Mit olvasson a gyerek, ha tízéves?

Anja Stürzer: Somniavero, Francine Oomen: Léna listái, Pagony, 2015

A gyerek, ha tízéves, a mesékből, úgy tűnik, végérvényesen kinő. Felolvasva esetleg még meghallgatja, nosztalgiázik egy kicsit, esetleg ő maga is felolvassa a kistestvérének. Amúgy már rég otthonosan mozog a kalandregények és komoly meseregények világában, hiszen öt-hatéves kora óta ismeri a Ruminit, a Tündér Lalát, az Ózt – sokan még a Harry Pottert is. De ha maga olvas (és, tegyük hozzá, tud és szeret is olvasni), tízévesen nem fog sem népmeséket, sem képeskönyveket, sem első olvasós könyveket olvasni. Akkor mit? - Kovács Eszter, a Pagony főszerkesztőjeajánlja a Pagony új, 10pluszos könyveit!

tovább...

Ne félj, Léna!

Francine Oomen: Léna listái, ford. Rádai Andrea, Pagony, 2015

Léna tizenegy éves, imád focizni, van három fiú barátja, nincs testvére, de van egy igazi legjobb barátnője. Fél a hápogó kacsáktól, de nagyon szereti a kutyákat, és szerencsére kap is egy kölcsönkutyát sétáltatásra. Csak egy baj van: apa és anya egyre többet veszekednek. Vajon hogyan lehetne kibékíteni őket?
Hogy gondjaira megoldást találjon, Léna listákat ír a listafüzetébe. Mindenről. Ez segít neki dönteni a hétköznapi helyzetekben, de olyan nehéz kérdésekben is, hogy miért érdemes felnőni és hogyan élje túl a szülei válását. Van, amit még a legszuperebb lista sem tud megváltoztatni, de végül majdnem mindennek jó vége lesz! - Vujovits Júlia ajánlója

tovább...

Kicsik nagy problémái

A könyv, a mese egy kisgyereknek nem csak szórakozás: ők mélyen azonosulnak a történetekkel, újra átélik bennük a mindennapjaikat. A mese önreflexió, így tudják a gondjaikat-bajaikat-örömeiket kívülről látni. Miközben átélik a mesét, következmények nélkül, „veszélytelenül” szembesülnek olyan érzelmekkel, helyzetekkel, amiket meg kell oldaniuk. Kicsit olyan ez, mint a birkózó kisoroszlánok, akik a vadászatot gyakorolják játszva. A gyerekek mesét hallgatva élni és érezni tanulnak.

tovább...

Amerikai álom – és valóság

avagy a Millennium expressz 2. – A fogoly titkai

Jártál már New Yorkban? Mázlista! Én még sosem, de ha egyszer eljutok, tuti, hogy az első utam a Szabadság-szobor fejébe vezet majd, ami minden második amcsi katasztrófafilmben lerepül a helyéről... Ezért is jó, hogy hamarosan megjelenik a Millennium expressz-trilógia második kötete, A fogoly! A szerző, Dávid Ádám kalauzol Amerikába.

tovább...

Millennium expressz 2. – A fogoly

Részlet Dávid Ádám regényéből

A Millennium expressz kalandjai folytatódnak. A történelmi regénytrilógia második része az európai hajsza után nagyrészt Amerikában játszódik. Zsigát New Yorkban látjuk viszont, ahol Randássy és bandája foglyaként tengeti életét egy egészen különleges helyen. A regény első fejezetének részletéből megtudhatod, pontosan hová is került a Millennium egykori utasa.

tovább...

Edison csapdája

Részlet Neal Shusterman könyvéből Illés Róbert fordításában

Nick hiába igyekszik titokban tartani, az Akcelerátus is tudomást szerez róla, hogy a padlásukon talált különös tárgyak valójában Nikola Tesla találmányának, a Nagy Hatótávolságú Energiakibocsátónak alkatrészei. Ha ez a szerkezet működni kezd, képes ingyenes energiát biztosítani az egész bolygó számára, és Nick elhatározza, hogy összerakja. A fiú azonban tudja, hogy ehhez minden egyes, a garázsvásáron eladott tárgyat vissza kell szereznie, de azt is gyanítja, hogy a tárgyak nem véletlenül jutottak ki a világba, mert akikkel kapcsolatba kerültek, azok valamilyen módon mind részei Tesla nagy tervének. Nick dolgát számos akadály nehezíti. Rá kell jönnie például, hogy Caitlin közelsége egészen különös hatással van rá; a lány barátja, Theo pedig egyre jobban az agyára megy. És közben az Akcelerátus sem tétlenkedik… - olvassátok el az Akcelerátus trilógia második részéből az első fejezetet!

tovább...

„A zseni egy százalék ihlet, kilencvenkilenc százalék verejték”

Thomas Alva Edison, a self-made man

Az Akcelerátus-trilógia folytatódik! De miért pont Edison csapdája a címe? Mit is tudunk Nikola Tesla egykori munkatársáról, Thomas Edisonról? Pontosabban: ki kinek volt a munkatársa? A két tudós élettörténete alapján úgy látszik, két lángelméről van szó, akik közül az egyiknek volt üzleti érzéke, a másiknak nem. Edison az egyenáram, Tesla a váltóáram felfedezője. Edison azért alkalmazta Teslát, hogy megoldja az egyenáram működéséből fakadó problémákat, majd mikor ez Teslának sikerült, állítólag nem fizette ki a megígért sikerdíjat. Ezt bizony rosszul tette, mert az utókor sosem bocsátotta meg neki, és szellemi küzdelmükből szinte mindig Teslát hozzák ki győztesként, pedig… - Győri Hanna és Péczely Dóra cikke

tovább...

MátéPONTindul

Részlet Laboda Kornél könyvéből

Valóban létezik olyan nevű város, hogy Keszthely? – merül föl a kérdés Kőkuti Mátéban (17) egy nyári reggelen. Ám ahelyett, hogy választ kapna erre a látszólag könnyen megválaszolható kérdésre, Máté újabb és újabb rejtélyek hálójába keveredik. Ráadásul szülei távollétében véletlenül megismerkedik eltitkolt nagybátyjával, Simonnal, és a valóság egy pillanat alatt a feje tetejére áll.
Eltelhet-e egy nap alatt két nap? És évek alatt két hét? Hogyan éljünk túl egy unalmasnak ígérkező nyarat? Hogyan kell élvezni a holdfényt? Mit tegyünk, ha félénkek és szerelmesek vagyunk? De a nagy kérdés persze ez marad: boldogok leszünk-e attól, ha engedelmeskedik nekünk a tér és az idő? Na jó, egyszerűbben: összejön-e egy tökéletes randi Annával? Máté mindenesetre pont elindul, hogy kiderítse.

tovább...

A kamaszkor VANja

Máté átlagos tizenhét éves srác, tulajdonképpen átlagos problémákkal. Reménytelenül szerelmes egy lányba, és van egy nagyon jó barátja, Médi. Sétálgat az iskola folyosóján, beszélget a barátaival, vágyakozva nézi Annát, picit elege van a szüleiből, és így tovább, tényleg semmi különös nincs vele. Na jó, talán annyi, hogy nem tud nyilvános wc-ben pisilni, ha más is ott van. - Kovács Tamás ajánlója

tovább...

Sütihasználati beállítások