Év végi jutalomkönyvek felsősöknek

2023-as ajánlatunk iskolák, tanárok, könyvtárak számára

Kedves pedagógusok!

Az év végi jutalomkönyv kiválasztása mindig nehéz feladat, ha szeretnénk valóban személyre szóló, az érdeklődési körnek megfelelő, nem nyomasztóan nehéz, de mégis minőségi olvasmányt adni a diákok kezébe. Ehhez szeretnénk most segítséget nyújtani a felső tagozaton tanítóknak a Pagony&Tilos az Á könyvek kínálatából merítve.

Alábbi szemlénk a választást kívánja megkönnyíteni, de ennél jóval gazdagabb kínálatból válogathatsz.

Jutalomkönyv rendelése esetén 3 darab felett 25% kedvezményt biztosítunk. Választhatsz ugyanabból a könyvből többet, de teljesen különböző címeket is! Itt találod az akciót!

Használd a "jutalom" kuponkódot!

Osztálykönyves rendelés esetén pedig, ha ugyanabból a könyvből legalább 10 példányt rendelsz, 30% kedvezményt adunk! Itt találod az akciót!

A kedvezménnyel a boltjainkban is élhetsz, mindössze egy pedagógus igazolványra lesz szükséged! Webes vásárlás esetén az igazolványod számát írd be a megjegyzés rovatba!

5-6. osztály:

Azoknak, akik szeretik a történelmet egy kicsit regényesebb oldalról is megismerni:

a_kiralyne_violaja_borito_1000px.jpgMészöly Ági: A királyné violája

Valami egészen rejtélyes történik a hatalmas, ősöreg platánfa körül, ami az iskola udvarán áll… Martin, Betti és Kende szinte véletlenül fedezi fel, hogy a fába rejtett titkos ajtó a múltba vezet! A három kamasz Mátyás király udvarában találja magát. Hamar összehaverkodnak Mátyás törvénytelen fiával, Corvin Jánossal, bár nem könnyű hirtelen eligazodniuk a hatszáz évvel ezelőtti világban. Amikor a török Dzsem herceg egy különleges hangszert ajándékoz Beatrix királynénak, és a hangszer egyszer csak eltűnik, a négy gyerek nyomozni kezd…

A Pagony új sorozatába, az Abszolút Töribe olyan 10 éven felülieknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveket válogatunk, amelyek abszolút lendületesen, abszolút színvonalasan, abszolút mai nyelven szólnak a magyar történelem fontos pillanatairól és korszakairól. A szereplők útra kelnek az időben, és az olvasó egy fordulatos kalandregényt végigizgulva, szinte észrevétlenül kerül közelebb az adott kor szelleméhez, fontos alakjaihoz. Utazzunk bármilyen messze is a múltba, egy biztos: ezeket a könyveket abszolút jó olvasni!

az_ellenallok_vezere_borito_1000px.jpgWéber Anikó: Az ellenállók vezére

A Vitéz János Gimnázium udvarán ősöreg fa áll. Gyökerei a Várnegyed földjében tekeregnek, alatta a labirintus a magyar történelem mélyére vezet. Aki kilesi a fa titkát, messzire utazhat az időben… Viktória elhatározza, hogy visszamegy a 19. századba. Amikor osztálytársával megérkeznek a kiegyezéskori Pest-Budára, rögtön egy emberrablás szemtanúi lesznek.

Vajon sikerül megoldaniuk a rejtélyt, miközben alkalmazkodniuk kell a szokatlan illemszabályokhoz és ki kell ismerniük magukat a korabeli politikai viszonyok között? Miközben helyzetük összekovácsolja őket, találkoznak Deákkal, Erzsébet királynővel, megvitatják Kossuth híres levelét és végignézik Ferenc József koronázását. És erre a könyvre is igaz mindaz, amit A királyné violájáról is elmondhatunk.

a_generalis_talizmanja_borito_1000px.jpgRojik Tamás: A generális talizmánja

Természetesen a Rákóczi – szabadságharc korába is a Vitéz János Gimnáziumból indulunk. Az aktuális időutazók felemás viszonya nem könnyíti meg dolgukat, hiszen a kaland kezdetén még egyáltalán nem kedvelik egymást. Azonban azok a szélsőséges helyzetek, amelyekbe 1705-ben belekerülnek, egy egészen különleges kapcsolatot alakítanak ki közöttük.

