Abszolút elgondolkodtató

Kiskamasz korban már annyi mindenről lehet beszélgetni a gyerekekkel, annyi mindenre nyitottak, és annyi minden érdekli őket! Ha olyan könyveket kerestek, aminek kapcsán elgondolkodhattok az olyan témákról, mint a természetvédelem, a feminizmus, a bullying, a teljesítménykényszer, a mesterséges intelligencia vagy az énkeresés és az identitás, akkor a legjobb helyen jártok! Olvassatok tovább!

Agáta és a jegenyenyáragata_es_a_jegenyenyar_borito_1000px.jpg

Agáta másmilyen, mint a többi gyerek. Tourette-szindrómája miatt a kortársai nem barátkoznak vele, és furcsa viselkedése általános megdöbbenést kelt a környezetében. Agáta a természetben, a növények szeretetében találja meg a békéjét, hű társa pedig kutyusa, Mázli.

Egy nap a szomszédba egy kisfiú költözik – aki még furcsábban viselkedik, mint a kislány. Nyár Jakab meggyőződése ugyanis, hogy ő egy fa, mégpedig egy jegenyenyárfa. Agáta és Jakab barátsága kiutat mutat mindkét gyereknek az egyedüllétből, közösen felépített fantáziaviláguk pedig megannyi kalandot tartogat. Boszorkányok, lúdvércek és egy tetovált varázsló – a kiskamasz olvasók velük is találkozhatnak ebben a regényben, miközben olyan mély témák is megérintik őket, mint a kirekesztés vagy a magány. Lebilincselő, érzékeny és kalandos olvasmány Vészits Andrea tollából a 9–12 éves korosztály számára.

emilia_es_a_tenger_fia_borito_1000px.jpgEmilia és a tenger fia

Ez a könyv korszakos kedvencetek lesz, különösen, ha szeretitek a borzongató hangulatú, elgondolkodtató és lebilincselő holland regényeket. Annet Schaap könyvében minden benne van, ami az emlékezetes fiatalkori olvasmányainkat annyira meghatározóvá tette.

Adott egy szomorú sorsú, de végtelenül szeretnivaló főszereplő, aki bátran néz szembe a legnagyobb kihívásokkal is. Fordulatos és buktatókkal teli a cselekmény, de éppen ezért sokkal édesebb a szerencsés végkifejlet. Egy pár szóban elmesélhető történeten keresztül a legmélyebb lényünket is megérinti, és ami külön izgalmas a regényben, hogy egy népszerű fantasztikus lényt leválaszt a mainstream csillogásról, és megmutatja borzongató eredettörténetét.

Mindemellett az Emilia és a tenger fia nagyon őszintén beszél szorongásról, megfelelési kényszerről és még annyi minden másról. Szinte minden karakternek van valamilyen félelme, bánata, melyet vagy megért a történet végére, vagy nem. Biztosak vagyunk benne, hogy legalább egy, ha nem több ezek közül az olvasó számára is ismerős lesz. A feldolgozás útján pedig már az is segíthet elindulni, ha találunk egy olyan kitalált karaktert, akivel együtt tudunk érezni, de akinek jó és rossz döntéseit mégis külső szemlélőként figyelhetjük meg.

Rendeld meg most!

oktober.jpgOktóber, Október

Katya Balen regénye egy gyönyörű, érzékeny, lírai történet. Mit jelent vadnak lenni, mit jelent szabadnak lenni? Hogyan tudsz beilleszkedni egy közösségbe, ha 11 éves korodig az apukád és egy mentett bagoly volt az egyetlen társaságod? És hogyan tudsz magadra találni Londonban, ha számodra az erdő jelenti az otthont? És vajon újra tudod építeni a kapcsolatot az anyukáddal, aki kicsi korod óta nem része a családodnak?

