VITÁZZ VELÜNK! - Varró Dani ciki vagy cuki?

Cikkíróink egymásnak estek és darabokra szednek egy-két könyvet vagy szerzőt, persze csak papíron, betűkkel, sorokkal, mondatokkal. Biztosan állíthatjuk, hogy izgalmas terepen járnak! Mert vitázni jó! Szólj hozzá, szerinted kinek van igaza? Varró Dani ciki vagy cuki? Boldizsár: "Hogy nekem mégsem sikerült megszeretnem a Túl a Maszat-hegyent, az már az én problémám. Azért elmondom, mi nem tetszik benne." Hanna: "Mindenki talál benne morzsákat, kedvenc sorokat, amik aztán családi szállóigékké, a saját életünkre alkalmazható idézhető-ismételhető verstöredékekké válnak."
tovább...

Takács Marival beszélgettünk...

Új interjúnk Takács Marival, az idei IBBY-díjas illusztrátorral készült. A díjat Kovács András Ferenc versgyűjteményének, a Hajnali csillag peremén című kötetnek egészen különleges és a versekhez tökéletesen illeszkedő képeiért kapta. És még azért is, mert számos könyv illusztrációit maga mögött tudja, ahol mindig eredeti, találó, és újszerű világgal találkozhatunk, mint például a Friss tintánál, vagy a Beszél a kéz köteteknél.
tovább...

Az Év Gyermekkönyve-díj

Az Év Gyermekkönyve-díjat az IBBY (International Board on Books for Young People, Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Szekciója ítéli oda az előző év legjobb, legsikeresebb új magyar gyerekkönyveinek. Örömmel és büszkén tudatjuk, hogy a tavalyi díjnyertes könyvünk, a Rumini után idén ismét Pagony-könyv, ezúttal Czigány Zoltán: Csoda és Kósza című mesekönyve kapta a megtisztelő Év gyermekkönyve-díjat.
tovább...

Új interjúnk Berg Judittal, a tavalyi IBBY-díjassal

bergjudit2.jpg1974-ben született Budapesten, 15 éves korában New Yorkban is lakott négy hónapig cserediákként. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerez angol-magyar-drámatanár diplomát. Első könyvét első lányának, Lillának írta, innen egyenes út vezetett a meseírás felé. Ma négy gyermek édesanyja, és hét mesekönyv szerzője. Saját bevallása szerint, három lánya és kisfia nemcsak ihletője történeteinek, de néha ötletgazdáik vagy épp "megrendelőik" is. Történeteit a tematikus szerkesztés és a világos megfogalmazás jellemzik, amit a gyerekek is könnyen megértenek, ám a felnőtteknek sem együgyű. Illusztrátorait igényesen megválogatva könyvei nem csak jók, de szépek is...
tovább...