Mit olvasnak szívesen a gyerekek?

Itt a Diákzsűri válasza: ezek a könyveink kaptak idén Év Gyerekkönyve Díjat!

Hogy a mai gyerekek nem olvasnak? 400, leírjuk még egyszer, 400 gyerek jelentkezett a Magyar Gyerekkönyv Fórum felhívására. Mi volt a felhívás célja? Összeállítani egy olyan diákzsűrit, akik a szakmai zsűri által szelektált rövidlistából kiválasztják a számukra legjobbnak tartott gyerek- és ifjúsági könyveket, hogy ezek megkaphassák az Év Gyerekkönyve Díjat. De hogy döntöttek a gyerekek? Olvass tovább, mutatjuk!

Illusztrátori díj

Rókazsolt a MargitszigetenSipos Fanni illusztrációi
rokazsolt_borito_1000px_hubby.jpg
Voltatok már a Margitszigeten? Ha voltatok is, úgy még nem láttátok, ahogy Sipos Fanni bemutatja nekünk! Mert csak ő tudja olyan részletesen megrajzolni Rókazsolt odúját, ahová a Palatinus-strandon felejtett kincseket rejti, hogy a rajzra odaférjen mind a

-354 törölköző (ebből 29-en van vitorláshajó)

124 félig kitöltött rejtvényújság

44 úszógumi

54 vízi pisztoly

19 és fél hűtőtáska (az egyiknek hiányzik a teteje)

Meg persze ezeken a rajzokon látszik igazán Palatinus medencéjének színén megcsillanó csillagfényt, a Joli által fújt átlátszóan ezüstös buborékokat, Varjúsanyi kékesfekete tollait, vagy a porcicákat Macskabalog odújában...

Ha szívesen olvasnál egy kincseket gyűjtő, csupaszív rókáról és barátairól, valamint megnéznéd magad is az előbb említett rejtvényújságokat, ezüstbuborékokat, porcicákat, tedd a könyvet a kosaradba! Nézz rá a második részre is!

Szerzői díj – Gyerekirodalom kategória (6-12 éves korosztály)

Wéber Anikó: Busz a ködben
busz_a_kodben_borito_1000px_hubby.jpg
Milyen a félelem? A torokszorító, a gyomorcsavaró, a hányingerkeltő, a térdmegreszkettető? Ezt a kérdést járja körbe Wéber Anikó kiskamaszok számára írt pszichotrillerje, a Busz a ködben.

Hetes busz, hét utas. Mind különbözőek életkorban, foglalkozásban, családi állapotban. Egy a közös bennük: félnek, de ezt nagyon jól titkolják. A hetes buszt tévútra térítő titokzatos valami (vagy valaki?) viszont nem hagyja sokáig, hogy félelmeik titokban maradjanak...

Szerencsére a félelmek legyőzhetők, a különbségek áthidalhatók, az idegenekből barátok válhatnak, és pont ezért zseniális Wéber Anikó regénye: olyan valóságos szereplőgárdát és szituációkat írt bele a könyvbe, amik arra késztetik az olvasókat, hogy végigizgulják a regényt!

Érdekesen hangzik? Tedd a kosaradba, de vigyázz! Nem fogod tudni egyhamar letenni!

Szerzői díj – Ifjúsági irodalom kategória (12 év feletti korosztály)

Berg Judit: Szélvésztől kergetve
szelvesztol_kergetve_borito_1000px_hubby.jpg
Az Abszolút Töri-rajongóknak nem kell bemutatnunk az Első Kerületi Vitéz János Gimnáziumot, és az időőr-büfésnénit, Tempi Borbálát sem. Akik még nem olvastak egy Abszolút Töri-regényt sem: az előzmények ismerete nélkül is teljesen érthető, milyen katasztrofális következményei lesznek, ha Bori néni figyelmetlensége miatt Petőfi Sándor elveszti a kéziratát!

Ez a legjobb az Abszolút Töriben: lehet úgy olvasni, hogy minden részben a fel-felbukkanó kedvenc szereplőinket keressük, vagy kifigyeljük a szerteágazó gyökértermek részenként kibontakozó titkait, de ha csak egy-egy kor érdekel, a részek egyesével is olvashatóak és pont ugyanolyan szórakoztatóak!

Tempi néni, bár általában tiltja a diákoknak az időutazást, most maga kéri meg a visszahúzódó, csendes Szabados Julit, hogy látogasson el a múltba, és tegyen mindent helyre. Juli pedig belevág élete nagy kalandjába: nem csak Petőfivel találkozik, hanem a márciusi ifjakkal, Szendrey Júliával, de még Széchenyi Istvánnal is. És közben megtanulja, hogyan álljon ki azokért a dolgokért, amik fontosak számára - pont, mint Petőfi!
Ha egy kalandos-időutazós történetre vágysz, ha úgy gondolod, nem lehet már Petőfiről újat mondani, vagy ha Abszolút Töri-rajongó vagy, ennek a könyvnek a kosaradban a helye!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Egy különleges kedd a Margitszigeten

  • "Kellő lendülettel és összefogással kifordíthatják a sarkából a világot"

  • Lélektani krimi kiskamaszoknak? Hát persze!

  • Idegen utakon

  • Bemutatjuk Sipos Fannit

  • Itt van Rádai Andrea legújabb mesekönyve!

  • Bemutatjuk Rókazsoltot!