Év végi jutalomkönyvek középiskolásoknak

2023-as ajánlatunk iskolák, tanárok, könyvtárak számára

Kedves pedagógusok!

Az év végi jutalomkönyv kiválasztása mindig nehéz feladat, ha szeretnénk valóban személyre szóló, az érdeklődési körnek megfelelő, nem nyomasztóan nehéz, de mégis minőségi olvasmányt adni a diákok kezébe. Ehhez szeretnénk most segítséget nyújtani a középiskolában tanítóknak a Pagony&Tilos az Á könyvek kínálatából merítve.

Alábbi szemlénk a választást kívánja megkönnyíteni, de ennél jóval gazdagabb kínálatból válogathatsz.

Jutalomkönyv rendelése esetén 3 darab felett 25% kedvezményt biztosítunk. Választhatsz ugyanabból a könyvből többet, de teljesen különböző címeket is! Itt találod az akciót!

Használd a "jutalom" kuponkódot!

Osztálykönyves rendelés esetén pedig, ha ugyanabból a könyvből legalább 10 példányt rendelsz, 30% kedvezményt adunk! Itt találod az akciót!

A kedvezménnyel a boltjainkban is élhetsz, mindössze egy pedagógus igazolványra lesz szükséged! Webes vásárlás esetén az igazolványod számát írd be a megjegyzés rovatba!

9-10. osztály:

Azoknak, akiknek nem elég az a disztópia, amit nap mint nap megélhetünk:

31631.jpgMészöly Ágnes-Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa

Föld, 2646. Kalaallit Nunaat – az Emberek Országa, a kultúra utolsó menedéke a Harmadik Háború és a klímaváltozás miatt lakhatatlanná vált bolygón. A Heim – az iskola, ahová csak a legjobbak juthatnak be: Kalaallit Nunaat leendő vezetői, akik biztosítják az emberiség fennmaradását.

Umia – egy lány, aki a kiválasztottak között is a legtehetségesebb. Nanouk – egy fiú, aki egy visszatérő álom miatt nem lelhet otthonra az iskola falai között. Ez az álom előbb csak a két fiatal világát forgatja ki a sarkaiból, de később már az egész bolygó hatalmi egyensúlyát veszélyezteti. Umiának és Nanouknak döntenie kell, pedig az sem világos, hogy saját maguk alakítják-e sorsukat, vagy nagyhatalmi játszmák feláldozható szereplői csupán.

Elképzelhető-e lázadás a legigazságosabb társadalomban? Van-e értelme az összetartozásnak és a szerelemnek ott, ahol a napfény és a víz halálos veszélyt jelent még a legerősebbek számára is?

szarazsag_1000px.jpgRojik Tamás: Szárazság

Rojik Tamás disztópiája azért különleges az egyre népszerűbb cli-fi műfaján belül, mert nem egy elképzelt és nem a nagyon távoli jövőben játszódik, hanem Magyarország ismerős városaiban, tájain és 2052-ben.

Az ország, ahogy az egész világ, a bekövetkezett klímakatasztrófa okozta kihívásokkal küzd. A szerencsésebbek a belső kerületekben élvezik az állam által biztosított jólétet. Viszont akik a peremkerületekben élnek, nem sok jóra számíthatnak. Az állam szigorú szabályait mindenkinek be kell tartania, és ami a legfontosabb, a fennálló rendet nem szabad megkérdőjelezni.

Dani, a magának való fiú és új osztálytársa, Anikó abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az ország egyik legjobb gimnáziumába járhatnak. Mindketten kilógnak a sorból egy kicsit, így nem véletlen, hogy hamar megtalálják a közös hangot. A kamaszok félénk barátkozását és kibontakozó szerelmét azonban félbeszakítja egy újabb katasztrófa, aminek következtében a fiatalok elszakadnak egymástól és az egész addigi életük fenekestül felfordul.

arulas_borito_1000px.jpgRojik Tamás: Árulás

Ha egy könyv sikeres, az olvasók kikövetelik a folytatást. Szerencsére ez történt Rojik Tamás könyvével is, aminek eredményeként 2021 nyarán megjelent a Szárazság folytatása az Árulás.

