Kicsik szemével a világ

Könyvek és sorozatok az ovisok nézőpontjából

Vitathatatlanul fontos, hogy sokat olvassunk a gyerekeknek, de mi érdekelheti igazán az óvodást korosztályt? Természetesen azok a történetek, amik róluk és nekik szólnak. Különösen, ha némi varázslat, vagy pár aranyos állat is helyet kap a mesékben! Olyan könyveket gyűjtöttünk össze neked, amik mind a kicsik nézőpontjából szólnak, és amelyek lapozgatása rengeteg pozitívumot hozhat a gyerekek életébe. Egész évben is, de óvodakezdés előtt különösen hasznosak lehetnek. Kattints, és nézd meg a mi kedvenceinket!

A felolvasást sosem lehet elég korán elkezdeni. Egy idő után pedig már azt sem mi döntjük el, hogy mit meséljünk a gyerekeknek. Általában szeretik ugyanazt a mesét hallgatni minden egyes nap, akár többször is. Ez persze nem véletlen, hiszen óvodáskorban a hétköznapi események a legizgalmasabbak számukra, és ha ez egy könyvben foglaltatik némi varázslattal, nyert ügyünk van. Miért jó a gyerekeknek, hogyha egy mesét újra és újra elolvasunk nekik? És miért jó, hogyha ezek a mesék hétköznapi helyzetekről szólnak? Amellett, hogy gazdagodik a szókincsük és egyre magabiztosabban kezdik használni, fejlődik a problémamegoldó képességük és nem mellesleg az érzelmi intelligenciájuk is.

matyi_tigrissel_almodik_1000px.jpegBendl Vera mesekönyve Matyiról és az ő kis életében fellépő problémákról szól. Végig Matyi nézőpontjából meséli el a történeteket, éppen ezért minden problémát együtt old meg az olvasóval. Ezáltal segít validálni a gyermekek érzelmeit és megküzdeni a nehezebb élethelyzetekkel is. Ezenkívül Matyi olyan kérdéseket tesz fel, melyek témájukban és feloldásukban is támpontot adhatnak a szülőnek. Ilyen például, hogy a Jóisten miért nem csinál tavaszt egyik napról a másikra, vagy honnan jön a szomorúság és mikor múlik el?

Habár a kérdésekre konkrét válaszokat nem kapunk, mindenképpen segítik egy-egy téma feldolgozását, érzékenyítik és együtt-gondolkodásra sarkallják az olvasót. Ezek a mesék nem a lap alján érnek véget, hanem sokkal inkább akkor, mikor a gyerekekkel együtt jól kibeszélgettük magunkat a témákról. Emiatt is ajánlom ezeket a meséket kreatív és kevésbé kreatív szülőknek is, mert vannak akiknek támpontot, másoknak mankót nyújtanak.

A Matyi tigrissel álmodik meséi nem túl hosszúak, már nagy óvodáskortól tökéletesen befogadhatóak és emészthetőek. Szimonidesz Hajnalka illusztrációi pedig egyszerre varázslatosak és izgalmasak, elrepítenek minket egy másik világba, ahol emukkal bújócskázunk és tigrisekkel trolizunk.

Tedd kosárba!

28392.jpgKiss Judit ÁgnesBabaróka sorozata az egyik legmelegebb hangvételű és legkellemesebb olvasmány lehet az 5 évesek és szüleik számára. Mindennapi szülő-gyermek interakciókba és olykor konfliktusokba helyezi az olvasót, amiket aztán megnyugtató feloldással zár le. A kedves és biztonságot adó válaszok nagy segítséget jelenthetnek a szülők számára is, hiszen nem minden helyzetre van jó megoldásuk nekik sem, legyenek bármilyen érzékenyek és felkészültek. Babaróka meséiben megismerhetjük mind a gyermek, mind a szülő szemszögét, ezáltal a könyv segít megérteni a másik oldalt is.

Ma már hat Babaróka könyvet is olvashatunk; a Babaróka ajándéka a nyitó történet, ebben ismerkedhetünk meg a szereplőkkel és indulunk el Babarókával a Kölyökőrzőbe valamint megtudhatjuk azt is, hogy milyen az, ha anya éppen beteg.

babaroka_kovecskei_borito_1000px.jpgA Babaróka kertje a második kötet, itt olyan történeteket olvasunk, amikben felkelhetünk bal lábbal, lehetünk nyűgösek és dühösek, de még veszekedhetünk is annak érdekében, hogy utána megtudjuk, milyen jó a másikkal kibékülni.

