2018 legjobb könyvei

Ismerd meg az év (szerintünk) legmenőbb gyerek- és ifjúsági könyveit!

2018 (is) a gyerekkönyvek éve, ha fel kellene állítanunk egy tízes listát, bizony bajban lennénk. Úgyhogy ehelyett most rangsorolás nélkül összeszedtük számotokra a kedvenceinket, hogy ti is jobban átlássátok, mit érdemes levenni a könyvesboltok polcairól. Ti hozzátennétek még valamit?

 

Harcos Bálint: Szofi átváltozikszofi.jpg

Egy igazi átváltozós mese, melyet minden ovis szeretni fog! Szofi vásárolni megy Mamával egy nagy áruházba. Mennyi csillogós ruha és mennyi tükör! Jól lehet itt átváltozósat játszani, főleg egy új baráttal… Szofi és Tomi elszaladnak, és a boltban egyszer csak megjelenik két bohóc. Aztán egy fa és egy bokor. Majd két oroszlán. Végül egy hatalmas dínó! Ajjaj, mi történik itt?

Ugye, ti is szeretnétek, hogy egy egész áruház a tiétek legyen? Hát még Szofi! Gyertek, lessetek be Szofi titkos ruhatárába és nézzétek meg Cristina Quilez illusztrációit!

Tedd a kosaradba itt!

Dániel András: Tengerre, kuflik!tengerre_kuflik_borito_1000px.jpg

Itt a 9. kufli-kötet két újabb hihetetlen kalanddal az egész családnak!Ki hitte volna, hogy a kuflik elhagyják a kupacukat, és tengerre szállnak? Vajon tényleg elindulnak, végigplocskolják a rét pocsolyáit, hogy a tengeren megküzdjenek a természettel és más tengeri kalandorokkal? Te el tudod képzelni a kuflikat egy igazi tengeri csatában? Na ugye, hogy mindenütt jó, de a legjobb egy kuflikupacon henyélni! Az egyetlen bökkenő, ha a végtelen heverészés közben egyre szutykosabb lesz a kupac. Talán itt volna az idő,hogy egy kicsit kitakarítsanak, legalábbis Hilda szerint...

Kalandozz a kuflikkal a kupacon innen és a tengeren túl!

Rendeld meg itt!

Marék Veronika: Boribon pancsolboribon_pancsol_borito_1000px.jpg

Nyaralj együtt Boribonnal! A legkisebbek népszerű sorozata újabb, igazi nyárváró résszel bővült!A legújabb mesében Boribont és Annipannit várja a hűs víz, ám Boribon megijed, amikor a mélyebb vízbe merészkedik. Ráadásul a homokvár építés sem megy úgy, ahogy szeretné. Vajon végül megszereti a pancsolást és sikerül homokvárat építenie? Kiderül a történetből! 

Tedd a kosaradba itt!

Berg Judit–Agócs Írisz: Maszat űrhajózikmaszat_urhajozik_borito_cmyk.jpg

Ismét egy jól ismert és kedvelt sorozat következik egy újabb résszel.Az új Maszat-könyv első meséjében a kisfiúhoz vendégségbe érkeznek barátai, Sári és Misi, de nem tudnak megegyezni abban, hogy mit építsenek. Még szerencse, hogy egy bunkiban könnyedén elfér egy babaház és egy benzinkút is! A második mesében a képzelet még tovább szárnyal, és a gyerekek még az űrbe is eljutnak! Derítsd ki, miért szeretik Maszatot a gyerekek!Rendeld meg itt!

Julia Donaldson – Axel Scheffler: A madárijesztők esküvőjea_madarijesztok_eskuvoje_borito_cmyk.jpg

Egyszerre vicces és megható képeskönyv, mely nem csak a szerelmes ovisok szívét fogja megdobogtatni..."Két madárijesztő, Rozs Réka s Zab BenceMindennap a madarakat ijesztette.És mivel szerették egymást nagyon régen,Bence egy nap így szólt: – Légy a feleségem!Csodás esküvőnk lesz, olyan, amit senkiSoha az életben nem fog elfeledni.”Drukkoljunk Rékának és Bencének, hogy ebben a kalandos, megható és vicces történetben (hiszen Julia Donaldson írta, Axel Scheffler rajzolta, Papp Gábor Zsigmond fordította!) minden úgy sikerüljön, ahogy elképzelték.