A regényből nemcsak a magyar történelem egyik emblematikus korszakát és főszereplőit, úgy mint Vak Bottyánt és II. Rákóczi Ferencet lehet megismerni, hanem a korabeli Pest-Budát, a Vizafogó városrész őstörténetét, és természetesen az akkor élt egyszerű emberek mindennapjait is.

a_nema_taltos_borito_1000px.jpgMajoros Nóra: A néma táltos

Honnan máshonnan is indulhatnánk, mint a Vitéz János Gimnáziumból, azonban ez az utazás kicsit más, mint a többi. Itt ugyanis a titokzatos Tempi Bori néni sokkal nagyobb szerepet kap, mint az eddigi történetekben, és időben is az eddigi legtávolibb történelmi korba kerülünk, a honfoglalás előtti évtizedekbe.

Majoros Nóra kalandos regényében mégsem a honfoglaló magyarok lesznek a főszereplők, ennél áttételesebb a megjelenítése ezeknek a zavaros időknek, hiszen a történelemkönyvek is csak nagyon kevés információval rendelkeznek róluk. Az író alapos régészeti és művelődéstörténeti kutatásainak következtében azonban a magyar történelem egyik vakfoltja olyan megvilágítást kap, amely nemcsak a diákok, hanem a tanárok, felnőttek számára is sok izgalmas tudást tár fel.

a_kamasz_kiraly_udvaraban_borito_1000px.jpgMiklya Luzsányi Mónika: A kamasz király udvarában

Meg lehetett-e volna akadályozni a mohácsi vészt? Mit tudunk II. Lajosról? Milyen volt az az öt év, amely megelőzte az ország sorsát hosszú időre eldöntő vereséget? Itt azért jó lett volna változtatni az események menetén. Vagy mégsem? Fontos és nehezen megválaszolható kérdések.

De egy jó regénynek az is a dolga, hogy ilyen és ehhez hasonló kérdéseket felvessen. Irány tehát II. Lajos intrikákkal teli udvara!

hello_heraklesz_borito_1000px.jpegTasnádi István: Helló, Héraklész!

Mitológia újratöltve. Héraklész/Herkules az antik mitológia egyik legösszetettebb alakja. Tasnádi István regényében pedig még inkább azzá válik. Története, rendhagyó módon a fél(iker)testvér, Iphiklész szemszögéből mesélődik újra, s ezáltal is olyan rétegek kerülnek felszínre, amelyekhez az eredeti mítoszt olvasva talán nehezebb hozzáférni.

Mit jelent a testvérek közötti rivalizálás? Hogyan küzdenek meg a gyerekek a szülők szeretetéért? Mit is jelent igazából hősnek lenni? S mindezekről az igazán komoly témákról sok humorral, izgalmas, képregényes illusztrációkkal mesél a regény, miközben nagyon pontosan felidézi a mitológiai történetet is.

30874.jpgKertész Erzsi: A sárkány nyomában

Itt is az időben utazunk, de kicsit másképp, mint az Abszolút töri – sorozatban. Gáspár 1551-ben, a törökvész idején egy titokzatos labirintusra bukkan... Dani 2019-ben egy középkori történetet olvasva különös dologra lesz figyelmes...

Kertész Erzsi kalandos történelmi regényében a két fiú sorsa a majdnem 500 év távolság ellenére összefonódik: az „oskolás” Gáspár a veszéllyel nem törődve a labirintusban játszik, Dani pedig próbálja kinyomozni, vajon a pásztói oskolamester háza tényleg misztikus kincset rejt-e. Mindeközben olyan képességeket fedeznek fel önmagukban, amelyek addig valahol mélyen rejtőztek bennük.