Az Október, Október című regényt szívből ajánljuk minden olyan csendes kiskamasznak, akinek nehezen megy a beilleszkedés, de mindenki másnak is, aki szeretné, hogy elvarázsolja ez a lélekkel teli, csodaszép történet. Október segít megmutatni a legvisszahúzódóbb gyerekeknek is, hogy mindig megéri önazonosnak lenni. Hogy különbözni nem hiba, hanem érték. Hogy vadnak lenni, szabadnak lenni nem mindenki számára jelenti ugyanazt, és ez így van jól.

Kattints ide és szerezd meg most!

aram_nelkul_borito_1000px.jpgÁram nélkül

Kolozsi László újabb elgondolkodtató, jövőben játszódó történettel lepett meg minket. 300 évvel azután járunk, hogy a Föld élhetetlenné vált az emberek számára. Egy ökológiai katasztrófa után helyrerázódott természetben találjuk magunkat, amelyben az emberiség túl van a mai világunkat fenyegető klímaváltozás súlyos hatásainak bekövetkezésén, ugyanakkor továbbra sem vonta le a tanulságot az apokalipszisből. Helyette egy bűnbakot keres, ez pedig a modern világ hajtómotorja, az áram lett.

Mintha a mai világ kifordítottját látnánk: a maximumról a minimumra kell csökkenteni a fogyasztást, nincs áram, nincsenek gyárak, nincs utazás, gyors kommunikáció, nincsenek nagyvárosok, nincs kapitalizmus. Egy átmeneti állapotban találjuk magunkat az Áram nélkül világában, melyről hamar nyilvánvalóvá válik; nem sokáig tartható fenn. A fejlődés, haladás nem állítható meg.

Beni, a főszereplő kiskamasz nem ismerte a Nagy Áramszünet előtti világot. Kicsit kilóg a társai közül. Fotografikus memóriája segítségével mindent könnyen és kivételes részletességgel megjegyez, ami érdekli. Nyitottsággal, kíváncsisággal fordul a külvilág felé, nagyon logikusan gondolkodik, de kedves és érzékeny is egyben. Jó barátra lel a különc szomszéd bácsiban, akinek pincéjében rábukkan egy dinamóra. Különleges képességének köszönhetően rájön, hogyan lehetne áramot fejleszteni, ami visszaadja az emberiségnek a középkori körülmények közül való kiszakadás lehetőségét.

Az Áram nélkül inkább egy mesés történet, sem mint tudományos alapokon nyugvó disztópia, de ez nem veszi el a történettől a lehetőséget, hogy fontos és érdekes kérdéseket vessen fel emberi természetről, környezettudatosságról, fejlődésről, a társadalmunk mozgatórugóiról.

Tedd kosárba!

a_gondolatolvaso_borito_1000px.jpgA Gondolatolvasó

Elgondolkodtál már azon, hogy a jó tanulók élete sem mindig fenékig tejfel? Hogy ők is csak gyerekek, akik barátokra vágynak és játszani szeretnének? Wéber Anikó legújabb vérpezsdítő iskolai krimijében lelepleződik, ki szívatja a tehetséggondozó-szakkörösöket, miközben az újdonsült nyomozók egymást, és önmagukat is jobban megismerik.

Wéber Anikó oktatói tapasztalata révén nagyon jól átlátja az iskolai dinamikákat, a gyerekek között létrejövő hierarchikus és bajtársi viszonyokat. Emellett a könyv négy főszereplőjén keresztül az írónő rámutat egy rendkívül fontos problémára: ahogy a felnőtteknek szükségük van a munka és a magánélet közötti egyensúlyra, az iskolás gyerekek számára is létszükséglet a tanulás mellett a pihenés, a játék és az emberi kapcsolatok építése.

A Gondolatolvasó egy laza, felvillanyozó tini-krimi, amely a felszín alatt sokkal többet rejt puszta detektívregénynél. Kellemes olvasmány lehet egy őszi délutánra, ha a tanulás mellett valami tartalmas kikapcsolódásra vágynánk.

Szerezd meg most! Kattints ide!

az_ezereves_fiu_borito_1000px.jpegAz ezeréves fiú

Mit jelent felnőni? Az idő múlása okozza, vagy a testünk öregedése, esetleg a külvilággal való kapcsolatunk? Ezekhez hasonló komoly kérdésekre keresi a választ Az ezeréves fiú, amely egyszerre mélyen elgondolkodtató és lebilincselően izgalmas olvasmány.

