Szavazz a Pagony könyveire!

Merítés-díj 2021

Elképesztően büszkék vagyunk, hogy az idei Merítés-díj Top 10 listáin négy Pagony-könyv is helyet kapott! Mindent elmesélünk róluk, és most már csak a Te szavazatodon múlik, kié lesz a Merítés-díj!

A gyermekirodalom kategóriában Kiss Judit Ágnes Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg című meseregényét, valamint Wéber Anikó Marci és Merkúr – Űrlény az osztályban című könyvét eme ki a zsűri. Az ifjúsági irodalom kategóriában pedig Mészöly Ágnes: Fekete nyár és Rojik Tamás: Szárazság című regényei jutottak a legjobb tízbe.

És hogy mi is a Merítés-díj Top 10 listája? A moly.hu szerkesztői szerint semmiképp sem a tíz legjobb könyv, de mindenképpen tíz olyan könyv, ami a Merítés kollektívája szerint fontos, értékes és nem utolsó sorban jó. Egy közös lista, mely támpontot ad, mik azok a könyvek, amelyek érdemesek a figyelemre. A Merítés közösségének célja, hogy egy a közönség véleményét tükröző díjjal jutalmazzák az év legkiemelkedőbb alkotásait. A zsűri, amely a moly.hu legaktívabb tagjai közül kerül ki, pontozással dönt a Top 10-be kerülő könyvekről, majd közönségszavazással dől el a végső nyertes.

Tudj meg többet a Merítés-díj történetéről, és a 2021-es mezőnyről!

Ismerd meg a 2021-es Merítés pagonyos jelöltjeit!

A Gyermekirodalom kategória (0-10 korosztály) TOP 10 pagonyos jelöltjei 2021-ben:

Kiss Judit Ágnes:Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg

zsalya_hercegno_es_az_oregnek_hitt_herceg_borito_1000px.jpgEbben a meseregényben minden benne van, ami egy jó meséhez kell: unikornis, tündérek, sárkány, herceg, hercegnő! Csak éppen minden egy kicsit másképp...

Zsálya hétköznapi kislány, ám egy nap megjelenik a szobájában egy tündér, és a segítségét kéri. Hazája, Aevus királysága ugyanis nagy bajban van – egy idő óta másképp telik az idő. Felcserélődtek az éjszakák és a nappalok, a király nem öregszik, hatalmát pedig nem szeretné átadni fiának, a hercegnek. Zsálya az egyetlen, aki a földi világ lakójaként Aevus hercegével egyazon hónapban, napon, órában és percben született, neki kell segítene, hogy a herceg megkaphassa az őt illető trónt. Máris elkezdenéd olvasni? Nézz bele a meseregénybe itt!

A tündérmesékben a gonosz boszorkány, a kegyetlen király, a bárány bőrébe bújt farkas mind olyan toposzok, amelyek felnőttként nézve elég ijesztőek lehetnek, de a gyerekek egészen másként élik meg ezeket, a saját szintjükön értelmezik és fordítják le maguknak. Ha egy gyerek belehelyezkedik az elnyomott és végül feloldást nyert mesei hősök karakterébe, az nem feltétlenül jelenti, hogy őt is bántalmazza otthon valaki, talán csak arról van szó, hogy túl szigorúnak érzi a szüleit. Viszont az, hogy mesébe vannak rejtve ezek a konfliktusok, segít a gyerekeknek feloldani a szorongásaikat.

Tudj meg többet Zsálya hercegnőről!

Szavazz a regényre!

Wéber Anikó:Marci és Merkúr – Űrlény az osztályban

marci_es_merkur_borito_1000px.jpgFelnőtt szemmel a Marci és Merkúr egy nyolcéves fejlődéstörténete, és a közösség-kovácsolás meséje, gyerekszemmel pedig egy átélhető, izgalmas történet.

A legvidámabb osztályba új gyerek érkezik, aki csak Merkúrként mutatkozik be. A tolltartóján bolygó virít, órák alatt morzejeleket dobol az asztalon, olyan gyorsan számol, mint egy robot, és azt állítja, van egy saját űrállomása. Marci gyanút fog, és nyomozni kezd Merkúr után… De hiába derül ki az igazság, Marci, a vidámságfelelős legnehezebb feladata még hátra van: hogy lesz megint mindenki boldog a legvidámabb osztályban?
Ismerd meg Marcit!

