Érzelmekről őszintén

Amikor beszélni róla nehezebb, mint megélni

Vannak olyan nehéz helyzetek az életben, amiket felnőtt fejjel, sok élettapasztalattal is nehéz átvészelni. Teljesen természetes, ha felmerül bennünk, hogy ezeket a dolgokat felesleges megosztani a gyerekekkel, arra gondolva, hogy a lelkük nem bírná el a problémáink súlyát. De ne feledjük, az elfojtott feszültségek előbb-utóbb úgyis a felszínre szivárognak valamilyen módon, a gyerekek pedig nagyon pontosan tudják, hogy valami nyomaszt bennünket... - olvass tovább!

Akármilyen nehéz, a legjobb döntés általában az, ha beavatjuk őket a problémáinkba a koruknak megfelelő módon. Olyan is van, hogy a gyerekünk él át nehézségeket, és mi szeretnénk segíteni neki, de nem tudjuk, hogy kell, mert csak felnőttekkel szoktunk ilyesmit megvitatni (vagy leginkább velük sem). Mindkét oldalról nehéz feladat megtalálni azt a nyelvet, amin egy felnőtt és egy gyerek érzékeny témákról beszélgethet egymással, ilyen helyzetekben óriási segítség tud lenni egy jól megválasztott segítő könyv, ami valamilyen mókás vagy izgalmas történet elmesélése mellett észrevétlenül segít, hogy érzelmeinkről, problémáinkról kommunikáljunk.

Aurélie Chien Chow Chine - Gaston érzelmei

Ezt a rövid könyvecskékből álló sorozatot egy francia óvodai relaxációs terapeuta írta és rajzolta, de nem csak ovisoknak ajánlott. A könyvek főszereplője Gaston, egy kis unikornis, akinek a sörénye mindig elárulja, mit érez éppen. Ha kiegyensúlyozott, a szivárvány minden színében ragyog, de ha eluralkodik rajta a düh, félelem vagy féltékenység, a sörénye egyszínű vörösre, kékre vagy rózsaszínre változik. Gaston még ovis, így nem sokat tud a pszichológiáról, de a mágikus sörénye sokat segít neki abban, hogy felismerje, mit érez éppen (gondoljunk csak bele, ezt kibogozni még felnőttként sem egyszerű feladat!). Gaston érzékeny lélek, teljesen hétköznapi szituációk dühítik fel vagy szomorítják el, mint például az, hogy a többiek nem akarnak vele játszani, vagy hogy a szülei kicsit kivételeznek az unokatestvérével.

Színváltós sörényt sajnos nagyon nehéz növeszteni, de Gastonnak van egy másik varázslatos képessége is, amit viszont bárki megszerezhet, aki elvégzi a könyvecskék végén található, speciálisan az érzelmekre szabott légzőgyakorlatokat: a nyugodt légzés mágikus ereje. Gaston, ha úgy érzi, eluralkodik rajta a szomorúság, félelem vagy bármilyen más érzelmi feszültség, légzőgyakorlatokat végez, és a képzelőerejét felhasználva például pajzsot képzel maga köré, vagy elfújja messzire a szomorúságot okozó fellegeket, hogy megnyugodjon, és ez sikerül is neki.01gastonok.jpg

Persze önmagukban, beszélgetés nélkül, csupán légzőgyakorlatokkal még nem oldottuk meg a problémáinkat, de hasznos, ha a gyerekek minél hamarabb megtanulják, hogyan válasszák el érzelmi reakcióikat egy probléma objektív megoldásától. Felnőttként is sokkal hatékonyabban oldjuk meg a problémáinkat, ha veszünk néhány mély lélegzetet vagy egy hideg zuhanyt, nem pedig forró fejjel megyünk neki a problémáknak. A gyerekekkel sem működik ez másként: ha egy síró vagy toporzékoló gyereknek megtanítjuk, hogyan billenhet vissza az egyensúlyba, félig nyert ügyünk van, Gastonnak pedig szuper légzőgyakorlatai vannak ilyen esetekre.
Rendeld meg itt a sorozatot!

