Pad-társak

avagy Négykezes egy új könyvünkhöz

A Duett hamis hangokra című új ifjúsági regényünkben hol a fiú, hol a lány szemszögéből ismerjük meg az Első Szerelem történetét. Lander és Liselot párbeszéde ihlette Gucsa Magdolna és Fehér Renátó négykezesét. Mindketten 25 évesek, írók, költők, a Körhinta Kör tagjai, akik a könyv elolvasása után külön-külön leírták első benyomásaikat. Hallgasd meg őket, aztán merülj el a Duett hangjaiban.

tovább...

Hazai krimi kiskamaszoknak

Nemere István: Lidércfény Nyomozóiroda - A nádas titka - Tilos az Á Könyvek, 2014

A címbe azt is írhattuk volna, hogy Szabadság, barátság, kalandság, avagy Tüskevár-történet a mobiltelefonok korában. Mert mindgyik állítás igaz Nemere István új regényére, mely a Tilos az Á Könyvek gondozásában jelent meg. A könyv valószínűleg nem csak a kiskamaszok körében lesz népszerű, szívesen olvassák majd a nosztalgikus érzelmű felnőttek is, hogy miért, azt Mészáros Márton irodalomtörténész, a KRE BTK Gyermek- és Ifjúsági Irodalom Kutatócsoport tagja elárulja... Aztán csak vessétek bele magatokat a nyomozásba!

tovább...

A csillagok is hibázhatnak?

kamasz-kritika: John Green - Csillagainkban a hiba című

Farkas Zsombornak hívnak, 17 éves vagyok és Zalaegerszegen élek. Szabadidőmben sokat zenélek és olvasok. Ezeket nagyon szeretem, és úgy gondolom, hogy a kettő nem áll olyan távol egymástól. Mert a zene és a jó könyv teljesen kiragad a hétköznapok világából. De vajon megéri-e elolvasni egy hosszú könyvet, ami lehet, hogy nem is fog tetszeni? Úgy gondolom ezt a kérdést mindenkinek magának kell megválaszolnia... Olvasónk ajánlója a Csillagainkban a hiba című könyvről.

tovább...

Duett hamis hangokra

Részlet Bart Moeyaert regényéből

"Néha leküzdhetetlen vágyat érzek arra, hogy írjak. Mint ahogy most is. Odakinn süt a nap, s az emberek ilyenkor boldogan sütkéreznek a szabadban. De én nem, mert nekem írnom kell. Ilyenkor mindenki azt mondja nekem, hogy bolond vagyok. Menj ki a friss levegőre, ahelyett, hogy a szobádban kuksolnál és írnál! Ez az utolsó szó mindig nagyon lekicsinylőn hangzik a szájukból. Pedig ilyenkor én egy fiút, egy lányt és az ő világukat láttam magam előtt. Pontosan tudom, hogy beszél Lander, hogy néz ki Liselot, és hogy milyenek együtt. Életük egy évének története duettben előadott dalként visszhangzik a fejemben. Eleinte gyönyörű, érzelmes és harmonikus a dallam, de aztán jönnek a hamis hangok." 

tovább...

Lidércfény Nyomozóiroda - A nádas titka

Részlet Nemere István regényéből

Vajon mit csinál négy pesti gyerek a világvégén megbújó kis határ menti faluban? Nyaralni érkeztek, de komoly kalandokba, igazi bűnténybe keverednek bele. Új, izgalmas ifjúsági regényünket Nemere István írta, olvassátok el könyvének eső fejezetét itt és most, a regényt pedig keressétek a boltokban, a címe: Lidércfény Nyomozóiroda - A nádas titka

tovább...

Sajnálkozás helyett (s)írás

John Boyne: A csíkos pizsamás fiú

"Gáspár Miksa vagyok, és a Radnótiba járok hetedikbe. Sok éve írogatok, főleg verseket, de prózát is. Eddig könyvajánlót nem sokat írtam, de szeretem a (főleg irodalmi) kihívásokat. "Szakterületemnek" a köszöntő-írást mondhatom, de ha időm engedi, és van ihletem, más műveket is alkotok. Olvasni is nagyon szeretek, és nagy rajongója vagyok egyébként a Tilos az Á Könyveknek, és persze az Időfutárnak."

Miksa most A csíkos pizsamás fiúról írt gondolatait osztja meg veletek.

tovább...

Korlátok nélkül

Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései; Alexandra, 2012

Bár Stephen Chbosky a regényírás mellett forgatókönyvírással és filmrendezéssel is foglalkozik, a legtöbben valószínűleg az Egy különc srác feljegyzései című könyv – vagy ha más nem, az ez alapján készült film – kapcsán találkoztak a nevével. A modern Zabhegyezőként kikiáltott regényben Chobsky a tizenéves Charlie első középiskolai évének eseményeivel kapcsolatos gondolatait tárja fel számunkra, legalább annyira eredeti és humoros köntösbe bújtatva, mint ahogy azt Salinger tette több mint hatvan évvel ezelőtt. – Bánáti Anna ajánlója.

tovább...

A szerelem matematikája

Semmi meglepő nincs abban, ha egy kamaszsrác álma az, hogy híres legyen és bukjanak rá a nők. Azonban Colin meglehetősen szokatlan módon próbálja elérni ezeket a célokat, ugyanis rocksztár karrier helyett Nobel-díjra pályázik, és sportkocsik helyett matekkal csajozik. - Vujovits Júlia ajánlója

tovább...

Szabi nyála

részlet az Időfutár 3. részéből

A sorozat harmadik kötetének, a Próbák Palotájának részletét olvashatjátok el, ahol kiderül, hogy a fiúk megnyerték a fizikaversenyt, Zsófi szerelmet vall Tibinek és Bulcsú fantasztikus találmánya, a féreglyuktelefon is működik...

Hogy miért fontosak ezek, az kiderül, ha elolvasod az egész könyvet, nem fogod letenni!

tovább...

Sütihasználati beállítások