Kiskutyák, nagymamák és indiánok

Ismerd meg Pásztohy Panka könyveit!

Szeretitek a kutyás meséket? Fontos számotokra a felelős állattartás? Vadadi Adrienn Ovis meséi, vagy éppen Berg Judit Panka és Csiribí-sorozata a kedvenc ovis könyveitek? Esetleg Finy Petra Milu-sorozatával tanultatok meg olvasni? Akkor van egy erős tippünk, ki a kedvenc pagonyos szerző-illusztrátorotok! Ebben a cikkben összeszedtünk szinte mindent, amit Pásztohy Panka könyveiről tudni érdemes. Olvass tovább!

Pásztohy Panka praktikusan egy műteremben nőtt fel, édesapja festőművész volt, édesanyja pedig szobrászművész. Az alkotás szeretetét és a kreativitást tulajdonképpen már az anyatejjel szívta magába.

“Ha számba veszem a korai inspirációkat, mindenképpen meg kell említenem azt a kitörölhetetlen és örökre meghatározó élményt, melyet az jelentett, hogy testközelből láthattam, megélhettem, miként születik édesanyám kezei között a szürke kavicsdarabból mókás lovacska, vagy édesapám lapra rajzolt vonalaiból durcás sündisznó. Erős és eleven képek ezek.” - emlékezik vissza a szerző.

24457.jpg
A legtöbben talán a Pitypang és Lili-sorozatból ismerik a nevét, melynek két kötete is Aranykönyv-díjas lett. A szavazás számszerűen is bebizonyította, amit mi is éreztünk, hogy az olvasók szívében is különleges helyet foglal el a kedves és felelősségteljes Lili és imádnivaló, pajkos, és egyre okosabb kutyája, Pitypang.

Az első kötetet, a Mentsük meg a kiskutyám!-at Panka menhelyről örökbefogadott kutyusa, Kacat ihlette. “Az ő sorsa indította el bennem azt az elhatározást, hogy meséljek a gyerekeknek a menhelyek világáról, és a felelősségteljes kutyatartás fontosságáról.” - válaszolta egy korábbi interjúban Panka.

pitypang_es_a_mikulas_borito_1000px.jpg
Egy család és egy kutyus kapcsolata azonban nem ér véget az örökbefogadásnál, sőt, ott kezdődik csak az igazi kaland! Lili kutyaiskolába jár Pitypanggal, sőt, az állatorvost is meg kell látogatniuk. A mesékben Pitypang megismerkedik a közlekedés szabályaival, Lilivel hókutyát építenek egy csodás téli napon, sőt, még kertészkednek is egy jót! A sorozat ma már 13 kötetet számlál, a legújabb, a Pitypang és a Mikulás pedig éppen 2022 októberében került a boltokba.

Ebből a cikkből megismerheted a teljes sorozatot!

30144.jpg
Fontos, és alig feldolgozott témával foglalkozik a Halló, mama!, melyet szintén Pásztohy Panka írt és illusztrált. Kontinenseken átívelő nagyszülő-unoka kapcsolatról szól ez a könyv, hiszen egyre több az olyan család, akik évente csupán egyszer találkoznak személyesen, az internet segítségével viszont mégis napi kapcsolatban tudnak maradni egymással. Bár a kötet jóval a koronavírus előtt született, tartalmát csak még aktuálisabbá tette a járványhelyzet és a szociális távolságtartás. Ez a mese a gyerekek számára is érthetően mutatja meg, hogy bizony úgy is lehet nagyon szeretni egymást, hogy fizikailag nagyon távol vagyunk.

Ebből a cikkből mindent megtudhatsz a Halló, mama!-ról.

28231.jpgSzemélyes kedvencem Pásztohy Panka könyvei közül a Pesti mese. Ez a szívmelengető könyve amellett, hogy remek tippeket ad, milyen közös programokat csinálhatnak nagymamák és unokák közösen Budapesten, és mely látnivalókat érdemes együtt felkutatni, olvasás közben minket is visszarepít Panka múltjába, mikor Budapesten élő nagymamájánál tett látogatásai alkalmával bebarangolták a főváros különleges pontjait.

A szerző elmondása szerint a könyv megírása és megrajzolása egyfajta terápia is volt a számára, hiszen máig nagyon hiányzik neki a nagymamája. Ugyanebben az interjúban mesél arról, milyen volt évtizedek múltán újra meglátogatni a nagymamája régi lakását, és arról is, mit jelent a titokzatos papírdaru a mesében. A Pesti mesegyönyörű és megható kötet az egymás iránti szeretetről, és arról a különleges kötelékről, ami nagyszülők és unokák között van.

30372.jpgNem feledkezhetünk meg az egészen piciknek szóló könyvekről sem, ha Pásztohy Panka munkásságát szemlézzük. Ott van például imádnivaló babanaplója, a Mese rólad, mely a Cerkabella Könyvek gondozásában jelent meg, és melyben a kisbaba születésének és növekedésének eseményeit egy kismackó meséli el. De aranyos habkönyvek közül is válogathatunk a kicsiknek, Panka rajzolt nekik többek között járműveket, állatokat és gyümölcsöket is!

Önálló kötetei mellett Pásztohy Pankahetvennél is több gyerekkönyvet illusztrált! Ezek közül hely hiányában csak néhányat emelek most ki: Az ő keze alatt elevenedett meg Panka és Csiribí, Berg Judit szeretnivaló tündérei. Csapody Kingasegítő könyveiben is az ő illusztrációival találkozhatunk, de Erdős IstvánAprótörpe indiánjait is Panka rajzolta meg. Illusztrált Marék Veronika-mesét (A bohóc és a kismajom), de Vadadi Adrienn könyveitől is elválaszthatatlan a neve és stílusa, az Ovis mesék-sorozat például biztosan nem lenne ugyanaz nélküle.

25752.jpgAzoknak sem kell aggódniuk, akik az óvodából már kinőttek, de még mindig szívesen nézegetnék a Panka által illusztrált könyveket, nekik ajánljuk Finy PetraMost én olvasok! sorozatát. A kisiskolások bátran kalandozhatnak Miluval a lovagok, vagy az indiánok között, esetleg az olimpián vagy Egyiptomban, mindegyik nagyszerű utazásra Pásztohy Panka illusztrációi kísérik el őket. A klasszikus mesék kedvelőinek pedig az a jó hírünk, hogy Panka rajzai Móra Ferenc, és Móricz Zsigmond újra kiadott meséi mellett is megtalálhatók

Bármely korosztálynak rajzol, Pásztohy Pankaképei mindig otthonosak és megnyugtatók.Meséi pedig amellett, hogy maximálisan eltalálják a gyerekek érdeklődését, mindig többet mondanak, mint elsőre gondolnánk, legyen szó a felelős állattartásról vagy éppen arról a csodáról, amit a nagyszülők jelentenek a kicsik életében.

Wágner Eszter cikkét olvastad.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Az ország kedvenc kutyája