Ismerkedj meg a rajzoló robottal!

Győri Borbála kreatív blogja

Lenyűgöző, igazi, működő robotot készíthettek a posztunk nyomán! Igen, olyat, mint a sci-fikben, aki nektek és helyettetek dolgozik, szaladgál, cuki, majdnem-háziállat! Vessétek bele magatokat a barkácsolásba, az eredmény varázslat, ami elbűvöli a gyerekeket, felfedezés, amikor látják elemeire bontva a robotot, és megértik, hogyan működik, és alkotás, amikor közösen összeszerelitek. És ráadásul még vicces is! A cikk végén videó a működő robotról!

A rajzoló robot a kisladik.hu projektje.

tovább...

Leszek a barátod!

Részlet Vadadi Adrienn Örökké óvodás maradok! című könyvéből

Vadadi Adrienn Leszel a barátom? - ovis mesék című könyve sok kis óvodás kedvencévé vált pillanatok alatt. Hiszen a könyv történeteiben könnyedén magukra ismerhetnek. A történetek alvásról és nemalvásról, evésről és válogatásról, barátnőkről és magányról, babázásról és építésről, vicces óvó bácsiról és nagyívű szökési tervről, rosszalkodásról és megbocsátásról szólnak, egyszerűen, kedvesen, humorral és megértéssel. A kötet folytatása Örökké óvodás maradok! címmel szeptember végén jelenik meg. Olvassátok el az első mesét!

Az illusztráció Pásztohy Panka munkája

tovább...

Vajon kicsoda az ágemberke?

Játék Julia Donaldson új lapozójához

Ti is szeretitek Gyurit, a legcsinosabb és legjószívűbb óriást, a kismajmot, akinek a pillangó segít megtalálni a mamáját, Zogot, a derék sárkányiskolást? No meg persze a kicsit buta, de nagyon félelmetes graffalót?

Nemsokára jön Stick Man, az ágemberke, addig is keress meg öt különbséget a képen, ahol ő is látható! És keresd játékunkat a Pagony Facebook oldalán!

tovább...

„Szinte hallom a Zajt”

kamaszkritika Patrick Ness Kés a Zajban című könyvéről

Farkas Zsombornak hívnak, 17 éves vagyok és Zalaegerszegen élek. Szabadidőmben sokat zenélek és olvasok. Ezeket nagyon szeretem, és úgy gondolom, hogy a kettő nem áll olyan távol egymástól. Mert a zene és a jó könyv teljesen kiragad a hétköznapok világából. De vajon megéri-e elolvasni egy hosszú könyvet, ami lehet, hogy nem is fog tetszeni? Úgy gondolom ezt a kérdést mindenkinek magának kell megválaszolnia... Olvasónk ajánlója a Kés a Zajban című könyvről.

tovább...

Száz óra sötétség

Részlet Anna Woltz új regényéből, keresd a boltokban!

Anna Woltz New York-ban élt, amikor a Sandy hurrikán elérte a várost. Napokig csak vándorolt a sötét Manhattanben, hogy egy helyet találjon, ahol felmelegedhet, élelemhez és áramhoz juthat. Amint újra kigyúltak a fények, belefogott ebbe a regénybe, a 14 éves Emilia New York-i kalandjainak leírásába. Lélegzetvisszafojtva olvastuk mi is, ajánljuk mindenkinek, aki szereti az izgalmakat és a komoly témákat. - Rádai Andrea fordítása.

tovább...

Igaz mesék a magyarokról

Két olyan mesekönyvet mutatunk meg nektek, amelyekben klasszikus, népmesei elemekben bővelkedő, a romantikus mesehagyományba  illeszkedő történetek vannak. Az első Wilhelm Hauff, egy igazi német romantikus mesemondó, gyönyörű és érdekes történetekkel, a második pedig a magyar történelem apró, ismeretlen eseményeit dolgozza fel a magyar népmesekincs elemeit újrafelhasználva.

tovább...

Versben mindenki kicsit más

Négy új verseskötet

Fura állat a vers, mert valahol mindenki a verssel kezdi, még csecsemő korában, a tente, baba, tente, a szemedet hunyd le és a hóc, hóc katona ritmusa mindenkinek a zsigereiben van. Aztán még mindig nagyon sok verset hallgatunk, csak népdalnak hívjuk. Aztán egyszer csak a ritmus helyett elkezdünk a történetekre vágyni, az érzelmek helyett a kalandra, a belső én helyett a külső aktorra. Az iskolában kezd elidegenedni a vers, amikor a magyar tananyag részeként boncolandó idegen test lesz. De visszatér, zenébe bújva, szerintem minden valamire való tizenéves legalább negyven verset tud fejből, csak számnak hívják, de vers az: sűrített, üres helyekkel körbevett, (gondolat)ritmusos izé. Aztán  amikor felnövünk, megint eltűnik, elveszítjük, ahogy kicsit magunkat is, és amikor gyerekünk lesz, és azt hisszük, hogy már rég elfelejtettünk verset mondani, akkor a végtelen éjszakai ritmikus járkálás és ringatás közben előtörnek a régi sorok. Kinek a népdal, kinek József Attila, kinek az RHCP, de sorok, üres helyekkel, ritmussal, dallammal. Kicsit visszatalálunk megint önmagunkhoz. Akkor: olvassunk verseket. Itt van négy új, jó könyv. - Győri Hanna, Hajdú Zsanett

tovább...

Nyári tábor a Szépművészetiben!

Ha szeretitek a természetet, de anyu-apu dolgozik, a nagyinak meg fáj a lába, hát menjetek ki Gévai Csillával Budapest nagy kertjébe, a Városligetbe! Még az is nagyon jó, ha rajzolni is szerettek, mert Gévai Csilla nem csak jó mesélő (Amíg zötyögünk), és nagy környezetbarát (Nagyon Zöld Könyv), de ráadásul egy rajzművész (Berg Judit: Mesék a Tejúton túlról) is! Az se baj, ha a kedves embereket is szeretitek, mert akik tábort tartják, azok azok, és szerintem a többi gyerek is jófej lesz - de hozd a barátaidat is, és akkor biztosan!

Táborozzatok a Szépművészetiben és a Ligetben augusztus elején!

tovább...

Mindent a kutyákról és a lovakról

Csllaghegyi-sorozat, Cerkabella

A finn irodalom, akárcsak a nyelv, a mi testvérünk: akárhány finn gyerekkönyvet olvasok, valahogy mindig magunkra ismerek. A lakótelepek, homokozók a Sári, Samu és a titkokban, Tatu és Patu kátyúcsináló gépe és szuperhősös könyve, amiben a régi épületeket óvják meg az álpolgármestertől... Finnországban ha ma már nagyon jól is mennek a dolgok, valószínűleg élénken emlékszik még az írók felnőtt generációja ezekre a humorral túlélhető mindennapi helyzetekre. A Cerkabella kiadó pedig egyre több finn könyvet mutat meg a magyar gyerekeknek, most például a Csillaghegyi sorozatot.

tovább...

Sütihasználati beállítások