Ezt érdemes elolvasni az Egri csillagok előtt!

29658.jpgKristine Asselin – Jen Malone: Kulcs a múltba

Hannah Jordan egy múzeumban lakik. A newporti Szilfa kastély gondnokának a lánya, és odáig van az épület korábbi lakóinak a történeteiért. Külön kedvence Maggie Dunlap, a vele egyidős örökös, akiről még festmény is készült. Amikor egy titokzatos tükör lehetővé teszi, hogy Hannah és Maggie helyet cseréljenek, Hannah beleveti magát, hogy megakadályozza a képlopást, Maggie pedig megismerkedik a mobiltelefonnal, a focival (amit lányok is játszhatnak!) és mindazzal a szabadsággal, ami a mai gyerekeknek a legtermészetesebb. Viszlát, fűzők!

Az időutazásba ágyazott krimi a sodró kaland mellett fontos kérdéseket feszeget. Őszinte rácsodálkozás a századelő és a 21. századi nőjogi helyzet különbségeire és feszültségeire. Abszolút krimi, abszolút szabadság, abszolút girl power és egy dőutazásba ágyazott krimi.

3 darab felett 25% kedvezményt adunk a jutalomkönyvekre, keresd itt ajánlatunkat!

Ha osztályodnak választanál legalább 10 darab könyvet 30% kedvezménnyel, kattints ide!

Azoknak, akik a majdnem hihető kalandokat szeretik:

a_janos_vitez-kod_borito_1000px.jpgSzabó Borbála: A János vitéz-kód

Kötelező újraírva. De ez távolról sem leegyszerűsítés, összefoglalás, olvasást megúszó olvasmány. Szabó Bori regénye egészen rendhagyó módon használja fel Petőfi Sándor alapművét. Egy 21. századi, az irodalom iránt a legkevésbé sem érdeklődő diák csöppen bele egészen meglepő úton a János vitéz című elbeszélő költeménybe, hogy aztán váratlan fordulatokat okozzon ezzel mind a művön belüli, mind az azon kívüli világban, és egy országot tegyen Petőfi alkotásának elkötelezett olvasójává.

A RENDŐRSÉG KÖZLEMÉNYE

„Eltűnt Turchányi Albert, 11 éves általános iskolai tanuló. A körülbelül 145 centiméter magas, zömök testalkatú, barna szemű, szemüveges, rövid, barna hajú fiú 2019. november 25-én, hétfőn az iskolai könyvtárból ismeretlen helyre távozott. Eltűnésekor zöld színű farmernadrágot és szürke „A CSAPATMUNKA AZ, AMIKOR SOKAN CSINÁLJÁK, AMIT ÉN MONDOK” feliratú pólót viselt.”

Ugyanekkor Petőfi Sándor János vitéz című művében ismeretlen, új szereplő jelenik meg: egy zömök testalkatú, barna szemű, szemüveges, rövid hajú fiú… És ezáltal a mű igen különös fordulatokkal gazdagszik. Ám az új János vitéz nem mindenki tetszését nyeri el. Az indulatok elszabadulnak. Úgy tűnik, Magyarországot soha nem látott katasztrófa fenyegeti.

26680.jpgKertész Erzsi: A hógömb fogságában (A Panthera – sorozat első része)

Egy hat fős, diákokból álló csoport kalandjai egy majdnem hétköznapi szituációból indulnak ki: hegymászó szakkört hirdetnek meg egy külvárosi művelődésházban. A több, realista elemből kiinduló történet átbillen a fantázia világába, amikor egy átméretező segítségével lekicsinyítődik a hegy és a gyerekek is, hogy a „gonoszok” kincskereső terveit végrehajtsák. A regényben a valóságos világ elemei és a mesés fantázia átszövik egymást.