A Marci és a Merkúr a Most én olvasok! sorozatban megkedvelt Marci és a legvidámabb osztály kalandjainak folytatása hosszabb regényben, már folyékonyan olvasóknak, de még mindig nagy betűkkel, sok képpel, könnyen olvashatóan.

Szavazz Marcira!

Az Ifjúsági irodalom kategória (11-18 éves korosztály) TOP 10 pagonyos jelöltjei 2021-ben:

Mészöly Ágnes:Fekete nyár

fekete_nyar_borito_1000px.jpgA Fekete nyár a halálról szól. Meg az életről. És arról, mennyire fontos, hogy a lehetőségeinkhez képest a legjobban kihasználjuk az időt, amit kapunk. Mészöly Ágnestől már megszokhattuk, hogy nem fél a nehéz témáktól. A Fekete nyárban is a tőle jól megszokott nyíltsággal beszél életről és elmúlásról, de a tinédzserlét összes nehézségéről, fájdalmáról és öröméről is.

A történet két szálon fut, amik látszólag kevéssé kapcsolódnak egymáshoz. Fanni története a jelenben, 2020-ban játszódik, teljesen mai problémák és helyzetek jellemzik.

A másik történetszál Urara, a sokezer éves haláldémon világába vezeti be az olvasót, akinek feladata, hogy a holtak lelkét átvezesse a felső világba. Urara számára a halál természetes folyamat, és azon van, hogy széppé tegye az utazást a lélek számára és megnyugvást hozzon az elhunytnak.

Ismerd meg Fannit!

Fanninak hatalmas kedvence Urara, tervei szerint a MondoCon-on is az ő karakterét szeretné megjeleníteni. Ehhez azonban meg kellene tanulnia megvarrni a jelmezt… Ez hozza végül össze a szomszéd nénivel, Helgával. Az idős nő és a fiatal lány barátságot kötnek, és ez mindkettejük életét megváltoztatja. Egyetlen édes-bús nyár adatik nekik közösen, de ezalatt a rövid idő alatt rengeteget tanulnak egymástól és önmagukról is. Ha felkeltette az érdeklődésedet, itt olvashatsz bele a regénybe!

Ami a halálról szól, egyúttal az életről is, és az életben a legfontosabb, hogy önazonosan igyekezzünk élni.

Itt szavazhatsz a Fekete nyárra!

Rojik Tamás:Szárazság

szarazsag_1000px.jpgVajon milyen érzés lehet, amikor disztópiát ír az ember, és hirtelen belecsöppen? Rojik Tamással éppen ez történt. Télen megírta, tavasszal valóra vált: kijárási korlátozás, a készletek felhalmozása, a boltok kifosztása... De nemcsak aktualitásával ragadta meg az olvasók figyelmét, a Szárazság egyedi, tömör stílusa és az egyre népszerűbbé váló climate fiction műfaj is hozzátesz a sikerhez.

Tudj meg többet a regényről!

A cli-fik jelentősége abban rejlik, hogy sokszor olyan aspektusaira is rámutatnak a klímaváltozás veszélyeinek, amik talán nem is jutnak eszünkbe. Cselekvésre sarkallhatják a fiatalabb és idősebb generációkat egyaránt, már csak azáltal, hogy megmutatják, a jelenlegi életformánknak milyen következményei lehetnek – és ne legyünk naivak, lesznek is. Kíváncsi vagy a regényre? Olvass bele a itt!

A Szárazság komoly üzenetet hordoz, ezzel együtt viszont elképesztően pörgős kalandregény is, fogalma sincs az olvasónak, mi lesz a végkifejlet, ki mond igazat és ki hazudik, kiben bízhatnak meg a főszereplők, Dani és Anikó. Ez a könyv nem ér véget azzal, ha becsukjátok az utolsó oldalon, hosszú-hosszú ideig veletek marad majd.

Add le szavazatodat a Szárazságra!

Érdekel a folytatás is? Kattints ide az Árulásért!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • „Semmi komoly, csak élet meg halál”

  • Hát te melyik bolygóról jöttél?

  • Mi lesz, ha elfogy az ivóvíz?

  • Amikor a tündérmesében a hercegnő siet a herceg segítségére