Régi ismerősök, új kalandok!

Melyik pagonyos mesehőssel találkozhatsz több könyvben is?

Sokszor jöttök vissza a boltba egy-egy könyv elolvasása után afelől érdeklődve, hogy léteznek-e további részek ugyanazokkal a szereplőkkel. Megismertetek egy-egy karaktert, barátságot kötöttetek vele, elmerültetek a világában, és ha mindez szuper élmény volt, akkor érthető, hogy szeretnétek újra átélni.
Hűséges Időfutár-olvasók és rutinos Rumini-rajongók ismerik, hogy milyen két könyv között töprengeni, vajon mi történt az utolsó kötet óta a kedvenc szereplőinkkel? Biztosan nem ültek ölbe tett kézzel!

De mit szólnátok, ha azt mondanánk, hogy nem csak ugyanannak a sorozatnak az újabb kötetében találkozhattok újra a kedvenceitekkel, hanem ott is felbukkanhatnak, ahol talán nem is számítotok rá? Most olyan könyvekből mutatunk be néhányat, amelyekben régi szereplők lepik meg az olvasót új környezetben.

Beától, a cikk szerzőjétől személyesen is kérhettek tanácsot a Zuglói Pagonyban, ha arra jártok!

Wéber Anikó és Marci

marci_es_merkur_borito_1000px.jpgMarcit a kezdő olvasók végigkísérhették egy teljes iskolaéven a Most én olvasok!-sorozat 5 kötete során. Számtalan kalandban volt része, egy várkastély és az Állatkert is szerepelt a repertoáron. Megfejtette, hogy a farsangon kit rejt a tökéletes robotjelmez, és mi történt Viki titkos kincsesládájával. Amerre jár, Marci körül felvidulnak a gyerekek, hiszen ő az osztály vidámságfelelőse. Komolyan veszi a feladatát, mindegy, hogy osztálytársról vagy másik iskolából érkező új gyerekről van szó, Marci nem nyugszik, amíg mosolyt nem csal mindenki arcára.

Wéber Anikó legújabb könyvében, a Marci és Merkúrban viszont igazán nincs egyszerű dolga Marcinak. Merkúrt, az új osztálytársukat nem könnyű megkedveltetnie a többiekkel. Pedig Merkúr okos, sőt, gyanúsan sokat tud az űrről… Marci egyből nyomozni is kezd utána.
Ez a történet már kicsit hosszabb, mint a többi Marci-könyv, pont megfelelő átmenet kezdő olvasóknak a meseregények világába. Itt olvashatsz részletesen róla! Kosárba tennéd? Ide kattints!

Kiss Judit Ágnes és a kalózcsalád


a_kalozok_es_a_vajas_keksz_borito_1000px.jpgTi is gondoltatok arra a Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg olvasásakor, milyen nagy kár, hogy a kalózoktól már két fejezet után elbúcsúztak a főhősök? Jó lett volna még olvasni róluk! Mennyi kaland eshet meg egy olyan kislánnyal, mint Pandara Piszkis, aki nem jár iskolába, de elvezet egy hajót?! Vagy egy kisfiúval, Felderen Piszkissel, aki a vihar közepében szeretne hajózni, pedig utasainak még a széle is sok? Nem is beszélve Gurina Piszkisről, aki rettegett, rumivó medve, hajóskapitány és a két kalózgyerek anyukája egyszemélyben!

Szerencsére nem kellett sokat várni, már meg is jelent a Most én olvasok!-sorozatban az első, nagybetűs történet A kalózok és a vajaskeksz címmel.

Ha elolvasod a könyvet, megtudhatod, miért mondja Gurina egyre gyakrabban, hogy “a vasmacska rúgja meg”! S az is kiderül, hogy boldogul három tapasztalt kalóz, ha nincs alattuk se hajó, se tenger, csak a büdös, szárazföld-szagú szárazföld.

Rendeld meg most itt a Zsálya hercegnőt, itt pedig a Kalózok és a vajas kekszet!

Vadadi Adrienn és az Alma utca

oten_a_kohegyen_borito_1000px.jpgKezeket fel, ki olvasta Vadadi Adrienntől az Alma utca 22. és a Nyomás a suliba című könyveket? Biztosan szomorúan halljátok, hogy Elek bácsival történt egy s más kellemetlen esemény azóta, hogy átemenetileg elbúcsúztunk tőle.
A jó hír viszont, hogy sem ő, sem a kutyája, Lajos nem maradnak magukra. Hogyan sietnek a segítségükre és ehhez miért pont a titokzatos Kőhegyre kell eljutniuk a segítőkész gyerekeknek, Bozónak, Zsigának és Julkának, na és persze hogy hány nyalókát fogyaszt mindeközben Zsiga?

Megtudhatjátok az Öten a Kőhegyen című vadiúj kötetből!

