Nem lehet megunni!

Axel Scheffler: Pipp és Polli - Hol az alvókám?, A kék szörny

Még egyetlen olyan két-három éves gyerekkel sem találkoztam, akinél a Pipp és Polli sorozat ne lett volna telitalálat. Rozi most másfél, és annak ellenére, hogy nem kemények a lapok, nálunk most Pipp az abszolút lelki társ. Az összes kis könyv egyszerűen nagyon élvezhető és szórakoztató. Vicces, megható, aranyos, otthonos és bensőséges. - Hajdú Zsani ajánlója

tovább...

Keressük a tehetségeket!

Az Aranyvackor-pályázat múltja és jelene

Paulovkin Boglárka illusztrátor, tervezőgrafikus mesélt és írt nekünk az Aranyvackor pályázat elindításáról és céljáról. A gyerekkönyv-illusztrációs és -író pályázatot 2007-ben indították Kovács Eszterrel, a Pagony főszerkesztőjével, és eddig négy alkalommal rendezték meg, előbb a KOGART, majd a Petőfi Irodalmi Múzeum és az MGYKE részvételével. Nagyon sok alkotót mozgatott meg a pályázat és rengeteg új rajzolót, friss hangot csatornázott be a gyerekkönyvpiacra. Hogy hogyan? Olvassátok el cikkünket!

tovább...

A Nagy Lehetőség?

Leiner Laura: Késtél, Gabo, 2014

A Késtél a Bexi-sorozat első kötete, amelyben Leiner Laura számomra teljesen újszerű komolysággal és a már megszokott iróniával ír a tehetségkutatók korántsem őszinte világáról. Egy hazug, fényűző, csillogó világról.

A könyv két főszereplője Nagy Márk és Budai Rebeka: egy fiú, egy lány. Mindketten sztárok lesznek, de egész más okból. Erről a hirtlene jött sztárságról, meg persze kettejük kapcsolatáról szól a regény. - Faragó Nóra, a Bartók Pagony vezetőjének ajánlója

tovább...

„Különös szilveszter...”

kamaszkritika

Sok könyvre mondják azt mostanában, hogy „ez rólunk szól”, és ezért muszáj elolvasnunk. Az az igazság, hogy ezeknek a fele nem valósághű, és az író olyan szavakat használ, amit az ember utoljára öt éve hallott, és azt is a szüleitől. Na, ez a könyv egyáltalán nem ilyen, és ez már az első pár oldalon kiderül. – Raposa Renáta írása Kemény Zsófi Én még sosem című regényéről

tovább...

Nick és Norah végtelen éjszakája

Részlet David Levithan és Rachel Cohn könyvéből Moldova Júlia fordításában

Ezúttal egy amerikai szerelmes és punkos könyvvel vágunk a dolgok közepébe Rachel Cohn és David Levithan Nick & Norah végtelen éjszakája című regényével. Te mit csinálnál, ha életed első szerelme a szakítás után közvetlenül megjelenne egy másik pasival a koncerteden? Ha még nincs ötleted, eláruljuk, mit tett Nick. Mielőtt még az exe odaért volna hozzá gratulálni a frenetikus koncerthez, megkért egy lányt a közönség soraiból, hogy legyen egy kicsit a barátnője. Nem tudhatja, kivel kezdett, de ki fog derülni. Mégpedig egyetlen pörgős éjszaka alatt! Szóval csak 16 éven felülieknek!

tovább...

A megoldás négy nagy ölelés

Shona Innes és Agócs Írisz KönyvTÁRS sorozata

Nehéz, talán a legnehezebb feladat, de gyermekeinket - oly sok minden mellett - az érzelmek szövevényes világában is útjukra kell engednünk. Eljön a nap, amikor először csalódnak egy barátjukban, vagy egyedül érzik magukat egy közösségben, vagy felteszik a kérdést: “Anya, mi az a halál?” Ezekben a nehéz helyzetekben nyújt segítséget Shona Innes és Agócs Írisz KönyvTárs sorozata. A barátság olyan, mint a mérleghinta az emberi kapcsolatok, legfőképpen a barátság esetleges árnyoldalait mutatja meg. Az élet olyan, mint a szél a halál feldolgozásában segíthet. Az internet olyan, mint a pocsolya a gyermekek felügyelet nélküli internetezésének veszélyeire figyelmeztet. Valamint A játszótér olyan, mint a dzsungel az emberi személyiségek sokféleségéről, a közösségbe való beilleszkedés nehézségeiről szól. - Heltovics Évi ajánlója.

tovább...

Képekkel a mindenségről

Satoe Tone: Pipó utazása, Kisgombos, 2014

Pipó utazása az elmúlt év egyik legérdekesebb gyermekkönyve. Szerzőjét, Satoe Tone-t a legrangosabb gyermekkönyves fesztivál, a Bolognai Nemzetközi Könyvvásár zsűrije 2013-ban fődíjjal jutalmazta. A huszonéves japán lány munkájában kivételes érzékkel kapcsolta össze a keleti és nyugati képi hagyományokat. Satoe Japánban született, de Cambridge-ben tanult angolul, majd a japán tradíciók őrzéséről is ismert Kyoto-ban folytatott tervezőgrafikai tanulmányokat, hogy végül 2012-ben Milánóban telepedjen le. Az első kötetével jelentkező Kisgombos Kiadó ízlését és vállalkozó kedvét dicséri, hogy a könyv olasz, spanyol, francia és japán kiadása mellett 2014-ben magyarul is megjelent. - Révész Emese művészettörténész kritikája

tovább...

A TEMPLETON IKREK FELTESZNEK EGY KÉRDÉST

Részlet Ellis Weiner A Templeton ikrek nagyszerű terve c. könyvéből Gács Anna fordításában

A Templeton ikrek nemcsak izgalmas krimi és egy minden szegletében kitalált vizuális világú könyv, de ráadásul egy nagyon vicces elbeszélő, avagy Elbeszélő kalauzol végig minket a történeten.  Ráadásul ez még csak az első kötete ennek a sorozatnak, ami okos, helyes és vicces fiúknak és lányoknak szól. Mint amilyen te vagy, igaz? Olvass belőle részletet! 

tovább...

Paddington hozzánk költözik

Győri Bori kreatív blogja

Már nagyon vártam, hogy elkezdjük a Paddingtont. A medve, akit Paddingtonnak hívtak 1958-ban jelent meg először Angliában, azóta már igazi szigetországi intézménnyé nőtte ki magát, ahogy a híres humorista Stephen Fry megjegyezte. Népszerűségben nem marad  el a nálunk is hatalmas rajongótáborral bíró Micimackó és Harry Potter mögött, Magyarországon mégis csak 50 évvel később, 2008-ban adták ki először. Nálunk még mindig nem futott be hatalmas karriert, de talán most, a Paddington mozifilm hatásra nő egy kicsit az ismertsége, népszerűsége.

tovább...

Sütihasználati beállítások