Pagony – Oktatási segédanyag - szemle

Maradjon öröm a tanítás! - Ismerd meg a Pagony iskola projektjét, ingyenesen letölthető oktatási segédanyagait!

Kedves pedagógusok, szülők!

Elkötelezetten hiszünk abban, hogy az iskola, az irodalom és az irodalomtanítás igazán különleges és maradandó élménnyé tehető a diákok számára.

Ennek az elkötelezettségnek az egyik megvalósulási formája 6 évvel ezelőtt indított iskolaprojektünk, melynek szerteágazó tevékenységébe beletartoznak többek között a rendhagyó irodalomórák, tematikus és korosztályos pályázatok, író-olvasó találkozók szervezése, online könyvklub (KAPU - a kortárs irodalom tanításáról tanároknak és szülőknek), rendszeres ingyenes tanári műhelyek (Légy szabad!) és egy oktatási ADATBÁZIS!

Olvass tovább!

A kiadói honlapon két kattintással elérhetőek ingyenesen letölthető óravázlataink, melyek az óvodásoktól az érettségizőkig minden korosztálynak kínálnak nagyon alapos óravázlatokat, mellékleteket, segédanyagokat, szövegrészeket, illusztrációkat.

Alábbi szemlénkben néhány kedvenc anyagunkat mutatjuk meg.

Ha szeretnél naprakész és tájékozott lenni, iratkozz fel a tanároknak szóló hírlevelünkre!

Az óvodás korosztálynak kiváló óvodapedagógus kollégáink a gyakorlati kipróbálás után, hatalmas tapasztalattal rendelkezve, szívvel – lélekkel, szeretettel dolgozták ki anyagainkat.

Óvodásoknak foglalkozásterveink szorosabban kapcsolódnak például az évszakokhoz, ünnepekhez, kötelezően feldolgozandó ismeretkörökhöz, miközben a korosztálynak megfelelő képességek fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetnek.

kicsimacko_borito_1000px.jpgÍgy például Vadadi Adrienn nagyon népszerű Kicsimackó-sorozatának első meséjéhez kapcsolódóan a tevékenység tartalma a nyelvi-kommunikációs nevelés, a medve téli álmából való ébredéséhez kapcsolódó népi időjárás jóslás megismertetése.

A tevékenység célja a beszédfejlesztés, az irodalmi alkotások megszerettetése, a mese által a gyerekek népi megfigyelésekkel való megismertetése, a mesedramatizálás előkészítése.

Nyelvi kommunikációs nevelési cél a nyelvhasználat és a kommunikációs képesség fejlesztése, a beszéd(kép) megfeleltetése a köznyelvi kiejtés és a kommunikáció normáinak, a beszélő és a hallgató közötti akusztikus és vizuális kapcsolat elősegítése.

Kattints ide és töltsd le a részletes foglalkozástervet!

Alsó tagozatosoknak is változatos megközelítésű és tematikájú óraterveink vannak.

a_het_kisrobot_es_a_robonto_borito_1000px.jpgA modern technológiát és a STEAM-módszert használja Józsa Tímea nagyon részletes foglalkozásterve, amelyben Tomoga János A hét kisrobot és a robontó című könyvét veszi alapul.

A 2022-2023-as tanévben először lépett be a harmadik osztályos tanulók számára a digitális kultúra elnevezésű tantárgy. A könyv fejezeteihez igazított tantervi célok és követelmények tantárgyi integrációra épülnek, melynek során a kisdiákok megtanulnak például a Learningapps oldalon tankockákat készíteni, de a rajzolóprogramok alapjait is elsajátítják.

A biztonságos és etikus internethasználat és az internet veszélyeiről való beszélgetés is szervesen beépül a foglalkozástervbe, amellett, hogy programozási alapismereteket is megtanulhatnak a diákok.

Kattints ide és ismerd meg a teljes anyagot!