A tizenegy éves Aidan Linklater megismerkedik Alfie Monkkal, a különös beszédű, visszahúzódó, vele egykorúnak látszó fiúval, aki ráadásul szomszédjának, Roxynak a garázsában bujkál. Alfie bevallja Aidannek és Roxynak, hogy ő valójában több, mint ezer éves, édesanyjával a kora-középkorban Dánia térségéből hajóztak át a brit szigetekre.Azt, hogy nem öregszik, egy különleges életgyöngynek köszönheti, amely azonban teljesen halhatatlanná nem tette őt. Most viszont már arra törekszik, hogy az utolsó gyöngy felkutatásával megtörje a varázst, és elkezdhessen normális tempóban élni, kötődni az őt körülvevő világhoz.

Az ezeréves fiú tökéletes regény minden olyan kiskamasz olvasó számára, aki elgondolkozott már azon, hogy egyszer majd fel kell nőni, de még nem tudja, milyen úton jut majd oda, és milyen felnőttek akarnak lenni. És meglepően lebilincselő olvasmány az olyan felnőttek számára is, akik szívesen merengenek a gyerekkor varázslatán és az életen úgy általában.

Kattints ide, és szerezd meg most!

vaczirennek_vege_borito_1000px.jpgVácz Irénnek vége!

Ki nem vágyott arra iskolásként, hogy legyen egy saját, vicces szelleme, akit csak ő lát és hall, és aki a maga módján átsegíti a mindennapok nehézségein? Goldberg Emília regényében ez az alak Magnus, egy cinikus figura, aki előszeretettel gúnyolódik, és aki legszívesebben nassol vagy szunyókál. Mégis ő az egyetlen, aki a hatodikos Eszternek erőt tud adni ahhoz, hogy legyőzze a szorongásait és megtanuljon kiállni magáért.

Először is szögezzük le, ez egy könnyen olvasható, humoros és fordulatos történet. A könyv egyszerűen lapozza saját magát, annyira élő és mai, mégis annyira magával ragadó a kiskamaszok és a szüleik számára is. Ez egy olyan sztori, ami mindkét generációban fontos húrokat pendít meg, és amiről szuper beszélgetéseket folytathattok majd!

Mindemellett a Vácz Irénnek vége! nem nélkülözi a mélyebb tartalmat sem. A legfontosabb üzenete, amit Magnus segítségével Eszter is megtanul, hogy nem kell “menőnek” lenni ahhoz, hogy elfogadják, és hogy bátran álljon ki magáért, mert a tisztelet mindenkinek jár, legyenek akármilyen “furcsák” is. A legfontosabb, hogy meg tudja szeretni azt, aki ő maga, és el tudja hinni, hogy igenis méltó mások szeretetére.

Kattints ide, és szerezd meg!

jelek_a_falon_borito_cmyk.jpgJelek a falon

Papolczy Péter regénye garantáltan az olvasófotelhez szögezi nem csak a célkorosztályt, de nagyobbakat is. A főszereplő, Bence egy iskolai dolgozathoz keres témát, ami az utcán hever - egészen pontosan a Pozsonyi úton, még pontosabban szobrokban, frízeken, kapualjakban, eltüntetett tablókon és megváltoztatott nevekben…

Szerencsére (?) első szerelmének az apukája szívesen kalauzolja a régmúlt és a közelmúlt útvesztőiben. Kiderül, hogy semmi sem az, aminek látszik, de persze minden mindennel összefügg.A jelek egyfelé mutatnak, egy csomó jelenségre ugyanaz a (kézenfekvő) magyarázat. Titkos háttérhatalom, ami irányítja mások életét.