A Babaróka kistestvére a soron következő, amiben olyan komoly helyzetekkel találjuk szemben magunkat, mint hogy milyen elköltözni egy új helyre és milyen az, ha kistestvérünk születik.

A Babróka esti meséi egy olyan kiegészítő kötet, amiben csupa csupa gombákról szóló történeteket olvashatunk. Amellett, hogy nagyon viccesek ezek a mesék, igazán tanulságosak is.

Egy gyönyörű karácsonyi kötet is helyet kapott a sorozatban, a legfrissebb rész pedig a Babaróka kövecskéi címet viseli, és már az iskolára készülés is felvillan benne.

A kedves és szívmelengető történeteket Egri Mónika bájos illusztrációi teszik még szerethetőbbé.

Ismerd meg a sorozatot!

Egri Móni rajzaival a Kicsimackó rövidke meséit olvasva is találkozhattok, hiszen ő illusztrálta Vadadi Adrienn szupercuki sorozatát is, amiben a legkisebbek hétköznapjait ismerhetjük meg, méghozzá mackó szemmel.

kicsimacko_es_malnamaci_borito_1000.jpgKicsimackónak nagyon jó élete van, hiszen nincs más dolga, mint felfedezni a világot. Mennyi izgalmat rejt az udvar, a kert, de akár még az éléskamra is! Az újonnan megtapasztalt cselekvőképesség sokat segít a kicsiknek, hogy tanuljanak, fejlődjenek és egyre több mindenre legyenek képesek önállóan is.

A sorozatnak mára már három része van, a Kicsimackó után érkezett a Kicsimackó a Balatonon, egy igazi nyári kötet, a legújabb könyv pedig a Kicsimackó és Málnamaci, amiben új taggal bővül a mackócsalád. Megsúgjuk, hogy gőzerőkkel készül a egyedik rész is, ami egy különleges, ünnepi mesekönyv lesz!

Ismerd meg a sorozatot!

24457.jpgPásztohy Panka az egyik legnépszerűbb magyar illusztrátor, és az utóbbi években egyre nagyobb sikereket ér el íróként is. A Szeretem a kiskutyám! című könyve 2017-ben, a Gyógyítsd meg a kiskutyám! pedig 2018-ban lett Aranykönyv-díjas.

A Pitypang és Lili könyveket leginkább az egyszerű, de nagyszerű elve jellemzi. Nemcsak a felelős kutyatartás fontosságára érzékenyíti az olvasót, hanem a barátság, szeretet és összetartás fontosságát is erősíti.

A sorozat a Mentsük meg a kiskutyám!-mal kezdődik. A történet finoman érzékelteti a gyerekekkel, hogy az állatok szeretete és a felelősségvállalás nem mindenki számára egyértelmű, van, aki pusztán azért adja menhelyre a háziállatát, mert megunta. Lili és családja befogadja a menhelyre került kiskutyát, a sorozat további részeiből pedig megtudhatjuk, hogyan foglalkozik a kislány egyre lelkiismeretesebben Pitypanggal.

pitypang_es_a_baratsag_borito_1000px.jpg
A legfrissebb kötet egy igazi barátkozós mese, amiben Pitypang és Lili a játszótéren kalandoznak.

Leó és Lili nem ugyanazt a nyelvet beszélik, a kezdeti megilletődés után mégis remekül megértik egymást. Ahogy Pitypang is tud szavak nélkül Lili legjobb barátja lenni, úgy a kisfiúval is csak egy kis kreativitás kérdése, hogy szuper játszópajtások lehessenek.

Kattints ide és válaszd ki a nektek szóló Pitypang-mesét!

31024.jpgBerg JuditMaszat- és Sári-sorozata egyértelműen elsöprő sikert aratott az ovisok körében. Egyszerű, mindennapi történetek, amik minden gyermekkel megesnek, mégis megunhatatlanok. Könnyen befogadható, rövid, mókás és tanulságos kis mesék, amikkel a gyerekek maximálisan tudnak azonosulni. A titok pontosan abban rejlik, hogy a gyermek előbb a mesében találkozik egy kihívással, például , hogy Maszat repülőn utazik. Erre lát egy megoldást, amit majd ő is kamatoztatni tud, ha repülőre kellene ülnie. Van előtte egy példa, „ő is olyan, mint én”, ami megnyugtatja és segíti megoldani a bonyolultabb élethelyzeteket.

