Hogyan segít a krimi?

3 könyv, amit el akar majd olvasni a gyereked

Egy jó krimi mindenkit odabilincsel a karosszékhez, legyen szó könyvről vagy filmről. De mik azok a műfaji sajátosságok, amik ennyire élvezhetővé teszik, és hogyan segít abban, hogy megszerettessük a gyerekekkel az olvasást? Olvass tovább, ebből a cikkből kiderül!

 

Már az ókori irodalomban is felfedezhetünk néhány krimijellemzőt, de az angol irodalom legnagyobb alakja, Shakespeare is dolgozott olyan elemekkel, amelyeket az utólagos műfajelemzők tipikusan a krimihez párosítanak. Bár a bűnügyi regény sokáig kizárólag a ponyvairodalomhoz tartozott, Poe után szárnyra kapott, és a magasirodalom részévé vált. Mi az, ami miatt a kevésbé irodalomértő ember is ennyire szerette, és mi az, ami miatt megragadta a szépírók fantáziáját is? És hogyan jön ez a gyerekirodalomhoz?

A krimi és a mese számos ponton összekapcsolható. Egyik fő jellemzője, hogy élesen elhatárolja a jót és a rosszat, és ez a különválasztás a gyerekek számára is könnyen feldolgozható, hiszen a mesében is így van. Le kell győzni a tűzokádó sárkányt vagy a gonosz boszorkát, és meg kell menteni az ártatlanokat vagy meg kell küzdeni a királyságért. Ez össze is kapcsolja egy másik jellemzővel: nemes a cél, a főszereplők mindig az igazságért küzdenek, amihez sok-sok akadályon átgázolva jutnak el. Így van ez a krimiben is: mindig egy bűnügy felderítése a fő motiváció. Az olvasó könnyen azonosul az igazságért harcoló főszereplővel, mert a történet egy olyan intellektuális kalandba vonja be, ahol a nyomozóval együtt, elrejtett utalásokból, apró mozaikdarabkákból próbálja kirakni a nagy egészet és összekötni a szálakat. És a jó krimi éppen ettől igazán nagyszerű: úgy rejti el a sorok között a megoldást, hogy az utólag visszagondolva logikus, érvekkel alátámasztható, mégis váratlan fordulat, hiszen rengeteg apró részlettel tereli el a figyelmet, és a legvalószínűtlenebb nyomok vezetnek a végkifejlethez.

Természetesen a krimi része a borzongatás is, amelyet egy biztonságos fotelből, a saját szoba meghittségében él át az olvasó, és a könyvből kikukkantva a megnyugtató valóságba tér vissza. A különös rejtélyeket és megoldhatatlannak tűnő feladványokat pedig a gyerekek is szeretik, és sokszor számottevően ügyesebben találják ki a megoldást, hiszen a fantáziájukat kevésbé köti gúzsba a korábbi olvasmányok tapasztalata.

a_negy_madar_titka_borito_500px.jpgNem véletlen tehát, hogy rengeteg nyomozós könyv készül gyerekeknek, a tavalyi év magyar sikere azonban vitathatatlanul A Négy madár titka volt, melyet Kertész Erzsi és Berg Judit közösen írtak. A két szerző nem csak az olvasók számára garantálta a talányokat, hanem egymást is fejezetről fejezetre lepték meg a történet alakulásával.

Érdekel, hogyan alakult a mesetenisz, és hogyan tudott együtt dolgozni a két szerző? Olvasd el interjúnkat!

Az első részben Kiki nyomoz barátja, Gerda után, aki nem sokkal dédnagyapja után maga is eltűnt. A feszes tempójú regényben észre sem veszed, és máris Kikivel nyomozol, titokzatos szövegek jelentését fejted fel, elhagyatott házakba lopózol be, és meglepő módon még az ornitológia iránt is érdeklődni kezdesz, holott előtte sosem gondoltad volna, hogy „a veréb nem közönséges madár. Szerencsére Kiki segítségére siet Ibolya néni is, a korát meghazudtolóan fürge és találékony takarítónő, aki az ornitológus dédpapa legfőbb bizalmasa, és tudtán kívül a legnagyobb titkok őrzője is – nélküle Kiki és Gerda talán sosem találkoznának újra, és a féltett titkok is rossz kezekbe kerülhetnének.

Ha többet szeretnél megtudni az első részről, olvasd el ezt a cikket!


Egy ilyen lebilincselő kaland után alig vártuk, hogy végre megjelenjen a második rész!

02az_ora_rejtelye.jpgA szerzőpáros újabb hatalmas rejtéllyel nyitja a második részt, Az óra rejtélyét. Kiki elképesztő nyomozói képességeiről sokan tudomást szereztek, talán még olyanok is, akiknek nem kell kellett volna. Hőseink ezúttal is egy különös találmány után kutatnak, Kiki ugyanis rejtélyes levelet kap

„Kedves Kiki!