Nem ismerős ez valahonnan? De bizony: összeesküvés-elmélet szagú az egész. Bence a saját bőrén tanulja meg, hogy a félinformáció nem információ, viszont remek manipulációs eszköz. Hogy az internet jó dolog, de nem elég felületesen utánanézni a dolgoknak. Hogy a forráskritika és a kritikus gondolkodás nem csak történelemórán fontos! Az a fantasztikus ebben a könyvben, hogy az olvasót is megvezeti, így nem pusztán olvasunk a "fake" működéséről, hanem át is éljük azt.

Kattints, és rendeld meg most!

beepitett_robot_borito_1000px.jpegBeépített robot - Az első évem emberként

Mi történik, ha egy jó fej filozófus felkeres egy humoros gyerekkönyvírót, hogy alkossanak együtt? A mellékelt ábra szerint valami zseniális! Így született meg ugyanis Dotty, a mesterséges intelligenciával rendelkező robot-kislány, akinek az a feladata, hogy egy éven át úgy járjon iskolába tizenkét évesek közé, hogy nem bukik le. Ha ez sikerül neki, hatalmas támogatást nyer a fejlesztőinek egy rejtélyes milliárdostól a további munkához.

A történet pörgős, muris, és letehetetlen. Mindemellett pedig filozófiai gondolkodásra sarkallja a fiatal olvasókat. Mitől vagyunk emberek? Mitől vagyok én én? Mit tegyünk, ha választanunk kell, hogy néhány szerettünket mentsük meg, vagy sokkal több, de számunkra vadidegen embert? Ilyen és ezekhez hasonló kérdéseken merenghet - miközben gurul a nevetéstől - aki kezébe veszi a Beépített robotot.

Tedd kosárba itt!

a_hold_emlekei_borito_1000px.jpegA Hold emlékei

A science fiction és a futurisztikus történetek a gyerekirodalomban is ugyanúgy hódítanak, mint a felnőtt könyvekben. Kolozsi László regénye, A Hold emlékei is egy ilyen kötet.

A Földön egy különös hullám suhan körbe, amelynek hatására mindenki elveszíti az emlékeit. Szinte mindenki, szerencsére van néhány kivétel, mint például az űrhajós Pedro - Péter -, aki, mert az űrállomáson tartózkodott, kívül esett a hullám hatósugarán, a neurológus, akinek fiatal korában fémlapot kellet a koponyájába műteni, vagy egy kilenc éves kislány, Matilda. A maroknyi emlékező feladata, hogy kiderítsék, mi is történt, és rajtuk múlik, visszatér-e az ismert élet a Föld nevű bolygóra.

A Hold emlékei gyönyörű, lírai történet, egyenesen filozofikus. Kik és mik vagyunk az emlékeink nélkül? Tudunk-e kapcsolódni, ha nem emlékszünk senkire, akihez kötődtünk valaha?

Abszolút izgalmas, Abszolút elgondolkodtató, Abszolút megható. Igazi Abszolút könyv.

Itt találod a könyvet!

jenci_neni_es_az_okostelefonok_borito_1000px.jpgJenci néni és az okostelefonok

A Jenci néni és az okostelefonok nem csak a kiskamaszoknak lesz izgalmas. Két olyan téma kapcsolódik össze benne, amik önmagukban is megérnének egy regényt: a generációk közti barátság és a digitális világ kihívásai. A könyv többek között arra a jelenségre világít rá, amikor az internethasználat a személyes kapcsolatok rovására megy. Egy kiskamasz gördeszkázás közben nagyban nyomogatja a telefonját, aminek eredményeképp összeütközik egy tolókocsiban ülő idős hölggyel. Jenci néninek szerencsére egy haja szála sem görbül, viszont olyannyira felbosszantja magát, hogy egészen hazáig kíséri Domost, hogy a szüleinek is beszámolhasson csemetéjük veszélyes figyelmetlenségéről.

Természetesen a regény nem arról szól, ahogy egy néni próbál fegyelmezni egy kiskamaszt és a családját, sokkal inkább arról, ahogy megismerik, megértik egymás világát és egy hatalmas kalandba csöppennek együtt. Generációkon átívelő barátságokról olvasni mindig különleges élmény, hiszen két olyan nézőpont találkozik - és néha bizony ütközik - amiből mindkét fél sokat tanulhat. Jenci néni és Domos is hamar rájönnek, mennyi hasonlóság van köztük.