Budapest, valamikor a 2050-es években… Minden lépésedet figyelik. Senkivel nem tudsz őszintén, négyszemközt beszélni. A hírekben nem bízhatsz. Körülnézel, és mintha senki nem látná rajtad kívül, hogy mekkora a baj. Bár a világ rendje látszólag helyreállt, a Szárazságból megismert Dani és Anikó mégsem találja a helyét. Túl sokat láttak és túl sokat tudnak ahhoz, hogy a rendszer megfeledkezzen róluk. A tanév kezdetén pedig újra nagyot fordul velük a világ. A kormány bevezeti a kötelező honvédelmi képzést a Környezetvédelmi Gimnáziumban. Szerencséjükre Áron, az új osztálytárs pont a katonai iskolából érkezett hozzájuk.

Aztán a dolgok elkezdenek rosszra fordulni... a peremről érkező hírek egyre aggasztóbbak, a periférián élő emberek megelégelték az eddigi sorsukat és változást követelnek. Vajon kiben bízhat Dani és Anikó? Kinek a pártjára álljanak? Kibírja a szerelmük az újabb próbatételt?

3 darab felett 25% kedvezményt adunk a jutalomkönyvekre, keresd itt ajánlatunkat!

Ha osztályodnak választanál legalább 10 darab könyvet 30% kedvezménnyel, kattints ide!

Azoknak, akiknek bajuk van magukkal és a családjukkal:

24321.jpgMán-Várhegyi Réka: A szupermenők

Főhősünk neve egyszerű és hétköznapi: Szabó Marci. Egyébként lány, és most tölti a tizenhatot. Hogy miért Marci? Mert a Marcellinánál (ami az eredeti neve) még egy fiúnév is jobb, legalábbis szerinte.

A történet elején Marci élete kész katasztrófa: szülei elváltak, emiatt az anyjával és magába forduló nővérével a napfényes belvárosi lakásból egy panelbe költöznek. Az új otthonnal új suli is jár, ami nem más, mint a helyi középiskola, a Spuderka. Tagozat nincs, szakkörök is alig, a tanárok és a diákok nagy része első látásra elmebeteg.

A kezdeti rémálom után Marci mégis barátokra talál, ők a beszédes nevű Nihil (szüleinek: Laura), a stíluskirálynő Hajni és az eminens Panni. Hogy mi bennük a közös? Természetesen az, hogy ők nem menők. És nem is akarnak azok lenni. Vagy talán mégis?

Azoknak, akik a novellákat szeretik:

budapest_off.jpegBudapest OFF - kortárs novellák

Berg Judit, Dániel András, Gévai Csilla, Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Kalapos Éva Veronika, Kemény Zsófi, Kertész Erzsi, Kiss Tibor Noé, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Tasnádi István, Totth Benedek története a főváros egy-egy kis szegletében játszódik a belvárostól a külvárosig. A novellák kamasz szereplői úgy élnek benne, ahogy tudnak, ahogy a fiatalok élnek, de egy pillanatban szétválaszthatatlanul összekapcsolódnak a várossal.

A novellákban hol megelevenedik a főváros története, hol eltévedünk benne, hol otthonosnak látjuk, hol folyton változónak, hol sírunk, hol nevetünk. Bár az elbeszélések helyszínei nem fedik le teljesen Budapest térképét, az egyes novellák szereplőinek történetéből kirajzolódik a főváros ezer arca, íze, illata, árnyalata, és különösen a jelene.

3 darab felett 25% kedvezményt adunk a jutalomkönyvekre, keresd itt ajánlatunkat!

Ha osztályodnak választanál legalább 10 darab könyvet 30% kedvezménnyel, kattints ide!

koltovel_nem_jarnek_borito_1000px.jpgKöltővel nem járnék

2023-ban minden Petőfiről szól. De ki is ő? Milyennek láthatjuk a „legnagyobb magyar költőt” a 21. században? Mit tudunk róla egyáltalán a közhelyeken kívül? És mi hozzá a viszonyunk?

A Költővel nem járnék című kötet 15 népszerű kortárs magyar szerző novelláit tartalmazza, akiknek Petőfi Sándor életműve szintén kötelező tananyag volt, ugyanúgy tanulták a verseit és érettségiztek belőle, mint a mai diákok.