Az elbeszélő egy dadogós kisfiú, akinek elbeszélése több síkon is mozog. Bár a közösségben épp a dadogása miatt inkább csöndes és háttérbe húzódó, az események krónikásaként mégis fontossá válik. Ahogy a kicsit különc Noémi is, aki nem kerül be a hógömbbe, ám ő kívülről, a portás néni segítségével lesz nélkülözhetetlen része a csapatnak. Azaz mindenki egyformán fontos a közösségben!

gavarin_es_az_alomantenna_borito_1000px.jpgLaboda Kornél: Gavarin és az álomantenna

Gavarin sajnos nem érzi magát jól a Földön. Egész konkrétan szörnyen unja az összes órát az iskolában, és az sem lelkesíti, hogy felnőttként majd húzhatja az igát... Úgyhogy fogja magát, és a kutyájával meg a macskáival katapultál a világűrbe, ahol érdekesnél érdekesebb bolygókat, ráadásul igazi barátokat istalál. Csakhogy hamarosan észreveszik, hogy valami nagyon nem stimmel a világűrben sem.

Valaki elszívja az űrlakók álmait. Valaki foglyul ejti azokat, akik nem tetszenek neki... akik nem engedelmeskednek... Kiirtja a fejükből a gondolatokat, a szívükből az érzéseket, a lelkükből a szabadság vágyát. Gavarinnak és barátainak minden eszüket és bátorságukat bevetve meg kell küzdeniük vele, hogy visszanyerjék a szabadságukat és az álmaikat.

a_hold_emlekei_borito_1000px.jpegKolozsi László: A Hold emlékei

Pedro űrhajós volt, így azon az emlékezetes napon is, amikor eltűntek az emberek fejéből az emlékek, kinn volt a világűrben. Látta, hogy odalenn a Földet egy rejtélyes és erőteljes rádióhullám veszi körül – aztán visszatérve az űrből megtapasztalta, hogy senki nem emlékszik semmire, egyik pillanatról a másikra az összes ember elvesztette az emlékeit.

Illetve: majdnem az összes. Pedrón kívül emlékszik még Matilda, egy kilencéves kislány, és Adorjáni Béla Zoltán agysebész is. Ők hárman összefognak, hogy megpróbálják kideríteni, mi történhetett, és visszaadni az embereknek a legfontosabbat: az emlékeiket.

3 darab felett 25% kedvezményt adunk a jutalomkönyvekre, keresd itt ajánlatunkat! Ha osztályodnak választanál legalább 10 darab könyvet 30% kedvezménnyel, kattints ide!

aram_nelkul_borito_1000px.jpgKolozsi László: Áram nélkül

A globális ökológiai válság mindannyiunkat érint, nem lehet róla eleget beszélni és gondolkodni. Ezt teszi Kolozsi László is, akinek regénye már abban a távoli jövőben játszódik, amikorra az ember már sikeresen elpusztította környezetét, aminek eredményeképpen megsemmisült az a technikai civilizáció is, amelyben jelenleg élünk.

Milyen ez az áram (tehát pl. internet) nélküli világ? Hogyan lehet ebben élni? Lehet, hogy nem az árammal volt a baj?

A főszereplő Beni egy különleges kisfiú, akinek izgalmas kalandjai során mindezeket a kérdéseket is végig lehet gondolni.

Azoknak, akik a matekot és a fizikát (is) szeretik:

csend_apo_kertje_borito_1000px-1.jpgBojti Anna: Csend apó kertje

Ahogy a Kaland – játék – kockázat könyveknél már megszokhattuk, ugyanúgy ennek a könyvnek is te vagy a főhőse, kedves olvasó! Te, és persze a barátod, Zsiga, akinek eltűnt a nővére, méghozzá Csend apó titokzatos kertjében. Ezt a kertet megtalálni sem könnyű, nemhogy eljutni benne Csend apó házához...  

Matematikai rejtvények és logikai feladványok állják utadat: agyafúrt kérdéseket feltevő griffek, bódító illatú tulipánok, homályos útbaigazításokat nyújtó tengerimalacok. Szerencsére nálad van a walkie-talkie-d, amin keresztül segítséget tudsz kérni, ha elsőre nem jut eszedbe a megoldás.  

