Abszolút karácsony

A legmenőbb könyvek 9-12 éveseknek

A kamaszodó gyerekeknek nagyon nehéz ajándékot venni. Ők már abban a korban vannak, amikor a szülők még nem szoktak hozzá, hogy határozott véleményük van, és nem fogadnak el mindent, ami a felnőttek szerint jó lehet nekik. Biztos tippekre vágysz? Válassz könyvet innen!

 

Éjszaka az állatkertbenejszaka_az_allatkertben_borito.jpeg

Sok szülő panaszkodik arra, hogy a kisiskolás gyerekek szívesebben játszanak a gépen, vagy nyomkodják a telefonjukat, mint hogy leüljenek a fotelba, és hosszan koncentráljanak egy könyvre. Ez generációs jellegzetesség, viszont nem kell kétségbeesni! Ugyanis itt jönnek képbe az interaktív regények, melyek éppen reneszánszukat élik, egyre több található meg a Pagony boltjaiban is. Így hát nem meglepő, hogy az Abszolút Könyvek válogatásába is bekerült egy ilyen.Lehet egy könyv egyszerre játék és regény? Bizony hogy lehet!

A felcsillanó szemekből arra következtettem, hogy a gyerekeknek nagyon tetszik az ötlet, hogy nem csak passzív megfigyelői lehetnek a cselekménynek, hanem aktívan alakíthatják azt. Itt ez maximálisan teljesül, hiszen az olvasó maga találja ki, merre haladjon a történet, ő hozza a döntéseket és a következményeit is ő viseli. A sok eldöntendő kérdés segít abban, hogy a gyerekeket magába szippantsa a sztori, és észrevétlenül el lehet vele tölteni több órát is.

Rendeld meg ITT  25% kedvezménnyel!


Cseresznyeliget titkacseresznyeligettitka.jpg

Kitti ötödikes, és nagyon unalmasnak érzi magát és az életét is. Egy ötfős baráti társaság tagja, de valahogy mindig ő az, aki egyedül marad ültetésnél, akinek az üzeneteire nem érkezik izgatott válasz, és akit egy kicsit nagyotmondónak is tartanak a többiek. Egyedül neveli elfoglalt anyukája, ezért Kitti sokat van egyedül, ezt tölti ki álmodozással.Talán ismertek ti is olyan gyereket, aki folyton kitalál valami furcsaságot. Akinek a fejében mindig zajlik valami nem mindennapi, és aki néha nem is tudja elválasztani a valóságot a képzelettől.

A nyári szünete sem ígérkezik kimondottan izgalmasnak: nem megy se lovastáborba, se külföldi nyaralásra, anyukája utazása miatt a nagybátyjáéknál kell töltenie két hónapot.

Néhány napig teljes letargiában lustálkodik Cseresznyeliget kertjében, amikor végre történik valami, ami felkelti az érdeklődését: nagybátyja elmeséli neki, hogy régen boszorkányok éltek a kis faluban, és valahol el van rejtve a titkos könyvük.

Kitti fantáziája egyből beindul, és nyomozni kezd, közben új barátokra lel a szomszéd ikerpár személyében, és kiderül, hogy nem is olyan unalmas ez a nyár, mint amilyennek eleinte tűnt.

Rendeld meg ITT 25% kedvezménnyel!

Az osztály vesztese, El fogsz tűnni, Zuhanórepülés

Wéber Anikó könyvei szintén olyan témákat érintenek, amikkel mindenképpen foglalkozni kell, például az iskolai piszkálódás, bántalmazás – vagyis a bullying, ami sajnos kikerülhetetlen, így vagy úgy, de mindenki szemtanúja vagy átélője lesz az iskolai évek alatt.