De most már nem tananyag számukra, hanem az általuk alkotott fiktív történetek hősévé vált. Humoros, drámai, krimiszerű vagy disztópikus környezetbe helyezik el ugyanazt a figurát, aki mindenhol tud működni valahogyan. És hogy hogyan? Ezért is érdemes elolvasni ezt a kötetet!

Azoknak, akik az irodalom iránt mélyebben érdeklődnek:

30277.jpgNényei Pál: Az irodalom visszavág  2. A Paradicsomkerttől a Pokol kapujáig és 3. kötet: A hit fényétől az ész világosságáig

A könyv az irodalomnak, irodalomtörténetnek egy átfogó szemléletű megközelítéséből indul ki. Az író megteremti a jó és a rossz tanuló fiktív és sztereotip alakját, akikre nem nehéz ráismerni.

Az irodalomtörténetet és mélyebb összefüggéseit, a klasszikus magas és a kortárs populáris kultúra kapcsolatát is megmutatja, miközben részletesen is elemez olyan szövegeket, amelyek nem csak a tananyag részei.

Nagy tudást mozgat meg sok-sok humorral, egyéni, nem tankönyv ízű értelmezésekkel. A Paradicsomkerttől a Pokol kapujáig és A hit fényétől az ész világosságáig.

Azoknak, akiket érzékenyíteni szeretnénk:

26676.jpgMészöly Ágnes: Szabadlábon

A könyv főszereplője egy tizenhat éves fiú, aki kettesben él az anyjával, az apjával sosem találkozott, közepes tanuló egy közepes gimnáziumban, rajong a Barcelonáért, gitározik és mozgássérült, vagy ahogy ő hívja magát: nyomi.

Különböző kudarcok és konfliktusok után a regény igazi cselekményét az indítja el, amikor egyedül és titokban, kerekesszékesként elindul, hogy külföldön találkozzon az apjával. A találkozás helyett azonban egy igazi külső - belső utazás- és fejlődésregény kezdődik, amelyben megjelennek a klasszikus értelemben vett önkeresés, önmegértés motívumai.

27867.jpgEric Lindström: Nem a szemeddel látsz

Eric Lindstrom ifjúsági regényében egy vak lány a főszereplő. És bár ez a legkevésbé sem elhanyagolható része az életének, mégis egy sokkal komplexebb problematikával kell megküzdenie, ami nem más, mint egy kamaszlány személyisége. Aki persze nem átlagos, ahogy senki sem az.

Az életét vakságán kívül az is nehezíti, hogy látását 8 éves korában, az édesanyjával együtt vesztette el egy autóbalesetben. Majd 8 évvel később nem egészen tisztázott módon az apja is meghal, három hónappal a regény konkrét cselekményének indulása előtt. És kísérti még egy 13 éves korában szerzett mély seb, amit egy fiú okozott neki, aki most ismét felbukkan az életében.

Ez az az összetett „csomag”, amelyet a regény én – elbeszélője, Parker Grant hordoz. Korántsem szelíd, puha természetű lány, önmagával és másokkal szemben is roppant kritikus. Az egyes szám első személyű narráció azonban árnyaltabbá teszi az ábrázolást, kívülről talán nehezebben érthető reakciói jobban elfogadhatók, megérthetők lesznek.

3 darab felett 25% kedvezményt adunk a jutalomkönyvekre, keresd itt ajánlatunkat!

Ha osztályodnak választanál legalább 10 darab könyvet 30% kedvezménnyel, kattints ide!

11-12. osztály:

Azoknak, akiket érdekel a személyiség, bizonyosság, megismerés

24401.jpgLaboda Kornél: mátéPONTindul

Valóban létezik olyan nevű város, hogy Keszthely? – merül föl a kérdés Kőkuti Mátéban (17) egy nyári reggelen. Ám ahelyett, hogy választ kapna erre a látszólag könnyen megválaszolható kérdésre, Máté újabb és újabb rejtélyek hálójába keveredik. Ráadásul szülei távollétében véletlenül megismerkedik eltitkolt nagybátyjával, Simonnal, és a valóság egy pillanat alatt a feje tetejére áll.

