Egy kis csoda minden napra

Itt vannak a kedvenc művészi mesekönyveink

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek minél fiatalabb kortól kezdve találkozzanak különleges, léleksimogató mesékkel és csodaszép, művészi illusztrációkkal. Így nem csak a kreativitásuk, de az önkifejezésük is játszva fejlődhet, és biztosan sokkal több csodát fedezhetnek majd fel maguk körül a világban. Ebben a válogatásban a kedvenc művészi mesekönyveinket válogattuk össze. Olvass tovább!

tovább...

Mit tud Julia Donaldson?

"Megfejtjük" legnépszerűbb könyveit

Nézzük, melyik Donaldson könyvnek mi a titka? Mi az a mögöttes tartalom, ami a cuki verses történeten kívül megszólítja a kicsiket, és segít nekik feldolgozni mindennapi nehézségeiket?

tovább...

A Majális festőjének nyomában

Fedezd fel Szinyei Merse Pál művészetét! – Révész Emese ajánlója

Minden korábbinál nagyobb szükség van a gyerekeknek szóló művészettörténeti ismeretterjesztésre most, amikor fokozatosan kiszorul a közoktatásból a képzőművészetek történetére vonatkozó ismeretanyag. Nem egyszerű ezt otthon pótolni, lévén sok esetben a szülők maguk is kevéssé tájékozottak a témában, különösen a magyar művészet történetében. A most megjelent kötet Szinyei Merse Pál művészetének felfedezéséhez nyújt segítséget, elsősorban az általános iskolás korosztály számára.

tovább...

Mit olvasnak szívesen a gyerekek?

Itt a Diákzsűri válasza: ezek a könyveink kaptak idén Év Gyerekkönyve Díjat!

Hogy a mai gyerekek nem olvasnak? 400, leírjuk még egyszer, 400 gyerek jelentkezett a Magyar Gyerekkönyv Fórum felhívására. Mi volt a felhívás célja? Összeállítani egy olyan diákzsűrit, akik a szakmai zsűri által szelektált rövidlistából kiválasztják a számukra legjobbnak tartott gyerek- és ifjúsági könyveket, hogy ezek megkaphassák az Év Gyerekkönyve Díjat. De hogy döntöttek a gyerekek? Olvass tovább, mutatjuk!

tovább...

Mit olvastak régen? Mit olvasnak most? Mit olvasnak most is?

Díjat kapott Berg Judit és Marék Veronika!

Ha az utcán megszólítunk bárkit, legyen az gyerek vagy felnőtt, hogy sorolja fel a kedvenc mesefiguráit, az első ötben biztosan benne van Rumini, Boribon, a Kockásfülű nyúl, Maszat, vagy Kippkopp neve. Olyan karaktereké, akik életközelségükkel és nagy szívükkel megvetették a lábukat a világ gyerekeinek (és felnőtteinek) könyvespolcain. És velük együtt ott ül a képzeletbeli polcon egy miniatűr Marék Veronika és miniatűr Berg Judit, akik mindenki nagy örömére továbbírják ezeket a történeteket. Nem csoda, hogy idén mindkettejüket díjazták az Ünnepi Könyvhét keretein belül!

tovább...

Ki helyettesíti a királyt?

Olvass bele a Cserélők című könyvbe!

A Cserélők egy elit társaság, akár valamiféle modern szuperhősök. Ha az ember egy kínos, nehéz helyzetre készül, felbérelhet egy Cserélőt, aki egy órára a bőrébe bújik, és elvégzi helyette a kellemetlen feladatot. Működésük a legnagyobb titokban zajlik, senki sem tudja pontosan, hogy zajlik a Csere, még Anders sem, aki pedig nagy rajongója a Cserélőknek. Egy nap a különleges alakulat felkéri a kisfiút, hogy lépjen be közéjük. Hogy micsoda? Egy gyerek ebben a titkos csoportban? Olvass bele a regénybe, és tudd meg, hogy történhetett ez!

tovább...

Jaj, bár valaki megcsinálná helyettem...

Megérkezett a legújabb Abszolút-könyv, a Cserélők!

De jó lenne, ha valaki felelne helyettem matekórán! Vagy elmondaná a szomszéd néninek, hogy én törtem be az ablakot... Vagy előadná helyettem a zongoradarabot... Ilyen és efféle kérésekben segítenek a Cserélők, ezek a mindennapi szuperhősök, akik a kínos helyzetekben egy-egy órára bele tudnak bújni az ember bőrébe. A szolgáltatás persze nem ingyenes, és senki sem tudja pontosan, hogyan is megy végbe a Csere. Kivéve azokat, akik elolvassák Maren Stoffels regényét!

tovább...

Apaidő apák napján is

Kertész András gondolatai

Hangosan felkacagó gyerek. Kemény és egyszerre puha ölelés. Játék, vagányság, eltökéltség. Apa és gyermeke összeforrnak.

Apák napja van.

tovább...

Csatlakozzatok ti is a nagy Nyári olvasáskihíváshoz!

Olvasni? Nyáron? Nem kötelező olvasmányt?

Igen: olvasni, nyáron, nem kötelező olvasmányt!

tovább...

Sütihasználati beállítások