A könyv játékosan bevezeti a gyerekeket a logikai gondolkodás alapjaiba, és észrevétlenül győzi meg őket arról, hogy a matek izgalmas rejtélyek sora.

23519.jpgEric Elfmann – Neil Shustermann: Tesla padlása (Az Akcelerátus – trilógia első része)

Egy tragikus baleset után a Slate család, apa a két kamasz fiával, az anya elvesztésének terhével Floridából Colorado Springsbe költözik egy távoli nagynéni régi és régóta üresen álló házába. A padláson lévő limlomokból nem várt sikerű garázsvásárt rendeznek, ám a tárgyak bizonyos szempontból mágikus működésbe lépnek.

A regény főszereplője a 15 éves Nick, a nagyobbik fiú, akinek egyszerre nagyon sok mindennel kell megküzdenie. Részben mindennapi helyzetekkel: új város, új iskola, új emberek, új játékszabályok. Részben egy rajta és egyre bővülő baráti körén túlmutató világméretű összeesküvéssel, amelynek kiindulási alapját a padlásról kilomizott, Nikola Teslának tulajdonított tárgyak alkotják.

A 20. századi fizikus – feltaláló különc zseni életműve és találmányai termékeny kiindulást adnak a science – fiction elemekkel átszőtt kalandregénynek, hiszen Tesla halála után az FBI lefoglalta minden kutatási anyagát, szigorúan zárolta, de néhány anyag eltűnt. Ez már bőven elég muníció egyfelől a tudományos alapú továbbgondolásra, másfelől a fikcionalizálásra és a konteók gyártására. És egy ifjúsági, tudományos-fantasztikus kalandregényre.

einstein_es_az_idogepek_borito_1000px.jpegIsteni szikrák – sorozat

A kiváló olasz sorozat könyvei a 9-12 éves korosztálynak szólnak, és könnyed, képregényes formában, de szigorú szakmai lektorálással csakis tudományosan érvényes ismeretanyaggal mutatják be a tudománytörténet egy-egy meghatározó alakját.

Magyar fordításban egyelőre öt kötet olvasható, de már ez az öt is igen széles spektrumot ölel fel, hiszen a négy főszereplő: Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Marie Curie, Nikola Tesla és Stephen Hawking.

3 darab felett 25% kedvezményt adunk a jutalomkönyvekre, keresd itt ajánlatunkat!Ha osztályodnak választanál legalább 10 darab könyvet 30% kedvezménnyel, kattints ide!

Azoknak, akiket az írás is érdekel:

hogyan_irtam.jpegAnett Huizing: Hogyan írtam véletlenül egy könyvet?

Abszolút kreatív, abszolút érzelmes, abszolút napló! Katinka imád történeteket kitalálni. Még csak tizenhárom éves, de már pontosan tudja, hogy író szeretne lenni, méghozzá híres író.

Szerencsére a szomszédban lakik egy írónő, aki szívesen fogadja, és némi kertészkedésért cserébe kijavítja az irományait, és írói tanácsokkal látja el. Katinka pedig egyszer csak azon veszi észre magát, hogy az életéből egy regény lett, és az írás során egyre jobban megismeri önmagát, és feldolgozza fájdalmait.

A könyv írói tanácsait bármelyik írói ambíciókkal rendelkező gyerek és felnőtt bátran megfogadhatja, és a könyv végében található vonalas lapokra pedig megírhatja a saját történetét!

Azoknak, akiket érzékenyíteni szeretnénk a közösség, közösségi konfliktusok iránt:

imagehandler_31.jpegWéber Anikó: Az osztály vesztese

Egy 5-es osztályközösségben játszódik a történet. A facebookon megjelenik egy fénykép egy jelmezes, megkötözött diákról, feje felett az osztály vesztese felirattal.

Az első két fejezet alapján még valamennyire egyértelműnek tűnő erőviszonyok után a következő fejezetekben újabb és újabb diákok nézőpontja, belső megélése, mikrotörténete kerül a középpontba, és egyre árnyaltabbá válik elkövető és áldozat megítélése.

