Miért olyan piszkosul jók a kamasznaplók?

Most megmutatjuk, hogy miért kattannak rá gyerekek a naplóregényekre!

Már 8 éves kortól egészen 14-ig tombolt a napló őrület. A kamaszok magabiztosan sorolják, milyen könyveket szeretnének mindenképpen megszerezni, elolvasni és birtokolni. Szépen kérlek, ezen a ponton ahelyett, hogy leszólnád, miért nem a kötelezőket bújja, miért nem olvas valami értelmesebbet, mosolyogj egy nagyot, mert hízhat a májad: a te gyereked már megszerette az olvasást, és a legkritikusabb korban is kitart mellette!

Ráadásul most január 18-ig 20% kedvezménnyel szerezheted be a legmenőbb sorozatokat. Az akcióban ráadásul más vagány és vicces könyveket is találsz.

Kattints ide a kedvezményért és tedd a kosaradba a legmenőbb kamaszregényeket!

Ha van kiskamasz a családban, biztos megvolt már a Ropi-őrület, és nem újszerű az érzés, amikor a gyerek New York Times Bestsellereket szeretne a megjelenésük pillanatában azonnal birtokolni. Van az a típus, aki ilyenkor megijed: mi ez az ostobaság, miért nem olyan könyveket olvas a gyereke, mint anno ő? Sokan azt gondolják a népszerűség kulcsa, hogy nyelvileg silányak, tele vannak egyszerű grafikákkal, sőt mi több, a kemény kötésük és vastagságuk ellenére alig van benne tényleges szöveg. Olyat is hallottam már, hogy ezek nem is "rendes" könyvek. Valóban érdemes ilyenkor felvenni a kesztyűt, és a kötelezőkkel riogatni a gyerekeket, vagy jobb, ha hagyod, hogy élvezze az olvasás nyújtotta varázslatot?

Most a naplóregények népszerűségének úgy megörültünk, hogy január 18-ig 20% kedvezménnyel teheted a kosárba a legmenőbb sorozatokat. Kattints az akcióra, ahol a naplók mellett még sok már meglepetést is találsz kisebb és nagyobb kamaszoknak.

diary.jpg

A legfőbb kérdés pedig az: szeretnéd-e, hogy a gyereked a szabadidejében, töltődés, esetleg pihenés céljából olvasson, vagy csak annak van értelme, ami klasszikus, műveltet, ami nehéz és izzasztó?

Gondolom, már gondolod, hogy szerintem örülj annak, hogy olvas! És tedd elérhetővé számára a vágyott irodalmat! A gyerek nem véletlenül kattan rá valamire, ahogy te sem:a naplók segítenek feloldani a kiskamaszok számos belső feszültségét. Könnyű viszonyt kialakítani a E/1-ben személyes vallomásait, legtitkosabb és érzékenyebb dilemmáit megvalló elbeszélőkkel, mikor ők maguk nehezen lépnek őszinte és tudatos diskurzusba saját magukkal. Pont ebben segít az irodalom!

Ha már idáig eljutottatok, szerintem örülj! Eddig nagyon jó munkát végeztél! A gyereked szereti a könyveket, egyáltalán szívesen szánja a suli után fennmaradó idejét olvasásra, ami már önmagában nagyon nagy siker. Az olvasáskutatók szerint 12 éves korban veszítjük el az olvasókat, itt ábrándulnak ki az irodalomból, és alakul át az eddig élvezett, akár imádott időtöltés kötelező nyűggé. Pedig nem kéne. 

diary2.jpg

Most nem térek ki arra, milyenek a magyarórák, miért ezt és miért nem azt olvassák, mi a jó ebben és mi a rossz, de annyit engedj meg nekem, hogy megvédjem ezeket a kíváncsi, lelkes kis gyerekeket, mert megtalálták azokat a köteteket, amiket élveznek, amik az ő humorukkal, az kiskamasz nyelvükön az ő problémáikról szólnak. Ez pedig azt jelenti, hogy ráéreztek a befogadás igazi ízére! Értelmezik az olvasott szöveget, reménykednek, hogy hogyan fog folytatódni a sztori, talán meg is jósolják a legnagyobb fordulatokat, aztán pedig elgondolkoznak az olvasottakon, és rászánják a szüneteket, hogy megbeszéljék az élményeiket. 

