Annie M.G. Schmidt varázslatos világa

Az időtálló esztétika teszi naggyá a Schmidt – Westendorp könyveket

Annie M.G. Schmidt és Fiep Westendorp nagyjából olyanok voltak a hollandoknak, mint nekünk a Janikovszky Éva – Réber László alkotópáros. Legendás szimbiózisban élő művészek, a gyermekbirodalomba bebocsátást nyert szelíd óriások. Az általuk teremtett világ generációk számára jelenti a kellemes bizsergést valahol a szív és a gyomor között félúton, ahol a honvágy is születik. Az otthonosság érzését, a meghitt nosztalgiát. És bár magabiztosan állíthatjuk, hogy nem túlzó az előbbi jellemzés, a hazai olvasók számára talán még ma is kevéssé ismertek az általuk jegyzett könyvek. A Pagonynál 2011 óta jelennek meg a kultikus életmű darabjai.

Üdvözlünk a Schmidt – Westendorp mesevilágban!

tovább...

Jó könyveket az oviba!

A lista, ami megmutatja, hogyan nevelj könyvmolyt

Manapság már az ovisoknak is örülnek egy jó színes képeskönyvnek, és valljuk be, mi magunk szülők is örülünk, hogy ha gyerekünk csoportjában valóban klassz könyvek vannak. Segítsük az óvó néniket, lepjük meg őket és a gyerekeket sok-sok könyvvel!

tovább...

Mardoska

részlet a Titi3-ból

Hamarosan megjelenik a nagyon népszerű Titi sorozat harmadik része.

Sajnos ez lesz az utolsó rész, de ne csak ezért olvassátok annál nagyobb élvezettel, hanem azért azért is, mert rengeteg új szereplő, izgalmas kalandok, és vicces történetek várnak a holland szerzőpáros népszerű könyvében.

A könyvből majd az is kiderül, miért nem szabad harapni...

A Titi a toronyház tetetjén és a Titi a parkban után Titi most állatokat ment majd...

Az új könyv címe Titi és az Időjós lesz majd.

tovább...

Kik laknak a toronyházban és környékén?

Ismerd meg a toronyház lakóit, Titi barátai, háziállatait, ellenfeleit, segítőit. Mindannyian nagyon mulatságosak, hol kedvesek, hol bambák, hol rikácsolnak, hol ujjonganak - kövesd a történetüket a regényben, ahogy Titi beköltözik, megismerkedik mindenkivel és végül eljut a tengerpartra is, ahonnan egy különös tojással tér vissza a városba Gerda kérésére, mert valaki bajban van...

tovább...

Határtalan derű

Fiep Westendorp illusztrátor portréja

Fiep Westendorp világszerte leginkább Jip és Janneke, a két holland rosszcsont színes háttér előtt ugrabugráló árnyfigurájáról híres. De épp olyan karikaturiztikusan találó, mulatságosan szerethető Szutyoksári és Titi figurája is - és minden szereplő Trappolkáéktól Ágicán keresztól Koszmókig, aki csak megfordul ezekben a könyvekben. Olvassátok Demény Eszter lelkes portréját erről a különleges alkotóról és Annie M. G. Schmidttel közös munkájukról.

tovább...

Titi a toronyház tetején

Részlet Annie M. G. Schmidt könyvéből

Titi kis daruskocsijával új lakhelyet keres magának. Gerda, a dagi galamb segítségével egy toronyház tetején talál egy kis szobát. Ám egy ekkora házban nem csak jóindulatú szomszédok vannak. Van, aki nem nézi jó szemmel a betolakodót. Pedig Titi mindenkin segít, akin tud, és sok-sok barátot szerez a meseregény végére. Nagyóvodásoknak, kisiskolásoknak ajánljuk ezt a klasszikust, ami méltán kerülhet majd A két Lotti, Harisnyás Pippi és Gombos Jim mellé a polcra.

tovább...

Titi és a húszemeletes

Annie M. G. Schmidt: Titi a toronyház tetején

Titi, a vörös hajú kisfiú személyében a modern európai meseirodalom egy igazi klasszikusa tolat be piros daruskocsijával a magyar gyerekszobákba. Annie M. G. Schmidt (az eredetiben Putt van der Petteflett című) könyvén holland gyerekek generációi nőttek fel – alig érthető, miért váratott magára több, mint negyven évet a magyar fordítás. Persze, ahogy a hölgyeknek, úgy az igazán jó meséknek sincsen kora; Titi kalandjain sem fogott az idő, talán csak akkora újdonságnak nem számítanak már, mint anno, a hetvenes évek elején, amikor e mesék nyelve, témaválasztása még szokatlannak számított. - Dániel András ajánlója

tovább...