Tedd kosárba itt!hogyan_mentettem_meg_einstein_eletet_borito_1000px-1.jpgHogyan mentettem meg Einstein életét?

Az időutazós könyvek évek óta a legkeresettebb műfajok közé tartoznak, és úgy tűnik, nincs, ami ledönthetné őket a trónról. A Hogyan mentettem meg Einstein életét? még ezen a műfajon belül is különleges, pedig nehéz elképzelni, mi újat nyújthat még egy ilyen regény: annyira sajátos a hangulata, hogy még azt is rögtön beszippantja, aki már tudatosan próbál másféle könyvek felé kacsintgatni.

Cornelia Franz díjnyertes német szerző nem véletlenül kalauzol minket szakértő kézzel a múltban: útikönyvek szerzőjeként járatos a témákban. Egészen különleges helyszínt választott: a történet a tengeren játszódik, egy hatalmas óceánjárón. Emily rejtélyes körülmények között, 2020-ból kerül vissza 1913-ba, az Imperial nevű hajóra, ahol két hasonlóan járt fiúval, Lorenzóval és Malikkal igyekszik megfejteni, mit keresnek ott és hogyan juthatnának vissza a saját korukba. Az meg, hogy Einsteinnek ehhez mi köze, természetesen szintén kiderül a regényből...

A Hogyan mentettem meg Einstein életét? mégsem "csupán" egy időutazós könyv: az Imperial-on kószálva Emily megismeri az Amerikába bevándorolt európaiak nehéz sorsának történetét is. Nagyszerűen érzékenyít és tanít is a regény: arról, hogyan kerekedtek fel egész családok, vagy olyan kétségbeesett férfiak, akik hátrahagyva gyermekeiket egy idegen kontinens felé vették az irányt, hogy biztosítsák családjuk jövőjét.

Tedd kosárba itt!gavarin_es_az_alomantenna_borito_1000px.jpgGavarin és az álomantenna

Laboda Kornél a fiatal felnőtteknek szóló irodalom terén már bizonyított a mátéPONTindul című kötetével, irodalmisága és izgalmas abszurditása sokunk figyelmét szegezte a könyve lapjaihoz. Ezúttal kisiskolásoknak szóló kalandregénnyel tért vissza, amiben egyszerre kaphatunk képet egy magányos kisfiú határtalan fantáziájáról, és kalandozhatunk csodálatos földönkívüli lényekkel és bohém professzorokkal varázslatos bolygókon.

Olyan zseniális találmányokkal ismerkedhetünk meg, mint az idővisszavonó patron, amivel akár egy fekete lyukból is kiutat lehet találni, vagy olyan lényekkel, mint Z, aki a világ legvégéről származik, ahol mindig minden ugyanolyan, így minden változást jónak bélyegez, akár jót, akár rosszat eredményez.

A Gavarin és az álomantenna hihetetlenül izgalmas kalandjaival azonnal elragadja az olvasót: minden újabb mondat tartogat valami feledhetetlen fantasztikumot, amiről még többet akarunk tudni. Gördülékeny, nem lacafacázó szövegével garantáltan az egész családot elvarázsolja.

Tedd kosárba itt!

a_visszafele-folyo_borito_1000px.jpgA Visszafelé-folyó

A Visszafelé-folyó nem csupán egy izgalmas és misztikus kalandregény, de egy fontos utazás is a tudattalanba, ahol minden furcsa teremtménynek és mesebeli helyszínnek metaforikus jelentése van. Egy varázslatos utazás történetét tárja elénk Mourlevat, ami közben elengedhetetlenné teszi azt is, hogy magunkba tekintsünk.

