Megtalálni a Napos Oldalt

könyvek már nagyon nagyoknak, sőt

Két komoly, már-már kemény könyvet ajánlunk elsősorban az érettebb 18 éveseknek, de még inkább a felnőtteknek.

Összeomlott és újraépítésre váró életek, egyéni és társadalmi válságok jelennek meg ezekben a könyvekben, a szereplők az élet nagy kérdéseire keresik a választ. Merészebb olvasóink élvezni fogják a könyveket. - Munkácsi Anna ajánlója

tovább...

Egy szuper sorozat

KAMASZKRITIKA

Olvasd el, mit gondol Király Csenge, 12 éves, hatodikos osztályos tanuló az Időfutárról! Aztán persze olvasd el te is a könyveket! :)

tovább...

Egy különleges elme csodálatos útja

Reif Larsen: T.S. Spivet különös utazása, Sanoma, 2013

Beszédes címlapja van a könyvnek. Egy kisfiút látunk rajta, amint egy hatalmas bőröndöt és egy mellé kötött jegyzetfüzetet húz maga után egy kiskocsin. A kocsi oldalán egy név áll, halott öccsének a neve, mint nemsokára megtudjuk. A háttér egy magányos tanya, valahol Ameriában. A cím fölöttük egy Amerika alakú cetlire felírva látható. A helyzet világos: A kisfiú hátrahagyva a tanyát, legfontosabb dolgait magával cipelve elindul. De hova és miért? - Kovács Tamás ajánlója

tovább...

Levegőt!

Maria Teresa Maia Gonzalez: Szeretettel, Beatriz (Pongrác Kiadó, 2013)

Mindegy, hogy egy gyerek szemüveges, fogszabályzós, kövér vagy sovány, okos vagy buta, bárki lehet iskolai zaklatás áldozata. Még csak az sem kell, hogy szokatlan legyen a keresztneve vagy stréberkedjen órán: ha valakit kinéznek a társai, nem számít, hogy a világ legátlagosabb gyerekéről van-e szó, elég egy apró véletlen, és máris megindul a végeláthatatlan szekálás. Maria Teresa Maia Gonzalez könyve egy rendkívül fontos és aktuális témát, az iskolai terrorizálás kérdését dolgozza fel. – Bánáti Anna ajánlója.

tovább...

Diszlexiás szabadságharcos, avagy A Hold legsötétebb oldala

A Hold legsötétebb oldala borzasztó komoly dolgokról szól, mint az igaz barátság, elfogadás és szabdságharc. Ezeket a témákat nehéz beadagolni úgy egy kamasznak,hogy ne legyen bugyata tanmese jellege, Sally Gardner mégis megpróbálkozott ezzel, méghozzá elég ügyesen. - Vujovits Juli ajánlója.

tovább...

Ponyvát? Nekem ne!

Ha azt nehéz meghatározni, mi a gyerekirodalom, akkor az ifjúsági irodalmat - különösen annak a 14 éven felüli részét - még sokkal nehezebb meghatározni. Hiszen 16 évesen párhuzamosan olvashat az ember Dosztojevszkijt és Roald Dahlt, avagy kicsit korábban Victor Hugot és Sue Townsendet. Ahogy vannak olyan művek, amelyek átkerültek a gyerekirodalomba, noha nem gyerekeknek íródtak (pl. a János vitéz vagy a Rongyszőnyeg), így vannak olyan szépirodalmi klasszikusok, amelyek lassan lecsúsztak a korosztályt illetően az ifjúsági kategóriába - legjobb példa talán az Utas és holdvilág és a Bűn és bűnhődés, amiket az oktatás véletlen jótétményeként a legjobb korban olvashatunk.

tovább...

Három korosztály, három világ, három sztori

új regények kamaszoknak

A kamaszkor tele van meglepetésekkel, ahogy ez a az ajánló is. Három különleges ifjúsági könyvről írt nektek Munkácsi Anna. Legyél kíváncsi, nyitott, szerelmes, kalandra vágyó és olvass!

tovább...

Piano forte

Tipti blogja

Ez a könyv a mindent elsöprő szerelemről szól, arról a hihetetlen szenvedélyről, amelyet olyan sokan táplálnak a világon a zene iránt.  És főként egy fiú, Frederico, zongorázás iránt érzett szerelme a téma.- írja a 17 éves Tipti, aki reményeink szerint több más kamasz olvasóval együtt 2014-ben a ti segítségetekre is lesz abban, hogy megismerjétek milyen ifjúsági könyvek jelennek meg, és hogy kinek miket érdemes olvasnia, vagy esetleg nem olvasnia. Mert nincs jobb kritikus azoknál, akiknek szánták a könyvet.

tovább...

Hajsza a vonaton

Dávid Ádám: Millennium expressz - A potyautas, 2013, TilosazÁ

A századforduló Budapest történelmének talán legizgalmasabb korszaka. Se előtte, se utána nem látott fejlődés, pezsgő világvárosi élet. Millenniumi lázban ég az egész város, építkezések mindenütt. Jó ötletnek tűnik erről a korról írni könyvet: mindenki tud róla valamit, de egészen biztosan nem mindent. Rengeteg érdekes dolog történt akkor,  és ma is lépten-nyomon belebotlunk ennek az időnek az emlékeibe. Még jobb ötlet ifjúsági könyvet írni, gyerekeknek bemutatni valamit a századfordulóból. A témával könyvek százait lehetne megtölteni. Dávid Ádám csak egyet tölt meg, de azt alaposan.  - Kovács Tamás ajánlója

tovább...

Sütihasználati beállítások