Ismerd meg a Maszat-könyveket!

sari_es_a_sun_borito_1000px.jpgBerg Judit nagyszerűsége abban is megmutatkozik, hogy még a mellékszereplői is külön sorozatot érdemelnek. Ez történt Sárival is, aki a Maszat-mesékből ismerhetünk, és akinek már négy különálló könyve van.

A legújabb a Sári és a sün, amiben a Sáriék egy tüskés, de imádnivaló új barátot szereznek. A Sári-mesék a már megszokott kedves és bájos hangon szólítják meg a gyerekeket és szüleiket. A szereplők megtalálják a megoldást a különböző konfliktusokra, és oly módon fedezik fel saját világukat, ahogy minden gyerek: tapasztalás és benyomások útján.

Nézd meg a sorozat további köteteit itt!

szofi_nagy_kepeskonyve_borito_1000px.jpgAz egyik legviccesebb helyzeteket tartalmazó mesegyűjtemény egyértelműen Szofi nevéhez kötődik. Harcos Bálint kötetében dacmesékkel találkozhatunk; Szofi nem vesz fel zoknit és kitüsszenti a halakat a tóból, majd Szofi nem hallgat a mamájára és a plázában mindenféle jelmezt magára ölt. Van, hogy úgy elbújik, hogy az anyukája meg sem találja. Persze amikor a mama bújik el, már kevésbé vicces a helyzet. Belevaló történetek egy cserfes kislányról, akit csakis imádni lehet akkor is, hogyha néha igazán nagy zűrbe sodorja magát.

A szerző, Harcos Bálint, és a könyvek illusztrátora, Cristina Quiles, nagyszerű párost alkotnak. A fergeteges rajzok a kipukkadó nevetésig fokozzák a történeteket, és az amúgy morgolódó, türelmetlen felnőttekből is elnéző mosolyt csalnak elő, míg a gyerekekből csibészes, összekacsintó nevetést. Szofival együtt bújócskázhatunk, fogócskázhatunk vagy akár tüsszenthetünk, garantált a nevetés, a jókedv.

Rendeld meg itt!

sarkanyovi_irany_a_nagycsoport_borito_1000px.jpgA kisebbek első igazán nagy próbatétele az óvoda, ami gyakran a szülőket is megviseli. Viszont Czernák Eszter Sárkányovi című sorozata igazán megkönnyítheti ezt a határátlépést, hiszen a ma már 3+2 részesre nőtt sorozat szuper bevezetés lehet az óvodás, majd az iskolás létbe.

Zoét, a háromfejű sárkánylányt és többi barátját követhetjük nyomon, hogyan birkóznak meg a délutáni alvás vagy a rendrakás nehézségeivel. Mindhárom könyvben a jeti, unikornis és troll gyerekek a saját hibáikból tanulnak, Boszi néni pedig minden helyzetre segít megoldást találni.

Az olyan izgalmak mellett, mint a fogorvosi látogatás, összeveszés a barátokkal és a későn érkező anya, megismerkedhetünk a fák védelmének fontosságával vagy a cipőfűzés rejtelmeivel is.

Kattints ide a sorozat részeiért!

Összességében véve elmondhatjuk, hogy a kicsik nézőpontjából mesélt történetek sokat segítenek mind gyerekeknek, mind felnőtteknek. Segítik a problémamegoldó képesség fejlesztését, a kreatív gondolkodást, elősegítik a szókincs fejlődését. Az sem baj, ha ugyanazt a mesét többször is elolvassuk, sőt. A gyerekek megismerik a történet minden összetevőjét, a cselekményt, karakterfejlődést és magát a mese ritmusát. Az ismerősség biztonságérzetet nyújt, és ha hasonló helyzetben találják magukat, hamarabb találnak megoldást a fennakadásra.

Murányi Odett ajánlóját olvastad.

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságainkról, akcióinkról és különleges programjainkról, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó termékek