Tóth Krisztina - Anyát megoperálták02megoperaltak.jpg

Hogyan lehet elmagyarázni egy óvodás kislánynak, hogy az anyukájának mellrákja van, és meg kell műteni? Tóth Krisztina ebben a könyvben tökéletesen egyensúlyoz egy vékony határvonalon, őszintén, de kedvesen beszél erről az ijesztő témáról. A narrátor egy kislány, akinek az anyukájánál mellrákot diagnosztizáltak, így a következő hónapokban sok kórházi látogatás, műtét és kemoterápia várja. A kislány fejében még az sem tiszta, mit is jelent pontosan az operáció szó, így elég hosszú az út annak megértéséig, miért kell anyának befeküdnie a kórházba, vagy miért hullik ki a haja. De a szülők és a nagyszülők végtelen türelemmel, bizalommal fordulnak a kislányhoz, és miközben a téma ijesztő, biológiai részleteitől megkímélik, mégsem valótlanságot állítva érthetően el tudják magyarázni neki, mi történik anyával a kórházban. A kislány, minél többet tud anya betegségéről, annál kevésbé fél tőle. Sőt, az írónő még annak a módját is megtalálja, hogyan lehet egy ilyen súlyos betegséget akár kinevetni is, a humor erejével legyőzve a félelmeket. Nagyon bájos részlet, hogy amikor anya kórházban van, apa (odaégetve ugyan pár pirítóst), szó nélkül vezeti a háztartást és ápolja anyát. Röviden: nagyon szuper, hogy létezik ez a könyv egy ennyire sokakat érintő tabutémáról.
Rendeld meg itt!

Patrice Karst - A láthatatlan fonal03fonal.jpg

Távol lenni azoktól, akiket szeretünk, nem csak gyerekként nehéz, csak felnőttként már megtanultuk, hogyan ne beszéljünk róla. Pedig akiket a szívünkbe zárunk, azok hiányoznak nekünk, akkor is, ha csak néhány órára búcsúzunk tőlük. Ha szeretjük egymást, összeköt minket egy láthatatlan fonál, ami puha, de az acélsodronynál is erősebb, és annyira hosszú, hogy ha pulóvert kötnénk belőle, senkinek sem kéne fáznia a világon. Erről a csodálatos jelenségről, az önzetlen szeretetről szól Patrice Karst gyönyörű könyve, amit ő maga illusztrált.

Nagyszerű könyv ovis, bölcsis beszoktatás előtt, szeparációs szorongás enyhítésére, vagy csak úgy, emlékeztetőül, hogy éljünk bárhol a világban, bármilyen messze egymástól, a láthatatlan, erős fonal mindig összetart bennünket, amíg gondolunk egymásra.

Itt rendeld meg!

Kertész Erzsi - Nem-mese04nem.jpg

Ádám visszahúzódó, csendes kisfiú, akit nagyon sokat bántanak az iskolában, ő viszont senkit sem szeretne bántani, ezért még olyan dolgokat is lenyel, amiktől egyébként a gyomra fordul fel, például Olgi néni túrós süteményét is. Ennek a túrós sütinek köszönhetően egyik este Ádám nem bír elaludni, csak forgolódik, amikor egyszer csak megjelenik az ágya mellett egy különös lény, akit csak ő lát, és akit úgy hívnak, hogy NEM. Ádám először tőle is úgy berezel, mint mindenki mástól az életében, de kiderül, hogy NEM segíteni jött, és az a célja, hogy megtanítsa Ádámnak, hogyan mondjon nemet. A bolondos segítőtárs ezután különböző szituációkba tereli Ádámot, és megmutatja neki, milyen sokféle “nem” létezik. Ott van például a “határozott nem”, a “gyávanyúl-áá, nem”, a “ne izgulj, nem” és a legnehezebb, a “köszönöm, nem”.

Rettentően hasznos könyv, ami viccesen mutatja be az árnyalatokat az erőszakos, agresszív “nem” és a kedves, de határozott “nem” között. Megmutatja azt is, milyen sokféle társas interakció létezik, mi bennük a közös, és hogyan mondhatunk nemet valakinek úgy, hogy ne bántsuk meg, miközben saját határainkat is tiszteletben tartjuk.

Rendeld meg itt!

 

Kapcsolódó termékek