Megérteni, hogy mi minden működteti a csoportdinamikát, mi tesz valakit áldozattá vagy bántalmazóvá, nagyon nehéz, de nagyon fontos is. Az osztály vesztese ezekre a kérdésekre keresi a választ, ügyesen lavírozva a téma komolysága és a humor között, ezáltal kevésbé nyomasztó, inkább gondolatébresztő olvasmánnyá válik a regény.

Itt találod korábbi cikkeinket erről a könyvről.weber.jpeg

 

Az El fogsz tűnniben azt a folyamatot követhetjük végig, ahogy teljesen megváltoznak a szerepek a közösségben egy esemény hatására. Egy kiránduláson az osztály néhány tagjának ugyanis nyoma vész, és a keresés eredményeképpen mindenki nem várt dolgokat tud meg a személyiségéről, a gyerekeknek újra kell fogalmazniuk olyasmiket magukkal kapcsolatban, amikben korábban biztosak voltak.

A Zuhanórepülésszintén elgondolkodtató és sokrétűen felfogható regény. Ezt azoknak a gyerekeknek ajánlanám, akik érdeklődnek a filozófia iránt, aktívan foglalkoznak a saját lelkükkel, gondolataikkal. A szabadság fogalmának értelmezése, a traumák feldolgozása vagy egyszerűen egy kalandregény… sok mindentől függ, kinek mit ad ez a könyv, de hidegen hagyni senkit sem fog.

Amit nagy örömmel tapasztaltam most a tanév vége után, hogy nagyon sok iskolában ezek a könyvek felkerültek az ajánlott nyári olvasmányok listájára – nem véletlenül.A Zuhanórepülés szintén elgondolkodtató és sokrétűen felfogható regény. Ezt azoknak a gyerekeknek ajánlanám, akik érdeklődnek a filozófia iránt, aktívan foglalkoznak a saját lelkükkel, gondolataikkal. A szabadság fogalmának értelmezése, a traumák feldolgozása vagy egyszerűen egy kalandregény… sok mindentől függ, kinek mit ad ez a könyv, de hidegen hagyni senkit sem fog.

Szerezd be a könyveket ITT, ITT és ITT 25%-os kedvezménnyel!

A sárkány nyomában - A pásztói oskolamester házasarkany_borito.jpeg

Kertész Erzsi regénye nem egyszerű fantasy. És nem egyszerű történelmi regény. És nem is egyszerű lélekrajz. A sárkány nyomában mindez egyben: ismerd meg Dani és Gáspár történetét, akik egymástól 500 év távolságra élnek, sorsuk mégis összefonódik.

1551-ben Gáspár legnagyobb vágya, hogy lovag lehessen: sokat hallott a bátorságukról és vitézségükről, és arra vágyik, hogy egyszer ő is hatalmas tetteket vigyen véghez és megénekeljék a hőstetteit. Egy nap titkos labirintusra bukkan: minden nap itt játszanak a barátaival, de olyan útra téved, ahol eddig még sosem járt. Egy rejtélyes alakkal találkozik, aki fontos feladatot bíz rá...

Dani 2019-ben az iskolások tipikus életét éli. Mindannyiunk számára ismerős lehet a görcsös megfelelési kényszer, hogy a legmenőbb haver elismerjen, és hogy a banda elfogadjon. Minden gyerek a "menőség magabiztosságára" vágyik ebben a korban, és ezért képes a saját egyéniségét teljesen a háttérbe szorítani. Dani is ezzel küzd: hiába rajong a történelemért és tartana szívesen a töricsoporttal, az egyszerűen nem menő. Aztán egy nap erőt vesz magán, így bukkan egy elfeledett gestában egy hős lovagra...

A sárkány nyomában különleges történet: A pásztói oskolamester háza alcímet viseli, és egy valós régészeti szenzációhoz köthető, ez teszi még izgalmasabbá az olvasó számára. Ismerd meg az oskolamester házát, és tarts Danival és Gáspárral!

Ezt olvasd az Egri csillagok előtt, rendeld meg itt 25% kedvezménnyel!

