehetősége a szerzőknek, és így komplexebb világot teremthetnek az olvasó számára. Itt az idő, hogy belekezdjünk egy sorozatba, mutatjuk a kedvenceinket!

Danny bá’

dannysorozat.jpg
A legnagyobb kedvencünk kisiskolások számára ez a sorozat, és aki olvasta a regényeket, legyen gyerek vagy felnőtt, azt kívánja, bárcsak olyan tanára lett volna, mint amilyen a találékony és jószívű Danny bá’. A kötetek nem csak a gyerekeknek nyújtanak szórakoztató kikapcsolódást, hanem példaként szolgálhatnak felnőttek számára is. Az általános iskolások lelkivilágának, problémáinak és szorongásainak feloldása a történetek hátterében megbújó, de folyamatosan jelen lévő cél. A cselekményen keresztül mutatja meg, hogy egymás megértése és segítése mindenkinek a feladata, de közben nem érezzük didaktikusnak és szándékoltnak a tanulságot. A harmadikosok fejével gondolkodik, közös beszélgetéseket kezdeményez, és feldolgozhatóvá tesz nagyon is valóságos problémákat miközben nem felejt el humoros és könnyed maradni. Legutóbb megjelent része a Danny bá’ és a nyári tábor (olvass bele itt), amelyből megtudhatjuk, hogyan nyaral a 3.a osztály. Ne maradj le róla, hiszen még sátorozó almafák is vannak benne!
+1 tipp: Te is épp harmadikba mész, vagy most voltál harmadikos? Vidd magaddal a Szandra és a 3.b-sorozat valamelyik kötetét is vakációzni!A kedves kislány naplószerű történetei téged is a saját osztályod kalandjaira fognak emlékeztetni, a szórakozás garantált!

7 éves kortól ajánljuk.

magikussorozat.jpg
Mágikus állatok iskolája

Ki ne vágyna egy társra, aki teljesen megérti, és akivel mindent megoszthat, aki minden szorongásában és félelmében segítő kezet nyújt, és akire mindig lehet számítani? Ida és Benni azon szerencsések közé tartoznak, akik birtokában vannak ilyen társnak. Ida bizalmasa Rabbat, a róka, Bennié pedig Henrietta, a teknős. Külső szemmel mindenki csak plüssállatokat lát bennük, pedig valójában mágikus állatok. Nem csak a misztikus állatokat ismerhetjük meg jobban, hanem a szereplők motivációit, terveiket, személyes történetüket, hétköznapi aggodalmaikat, kalandjaikat, miközben a történet egy szép lassan körvonalazódó nagy egész felé halad. Hogyan kihez hogyan kerül mágikus állat, és hogy mi ez a rejtélyes iskola? A sorozatból kiderül!
+1 tipp: Ha szeretsz varázslatos világokban kalandozni, az Így neveld a sárkányodat-sorozat téged is el fog bűvölni! A filmadaptáció alapjául szolgáló könyvekkel még részletesebben élheted át a lélegzetelállító kalandokat.

8 éves kortól ajánljuk.

Panthera

A hógömb fogságában a 2016-os év nagy szenzációja lett, Kertész Erzsi regénye nem csak egy lebilincselő kalandregény, de nagyon fontos szerepe van a történetben a szereplők jellemfejlődésének is. A hegymászószakkörnek indult életveszélyes és a hétköznapi ismereteinket meghazudtolóan rejtélyes kaland nem csak a karakterekben hagy nyomot, de mi, az olvasók is alig vártuk, hogy megjelenjen végre a második rész, amely még részletesebben ismerteti meg velünk a Panthera különös világát, és mélyebb jellemrajzot kapunk a szereplőkről is. A Panthera hegyhez méltóan nem a kedvező időjárási körülményeiről híres, de a strandon épp emiatt lehet frissítő olvasmány. Ha egy izgalmakkal teli sorozatra és misztikus kincseket és lényeket rejtegető világra vágysz, ne hagyd ki a Panthera-sorozatot, nem fogsz csalódni!

nagy_panthera.jpg

+1 tipp: ha nem volt elég az apró hősökből és a különleges szerkezetekből, ne hagyd ki Stuart Horten eddig megjelent két kötetét sem: Stuart a rejtélyes körülmények között bűvész (vagy mágus?) nagybátyja hagyatékának nyomába indul. Vajon megtalálja, amit keres? Olvass bele a sorozatba itt!

8 éves kortól ajánljuk.

shelocksorozat.jpg
Sherlock, Lupin és én

A sorozat Sir Arthur Conan Doyle és Maurice Leblanc világait értelmezi újra, a történetek elbeszélője Irene Adler, aki a Shlerlock-történetek legjelentősebb női karaktere, de természetesen felbukkan mellette a világ leghíresebb detektíve, Sherlock Holmes és a gentleman és tolvaj Arséne Lupin is. Történeteik a 19. században játszódnak, ahogyan az eredeti történetek is, viszont szereplőink ebben a sorozatban, sokkal fiatalabbak. Ez azonban nem megy a nyomozás rovására, a legbizarrabb és legrejtélyesebb ügyeket is tapasztalt nyomozókhoz méltó rutinnal oldják meg. A legújabb kötet egy titkokkal teli vidéki birtokon játszódik, ahol Sherlock és Lupin segítségével Irene felfedi, mi állhat a közeli városkában történt gyilkosság hátterében. Ha kiszakadnál a jelenből, és részt vennél egy fordulatos, borzongató kalandban, ez a te sorozatod! Érdekelnek a krimik? Olvasd el a szemlénket!

10 éves kortól ajánljuk.

Navratil Dominika ajánlója