Legyen a tied a legszebb ovis szerelmeskönyv itt!

Kalas Györgyi: Tilda és a kövér macska28834.jpg

Megjelent a népszerű újságíró és blogger, Kalas Györgyi új gyerekkönyve, mely igazi nyári kalandregény étteremben várakozáshoz, strandra, nyaraláshoz! A főszereplő, Tilda egyedül unatkozik anyukája éttermében, a Bodzásban. Pedig a barátai jobbnál jobb helyeken nyaralnak. Csak neki kell otthon ülnie, míg az anyukája a híres vendégekre főz! Ám beüt a katasztrófa: valaki tönkre akarja tenni a családi éttermet. Vajon ki terjeszt gyanús pletykákat a kisvárosban? Ki feni a fogát a Bodzásra? Lehet, hogy mégis Tilda nyara alakul a legizgalmasabban? A kislány biciklire pattan, hogy kinyomozza a rejtélyt, sőt még a főzőtudományát is megcsillogtatja! Szalay György illusztrációt is nagyon szeretni fogod, olvass bele a könyvbe itt!

Rendeld meg itt!

Annie M.G. Schmidt: Ábel és a repülő liftabel_es_a_repulo_lift_borito_cmyk.jpg

Újabb  izgalmas és vicces kalandregény Annie M.G. Schmidttől, a holland irodalom királynőjétől, a tőle megszokott tökéletes stílusban.

Középházán végre megnyílt a nagyáruház! Ábel örömmel beáll liftes fiúnak, ám első munkanapján máris döbbenetes dolog történik vele: a lift, utasaival együtt, kirepül az áruház tetején, és meg sem állnak Amerikáig! Hőseink: Trampli úr, a siránkozó üzletember, Csalogány kisasszony, az énektanár, és Laura, a gumitestű tornászlány a Central Parkban rendezkednek be, és próbálnak szerencsét. Amikor nyakukon a rendőrség, akkor pedig irány: Dél-Amerika! Persze ott is hamar forró lesz a lábuk alatt a talaj... Ha te szeretted Erich Kastner regényeit, akkor ez a könyv is igazi családi kedvenc lesz majd! Olvass bele a regénybe itt!

Tedd a kosaradba itt!

Magyar mesék lázadó lányoknakmagyar_lazado.jpg

A nemzetközi siker után megjelent a Magyar mesék lázadó lányoknak, amely huszonöt magyar nő történetét meséli el. Ezek a történetek picit hosszabbak, mint az ötletadó köteté, de legalább annyira fontosak, ha nem fontosabbak. Magyarországon - ha lehet - még sarkalatosabb kérdés a nők szerepe, mint tőlünk nyugatabbra, ezért fontos, hogy a gyerekek (nemre való tekintet nélkül) találkozzanak olyan magyar nőkkel Zrínyi Ilonától Polgár Juditig, akikre felnézhetnek, és akikhez talán éppen magyarságuk miatt jobban is tudnak kötődni. A kötetet olyan kortárs szerzők és illusztrátorok nevei díszítik, mint Tóth KrisztinaSzabó T. Annavagy Szegedi Katalin, többeket közülük Pagony-könyvek írójaként vagy rajzolójaként is ismerhettek.

Rendeld meg itt!

Kertész Erzsi: - Panthera 3. A párduc hazatérpanthera3_a_parduc_hazater_borito_cmyk.jpg

Itt van a népszerű sorozat harmadik része: vajon mi oka lehet krónikásunknak, Kismukknak arra, hogy visszatérjen a hógömbbe? Nem volt elég egyszer átélni a hajmeresztő kalandot a Pantherán? Márpedig a csapat újra hegyet -mászik! Mert nem elég, hogy Márkus megjelenik Rozi néni konyhájában, és ráadásul Mihály fontos megbízást kap, a tetejébe még Jácint is fogságba esik. Noémi pedig cselekszik. Mert muszáj visszaállítani azt, ami kizökkent. De vajon mit keresnek Rozi néniék mindeközben egy luxushajón? Mindez kiderül az utóbbi évek legizgalmasabb kalandregényének harmadik részéből.Ezt olvasd a Rumini után és az Időfutár előtt!Tedd a kosaradba itt!