Ennél jobban nem is haladhatnának!

Mutatok pár naplóregényt, ami a legmenőbb a sulisok között. Ezek a grafikákkal gazdagon megtűzdelt szellős szövegek tele vannak iskolás élményekkel, kiskamasz megtapasztalásokkal, generációs kérdésekkel és nem utolsó sorban sodró és fergeteges humorral. Meg kell, hogy nyugtassalak, ezek a könyvek tényleg segítenek nekik!

student.jpg

Ropi sorozat, ráadásul új kötettel: Egy ropi naplója 11.

26902.jpgVéééééééégreeeeeeeeeeeee! Megjelent Jeff Kinney nemzetközi bestsellersorozatának 11. kötete! Az igazság az, hogy a Harry Potter-sorozatot is lehetett és lehet most is bírálni, de az vitathatatlan, hogy varázslatosan addiktív, és egy olyan generációt nevelt ki, amit egy életre megnyert magának az olvasás oltárán. Hasonló a helyzet a Ropi-könyvekkel is. A gyerekek sokszor ezen a sorozaton tanulnak meg biztosan olvasni, a Washington Post szerint "a valaha volt egyik legsikeresebb gyerekkönyvsorozat". Ráadásul Greg Heffley, alias Ropi tényleg nagyon vicces! Felnőttként olvasva tele van jobbnál jobb utalásokkal, a komikumát a gyerekek pedig egyenesen imádják. A legújabb kötetben Ropi úgy érzi, mintha az élete meg lenne rendezve, mintha az egészet kamerára vennék és a lencse másik végén milliók követik minden botladozását. 

Kíváncsi vagy, melyik kötetben milyen akadályokat kell leküzdenie Ropinak? Akkor kattints ide!

A Zizi naplója sorozat 7 kötettel büszkélkedhet

26172.jpgRachel Renée Russell, amerikai írónő, kétlányos anyuka a Zizi-sorozatával (Dork Diaries) lopta be magát a csajok szívébe. Zizi, alias Nikki Maxwell igazán hűséges a naplójához, amint akad egy kis ideje, máris bejegyzi a legizgalmasabb kalandjait, ami nem is csoda, hiszen vele aztán tényleg mindig történik valami. Az első kötetek tele vannak szociális megpróbáltatásokkal, míg a hetedikre csupa olyan dologgal találkozunk a könyvben, amiről minden kislány álmodik, amikor meglegyinti a kamaszkor. Most Nikki a barátnői, Cloe és Zoey társaságában a csajos popbandájukat szeretnék befuttatni, amire még komoly esélyük is adódik. A lányok szerethető, hétköznapi karakterek, akiket van, hogy menőbb, gazdagabb és undokabb lánytársuk keményen piszkál, előfordul, hogy szerelmesek lesznek, és az önbizalom és önmarcangolás között egészségesen egyensúlyozva szépen lassan, kötetről kötetre tudatosabbak, érzőbbek és okosabbak lesznek

26802.jpgNincs olyan kamaszlány, aki ne olvasná el rajongva a zizi csajok kalandjait. Én 8 éves kortól ajánlom, mert nyelvileg egyáltalán nem rossz, sőt mi több, kreatív és szellemes. Úgy tud banálisnak tűnő kamaszlányos lenni, hogy közben nem kellemetlen, nem butít, sőt, a maga módján finoman vezet a fejlődés útján.

Vagány, vicces és tele van igazán csajos képekkel. Ha egy Zizi-kötetet elolvas egy kislány, nagy sikerélménye lesz, ami motiválni fogja őt a továbbiakban. 

A sorozat eddigi részeit itttalálod.