Úgy kérek tőled segítséget, hogy nem mondhatom el, mi a baj, sőt, saját magamat sem mutathatom be.
De baj van, nekem elhiheted. A műszer rossz kezek közé került…”

Vajon ki küldte a levelet és mi lehet ez a műszer? Honnan ismeri Kikit ez a rejtélyes alak? Lehet, hogy ez az egész csak egy rossz vicc? Mire Kiki észbe kapna, már össze is csaptak a hullámok a feje felett, és egy újabb nyomozás kellős közepén találja magát.

Amellett, hogy a könyv a detektívregények minden kritériumát teljesíti, Berg Judit és Kertész Erzsi még egy nagy adag misztikummal és természetfeletti elemekkel fűszerezi meg a történetet, és ez az átkötés azok számára is izgalmassá teszi, akik a fantasztikus, mesei elemekkel átitatott kalandokat szeretik, és azok számára is, akik a hétköznapi hősökkel tudnak inkább azonosulni.

Az első részhez képest nagy szerepet kapnak Gerda nyomozói képességei is, ott ugyanis sokáig csak Kiki szemszögéből ismerjük a történetet. Gerda karakterének kiemelése fontos, hiszen ebben a szerepben végre nem csak egy lány, aki arra vár, hogy megmentsék, hanem ő maga is aktív szerepet vállal: annak ellenére, hogy elrabolják, hatalmas lelkiereje és bátorsága a szorult helyzetben is megmutatkozik, és sorfordító a szerepe a történetben. Ezért is szuper ez a könyv: fiúknak és lányoknak is bátran ajánlható olvasmány, amiben Kiki fiú létére nem fél bizonytalan lenni, és Gerda nem fél cselekvő szerepet vállalni.

A történetben jelentős szerepet kap a logikus gondolkodás, következetesség: ahogyan az első részben, úgy Az óra rejtélyében is követhető a szereplők gondolkodásmódja, minden esetben magyarázatot kaphatsz arra, hogyan jutott Kiki és Gerda az adott következtetésre, és emlékeztet arra, hogy ha a hétköznapi ismereteidet jól használod fel, az még a legbonyolultabbnak tűnő ügyeket is segít felgöngyölíteni. Figyelj a részletekre, használd jól az internetet, ne félj kérdezni! Ezek a tanácsok a sorok között vannak elrejtve, és az olvasó a szereplőkkel együtt gondolkodva sajátítja el ezeket a módszereket, amelyek hosszú távon az életben is hasznos háttértudást jelentenek majd.

Ha szereted a csavaros történeteket, Az óra rejtélyének ott a helye a polcodon: két mindenre elszánt iskolás, egy láthatatlan alak, néhány elvetemült gazfickó, és egy óra, amely nem csak mutatja az időt… kell ennél több egy felejthetetlen kalandhoz?

Tedd a kosaradba itt!

03a_topolai_mozi_titka.jpgÉs ha ez a két könyv nem volt elég, most figyelj: szintén szuper nyomozós regény Paulon Viktória, a Kisrigók szerzőjének regénye, A topolai mozi titka!
A szerző ezúttal a kisiskolásokat célozta meg a könyvével: két fiatal, egy rejtély, egy emberrablás és egy csepp fantasy - lendületes és elragadó regény, amely a krimi minden kritériumának megfelel, és mégis érezhető benne a szerző által teremtett, korábbi meséjéből már ismert mágikusság.
Onnantól kezdve, hogy Ferdinánd megnyitja moziját Topolán, minden felbolydul, a várakozással teli megnyitó ugyanis borzalmas eseménybe torkollik, valaki szörnyű üzenettel teszi tönkre Ferdinánd filmjét:

“Topolaiak! A napfény nem erősebb a sötétségnél,
csak világosabb. A tavaszi szellő nem erősebb a jeges
fuvallatnál, csak melegebb! Nem tart örökké ez a nap-
fényes boldogságotok! Ha-ha-ha-ha!”

A szörnyűség a kisváros összes lakóját felkavarja, és két kamasz, Jusztina és Ágoston nyomozni kezd. Ki ez a titokzatos idegen? Tényleg vakondmanószőr volt a vetitőgépen? Egyáltalán léteznek még vakondmanók? Topolán egytől egyig mindenki gyanússá válik…

Tarts a két kamasszal, akik saját testi épségüket sem féltve a nyomok után erednek, és tudd meg, milyen titok lengi körül a topolai mozit!

Olvass bele itt a könyvbe vagy rendeld meg itt!
Ide kattintva elolvashatod egy pszichológus írását a szerző előző regényéről!

Kedvet kaptál a nyomozáshoz? Kattints ide és ide további könyvekért!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Nyomozás és kalandozás karácsonykor is

  • Nyomozás és bullying az iskolában

  • Nyomozás topolaverzumban

  • Frottírkabátos nyomozás

  • Utazz az időben!