Könyvvadászok
konyvvadaszok.jpeg

A Könyvvadászok behatárolhatatlanul sokszínű könyv: egyszerre krimi, kalandregény, történet hűségről, barátságról, irodalomról és az olvasás szeretetéről.

Már az alaptörténet sem szokványos: főszereplőnk, a 13 éves Emily és családja minden évben más amerikai államba költözködnek, mivel a lány szülei egy életmód blogot vezetnek, és az álmuk, hogy mind az 50 amerikai államban éljenek.

Ez remekül hangzik, Emily viszont már cseppet sem izgatott az újabb kalandok miatt: sokkal inkább szeretne tartós barátságokat, meghitt otthont és megszokott környezetet. Az egyetlen állandóság az életében a könyvek iránti rajongás és a Könyvvadászat nevű játék. Ez egy olyan online közösséget jelent, ahol a felhasználók könyveket rejtenek el, majd különböző bonyolult kódrendszerek megfejtésével erre mások rátalálhatnak, és így gyűjtenek pontokat. A játék során Emily kezébe kerül egy rejtélyes könyv, és új barátjával, James-szel neki is látnak a kódfejtésnek, hogy eljussanak a feladvány megoldásáig. De ami nekik csak játék és kaland, az másoknak ennél sokkal több: a gyerekek versenyt futnak az idővel és néhány mindenre elszánt felnőttel, akik semmitől sem riadnak vissza, hogy ők érjenek előbb célba.

És hogy miért több mégis ez a regény egy lebilincselő kalandnál? Azon túl, hogy megtornáztatja az agyunkat, kódfejtési módszereket és titkosírás-trükköket tanulhatunk belőle, szól a barátság, az összetartás erejéről is, arról, miért fontos, hogy tartozzunk valahová, legyen kihez fordulnunk. Valamint az amerikai szépirodalomból is kapunk egy kis kóstolót: a kiskamaszok szórakoztató formában ismerkedhetnek meg Edgar Allen Poe vagy Jack Kerouac nevével, és egy nyüzsgő amerikai nagyváros hangulatával.

Kihagyhatatlan olvasmány minden könyvmolynak!

Rendeld meg ITT 25% kedvezménnyel!

Miénk a színpad!
mienkaszinpad.jpeg

A Miénk a színpad! olyan mint egy felturbózott Szent Johanna Gimi: hasonló a humora, és itt is egy osztályközösség fejlődését követhetjük végig. Azonban szerencsére Vadadi Adrienn első kiskamaszoknak szóló regénye nem csak a drámatagozatos osztály életének csillámporosnak tűnő felszínét kapargatja.

Sokféle élethelyzetet ismerhetünk meg, ahogy halad előre a történet: Viki őrülten diétázik, hogy megfeleljen egy nem létező ideálnak, Milusnak a származása okoz nehézségeket, Attilát pedig a nagyszülei nevelik.

A lányok közti versengés és barátság is egy központi témája a regénynek. Nagyon szép ívet járnak be a szereplők ezzel kapcsolatban: a végére rájönnek, mennyivel értékesebb a barátságuk annál, mint hogy a népszerűség miatt egymást piszkálják.

Az első szerelem megszületésének pillanatai talán a legszebbek a könyvben, ezt felnőttként olvasni kifejezetten megható volt.

A regény hihetetlenül pörgős, letehetetlen, könnyed, ugyanakkor telis-tele van fontos és elgondolkodtató témákkal. 11-12 évesek számára kötelező!

Szerezd be itt 25% kedvezménnyel!