Ha pedig szeretnéd, hogy a lányod ne csak olvasson, hanem ő maga is gyakorlatot szerezzen az írásban, akkor mindenképpen szerezd be az Egy Zizi naplója - Napló kezdőkészletet! Ez tuti minden kislányt inspirálni fog, ugyanis ebben a csomagban van egy egy saját, külön bejáratú napló, egy toll, matricák, egy könyv és egy akasztó az ajtóra!

Fin Spencer, az irónia követe

25540.jpgNos, akár hiszed, akár nem, nem csak a lányok vágynak világra szóló hírnévre, hanem a fiúk is! (Sőt, azt hiszem minden bosszantóan szórakoztató, egészséges önértékelésű kiskamasz.) Ez Fin Spencer szupervicces naplójából is hamar kiderül. Ez az időszak bizony arról szól, hogy bizonyítanak a világnak, a környezetüknek és ezúttal maguknak is önnön lényük fantasztikumáról. Fin (eddig) kétkötetes naplósorozatával a pazar humorán keresztül mutat rá, milyen nehéz is kamasznak lenni. Megtudhatod, milyen a barátság, a féltékenység, a szerelem, a bizonyítási vágy természete, miközben Finnel együtt elindulhatsz egy úton, hogy jobban megismerd önmagad. 

Ha megjött a kedved, és bírják a rekeszizmaid, akkor a hamisíthatatlan angol humor kamaszváltozatába itt tudsz beleolvasni, további ismertetőket, kritikákat pedig ideés idekattintva találsz. Kíváncsi vagy, nekünk miért tetszik Fin vicces grafikákkal teletűzdelt szellős naplója? Akkor lapozz ide!

A felejthetetlen Léna, aki szeret focizni és fél a hápogó kacsáktól

24364.jpgAzoknak a lányoknak, akik már belejöttek az olvasásba (9 éves kortól) szívből ajánlom Léna sosem unalmas, sosem felszínes, ám annál meghökkentőbb és viccesebb naplósorozatát! Léna mindent feljegyez, ami eszébe jut. Ő így vall erről: „Léna vagyok. Lista Léna. Ez persze nem az igazi nevem. Anya és apa szokott így hívni, mert mindig mindenről listákat írok. Azért szeretek listákat írni, mert sokat segítenek. Ha az ember megír egy listát, akkor könnyebben át tudja gondolni a dolgokat. És erre nagy szükség van néha. Legalábbis nekem, mert én soha nem tudok választani. Mindig attól félek, hogy rosszul választok.” A döntésektől való félelem minden kiskamaszban ott bujkál: ilyenkor már mindenki elvárja tőlük, hogy felelősségteljesen gondolkozzanak és kezeljék a dolgaikat. Ám ez nem olyan könnyű25949.jpg. Össze vannak zavarodva saját maguktól és a világtól, amik tele vannak ellentmondásokkal, összetett helyzetekkel, amiket nem lehet feketén-fehéren megítélni. Ráadásul Léna szülei egyre többet veszekednek. A listák segítenek neki dönteni a hétköznapi helyzetekben – például hogy milyen ruhát vegyen fel és mit csináljon délután, de olyan nehéz kérdésekben is, hogy miért érdemes felnőni és hogyan élje túl a szülei válását. Van, amit még a legszuperebb lista sem tud megváltoztatni, de végül (majdnem) mindennek jó vége lesz! 

Lénáról itt, ittés itt olvashatsz bővebben, idekattintva pedig bele is olvashatsz a szupertitkos naplójába!

Sőt, kíváncsi vagy, mi az a 12 dolog, amit a 12 évesekről mindenképpen tudnod kell? Akkor lapozz!

Ha pedig kíváncsi vagy, milyen menő könyveket ajánlunk a kiskamaszoknak még, akkor lapozz erre a cikkre!

Azt pedig ne feledd, hogy ha megtetszettek a könyvek, akkor január 18-ig 20%-os kedvezménnyel rendelheted meg őket a mindig nyitva tartó webboltunkból!
Ne hagyd ki a vagány és szórakoztató akciónkat!

Kapcsolódó termékek