Lokomoto

Olvasd el a JEM magazin cikkét a játékról!

Lehet gőzmozdonyfütty vagy a BZ motor zúgása, engem a vonatok hangjai mindig is lázban tartottak, hisz vasutas családban nőttem fel és fél gyerekkoromat a vasútállomáson töltöttem. Természetesen a legizgalmasabb elfoglaltságom a mozdonyok megcsodálása volt. Ebből kifolyólag nem nagy meglepetés, hogy minden vonatos témájú társasjáték érdekel. Lehet az gyerek, családi vagy nagyon gamer kategória is. A mostani cikkemben egy családi társasjátékot, a Lokomotot mutatom be közelebbről, aminek még az a plusz érdekessége, hogy kis hazánk legfiatalabb társasjáték szerzője, egy 13 éves kislány, Pásztor Emma készítette.

Olvasd tovább Belevári Eszter a JEM magazin 2023. májusi számában megjelent cikkét!

tovább...

Hupszi - Győri Zoli társasjátéka

Olvasd el a JEM magazin cikkét a játékról!

Hupszi, egy két lábon járó szőrcsomó akár az Addams Family Hogyishívják kuzinjának is lehetne a másodkuzinja, de én ezt honnan is tudhatnám, csak alsós vagyok. De azt tudom, hogy Hupszi mindig vevő pár csínytevésre; legutóbb gondnok Jani bácsi kulcskarikájával kezdett hulahoppkarikázni a folyosó közepén, míg egy másik alkalommal a konyhás Gizi néni kötényéből épített sátrat magának. Még szerencse, hogy időben észrevettük, különben…

Olvasd tovább Szabó Máté a JEM magazin 2023. májusi számában megjelent cikkét!

tovább...

Mágikus erdő

Olvasd el a JEM magazin cikkét a játékról!

Mi a közös egy egyszarvúban, egy gombában, egy tündérben, egy varázsfában és egy bosziban? Ők mind a Mágikus erdő lakói, de nagyon nem mindegy, hol élnek, kivel találkoznak, hisz – mint egy szappanoperában, akarom mondani, szappanmesében – vannak, akik jól kijönnek egymással, és már szinte szimbiózisban élnek, és vannak, akik nem, szóval ügyelni kell rá, ki kivel hogyan találkozhat.

Olvasd tovább Belevári Eszter a JEM magazin 2023. májusi számában megjelent cikkét!

tovább...

Rumini - Hajónapló és Kincsesláda

Olvasd el a JEM magazin cikkét a játékokról!

A sikerkönyvek sorsa régebben az volt, hogy megfilmesítették őket. Ez ma is igaz, de ehhez a trendhez felzárkózott a „megtársasjátékosítás”. Apropó, kiírhatnánk egy pályázatot az új magyar szó kitalálására – de vigyázat, a gamifikáció (gamification) azért nem ugyanaz! És hát mi lett volna nagyobb sikerkönyv, mint az eredetileg 2006-ban megjelent Rumini, Berg Judit közismert gyerekkönyve, amit aztán 9 másik kötet követett egészen 2020-ig. Az én privát viszonyom a Rumini regényfolyamhoz meglehetősen ambivalens, de ez nem befolyásolt abban, hogy az arra épülő játékokat élvezettel próbáljam ki és írjak róluk elfogulatlan ismertetőt.

Olvasd tovább Kiss Csaba a JEM magazin 2021. decemberi számában megjelent cikkét!

tovább...

Éjszaka az állatkertben

Olvasd el a JEM magazin cikkét a játékról!