Wéber Anikó és Cinke

31865.jpgCinke onnan kapta a nevét, hogy jó barátságban van a madarakkal. Egyébként egy kedves és szerény kisfiú, nagyon elfoglalt szülőkkel.
Az első róla szóló mese is szerényen megbújik a 3-5-8 perces mesék utazáshoz és kalandozáshoz című kötet többi meséje között. Pedig már ebben a történetben is olyan helyekre jut el, mint Karakánország, Selyem-part és Százkincs-sziget!

Aztán Cinke iskolás lesz és egy önálló kötet, a Visszhangország főszereplőjévé is válik. Valami fontosat elveszített ugyanis, amit Visszhangországban, az elveszett dolgok birodalmában találhat csak meg.
Már csak azért is érdemes elolvasni ezt a könyvet, hogy tudjuk, pontosan hol keressük az elveszett dallamunkat, karóránkat, tükörképünket vagy elfeledett nagymamánkat, ha egyszer mi is eljutunk Visszhangországba.

Ha a 3-5-8 perces mesék között szeretnéd elolvasni Cinke kalandjait, kattints ide, a Visszhangországért pedig ide!

Szabó Borbála és az átváltozott gyerekek

kisvasut_a_pinceben_borito_1000px.jpgMiklóst, Tomsit és Kamillát, az átváltozott gyerekeket nagyon irigylem.

Gyerekként mindig kíváncsi voltam, mit csinálnak éjszaka a játékaim - a három testvér pedig láthatja a sajátjait egy igazi éjszakai mentőakcióban! Időnként én is szívesebben lettem volna kisbaba vagy felnőtt, mint ovis vagy iskolás. Miklós és Kamilla ki is próbálhatják, milyen ötéves fejjel babatestbe kerülni, vagy felnőttnek lenni hétéves aggyal. (Annyit elárulok, hogy azóta ők már nem irigykednek a többi generációra).

De én tovább irigykedem rájuk, hisz nemcsak Az átváltozott gyerekek-ben, hanem a Most én olvasok! sorozatban is csupa olyan dolog történik velük, amit én is szívesen kipróbáltam volna. Az átszívó porszívóban és a Ne legyél mindig rendes című történetben például a címadó háztartási gép átszívja őket a nagymamájuk kisgyerekkorába. Hogy, hogy nem, mire "visszaszívódnak", a kislány-nagymama fényképei a fotóalbumban mosolygósabbá válnak, hála az unokáknak…

A sorozat legújabb, friss-ropogós kötetében, ami a Kisvasút a pincében címet viseli, a porszívó egyenesen a második világháború idejébe szippantja a gyerekeket. A tét nem kisebb, mint hogy sikerül-e a címbeli kisvasutat megmenteni a bombázás elől, illetve hogy mi sül ki abból, ha Mamó nem hallgat a szüleire…és még egy titokzatos ballonkabátos idegen is felbukkan a pincében! Fontos kérdéseket vethet fel a gyerekekben a történet, amikből fontos családi beszélgetések születhetnek.

Mindez a Szabó Borbálától jól megszokott könnyed, humoros tálalásban.

Kattints ide az Átváltozott gyerekekért, ide pedig a Kisvasút a pincében című történetért!

Dávid Ádám és Koppány

32781.jpgEgy család, ahol mindenkinek vörös a haja. Ahol az apuka komponál, a gólkirálynő nagymama stoppol, Milán a focipályán tombol, Koppány koppol vagy épp dúrmoll. (Nem, nem fogom elárulni, hogy kell koppolni vagy dúrmollni, kénytelenek lesztek elolvasni a A Virág utcai focibajnokság című könyvet, hogy megtudjátok!) Dávid Ádám furfangos szójátékai és szeretetteljes humora miatt végül ez lett az első fociról (is) szóló történet, ami felkerült a kedvenceim listájára.
Koppány szerencsére nem fogy ki az ötletekből a focibajnokság végével. További történeteket olvashatunk róla a Most én olvasok!-sorozatban. A Koppány betűket firkál című kötetet azoknak ajánlom, akik új osztályba kerülnek, és leleményes, titokzatos és humoros módon ismerkednének új társaikkal. Tanévkezdéshez ideális olvasmány! Ha pedig jön a rossz idő, kezdő olvasók ragadják meg a Koppány szavakkal focizik című könyvet, aztán máris kipróbálhatjátok a családdal a szófocit!

Rendeld meg itt a Virág utcai focibajnokságot, itt pedig a Koppány szavakkal focizik című mesét!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • A nagy Most én olvasok!-lexikon

  • Hát te melyik bolygóról jöttél?

  • Amikor a tündérmesében a hercegnő siet a herceg segítségére

  • Te emlékszel, mit felejtettél el?