Az Abszolúton túl

Ha már az egész sorozatot kiolvastátok

A 9-12 éves kiskamaszoknak megfelelő regényt találni talán a legizgalmasabb feladat a munkánkban. Nagyon szeretjük ezt az életkort, irtó jókat szoktunk beszélgetni a boltban, ezeknek a gyerekeknek nagyon határozott véleményük és ízlésük van. Ezek a könyvek pedig valóban fantasztikusak: izgalmasak, ötletesek, róluk és hozzájuk szólnak, és amellett, hogy viccesek, komoly témákat is feldolgoznak, mint például a válást, egy szülő elvesztését, az iskolai szekálásokat vagy a klímaváltozást. Nézd meg, mik azok a könyvek, amik mellett a kiskamaszok elfelejtik a mobiltelefonjukat bámulni!

tessesen2.jpegTess és én

Anna Woltz Pagony-szerte az itt dolgozók egyik kedvenc szerzője. Mindannyian egyetértünk abban, hogy elképesztően jól ismeri és érti a kiskamaszokban zajló lelki folyamatokat, és megható érzékenységgel szól hozzájuk. A Tess és én volt az első könyve, amit olvastam, azóta is ez a kedvencem tőle.
A könyv egy fiú és egy lány barátságáról szól, akik egy nyaraláson botlanak egymásba. Tess egy kicsattanóan életvidám kislány, szinte az ellentéte másik főszereplőnknek, Samuelnek, aki inkább merengő típus. A két gyerek nagy hatással van egymásra, Tess energiája kicsit oldja a szorongó Samuelt, aki pedig rávezeti a kislányt, hogy megélni a kevésbé kellemes érzéseket fontos és hasznos.
Attól, hogy egy 10-12 éveseknek szóló könyv témája komoly, lehet úgy tálalni, hogy teljesen feldolgozható legyen a számukra. Még felnőttként is úgy éreztem, sok új és értékes gondolatot kaptam tőle az elmúlástól való félelemről és arról, hogy nem az a fontos, hogy egy emberi kapcsolat örökké tartson, hanem hogy mindkét félnek sokat adjon.
Léna listái

lena_listai_borito_500px.jpgEgy másik örök kedvenc! Szintén az első könyvek között volt, amit elolvastam, amikor elkezdtem a Pagonyban dolgozni, mégpedig azért, mert magam is őrületes listaíró vagyok, pont mint Léna. 
Lista Léna nagyon nehezen hoz döntéseket, ezért minden témához felderíti az összes lehetséges opciót: hogy mit vegyen fel reggel, mi a legmegfelelőbb reakció apukája borzalmas indonéz kajáira, vagy ki az öt legidegesítőbb osztálytársa. Később viszont ezeket a könnyed témákat felváltják az olyan listák, amik a szülei kapcsolatának válságához kötődnek.
A gyerekek pontosan érzik, ha a felnőttek között valami nincs rendben, és reagálnak is erre a maguk módján. Szükséges, hogy beszéljünk velük a családot érintő változásokról, hogy kifejezhessék érzéseiket, álláspontjukat, és ne a fejük fölött szülessenek őket is érintő döntések.
A Léna listái bár egy válás történetét (is) dolgozza fel, nem csak érintetteknek ajánlom. A szeretet és szerelem különböző formáiról, megváltozott családi helyzetekről szól, amikkel minden kiskamasz találkozik vagy a saját családján belül, vagy a környezetében. Ne féljetek ezekről beszélni, adjatok a kezükbe olyan olvasmányokat is, amik tágítják a látókörüket, és a sajátjuktól esetleg eltérő élethelyzeteket mutatnak be.
Az osztály vesztese, El fogsz tűnni, Zuhanórepülés

Wéber Anikó könyvei szintén olyan témákat érintenek, amikkel mindenképpen foglalkozni kell, például az iskolai piszkálódás, bántalmazás – vagyis a bullying, ami sajnos kikerülhetetlen, így vagy úgy, de mindenki szemtanúja vagy átélője lesz az iskolai évek alatt.
Megérteni, hogy mi minden működteti a csoportdinamikát, mi tesz valakit áldozattá vagy bántalmazóvá, nagyon nehéz, de nagyon fontos is. Az osztály vesztese ezekre a kérdésekre keresi a választ, ügyesen lavírozva a téma komolysága és a humor között, ezáltal kevésbé nyomasztó, inkább gondolatébresztő olvasmánnyá válik a regény.
osztalyvesztesestb.jpeg

