Akáció!

Meseregények a nyárra

Nyakunkon a nyári szünidő és az időmilliomos gyerekek: igazán alkalmas időszak ez a meseregények olvasására. Nem kell szétszabdalni az olvasást napi, esti adagokra, lehet falni a fejezeteket. Összeállítottunk hát egy szemlét a legfrissebb, igazi nyárkezdő meseregényekből.

 

Kezdjük mindjárt a legerősebbel, nem szeretnék senkit fölösleges görgetéssel fárasztani. Hogy ez a nyár legfontosabbnak ígérkező gyerekkönyve – merthogy szerintem igen –, az nyilván erősen szubjektív vélemény, de az biztos, hogy erős jelzők illenek rá. Nem lehet a szemére vetni, hogy jellegtelen vagy gyenge-savanyú volna, az tuti.

Bán Zsófia: VAGÁNYBAGOLY ÉS A HARMADIK Á

vaganybagoly_borito_500px.jpg

Avagy mindenki lehet más – ez a könyv alcíme. Aki ez alapján szájbarágós tanmesékre számít, az nagyon meg fog lepődni. Ha mostanában belépsz egy Pagony könyvesboltba, és ott rötyögő, kacagó, hahotázó eladókat talász, akik időnként felolvasnak egymásnak egy-egy szellemes bekezdést, akkor biztos, hogy a Vagánybagoly van a kezükben. Üdítően vicces ez a könyv, mert a legjobb poénok a legfontosabb dolgokról szólnak, és mert erőlködés nélkül a gyerekek elevenébe találnak.

A suli közel van a Kerekerdőhöz. A Kerekerdő szélén pedig ott a rét, ahol a harmadik Á-s gyerekek játszani szoktak. Olyan saját és kicsit titkos rét. Na meg Vagánybagoly, aki figyel, jelel, és közbelép, ha kell. A gyerekek pár vonással is mesterien ábrázolt karakterek, Vagánybagoly külső szemlélő álláspontjával pedig óriási ziccereket teremt magának Bán Zsófia. És be is bombázza mindet.

Ha már csak abban élvezetet találtok, hogy ki hogy beszél ebben a könyvben, mi a szavajárása, hogyan fejezi ki magát, már nyertetek. És hogy az átkozottul fontos témákat közben, látszólag csak finoman érintve, néha-néha „csak úgy mellékesen“ hozza, óriási irodalmi bravúr.

Szerezd be itt!

Michael Ende, Wieland Freund: ROSSZCSONT RODRIGÓ és Filkó, a fegyverhordozója

img_6143.jpg

Igazi irodalmi szenzáció a gyerekkönyvek világában, hogy majd negyed évszázaddal Michael Ende halála után megjelent egy új könyve. Ende, a Végtelen történet és a Momo alkotója idén lenne 90 éves, ebből az alkalomból jelent meg egyszerre egy tucat nyelven, köztük magyarul is a Rosszcsont Rodrigó. A befejezetlen kéziratot a kortárs német gyerekirodalom sztárja, Wieland Freund írta készre.

Az a szép ebben a posztumusz könyvben, hogy hidat képez Ende már említett filozofikus, nagyobbaknak írt klasszikusai és a kisebbeknek szóló kalandos meseregényei (Gombos Jim, A sátánármányos-parázsvarázs-pokolikőrpuncspancs-lódítóbódítóka) között. A főhős kisfiú, Filkó nagyon kalandos életre vágyik, de a kalandokat csak a családi utazó bábszínház történeteiből ismeri. Elhatározza, hogy beáll fegyverhordozónak egy rettegett rablólovaghoz. Rodrigo azonban pont fordított helyzetben van: az ő ősei rablólovagok, ő maga pedig azt szeretné, ha békén hagynák, és nyugodtan éldegélhetne a kaktuszaival. Ehhez jön még egy Filkóhoz hasonlóan önfejű kis hercegnő, egy mélydepressziós király, egy gonosz varázsló valódi varázstudomány nélkül, de valódi sárkánnyal… és egy bölcs papagáj, aki a történetmesélést és kinek-kinek saját megírt vagy megíratlan történetét tartja mindennél előbbre.