Eltelhet-e egy nap alatt két nap? És évek alatt két hét? Hogyan éljünk túl egy unalmasnak ígérkező nyarat? Hogyan kell élvezni a holdfényt? Mit tegyünk, ha félénkek és szerelmesek vagyunk? De a nagy kérdés persze ez marad: boldogok leszünk-e attól, ha engedelmeskedik nekünk a tér és az idő? Na jó, egyszerűbben: összejön-e egy tökéletes randi Annával? Máté mindenesetre pont elindul, hogy kiderítse.

29055.jpgDániel András: A nyúlformájú kutya

Dániel András könyvei egészen óvodás kortól kísérhetik végig a mai fiatalokat, kielégítve humor, játékosság és filozófia iránt való igényüket is. A nyúlformájú kutya ezt páratlanul magas színvonalon teszi, és olyan könyv, amit nagyon sokszor kell és érdemes is kézbe venni. Humora és gazdag képi világa mellett mélyen elgondolkodtat a valóságról, a létezésről, az identitásról, az egyén és a világ viszonyáról, az egyén szorongásairól és lehetséges megoldási stratégiáiról.

Egy nyúl, aki csak látszólag az.
Egy könyvbe zárt, rajzolt város.
Igaziak híján egy elképzelt barát.
Egy csomó kérdés, melyekre még ez a kitalált barát sem tudja a választ.

E könyv különös hőse kétféleképpen is idegen. Nincs otthon a saját testében, ahogy nem találja a helyét az őt örökösen másfélének ítélő világban sem. Egy elrajzolt figura, aki fel-alá bolyong egy meghökkentően furcsa könyv oldalain. Ahol sok minden érthetetlen, bizarr vagy nevetséges – és talán éppen ezért lehet annyira ismerős, nemcsak a tizenéves, de a felnőtt olvasónak is.

Azoknak, akik szeretik a disztópiákat:

25538.jpgLouise O'Neill: Örökké a tiéd

Egy szép új világ, ahol a lányok már nem természetes úton születnek. Ahol a nőket az iskolákban csak arra tanítják meg, hogyan tudnak örömet okozni a férfiaknak, miután kikerültek a való világba...

A végzős év után a legmagasabb értékelést kapott lányok házastársakká válhatnak, hogy tehetős és befolyásos férfiak mellett fiúkat szüljenek. A többi lány jövője, mint szeretők és tanárok, leírhatatlanul kegyetlen...

3 darab felett 25% kedvezményt adunk a jutalomkönyvekre, keresd itt ajánlatunkat!

Ha osztályodnak választanál legalább 10 darab könyvet 30% kedvezménnyel, kattints ide!

Azoknak, akik szeretik a verseket:

viszek_egy_szivet_borito_1000px.jpgViszek egy szívet – egymásra felelő versek

A Tilos az Á könyvek legfrissebb kötetében olyan, „egymásra felelő” versek szerepelnek, amelyeket egybeolvasva a szöveggyűjtemények kötelező versei szinte megnyílnak, újabb jelentéseket kapnak, vagy egyszerűen csak jobban érthetővé válnak.

A könyv gerincét azok a kötelező szerzők alkotják Balassitól Nemes Nagy Ágnesig, akik az iskolai tanulmányok kötelező alkotói, ám verseik olyan rájuk felelő, őket parafrazáló, átíró, továbbgondoló művekkel kerülnek egy-egy csokorba, hogy a kronológia mellett az irodalom valódi természete is megmutatkozhat.

És mindehhez társul Grela Alexandra egészen különleges képi világa, amely a 21. század vizuális kulturájával gazdagítja és segíti a versek befogadását, élvezetét, értelmezhetőségét.

imagehandler_36.jpegSzívlapát - kortárs versek 

A Szívlapát egy olyan kortárs versgyűjtemény, amely nyolcvanöt köztünk élő költő verseit tartalmazza.

A versek öt nagy tematikus csoportba, ciklusba osztódnak el: szerelem, születés- elmúlás, istenkeresés, ars poetica, történelmi-közéleti tematika.