Az El fogsz tűnniben azt a folyamatot követhetjük végig, ahogy teljesen megváltoznak a szerepek a közösségben egy esemény hatására. Egy kiránduláson az osztály néhány tagjának ugyanis nyoma vész, és a keresés eredményeképpen mindenki nem várt dolgokat tud meg a személyiségéről, a gyerekeknek újra kell fogalmazniuk olyasmiket magukkal kapcsolatban, amikben korábban biztosak voltak.
A Zuhanórepülés szintén elgondolkodtató és sokrétűen felfogható regény. Ezt azoknak a gyerekeknek ajánlanám, akik érdeklődnek a filozófia iránt, aktívan foglalkoznak a saját lelkükkel, gondolataikkal. A szabadság fogalmának értelmezése, a traumák feldolgozása vagy egyszerűen egy kalandregény… sok mindentől függ, kinek mit ad ez a könyv, de hidegen hagyni senkit sem fog.Amit nagy örömmel tapasztaltam most a tanév vége után, hogy nagyon sok iskolában ezek a könyvek felkerültek az ajánlott nyári olvasmányok listájára – nem véletlenül.
Szerezd be a könyveket ITT, ITT és ITT!stuarthorten.jpegStuart Horten-sorozat

Evezzünk kissé könnyedebb vizekre, mesélek kicsit a Stuart Horten-könyvekről! Ez a kétkötetes kis sorozat bájos, kalandos, telis-tele szeretnivaló szereplőkkel, akikkel könnyű azonosulni, hiszen néha pont úgy szerencsétlenkednek, ahogyan mi is.
Tízévesnek lenni nem könnyű, pláne ha az ember alacsony, és ráadásul egy végtelenül unalmas kisvárosba kénytelen költözni, ahol az égvilágon semmi sem történik, a szomszéd lányok pedig rendkívül irritálónak tűnnek.
Aztán kiderül, hogy bár Stuart a szüleivel nem annyira találja a közös hangot, valaki mégis akadt a családjában, aki hasonlóan pici volt, mint ő, ráadásul egy varázsdobozt is hagyott hátra maga után… amiben – leírni is kiábrándító – a fiú földhözragadt apukája a gemkapcsait tartja. 
Stuart azonnal munkához lát, hogy felderítse a múltat és Tony bácsi mágikus masináinak rejtélyét. Ahogy kutakodik, egyre többet megtud a családjáról és a második világháború idején élt nagybácsiról is… sőt, saját magáról is.
Akcelerátus-trilógia

Már olvastátok a Panthera-sorozatot és az Időfutárt is, de azóta sem találtatok semmi ezekhez foghatóan érdekeset? Jó hírem van, ez a trilógia betölti majd az űrt az életetekben!
akcelleratus.jpg

Ha a fizikára gondolunk, legtöbbünknek nem a végtelen izgalmak jutnak eszünkbe, inkább az, ahogy összeráncolt szemöldökkel meredünk a témazáróra, és csak reménykedni merünk benne, hogy legalább valami minimálisan értelmeset sikerült összehoznunk. De ha elolvassuk ezeket a könyveket, átértékelődik bennünk, amit eddig a fizikáról és a fizikusokról gondoltunk!
Ismerősen cseng például Nikola Tesla neve? Igen, ő az a fazon, aki például a nagyfrekvenciás nagyfeszültségű elektromos generátort találta fel. Na jó, csak viccelek, nem ilyesmikre kell számítanotok, ha felcsapjátok a trilógiát, sokkal inkább titkos találmányokra, cselszövő tudós társaságokra és sok-sok nyomozásra, izgalomra és új információkra. Amiknek a hatására én például kiműveltem magam Tesla életéből és találmányaiból is, és kicsit sajnálom, hogy nem 11-12 éves koromban jelentek meg ezek a regények, mert akkor valószínűleg egészen máshogy álltam volna a fizikaórákhoz is.
Tehát magamból kiindulva nemcsak tudományos érdeklődésű gyerekeknek ajánlom ezeket a könyveket, hanem mindenkinek, aki szereti a kalandokat és a rejtélyeket!
A trilógiát ITT tudod megrendelni!Somniavero