Hakon Ovreas: Feketeofeketeo.jpg

A norvég Hakon Ovreas a Barni, a szuperhőssel már belopta magát a szívünkbe. Az északi gyerekirodalom szerelmeseként mi mást írhatnánk fel először a szüneti listánkra, amit a szuperhős-sorozat legújabb részét (ami amúgy önmagában is megállja a helyét), Teó és Sandy rendhagyóan romantikus történetét. Sandy, az új lány óriási buborékot tud fújni a rágójából. És az anyukája híres rockénekes. Valahányszor megpillantja a lányt, Teónak lángba borul az arca és a szíve heves kalapálásba kezd. Teo is szeretne híres lenni. Mondjuk híres gitáros. Vagy valahogy, bárhogy bekerülni az újságba, például úgy, hogy megment valakit... vagy valamit. Amikor a jól kifundált híressé válási akció nem a tervek szerint alakul, akcióba kell lépnie a szuperhős Feketeónak és két hű társának, Barninak és Kéklának.Ezt a könyvet 7-14 éves gyerekek számára ajánljuk.

Rendeld meg itt!

Abszolút Clarice Beanabsz.jpg

Lauren Child a világ egyik leghíresebb gyerekkönyvírója, aki itthon inkább Charlie és Lola-sorozatáról vált ismertté, sikerét azonban éppen annyira a Clarice Bean könyveinek köszönheti. Clarice Bean egy igazán tündéri és belevaló kislány, aki mindig gondolkodik valami egetrengető terven, kalandon, rejtélyen, nem véletlenül, hiszen kedvenc nyomozója Ruby Redfort a példaképe. Az Abszolút Clarice Bean könyv a könyvben, egyszerre olvashatjuk Ruby titkosügynök és Clarice Bean és kissé szétszórt családja mindennapi kalandjait. Clarice történetei a már magabiztosan olvasó kisiskolásoknak készültek. Tökéletes könyv az olvasás megszerettetésére: nagybetűs, játékosan elrendezett szövegrészekkel, illusztrációkba ágyazott mondatokkal, Child szerethető rajzaival, rövid fejezetekkel és persze csavaros, szórakoztató, humoros történetvezetéssel nem is lesz szükség a kisiskolások rábeszélésére, hogy olvassanak még egy kicsit a Clarice és Ruby kalandjaiból. 

Rendeld meg itt!

Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világotgipsz_borito_1000px.jpg

"Anyának egy csomó minden hiányzik, ha velem van. Nekem meg akkor hiányzik egy csomó minden, ha anya nincs velem.”

Felicia dühös az egész világra. A szülei épp elváltak, és ez az első nap, amikor Bertával, a húgával az apukájuknálalszanak. Ez a vártnál is sokkal rosszabbul alakul... Ráadásul Berta szánkóbalesete miatt az egész család összezárva tölti a teljes napot a kórház sürgősségi osztályán. Felicia nekivág a kórház folyosóinak,rengeteg kalandba keveredik, mindenféle érdekes gyerekkel fut össze, köztük egy nagyon vagány fiúval, Adammal is... Kezdd el a regényt itt!

Tedd a kosaradba itt!

 
orias_borito_1000px.jpg

Kate Scott: ÓriásRájöttem, hogy számomra ez a boldogság. Okésnak lenni.”

Anzo nagyon-nagyon kicsi. A szülei nagyon-nagyon magasak és hangosak. Talán ezért nem hallják meg, amit mondani szeretne nekik. Mit kéne tennie Anzónak, hogy a szülei meghallgassák, az iskolában ne csúfolják, és végre a legjobb barátain kívül más is észrevegye, hogy milyen fantasztikus és tehetséges? Amikor rajzaival megnyeri a képregényszövetség különdíját, elhatározza (vagy inkább a barátai határozzák el helyette), hogy a kezébe veszi a sorsát. Lehet, hogy néha nem árt kockáztatni, és bízni benne, hogy a legjobb dolog igenis meg fog történni velünk.

Rendeld meg itt!