Tomek egy kereskedő fiú, akinek a boltjában mindent kapni. Egy este betér hozzá egy vele egyidős, különleges vásárló, aki mesél neki a Kzsar-folyóról, ami visszafelé halad. A tengerből ered, és egy hegy tetején végződik, tavacskát képezve egy apró kőmedencében. Aki a medence vizéből iszik, örök életre tehet szert. Tomek néhány nappal később az ismeretlen lány után indul a Kzsar-folyót kutatva, hogy a forrás vizéből kedves öreg nagyapjának, Isámnak hozhasson.

Ahogy mondani szokás, az utazás során az út a fontos, nem a cél. Nincs ez másként Tomek esetében sem. Kezdeti úti célját elérve már nem is fontos számára az, amiért elindult, annál inkább az átélt élmények, megismert emberek, és a metamorfózis, amint keresztülment. Az a belső változás, amely során komplexebbé vált a személyisége, épp úgy, ahogy a gyermekből fiatal felnőtt, majd felnőtt válik.

A Visszafelé-folyó egy igazán izgalmas, elképesztően fantáziadús és kreatív mese, tele varázslatos lénnyel, kalandokkal, mesebeli tájakkal, kedvességgel, humorral és bájjal. Egyszerre zseniálisan okos, mélyen érző és közben meghatóan szép történet a lélek fejlődéséről.

Tedd kosárba!

csak_jack_borito_300px.jpgCsak Jack

Jack és édesanyja folyton költözködnek, mióta a szülei elváltak. A történet kezdetekor már a hatodik iskoláját kezdi két éven belül, ami azzal jár, hogy Jack kifejlesztett egy különleges képességet: bárhová képes beilleszkedni. A Sherlock-módszer segítségével nyomozza ki, hogy az adott közösségben hogyan fogadtassa el magát anélkül, hogy valójában közel kerülne bárkihez is.

Hiszen minek barátságokat kötni, ha aztán úgyis továbbállnak...? Ebben az új iskolában azonban nem várt dologgal szembesül: őszintén megkedveli az egyik osztálytársát, Tylert, aki szabadidejében (sőt, néha iskolaidőben is) feltalál mindenféle szuper dolgot, például szárnyas cipőket. Jack azt veszi észre, hogy nem figyel már oda a távolságtartásra, mindenfélét megoszt új barátjával, és minden idejüket együtt töltik.

Amikor azonban kilátásba kerül egy újabb költözés, kétségbeesik és megpróbál elvágni minden szálat, hogy kevésbé legyen fájdalmas a búcsúzás. Csak azt nem kalkulálja bele, hogy egy igazi barátságnak nem lehet fájdalommentesen véget vetni. A regény végére Jack megtanulja, hogy ha szeretünk, az néha fáj, de ha nem nyomja el az érzéseit, hanem beszél róluk és megéli őket, sokkal könnyebb mindenre megoldást találni.

Kate Scott története végtelenül bájos, mókás és letehetetlen történet arról, hogyan találja meg a helyét egy olyan kisfiú, aki évek óta nem mert megnyílni attól való félelmében, hogy magára marad.

Rendeld meg itt!

Tracy Beakertracy.jpeg

Tracy Beaker egy gyerekotthonban él, és a mindennapjait azzal tölti, hogy elképzel mindenfélét. Például azt, hogy az anyukája egy csodálatos, de nagyon elfoglalt világutazó, és emiatt nem tudja meglátogatni. Ezzel szemben persze leginkább arról van szó, hogy nem akarja, de Tracy hősiesen és elképesztő humorral száll szembe a valósággal.

Ahogy minden gyerek, ő is vágyik arra, hogy családban éljen, hogy figyeljenek rá és szeressék. Korábban már kétszer örökbe fogadták, de mindkét alkalommal újra az otthonban kötött ki. Kőkemény kislány, sohasem sír (csak szénanáthája van, amitől sokszor könnyezik a szeme).

Ha az ember kinyitja a naplóját, akkor egészen képregényszerűnek tűnik, mert tele van hihetetlenül érzékletes, mókás rajzokkal, amik remekül oldják a helyenként kifejezetten fájdalmas pillanatokat. Tracy Beaker története mégsem szomorú, hanem egy végtelenül életigenlő, harcos kislány meséje sok-sok humorral tálalva.