Hogyan írtam véletlenül egy könyvet?hogyan_irtam.jpeg

Katinka 13 éves, és író szeretne lenni. A szomszédjában szerencsére egy Igazi Író él, így aztán minden lehetőség adott, hogy megvalósítsa ezt az álmát. Lidwien vállalja, hogy segít neki, mi olvasók pedig a beszélgetéseik során egyre több dolgot tudunk meg a szereplőkről. Az már az első oldalon kiderül, hogy Katinka hároméves korában elveszítette édesanyját, és azóta hármasban él apukájával és öccsével. Akkor kavarodnak fel az érzelmei, amikor apja új párra talál, aki igazából nagyon is kedves és jófej (az sem zavarja, hogy a család minden este a kanapén vacsorázik), de az ő megjelenésének hatására feltör benne a régóta elnyomott veszteségérzés. És Katinka munkához lát, megpróbálja rekonstruálni a múltat, hogy megértse a benne zajló folyamatokat

Van-e olyan, hogy valami mindig fájni fog, és van-e olyan hiány az ember életében, ami örökre megmarad? És ha van, akkor mihez lehet kezdeni vele? Mit tegyünk a ránk zúduló emlékekkel, hogyan dolgozzuk fel a veszteségeinket?

Ezekre a kérdésekre persze nincs egyértelmű válasz, a könyv sem kínál számunkra ilyet, de foglalkozni velük nagyon fontos. Semmilyen erőfeszítés nem lehet haszontalan, amit azért teszünk, hogy megértsük magunkat és a körülöttünk élőket.

Rendeld meg ITT 25% kedvezménnyel!

Viharok őrzője
viharok_orzoje_borito_500px.jpg

Hahó, fantasy-rajongók! Rólatok sem feledkeztünk ám el!

A Viharok őrzőjének főszereplője Fionn, egy első ránézésre teljesen átlagos 11 éves fiú. A történetünk ott indul, hogy nővérével egy kis szigetre, Arranmore-ra érkezik, mivel édesanyjuk kórházba kerül. A nagyapjukhoz költöznek, aki egy rendkívül furcsa szerzet, de ennél csak Fionn érzései furábbak a szigettel kapcsolatban… olyan, mintha élne, hallana és látna.

Persze hamarosan kiderül, hogy Fionn egyáltalán nem bolondult meg, a sziget valóban képes irányítani a rajta élőket, és a nagyapja is kulcsfontosságú szerepet tölt be ebben. Szép lassan felfedezi a sziget titkait és egyre izgalmasabb felfedezésekre jut.

A Viharok őrzője egyszerre mesél az olvasónak a jó és a gonosz harcáról, magányról, a gyász feldolgozásáról, személyiségfejlődésről, a családi kötelékek fontosságáról.

Ha a kiskamaszod a Harry Potter után nem hajlandó mást olvasni, ez a könyv biztos, hogy ki tudja tölteni a keletkezett űrt: itt találod 25% kedvezménnyel.

Kulcs a múltbakulcsamultba.jpeg

Hatalmas kedvencem a Kulcs a múltba, mondhatni, kicsit küldetésemnek is tekintem, hogy a lehető legtöbb lányhoz eljusson. A gyerekek egészen kicsi koruktól kezdve találkoznak azokkal a sztereotípiákkal és elvárásokkal, amiket a társadalom támaszt feléjük, és sok belső harcot okoz bennük, ha ezeknek nem tudnak (vagy akarnak) megfelelni. Ezt a regényt elolvasva a lányok láthatják egyrészt, hogy eltérni a számukra kijelölt sémáktól egyáltalán nem rossz dolog, másrészt azt is, hogy mennyivel nehezebb helyzetben lennének, ha alig néhány évtizeddel ezelőtt születtek volna.

Történetünk mindkét főszereplője 12 éves, talpraesett és okos lány. Csak éppen száz év különbséggel születtek, és egy varázslatnak köszönhetően véletlenül évszázadot cserélnek.

Hannah, aki visszatér az 1900-as évek elejére, beleveti magát egy bűnügy megoldásába, Maggie pedig rácsodálkozik a hatalmas változásokra a nők jogaival kapcsolatosan. Megérkezve a 21. századba ugyanis döbbenten tapasztalja, hogy a nők szavazhatnak, járhatnak nadrágban, focizhatnak, és egyáltalán senki nem hord fűzőt. Mivel sohasem volt része korábban ilyen szabadságban, a saját évszázadába való visszatérés után szüfrazsett lesz, és aktívan harcol az alapvető női jogok érvényesítéséért.