Bajzáth Mária: A rabbi és az oroszlána-rabbi-es-az-oroszlan.jpg

A Bajzáth Mária által válogatott A rabbi és az oroszlán című gyűjteményben zsidó meséket, legendákat találhatunk. A kötet több nagy fejezetből áll, így találhatunk állatmeséket, de bölcs zsidókról szóló történeteket, élet és halál kérdéseiről, jóról és rosszról, hazugságokról és igazságokról is olvashatunk. Fontos mesék és megőrzendő értékek gyűjteménye ez a kötet, amely vallási hovatartozástól független irodalmi értékekkel bír, és ugyanolyan élmény felnőttek számára is a sok különleges történet, mint a gyerekeknek. Így ezt a kötetet nem csak esti meséléshez, de elmélkedéshez, beszélgetésekhez is ajánljuk. A gyűjteményt Herbszt László precíz, szimmetrikus, visszafogott színvilágú rajzai díszítik, ami a szépirodalmi igényű szöveggel igazán különleges ajándékká teheti azt.

Rendeld meg itt!

Rosemarie Eichinger: Esznek-e a halottak epertortát?
epertorta.jpg

Ez már valami! Végre valaki, aki tud címet adni! Az első oldalakat olvasva pedig biztosak vagyunk benne, hogy az egyik idei kedvencünket sikerült megfogni. "Emma vagyok. Az apám sírásó, így sok időt töltök a temetőben, de én nem bánom. Szeretem a temetőt. Itt érzem magam otthon. Még könyvet is vezetek a holtakról. Mint egy krónikás. Megírom, ők hogyan látják a dolgokat. Beszélgetek is velük. "Boldog-e ön most, hogy megboldogult? - kérdezem. - Jól kijön a szomszédjaival, vagy szívesebben nyugodna másutt? Tényleg van szaga alulról az ibolyának?"Egy történet egy lányról, akit az iskolában kicsit furcsának tartanak, és egy fiúról, akinek meghalt az ikertestvére. Egy könyv a halálról, de leginkább mégis az életről. Arról, amit elveszítettünk, és arról, amire rátalálhatunk. Legfőképp pedig a temetőből a valódi életbe vezető kiútról, amelynek során még az is kiderül, vajon esznek-e a halottak epertortát... Rosemarie Eichinger 1970-ben született, történelem szakon végzett, és Bécsben él. Az Esznek-e a halottak epertortát? című könyvét Ausztriában magas rangú gyerekirodalmi díjjal jutalmazták. A méltán népszerű osztrák írónőnek ez az első magyarul is olvasható kötete.Rendeld meg itt!

Bencze Blanka: Pulcsiban alszom28492.jpg

A kamaszkori testképzavarral már foglalkozott egy pár young adult regény -- csak éppen nem a magyar young adult irodalmat gazdagították. Bencze Blanka az édesanyja társszerzőként már foglalkozott a frizurák és a gardróbok világával, most viszont kilép a tanácsadó könyvek műfajából és egy önálló regényre vállalkozik. Málna egy átlagos középiskolás lány. Volt. Amíg csak egy nagy csalódás után már semmi más nem érdekli, csak az, hogy mit mutat a mérleg. Egy idő után nem fontosak sem a barátok, sem a suli, csakis a kalóriák és a dekagrammok. Óriási, bő, fekete cuccokban jár, és folyton fázik. Pulcsiban alszik. Bencze Blanka még maga is az érettségi előtt áll, pontosan látja korosztályának problémáit, beszéli a nyelvüket, ezért is lett első regénye a Rólad - Neked Könyvek első darabja.
Tedd a kosaradba itt!

Szakítósszakitos.jpg

Aki olvasta Az elsőt, annak nagy hírünk van: megjelent a koncepciót folytató Szakítós! Egy téma, megannyi lehetőség: szakíthatunk szülőföldünkkel, kultúránkkal, kedvenc sportunkkal vagy hobbinkkal, és persze azzal is, akiről azt hittük, hogy maximum az ásó, a kapa és a nagyharang választhat szét minket. Balázsy Panna, Bencze Blanka, Berg Judit, Dragomán György, Erdős Zsuzsa, Garaczi László, Háy János, Horányi Hanna Zelma, Kalapos Éva Veronika, Karafiáth Orsolya, Király Anikó, Lakatos Levente, Makai Máté, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Nagy Ildikó Noémi, Szabó T. Anna, Tasnádi István, Totth Benedek remek novellái bár nagyon különböző hangon íródtak, egy dolog közös bennük: újra rádöbbenhetünk, hogy a legnagyobb csalódásokból is tudunk erőt meríteni, tanulunk belőlük, és egyszer majd mosolygunk is rajtuk.

Rendeld meg itt!