Az igazi tettes és vesztes személyére csak a sok nézőpontú, nyomozásszerű elbeszélés végén derül fény.

27390.jpgWéber Anikó: El fogsz tűnni

„El fogsz tűnni. Mint Anna macskája. Elrabolnak vagy köddé válsz. Melyiknek örülnél jobban?"

Végre nem kell suliba járni, mert kirándulni megy az osztály! Ám a közösségből páran egy ártatlannak tűnő tréfára készülnek: kiszöknek éjszaka az erdőbe, és lepedőbe öltözve, kísértetként huhogva megijesztik két osztálytársukat. Egy "igazi" kísértet közbelépésével azonban a kaland komolyra fordul, és három gyereknek valóban nyoma vész az egykori remeteségben. A diákok nem mernek szólni a kísérő tanároknak, hiszen tilosban járnak, inkább maguk derítik ki, hova tűntek a többiek. Az osztályban leosztott szerepek átértékelődnek, mert a sikerhez mindenkire szükség van.

Az izgalmas éjszakai kaland során azonban nem csak az álkísértetről kerül le végül a csuklya, de mindenkinek szembe kell néznie a saját félelmeivel is.

3 darab felett 25% kedvezményt adunk a jutalomkönyvekre, keresd itt ajánlatunkat!

Ha osztályodnak választanál legalább 10 darab könyvet 30% kedvezménnyel, kattints ide!

vaczirennek_vege_borito_1000px.jpgGoldberg Emília: Vácz Irénnek vége!

Valószínűleg nincs olyan iskolát végző vagy végzett ember, akinek ne lett volna/ne lenne mumus tanára. Biztos mindannyian éreztük már azt, hogy egy-egy tanár „pikkel ránk.”

Nincs ez másként a hatodikos Konrád Eszterrel sem, aki állandó céltáblája az osztálytársak és az ördögien gonosz osztályfőnök, Vácz Irén gúnyolódásainak. Ráadásul a váló-félben lévő szülőknek is kevés idejük jut a lányra. Eszter egy elkeseredett pillanatában felmászik az iskola tetejére, ahol összetalálkozik Magnusszal, a szellemmel, aki a nyakába varrja magát. Magnus nem épp kellemes társaság: éjszaka horkol, nappal édességgel tömi magát, és pimasz megjegyzésekkel bosszantja a lányt. Eszter élete a találkozás után mégis gyökeresen megváltozik...

Goldberg Emília forgatókönyvíró kitűnő humorral megírt, egyéni stílusú első regénye szülőknek, gyerekeknek egyaránt élvezetes olvasmány.

Azoknak, akik szeretik az érzékeny emberi történeteket:

23715.jpgTasnádi István: A kőmajmok háza

Kik laknak a kőmajmok házában? Mindennapi emberek, mint Kornél, aki egyedül él az anyjával, mint Iza, aki kimonós, sánta nagymamájánál nyaral? Vagy mágikók, akiket meg kell védeni a peritonoktól?

Kornél tíz év körüli, asztmás fiú, egyedül él az anyjával egy pesti bérházban. Apját nem ismeri. A nyári vakáció ideje alatt összeismerkedik egy különös lánnyal, aki folyton mágikókról, nyambikvarákról, peritonokról és egyéb furcsa lényekről beszél. Kornél nem igazán hiszi el, amiket Iza mond, de az események meglepően igazolják a kislányt.

Gyuri tizenkét év körüli, vagány és nyughatatlan srác, nem igazán találja a helyét a világban. Nagyszüleinél, egy pesti bárházban tölti a vakációt, leginkább barátjával, a házban lakó Tomival ütik el az időt. Együtt csavarognak a nyolcvanas évek Budapestjén: beszöknek a Szikra moziba, bámulják a légiparádét, fociznak, bandáznak. A két fiú története a könyv végén összefonódik. Hogy hogyan, az kiderül Tasnádi István egy szuszra olvasható ifjúsági regényből, amelyben minden részlet egy nagy kirakós darabja.

a_visszafele-folyo_borito_1000px.jpgJean-Claude Mourlevat: A visszafelé-folyó

Gyönyörű utazó- és szerelmes történet a francia szépirodalom nagy klasszikusától.