A regény végén találtok egy kis bibliográfiát is, hogy ha felkeltette az érdeklődéseteket a téma, akkor alaposabban utána tudjatok járni, hogy mi is az a feminizmus, és napjainkban milyen jelentősége van ezeknek a törekvéseknek.

Rendeld meg ITT 25% kedvezménnyel!

Tracy Beakertracy.jpeg

Ha jól emlékszem, 10 éves voltam, amikor először olvastam a Tracy Beakert. Pont mint ő, amikor megírta önéletrajzát a gyerekotthonban, ahol élt. Az egyik első olyan könyvem, amit rögtön újrakezdtem, és ami miatt úgy döntöttem, ideje elkezdeni naplót írni.

Emlékszem, ez a regény volt az egyik első találkozásom azzal a ténnyel, hogy vannak gyerekek, akik nem a családjukkal élnek. Korábban is tudtam róla, de valahogy nem tűnt elképzelhetőnek, hogy ez igaz legyen. Tracy viszont nagyon is valóságos karakter, és sok szempontból magamra ismertem benne.

A kislány a mindennapjait azzal tölti, hogy elképzel mindenfélét. Például azt, hogy az anyukája egy csodálatos, de nagyon elfoglalt világutazó, és emiatt nem tudja meglátogatni. Ezzel szemben persze leginkább arról van szó, hogy nem akarja, de Tracy hősiesen és elképesztő humorral száll szembe a valósággal.

Ahogy minden gyerek, ő is vágyik arra, hogy családban éljen, hogy figyeljenek rá és szeressék. Korábban már kétszer örökbe fogadták, de mindkét alkalommal újra az otthonban kötött ki. Kőkemény kislány, sohasem sír (csak szénanáthája van, amitől sokszor könnyezik a szeme).

Ha az ember kinyitja a naplóját, akkor egészen képregényszerűnek tűnik, mert tele van hihetetlenül érzékletes, mókás rajzokkal, amik remekül oldják a helyenként kifejezetten fájdalmas pillanatokat.

Tracy Beaker története mégsem szomorú, hanem egy végtelenül életigenlő, harcos kislány meséje.

Rendeld meg itt 25% kedvezménnyel!

Tess és éntessesen2.jpeg

Anna Woltz Pagony-szerte az itt dolgozók egyik kedvenc szerzője. Mindannyian egyetértünk abban, hogy elképesztően jól ismeri és érti a kiskamaszokban zajló lelki folyamatokat, és megható érzékenységgel szól hozzájuk. A Tess és én volt az első könyve, amit olvastam, azóta is ez a kedvencem tőle.

A könyv egy fiú és egy lány barátságáról szól, akik egy nyaraláson botlanak egymásba. Tess egy kicsattanóan életvidám kislány, szinte az ellentéte másik főszereplőnknek, Samuelnek, aki inkább merengő típus. A két gyerek nagy hatással van egymásra, Tess energiája kicsit oldja a szorongó Samuelt, aki pedig rávezeti a kislányt, hogy megélni a kevésbé kellemes érzéseket fontos és hasznos.

Attól, hogy egy 10-12 éveseknek szóló könyv témája komoly, lehet úgy tálalni, hogy teljesen feldolgozható legyen a számukra. Még felnőttként is úgy éreztem, sok új és értékes gondolatot kaptam tőle az elmúlástól való félelemről és arról, hogy nem az a fontos, hogy egy emberi kapcsolat örökké tartson, hanem hogy mindkét félnek sokat adjon.

Rendeld meg a könyvet ITT 25%-os egyedi kedvezménnyel.

 

 

Kapcsolódó termékek