Rendeld meg itt!

Gipszgipsz_borito_1000px.jpg

A Gipsz írója, Anna Woltz hatalmas kedvencünk itt a Pagonyban, olyan értőn és szeretettel fordul a tinikor küszöbén álló korosztály felé.

A regény narrátora és egyben főszereplője a 12 éves Felicia, vagyis Fitz, aki éppen szörnyen dühös, hiszen nemrég váltak el a szülei. A történet kezdetekor első édesapjánál töltött hétvégéjét kezdi meg, amikor húga egy kisebb balesetet szenved, és emiatt az egész család a közeli kórházban köt ki.

Bár a könyv cselekménye csupán egyetlen napot ölel fel, mégis hatalmas változások történnek a szereplőkben, amikor hirtelen arra kényszerülnek, hogy ismét egy légtérben tartózkodjanak és kommunikáljanak egymással egy stresszes helyzet kapcsán.

A szerző rámutat arra, milyen fontos, hogy odafigyeljünk a környezetünkben élőkre, meghallgassuk egymást és empatikusabban álljunk helyzetekhez. És amellett, hogy egy alapvetően nehéz és fájdalmas témát dolgoz fel, nagyon sok benne a vicces és helyenként egészen abszurd helyzet, ami oldja a téma alapfeszültségét és könnyen emészthető olvasmánnyá teszi a könyvet.

Tedd kosárba most!


Hogyan írtam véletlenül egy könyvet?hogyan_irtam_veletlenul_egy_konyvet_borito_1000px.jpg

Katinka 13 éves, és író szeretne lenni. A szomszédjában szerencsére egy Igazi Író él, így aztán minden lehetőség adott, hogy megvalósítsa ezt az álmát. Lidwien vállalja, hogy segít neki, mi olvasók pedig a beszélgetéseik során egyre több dolgot tudunk meg a szereplőkről. Az már az első oldalon kiderül, hogy Katinka hároméves korában elveszítette édesanyját, és azóta hármasban él apukájával és öccsével. Akkor kavarodnak fel az érzelmei, amikor apja új párra talál, aki igazából nagyon is kedves és jófej (az sem zavarja, hogy a család minden este a kanapén vacsorázik), de az ő megjelenésének hatására feltör benne a régóta elnyomott veszteségérzés. És Katinka munkához lát, megpróbálja rekonstruálni a múltat, hogy megértse a benne zajló folyamatokat.

Van-e olyan, hogy valami mindig fájni fog, és van-e olyan hiány az ember életében, ami örökre megmarad? És ha van, akkor mihez lehet kezdeni vele? Mit tegyünk a ránk zúduló emlékekkel, hogyan dolgozzuk fel a veszteségeinket?

Ezekre a kérdésekre persze nincs egyértelmű válasz, a könyv sem kínál számunkra ilyet, de foglalkozni velük nagyon fontos. Semmilyen erőfeszítés nem lehet haszontalan, amit azért teszünk, hogy megértsük magunkat és a körülöttünk élőket.

Itt tudod kosárba tenni!

Kulcs a múltbakulcs_a_multba_borito_1000px.jpg

Hatalmas kedvencünk a Kulcs a múltba, amit szerintünk minden lánynak el kellene olvasnia. A gyerekek egészen kicsi koruktól kezdve találkoznak azokkal a sztereotípiákkal és elvárásokkal, amiket a társadalom támaszt feléjük, és sok belső harcot okoz bennük, ha ezeknek nem tudnak (vagy akarnak) megfelelni. Ezt a regényt elolvasva a lányok láthatják egyrészt, hogy eltérni a számukra kijelölt sémáktól egyáltalán nem rossz dolog, másrészt azt is, hogy mennyivel nehezebb helyzetben lennének, ha alig néhány évtizeddel ezelőtt születtek volna.

Történetünk mindkét főszereplője 12 éves, talpraesett és okos lány. Csak éppen száz év különbséggel születtek, és egy varázslatnak köszönhetően véletlenül évszázadot cserélnek.