Tomek, a boltosfiú és Hanna, egy keleti kereskedő lánya a halhatatlanná tevő vizet keresik. A két fiatal története izgalmas, párhuzamos vándorút keresztül a sivatagon, a Felejtés Erdején, a Parfümkészítők faluján, a nagy óceánon a Visszafelé-folyó forrásáig.

Csodálatos tájakon és varázslatos világokon kelnek át, és mindenhol le kell győzniük az eléjük tornyosuló akadályokat. De mindig segítő, szeretetreméltó teremtményekkel akadnak össze, és ha hallgatnak a megérzéseikre, és bátran, állhatatosan haladnak az útjukon, akkor célba érnek.

zsalya_es_a_melyvolgyi_utazas_borito_1000px.jpgKiss Judit Ágnes: Zsálya és a mélyvölgyi utazás

Ez, a címe és a borítója alapján inkább kisebbeknek szóló regény olyan mély emberi tartalmakat mozgat meg, amelyek minden korosztály számára meghatározóak. Zsálya súlyos betegséggel küzd, aminek következtében úgy tűnik, félnie kell attól is, hogy szülei kapcsolata is megromlik.

Ebből a kemény helyzetből indul el varázslatos barátai segítségével a mélyvölgyi utazásra, amelynek próbatételei során megtalálja a gyógyulás útját.

De ehhez meg kell fejtenie a Kilenckörű Kőlabirintus titkát, le kell szállnia a folyó alatti folyóba, fel kell másznia az ősök fájára és meg kell barátkoznia saját árnylényével is. Csodálatos, nehéz, de felemelő és öngyógyító ez az utazás, amelyre mindig, mindenkinek újra és újra el kell indulnia. És talán könnyebb, ha ott van hozzá segítségül egy csodálatos történet.

oktober.jpgKatya Balen: Október, október

Mit jelent vadnak lenni és mit jelent szabadnak lenni? Hogyan tud valaki beilleszkedni egy közösségbe, ha 11 éves koráig csak az apukája és egy mentett bagoly volt az egyetlen, ám mindennél megbízhatóbb társasága? Hogyan lehet megállni a helyünket egy teljesen új közegben, ha a megszokott alapjaiban sérül meg? És ami talán a legfontosabb: lehet-e, és ha igen, hogyan felépíteni, újraépíteni a kapcsolatot azzal az anyával, aki sok-sok éve nem része az életednek?

Különlegesen érzékeny történet, kivételes finomsággal elbeszélve. Csak ajánlani tudjuk!

7-8. osztály:

Azoknak, akiket érdekel az időutazás, történelem, kaland és a krimi is:

imagehandler_32.jpegGimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István: A körző titka (az Időfutár-sorozat első része)

Az Időfutár olyan, 12 éves kortól ajánlott sorozat, amely jelen időből indul, de amelyben egy titokzatos eszköz által különböző idősíkok nyílnak meg. Az első kötetben, A körző titkában még „csak” a felvilágosodás korabeli Béccsel és Magyarországgal lehet ismerkedni, de már itt is igen gazdag a művelődéstörténeti háttér, többek között Kempelen Farkassal, Mozarttal, a szabadkőművesekkel.

A regénysorozat további részei további idősíkokba lépnek át, az egyre távolabbi múlt és az elképzelhető jövő felé is, miközben a jelenkor tudományos folyamatait ( pl. CERN és a hadronütköztetési kutatások) is beépítik a fikció bonyolításába.

Azoknak, akik a történelem iránt (is) érdeklődnek:

szamos-parti_hollywood_borito_1000px.jpgZágoni Balázs: Szamos-parti Hollywood

És ismét a Vitéz János Gimnázium diákjai keverednek hihetetlen kalandokba. Zágoni Balázs könyvének főszereplői tulajdonképpen egy iskolai ppt öszeállításához keresnek hiteles forrásokat, ám amit ennek a rendhagyó kutatómunkának a kapcsán megtapasztalnak, az minden képzeletet felülmúl.