"Késő este van, már aludnotok kéne, de az öcséd noszogat valami hülyeséggel átjárókról meg kalandokról. Oda se figyelve lerázod, csak hogy valamivel később arra ébredj: egyedül vagy a szobában. Dodó keresésére indulsz, mire a különböző, szobátokban heverő játékoktól (???) megtudod, hogy a korábban említett átjárón tett egy kis kiruccanást, így hát kénytelen-kelletlen utána eredsz – bár még mindig nem hiszed el teljesen ezt a furcsa maszlagot. A takaró alatt el is jutsz a kívánt helyre, amiről hamar megállapítod, hogy ez bizony az állatkert. Csak épp most mintha kicsit más lenne, mint szokott. A hátizsákodban kényelmesen megbújó cicáddal együtt nekivágsz a ropogó hóban, hogy megkeresd a kisöcsédet a számtalan különös élőlény segítségével, akik mind itt élnek az éjszakai állatkertben…"

Olvasd tovább Porvayné Török Csilla a JEM magazin 2021. júniusi számában megjelent cikkét!

tovább...

Lajka

Olvasd el a JEM magazin cikkét a játékról!

"Mindig öröm, amikor magyar szerzők és illusztrátorok játékaival bővül a társasjátékpiac, az utóbbi időben pedig a Pagony kiadó a gyerekkönyvek mellett egyre több és több magyar készítésű társasjátékkal igyekszik színesíteni ezt a palettát. Ez különösen igaz a jelen cikkben bemutatott játékra, a Lajkában ugyanis pontosan ezt csináljuk: színezünk. Igen, rendesen, színes ceruzával. Igen, ti, felnőttek is, nem csak a gyerekek. Igen, kelleni fog a végére a Flector krém. De ne szaladjunk ennyire előre, térjünk inkább vissza egy kicsit a kezdet kezdetére…"

Olvasd tovább Porvayné Török Csilla a JEM magazin 2021. májusi számában megjelent cikkét!

tovább...

Abszolút megvadult betűk

Olvasd el a JEM magazin cikkét a játékról!

Ha az utca emberét megkérnénk, hogy sorolja fel azt a három társasjátékot, ami először eszébe jut, a Scrabble minden bizonnyal még ma is előkelő számú említést kapna. Ez nem véletlen, ugyanis a keresztrejtvény elemekkel fűszerezett kreatív szóalkotás folyamatát rengetegen kedvelik, de el kell ismerni, hogy a nagy öreg kissé elavult, feleslegesen sok benne a holtidő, és a pontozása is elég furcsának hat. Örömteli tendencia hát, hogy a klasszikushoz hasonló, de leporolt, modernizált játékok érkeznek időről időre. Ilyen Lencse Máté egyik új szerzeménye, az Abszolút megvadult betűk is.

Olvasd tovább Bozsik Márton a JEM magazin 2021. márciusi számában megjelent cikkét!

tovább...

Matricás Laci - Kapj el!

Olvasd el a JEM magazin cikkét a játékról!

"Ha azt hallom, hogy Kruppa Gergely – aki korábban az Antler games fejlesztőjeként a karakteres, disztópikus hangulatú Saltlands és Critters Below címeken dolgozott – egy új, titkos szerepes játékot tervez, sok mindenre asszociálnék, de eszembe sem jutna, hogy mindez a Pagony kiadó gondozásában kap cuki arculatot, és hogy elsősorban 8-12 éves gyerekek számára készül."

Olvasd tovább Bozsik Márton a JEM magazin 2022. februári számában megjelent cikkét!

tovább...

KalandoZOO - Marci az állatkertben

Olvasd el a JEM magazin cikkét a játékról!

"Gémerként mindig nagy érdeklődéssel ülök le gyerekjátékok mellé, azt keresve, hogy vajon milyen eszközökkel próbálja rávenni a játék tervezője a kicsiket, hogy ez bizony jó móka lesz. A KalandoZOO - Marci az állatkertben esetén ez viszonylag kézenfekvő: a játékosok egy napra beszabadulnak az állatkertbe, és megpróbálnak minél több állatot megfigyelni, közben az ajándékboltban érdekes tárgyakra szert tenni, és (bár már tavaly sem sikerült) ezúttal tényleg nem lemaradni a 14:45-kor kezdődő fókaetetésről."

Olvasd tovább Bozsik Márton a JEM magazin 2021. decemberi számában megjelent cikkét!

tovább...