A versek tehát a líra örök témáival foglalkoznak, de a diákok számára is ismert világból, környezetből kiindulva, nyelvileg jól hozzáférhetően.

lehetnek_barki_borito_1000px.jpgLehetnék bárki - kortárs és kortalan versek

Antológiát szerkeszteni annyit tesz, mint virágcsokrot kötni. Majdnem szó szerint is, mert az anthosz azt jelenti: „virág”, a lego pedig: „gyűjteni”. A Lehetnék bárki című versgyűjteményben száztíz magyar költő százhatvan verse olvasható, szóval egy mezőnyi költemény van itt bokrétába szedve.

És hogy mi köti össze őket? Elsősorban az, hogy mindegyik vers a költők harmincéves kora előtt született. Az antológia kétharmadában a mai húszas éveit taposó generáció versei szerepelnek, az egyharmadában pedig már köztünk nem élő költők művei. Közöttük vannak Adytól Vörösmartyig a nagy régiek, és 20–21. századi költők is, mint Juhász Ferenc, Nemes Nagy Ágnes, Petri György, Térey János és Weöres Sándor.

A válogatás egyik szempontja, hogy olyan szövegek alkossák az antológiát, amelyek utat találhatnak a fiatal olvasókhoz, mint a Szívlapát versei, de az olvasók azt is láthassák, milyen a mai legfiatalabb költészet, és milyen utakon jártak húszas éveikben a nagy elődök.

32109.jpgHogyne szeretnélek! - szonettek három hangra

Shakespeare szonettjei a világirodalom legismertebb szerzőjének kevésbé ismert művei. A magas- és popkultúrában ezerféle stílusban feldolgozott drámaíró ugyanis lírai költő is volt, 154 szonettet hagyott az utókorra.

Szerelmes szonettjei épp olyan titokzatosak, mint Shakespeare egész személye: nem tudjuk, ki állította össze a kötetet, ki(k) a versek címzettjei – annyi biztos, hogy vegyesen férfiak és nők – és hogy az amúgy házasságban élő költő a valóságban milyen viszonyban volt a „múzsáival”.

Egy biztos: a szonettek ma is érvényesek, ma is megszólítanak és magukba hívnak. A szerelem, a vágy, a féltékenység, a félelem a magánytól és a testi romlástól – ugyanúgy az életünk részei. A szövegek most három hangon szólalnak meg: zseniális és humoros modern átiratban, klasszikus fordításban és eredeti nyelven. Együtt még teljesebb a kép.

utikalauz_a_vershez_borito_1000px.jpegFenyő D. György – Gráf Dóra: Útikalauz a vershez

Az Útikalauz a vershez 25 kortárs és klasszikus magyar szerző művén keresztül megmutatja, hogy a költészetről lehet és érdemes beszélgetni, és rávezet, hogy a költészet igenis mindenkihez és mindenkiről szól.

Fenyő D. György mögött hosszú évek tanári tapasztalata áll, éppen ezért pontosan tudja, hogyan lehet jól szólni a fiatalokhoz. Közös gondolkodásra sarkall, és nem életrajzi információkkal tömi az olvasó fejét. Érezni és érteni segít a költészetet, nem feleltet belőle. És ha ez nem lenne elég, Gráf Dóra csodás illusztrációi biztosan felkeltik a fiatalok érdeklődését. Miután pedig kezükbe vették a könyvet, már egyenes út vezet a versek megszeretéséhez.

3 darab felett 25% kedvezményt adunk a jutalomkönyvekre, keresd itt ajánlatunkat!

Ha osztályodnak választanál legalább 10 darab könyvet 30% kedvezménnyel, kattints ide!

Azoknak, akik nem félnek a nyomasztó témáktól, az intertextuális játékoktól és a keményebb humortól:

26679.jpgSzabó Borbála: Nincsenapám, seanyám

A történet nagykamasz főszereplője magyar irodalomból pótvizsgára készül. Leszűkítve ez a regény fikciójának kerete.

A készülés közben olyan magyar irodalmi szereplők (pl. József Attila, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső) jelennek meg sajátos formában és értelmezésben, akiknek intertextuális beemelése számos jelentésréteget ad az elsődleges narratív szinthez, amely viszont a gimnazista korosztály számára ismerős, kortárs valóság élethelyzeteihez is köthető.

Az elvált szülők meg nem értett gyerekeként való lét, a nevelőapa általi abúzus lehetősége, alternatívaként fiktív világok teremtése egyaránt jelen van a regényben.