Hannah, aki visszatér az 1900-as évek elejére, beleveti magát egy bűnügy megoldásába, Maggie pedig rácsodálkozik a hatalmas változásokra a nők jogaival kapcsolatosan. Megérkezve a 21. századba ugyanis döbbenten tapasztalja, hogy a nők szavazhatnak, járhatnak nadrágban, focizhatnak, és egyáltalán senki nem hord fűzőt. Mivel sohasem volt része korábban ilyen szabadságban, a saját évszázadába való visszatérés után szüfrazsett lesz, és aktívan harcol az alapvető női jogok érvényesítéséért.

A regény végén találtok egy kis bibliográfiát is, hogy ha felkeltette az érdeklődéseteket a téma, akkor alaposabban utána tudjatok járni, hogy mi is az a feminizmus, és napjainkban milyen jelentősége van ezeknek a törekvéseknek.

Tedd kosárba most!

Óriásorias_borito_1000px.jpg

Az Óriás egyszerre szól arról, hogy milyen kipécézettnek lenni egy közösségben valami miatt, amiről nem tehetsz, magányosnak érezni magad a saját családodban, és úgy általában kicsit kívülállónak mindenhol, amerre jársz. Ez az érzés nekünk, felnőtteknek sem teljesen ismeretlen, azonban 12 évesen kicsit ijesztőbb ezzel szembesülni.

Anzo neve ógermánul azt jelenti, hogy óriás, és ezt a nevet optimista szülei teljesen tudatosan adták neki – a családjában ugyanis mindenki hihetetlenül magas. Kivéve őt magát, és ez a tény osztálytársainak remek alkalom a piszkálódásra.Anzo félénk, visszahúzódó típus, a családtagjai viszont éppen az ellentétei: harsányak és magabiztosak. Így, bár legtöbbünk számára a család a megnyugtató biztonságot jelenti, Anzonak inkább további frusztrációt okoz, hogy bénának és tehetségtelennek érzi magát mellettük.

Az Óriás üzenete a kiskamaszok számára, hogy ne féljenek egy kicsit másmilyenek lenni, mint a többség. Ebből a történetből megtanulhatják, hogy ha az önbizalom nem magasság, vagy bármilyen más külső adottság kérdése, sokkal inkább a bátorságé – ez pedig tanulható és fejleszthető dolog.

Itt rendelheted meg!

A kőmajmok házaa_komajmok_haza_borito_1000px.jpg

Kornél tízéves és asztmás, emiatt a "lúzer" kategóriába esik, és a környékbeli fiúk nem barátkoznak vele. A nyári szünetben viszont megismerkedik Izával, aki ugyanabban a kőmajmokkal díszített házban nyaral, amelyikben ő él az anyukájával. Iza fura szerzet, meggyőződése, hogy a házban élők kiválasztottak (vagyis mágikók), akiket el akarnak pusztítani a rosszak (vagyis a peritonok).

Kornél eleinte szkeptikus, de később teljesen belesodródik Iza fantáziavilágába, főleg, hogy egyre több dolog, amit a kislány mond, értelmet nyer a számára.

A sztori két idősíkban mozog, Kornél apukájának gyerekkorába is bepillantást nyerhetünk, és megláthatjuk a két gyerek, a két kor közti különbségeket. Az 1980-as években a gyerekek simán csavaroghattak, játszhattak az utcán, míg Kornél napjainkban ezt nem teheti meg, ez a szabadság, felhőtlenség már nem jut osztályrészül a mostani gyerekeknek. Iza viszont a fantáziájával teremt magának egy sokkal izgalmasabb valóságot, mint amiben él, és ezáltal válik a két gyerek mégis szabaddá.

Ez a könyv több korosztályhoz is szól, és minden olvasójának mást fog adni: a szülőknek a nosztalgia érzését a saját gyerekkorukkal kapcsolatban, míg a kiskamaszok számára izgalmas kalandregényt.

Tedd kosárba itt!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságainkról, akcióinkról és különleges programjainkról, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó termékek