30696.jpg
Hagyományosabb és szövegközpontúbb megközelítésű a Révész Emese Simi és a rendetlen betűk című könyvéhez készült anyag. A kedves és szórakoztató, szellemes realista mese „mentálhigiénés elsősegélycsomag”, diszlexiás gyerekek, szüleik és tanítóik számára.

Oktatási szempontból pedig kiválóan alkalmas a jelenségre való érzékenyítés mellett 3-4. osztályban a szövegértés, a komplex verbális-vizuális gondolkodás és a kreativitás fejlesztésére is.

Kattints ide és töltsd le a foglalkozástervet!

Ha szeretnél naprakész és tájékozott lenni, iratkozz fel a tanároknak szóló hírlevelünkre!

Felső tagozatosoknak szóló kínálatunk is gazdag és sokféle, a drámapedagógiai fókuszú feldolgozástól a más tantárgyakat is integráló, gazdag ismeretanyagra épülő óravázlatokon át a kifejezetten digitális tananyagig.

Kattints ide a részletekért!

boszorkanysziget_28_73_borito_1000px.jpgDe ha a hagyományos, tantermi, szövegközpontú feldolgozást választanád, ajánlom figyelmedbe a már sok tanítási próbát kiállt Időfutár-sorozat első kötetéhez kapcsoló feldolgozásokat. Egyfelől el lehet mélyülni csak az első kötet, A körző titka feldolgozásában (ITT), másfelől egy komplexebb, öt ifjúsági regényt magában foglaló izgalmas könyvtári nyomozós játék részeként is meg lehet ismerni a könyv bizonyos rétegeit (ITT).

S ha még mindig nem elég az Időfutárból, a sorozat első spin-offja, a Vészits Andrea által írt Boszorkánysziget 28 73 nemcsak szórakoztató műfaji bravúr, hanem a foglalkozásterven keresztül játékosan elsajátítható az a hatalmas ismeretanyag, amely a XVIII. századi szegedi boszorkányperhez, a XX. század hetvenes évekbeli szocializmusához és mindenekelőtt Móra Ferenchez kapcsolódik.

Itt találod a kapcsolódó segédanyagot!

27435.jpg
Középiskolásoknak nemcsak kiváló regények, hanem az utóbbi években egyre népszerűbb novella- és versantológiák is szólnak.

A Budapest OFF című novelláskötet a Szívlapát líraantológiához hasonlóan népszerű alapanyaga a középszintű érettségi Kortárs irodalom tételének. Ezek feldolgozásához, felépítéséhez is segítséget találsz az adatbázisunkban!

Kattints ide a Budapest OFF-hoz kapcsolódód segédanyagért!

Itt találod a Szívlapát antológiához kötődőd foglalkozástervet!


Osztályfőnöki és etika órákra is van külön adatbázisunk.

Kukkants bele ebbe a kettőbe!

vaczirennek_vege_borito_1000px.jpgA felső tagozatos korosztálynak szólóan érdemes feldolgozni például Goldberg Emília Vácz Irénnek vége! című regényét, amely a közösségi lét, a marginalizálódás, a tanár-diák konfliktus, az elvált szülők gyermekeként való lét nehézségeit egyaránt tematizálja.

Kattints ide!

A középiskolás korosztálynak pedig egy szintén nagyon aktuális témáról, a játékfüggőség jelenségéről szóló regényt ajánlunk feldolgozásra. A kiváló holland szerző Jelmer Soes Restart című regényéhez kapcsolódó segédanyagunk bevezető miniesszével, a témához kapcsolódó linkekkel, hosszabb szöveges és képmelléklettel kívánja facilitálni a jelenségről való beszélgetést.

Itt találod a segédanyagot!

Ha összes anyagunkat megismernéd, jó böngészést kívánunk a pedagógusoknak szóló oldalunkon!

Ha pedig rendszeresen szeretnél információt kapni legújabb tevékenységünkről iratkozz fel itt hírlevelünkre!

Ha szeretnél naprakész és tájékozott lenni, iratkozz fel a tanároknak szóló hírlevelünkre!