Hogyvagy bácsi, Klári néni, Pudli bácsi, Ancsa, meg a többiek...

Betekintés egy kislány életébe - ötven évvel ezelőtt!

Miért jobb a fekete-fehér tévé, mint a színes? Miért csak háromféle sajtot lehetett régen a boltban kapni? Milyen gép az, ami csúnya szavakat is képes leírni? Milyen autó a Moszkvics? És a Sellő? Hogyan vigyáz ránk egy őrangyal? Hol van az NDK, és mit jelent egyáltalán ez a három betű? Aki ezekre és még sok más kérdésre választ szeretne kapni, az legjobb, ha megkérdezi a nagymamáját. Vagy elolvassa Paweł Pawlak könyvét Ancsáról.

tovább...

Egyszerű, vagány és formabontó:

Ezek 2024 legjobb társasai

Te is tűkön ülve vártad már, mikor lesz akkora a gyerkőc, hogy igazán társasozni lehessen vele? Ha már elmúlt kétéves, sőt már akár kamasz, akkor ne fogd vissza magad, társasozzatok annyit, amennyit csak bírtok! Ehhez persze meg kell találni a tökéletes játékokat. Mutatjuk piciknek és nagyoknak, mivel töltsétek a szabadidőtöket!

tovább...

Minimó éjszaka támad...

Így nyugtasd meg a gyerkőcöt, ha fél a sötétben

Mrena Julianna nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy alaposan megismeri, körbejárja, megszemléli, aztán mindenkinek megmutatja, ki az a titokzatos szörny, aki éjszakánként bekúszik a gyerekek szobájába, és addig ijesztgeti őket, míg azok már aludni se mernek tőle! Jól jegyezzétek meg, mert nálatok is ott settenkedhet. Ő Minimó.

tovább...

Versek a szívben, versek a könyvben

Klasszikusok és kortársak találkozása a Pagony Tanári Műhelyben

Különös dolog a líra. Egyfelől ez az első irodalmi műnem, amellyel a gyerekek találkoznak. Nemcsak rengeteg dalt, mondókát, altatót és kiszámolót hallanak és tanulnak meg hallás után, hanem néha, szinte öntudatlanul is, verset mondanak, írnak a gyerekek.

Másfelől aztán történik valahol, valamikor, valami és a vers puszta tananyaggá válik, megszűnik gyerek és líra között az a természetes kapcsolat, ami addig volt.

Olvass tovább!

tovább...

2024-ben ismét Aranyvackor

Tudj meg mindent a pályázatról!

Az Aranyvackor-pályázat egy bolognai könyvvásár során pattant ki a Pagony Kiadó főszerkesztője, Kovács Eszter és Paulovkin Boglárka író, illusztrátor, tervezőgrafikus fejéből. Az ötletet rengeteg tervezgetés és kutatómunka követte, és végül 2007-ben meghirdetésre került az első Aranyvackor-pályázat. Összeszámolni is nehéz, a kortárs magyar gyerekirodalom hány népszerű alkotója kezdte Aranyvackor-pályázóként, és lett mára ismert szerző, rajzoló.

2024-ben hatodik alkalommal keressük azokat a tehetséges írókat és illusztrátorokat, lelkes kezdő vagy újrakezdő alkotókat, akik úgy érzik, eljött az idő arra, hogy a kéziratuk és a vázlataik megérettek arra, hogy szakmai zsűri elé kerüljenek.

Olvass tovább!

tovább...

Könnyedén, de nem könnyelműen

Készülj az érettségire és szórakozz jókat!

Az érettségire való készülés azért nem a Pokol maga (lsd.: Dante – tétel), bár 12. második félévében lehet, sok diák úgy érzi, a Pokol legsötétebb bugyraiban jár.

Május első hétfője – a rettegett időpont. A magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi napja.

Hogy lehet erre felkészülni? Mit kell egyáltalán tudni? Segít-e a magolás? Az utolsó kérdésre van biztos válaszunk: nem.

De akkor mi? Például az, ha a sok-sok irodalomtörténeti tényt, információt izgalmas történetekhez tudjuk kapcsolni, kontextusba tudjuk helyezni.

Olvasd tovább Vincellér Katalin középiskolai tanár cikkét!

tovább...

„A legvadabb álmaimban sem...”

Interjú Annet Schaappal, az Emilia és a tenger fia szerzőjével

A 2023-as Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmával volt szerencsénk találkozni Annet Schaappal, a sokszorosan díjnyertes Emilia és a tenger fia szerzőjével. Az írónővel a kötet fordítója, Rádai Andrea beszélgetett. Ennek az interjúnak a magyar fordítását osztjuk most meg veled.

Olvass tovább!

tovább...

Az oviban nincs két egyforma gyerek

Találd meg a testreszabott meséteket az ovikezdéshez!

Abban, hogy rengeteg szuper ovis könyvet tudunk ajánlani, az a legjobb, hogy te kiválaszthatod pontosan azokat, amik testreszabottan nektek íródtak! Te tudod a legjobban, hogy a gyerkőcödnek milyen a temperamentuma, mit szeret igazán, és mi az, amitől fejvesztve menekül. Böngészd át a csupaovis, csupakönyves szemlénket, és gyűjtsd össze az igazán nektek való mesekönyveket a vidám óvodás évekért!

tovább...

Tuti tippek húsvéti nyusziknak

Ismerd meg a legszuperebb húsvéti mesekönyveket!

Itt a tavasz, a legszuperebb évszak a világon! Minden évben az az érzésünk, hogy sosem vártunk még ennyire egy kis jó időre! A világ újra megtelik színekkel és illatokkal, és egyszerűen sokkal könnyebb jól érezni magunkat! A tavasz mindemellett azt is jelenti, hogy hamarosan itt a Húsvét! Hogy ne érjen váratlanul ez a cuki, jókedvű ünnep, most összeszedtük neked a kedvenc húsvéti könyveinket. Ebben a szemlében biztosan találsz valami érdekeset a kis csokitojás-vadászoknak!

tovább...

Sütihasználati beállítások