Tedd kosárba!

Annie M.G. Schmidt: ÁBEL ÉS A VÁNDORCIRKUSZ

abel_es_a_vandorcirkusz_500px.jpg

Annie M.G. Schmidt valószínűleg a hollandok kedvenc írója. Színházi dalszerzőként, forgatókönyvíróként és gyerekkönyvek írójaként aratott hatalmas sikereket a kora ötvenes évektől több mint negyven éven át. Műveit a magyar közönség a Pagony kiadásában ismerhette meg.

Az Ábel és a repülő lift folytatásában újra ugyanazok a szereplők, egy látszólag nagyon vegyes, de most már összeszokott társaság keveredik ismét kalandokba. Ábel, az áruházi liftes fiú falunapra megy a barátnőjével, Laurával. Ott viszont valaki elragadja Laurát. Ábel és a barátai, Csalogány kisasszony és Trampli úr előbb a gyanús vándorcirkusz nyomába erednek, majd a vándorcirkuszosokkal együtt keresik az emberrablókat. Aki szerette a kalandos fordulatokat az első részben, most sem fog csalódni.

Rendeld meg itt!

Charlotte Habersack: NE NYISD KI - HARAP!

ne_nyisd_ki_harap.jpg

Valaki, valahol útjára indított egy csomagot, láthatólag azzal a céllal, hogy minél messzebb kerüljön a feladótól. A rejtélyes címzésből (senkinek, oda ahol a bors az emberek fenekén terem) legalábbis erre lehet következtetni. Főhősünk, Nemo unalmas városkájában azonban akad egy lüttyő postás, aki úgy véli, megfejtette a címzést, és kikézbesíti – neki. Nemo pedig a dobozon virító Ne nyisd ki – harap! felirat ellenére kinyitja a csomagot. Plüssállatkának álcázott, de valójában valamiféle varázslattal a dobozba kicsinyített jeti pattan ki belőle. És lassan nőni kezd.

Vajon ki és miért tanította be neki a fedőszövegét? Beszélő játékfigurának próbálja ugyanis kiadni magát, nem túl meggyőzően. És hát nő is. Napról napra egyre nagyobb lesz. És az ellenségét keresi igen harciasan. Mi lesz ebből?

Hát sorozat, háromrészes. Hamarosan a Ne nyisd ki - taknyos cíművel folytatódik, de jó hír: a kötetek lezárt, kerek történetek, megállnak egymagukban.

Szerezd be itt!

Annette Herzog: NA DE KI KÉRDEZ EGY KANDÚRT?

na-de-ki-kerdez-egy-kandurt.jpg

Egy biztos: Annette Herzognak van macskája, és sokat tud a macskákról. Ebben a könyvben ugyanis maga a kandúr, Arisztotelész a mesélő, az ő szemszögéből ismerhetjük meg az eseményeket, konkrétan Arisztotelész kalandos életét: a macska a menhelytől Annáék családjába kerül, majd onnan egy sértődés és egy igazi makacs, rossz döntés után világgá megy, izgalmas és nagyon mulatságos kalandokba keveredik.

Vicces a világ kandúrszemmel, és nagyon jó együtt nevetni Arisztotelész túlzott önérzetén. Ezt az is élvezni tudja, aki nem tapasztalja nap mint nap, mennyire illik ez az ábrázolás a macskákra. Mindeközben azonban a meseregényben fejlődik is a főszereplő. Mire elérkezik a boldog végkifejlet, már nem az a kandúr, aki elindult. Mint egy jó mesében.Rendeld meg itt!

(A cikk nyitóképének forrása: Freepik)