somniavero_borito_500px.jpgAnyukám épp a napokban fejtette ki, hogy szerinte hamarosan már a fejünk felett repkednek majd az autók, nekem meg egyből az jutott eszembe, hogy biztosan imádta volna tízéves korában a Somniaverót. Ez ugyanis egy jövőregény, 2031-ben indul a cselekménye.
De ez még nem minden! Főszereplőnk, Jochanan teljesen véletlenül ragadt ebben az évben, ő valójában a még távolabbi jövőből, 212l-ből érkezett vissza oda. Durva, igaz? Dupla jövőregény!
Jochanan a somniavero nevű üvegcsével utazgat, családjával együtt időturisták. A dolog lényege, hogy a családok csak együtt mozoghatnak az időben, és nem érintkezhetnek senkivel a múltból, nehogy megkavarják a jövőt. A somniavero azonban eltűnik, Jochanan pedig a múltban ragad, egyedül… A regény rengeteg izgalmas és aktuális kérdést vet fel azon túl is, hogy a fiú hogyan jusson haza. Mi az, hogy klímamenekült? Hogyan fog kinézni a bolygó, az élet 100 év múlva Földön, mi vár ránk, ha így folytatjuk tovább?
Beszélgessetek róla, és vigyázzatok a bolygóra, hogy a jövő Jochananjainak ne kelljen időutazniuk egy jó kis tengeri fürdőzéshez!

Szerezd be ITTKepler62kepler62.jpeg

Újabb remek tipp a sci-fi rajongóinak! A Kepler62-t azoknak a gyerekeknek szoktam elsősorban ajánlani, akik rajonganak a virtuális játékok világáért, és esetleg nem szívesen olvasnak regényeket, mert másféle impulzusokhoz vannak szokva.
A Somniaveróhoz hasonlóan ez a világ is a jövőben játszódik, méghozzá egy abszolút disztópikus jövőben, ahol a friss gyümölcs vagy a kenyér sem alapvetés már, az embereket pedig folyamatos megfigyelés alatt tartja a kormány.
Ebben a világban próbál boldogulni Ari és öccse, Joni, amikor rátalálnak a Kepler62 nevű játékra, aminek a pletykák szerint van egy utolsó, titkos szintje, amit még senki sem tudott megcsinálni, mivel összesen százszor lehet próbálkozni, utána a rendszer blokkolja a játékost. A játék beszippantja a gyerekeket, eleinte kifejezetten könnyűnek is tűnik, de aztán jön a feketeleves…
Vajon sikerül a két elszánt gyereknek végigvinni a pályát? Mi történik, ha igen? Mi vár rájuk utána?
Megígérem, hogy ezekre a kérdésekre mind választ kaptok a könyvekből!
Millennium expressz-trilógia

Dávid Ádám háromrészes sorozatának egyik legnagyobb különlegessége, hogy XX. század fordulóján játszódik, 1896-ban. Ez már önmagában elég ahhoz, hogy felkeltse az olvasó érdeklődését, de ráadásul van itt misztikum, kaland, üldözés, minden, ami egy jó kalandregényhez kell.
A Millenium expressz nem mindennapi vonat: egy totálisan felszerelt gőzmozdony, ami titokban, országokon és kontinenseken keresztül halad, nehéz sorsú gyerekeket gyűjt szerte a világból, és szállást, közösséget, otthont ad nekik. A gyerekeket évfolyamokra bontják, és amikor felnőnek, elhagyják a vonatot, hogy saját lábukra álljanak.
De ahogy a Csillagok háborújában, a hatalmas utazások és a sok látványos kaland mögött a Millennium expresszben is ott húzódik egy tragikus családtörténet, talán tragikusabb is, mint a Skywalker-família hányattatásai egy messzi-messzi galaxisban…
millenium_expressz.jpg
Ismerd meg Dávid Ádám különleges trilógiáját, pattanj fel te is a Millennium expresszre!
Szerezd be ITT a trilógiát!Lidércfény nyomozóirodalidercfeny_nyomozoiroda_a_nadas_titka_borito_500px.jpg

Hoztam egy krimit is, ne izguljatok!
Ha elolvassátok ezt a regényt, a legunalmasabbnak ígérkező vakációhoz is megjön a kedvetek. Ne feledjétek: a kaland mindenhol ott van, csak keresni kell! Mondom, mik a tények: egy apró, Magyarország határán található kis faluban éjszakánként különös fények tűnnek fel a nádasban. Az oka ismeretlen. A helyiek már beletörődtek a jelenségbe, nem így a négy, nyaralni érkező gyerek, Gréti, Sára, Marci és Bence. Ők elhatározzák, hogy utánajárnak ennek a rejtélynek, és gyorsan meg is alapítják a Lidércfény Nyomozóirodát. Egy helybéli fiú, Krisztián segítségével kezdenek bele a szálak kibogozásába, pillanatok alatt felforgatva az egész kis falu életét.
Szerezd be ITT mindkét részt!

Kapcsolódó termékek