Főhőseink most 1914-be, a magyar filmgyártás hajnalára mennek vissza, előbb Budapestre, majd Kolozsvárra, hogy megnézzék, Kertész Mihály tényleg azonos-e az Oscar-díjas Michael Curtizzel, akiről házi dolgozatot kell írniuk. Mire azonban elmerülnek a korabeli filmsztárok és színházi estek világában, és Fejó megtanul filmezni, Karolának pedig komoly udvarlója akad, kitör az első világháború.

Ekkor döbbennek rá arra, hogy a felszín alatt nagyon erős társadalmi és nemzetiségi feszültségek forrnak, a nagyhatalmi játszmák pedig pillanatokon belül a trianoni határokhoz fognak vezetni.

Azoknak, akik az irodalom iránt mélyebben érdeklődnek:

irodalom_visszavag_1.jpegNényei Pál: Az irodalom visszavág 1 - Léda tojásaitól az Aranyszamárig

A könyv az irodalomnak, irodalomtörténetnek egy átfogó szemléletű megközelítéséből indul ki. Az író megteremti a jó és a rossz tanuló fiktív és sztereotíp alakját, akikre nem nehéz ráismerni. Az irodalomtörténetet és mélyebb összefüggéseit, a klasszikus magas és a kortárs populáris kultúra kapcsolatát is megmutatja, miközben részletesen is elemez olyan szövegeket, amelyek nem csak a tananyag részei. Nagy tudást mozgat meg, sok-sok humorral, egyéni, nem tankönyv ízű értelmezésekkel Léda tojásaitól az Aranyszamárig.

3 darab felett 25% kedvezményt adunk a jutalomkönyvekre, keresd itt ajánlatunkat!

Ha osztályodnak választanál legalább 10 darab könyvet 30% kedvezménnyel, kattints ide!

utikalauz_a_vershez_borito_1000px.jpegFenyő D. György – Gráf Dóra: Útikalauz a vershez

Az Útikalauz a vershez 25 kortárs és klasszikus magyar szerző művén keresztül megmutatja, hogy a költészetről lehet és érdemes beszélgetni, és rávezet, hogy a költészet igenis mindenkihez és mindenkiről szól.

Fenyő D. György mögött hosszú évek tanári tapasztalata áll, éppen ezért pontosan tudja, hogyan lehet jól szólni a fiatalokhoz. Közös gondolkodásra sarkall, és nem életrajzi információkkal tömi az olvasó fejét. Érezni és érteni segít a költészetet, nem feleltet belőle. És ha ez nem lenne elég, Gráf Dóra csodás illusztrációi biztosan felkeltik a fiatalok érdeklődését. Miután pedig kezükbe vették a könyvet, már egyenes út vezet a versek megszeretéséhez.

Azoknak, akiknek akiknek bajuk van magukkal és a családjukkal:

25688.jpgMolnár T. Eszter: Stand-up! Egy majdnem normális család 1.

Kortárs naplóregény, egy 15 éves lány egyes szám első személyű elbeszélésében. Könnyed és humoros stílusban komoly és reális problémák vetődnek fel: csonka család, elvesztett édesanya, családi konfliktusok, a másság problémája. Még akkor is könnyű bárkinek felismerni az analógiákat saját helyzetével, ha nem ilyen nehezített körülmények között kell kamaszként boldogulnia, megtalálnia a válaszokat kérdéseire, önmagára. Hiszen a történet szereplőiben nem nehéz ráismerni bizonyos alapvető emberi gyengeségekre, mintázatokra.

3 darab felett 25% kedvezményt adunk a jutalomkönyvekre, keresd itt ajánlatunkat!

Ha osztályodnak választanál legalább 10 darab könyvet 30% kedvezménnyel, kattints ide!

Kapcsolódó termékek