Azoknak, akik nem csak a történelemkönyvben olvasnának a rendszerváltásról:

31639.jpgEzentúl lesz banán – novellaantológia

1989-ben még nem volt Facebook, nem volt Instagram. Se Youtube, se Google. Telefon csak vezetékes volt, a tévék pedig akkorák voltak, mint ma egy sütő. És még volt köztük fekete-fehér. Az amerikai filmek még hónapos, éves késéssel jutottak el a magyar mozikba, a tévében pedig csak két csatorna volt. És akkor, abban az évben még itt voltak az oroszok, a gyerekek közül sokan még kisdobosok, a nagyobbak pedig úttörők voltak. Abban az évben még csak egy párt volt Magyarországon a Parlamentben, és mindenki tudta, hogy nem érdemes szavazni. Úgysem változik soha semmi. AZTÁN MINDEN MEGVÁLTOZOTT.

2019-ben, a rendszerváltás harmincadik évfordulóján felkértünk néhány szerzőt, akik a nyolcvanas-kilencvenes években voltak gyerekek vagy kamaszok, és saját, személyes élményük van ebből az időszakból, meséljenek arról, milyen volt nekik 1989. A kötet szerzői: Bendl Vera, Gerőcs Péter, Gévai Csilla, Győri Hanna, Karafiáth Orsolya, Kiss Judit Ágnes, Kiss Noémi, Laboda Kornél, Lackfi János, Magyari Péter, Mán-Várhegyi Réka, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Szabó Borbála és Vörös István.

Azoknak, akik nem félnek a kemény történetektől:

szevasz_borito_1000px.jpgSzevasz novellaantológia

„Egy novellaírónak bátornak kell lennie” – állítja Roberto Bolaño, a kalandos életű dél-amerikai író. De nemcsak egy novella megírásához, az olvasásához is bátorságra van szükség. Mert a jó novella olyan, mint egy megrázó fénykép, amely magába sűrít sorsot, vagy még inkább egymással összefonódó sorsokat, kinagyítva belőlük az élet határhelyzeteit, kitüntetett pillanatait, tragédiáit.

A fiataloknak készült Szívlapát és Lehetnék bárki versantológiák megjelenése után a Szevasz című kötet kortárs novellákat gyűjt egybe ugyanennek az olvasóközönségnek: huszonöt köztünk élő író egy-egy elbeszélését. Az öt novellaciklus a szerelem, a család, a hit, a művészet és a történelem témája köré csoportosul. Minden valamirevaló történet tele van kockázattal, mint az élet maga. Szóval bátorság!

3 darab felett 25% kedvezményt adunk a jutalomkönyvekre, keresd itt ajánlatunkat!

Ha osztályodnak választanál legalább 10 darab könyvet 30% kedvezménnyel, kattints ide!

tizig_aludni_borito_1000px.jpgTízig aludni – kortárs és kortalan novellák

Mi lesz belőled?” – kérdezi Örkény István novellájának címe, ahogyan elhangzik az életben is unásig, pedig ez a kérdés, igazán komolyan véve, lehetne ennek a kötetnek a címe is. Milyen felnőni, szeretni, másként látni a világot, amikor már úgy hangzik a kérdés: mi lesz belőlem? Hogyan írtak erről száz éve? És hogyan most, a 21. században?

A Tízig aludni című antológiában huszonöt olyan történet szerepel, amelyeket a szerzők még harmincöt éves koruk előtt írtak. Ciklusonként három kortárs és két „kortalan”, összesen tizenöt mai és tíz már klasszikussá vált szerző novellái szövődnek össze a válogatásban. Az első három ciklusban nő-férfi viszonyokról, anyákról, apákról és gyerekeikről, majd a negyedikben az emberek és az állatok kapcsolatáról szóló novellák olvashatók. Az utolsóban olyan történetek szerepelnek, amelyekből az derül ki, hogy „az élet nem igazságos”.

A novellákat a Szívlapát, a Lehetnék bárki és a Szevasz című antológiák szerkesztője, Péczely Dóra válogatta. A borító és az illusztrációk Jásdi Juli munkái, akinek rajzain az együttérzés mellett gyakran megcsillan a humor és az élet derűs szemlélete.

Kapcsolódó termékek